Portlandcement

In dit artikel zullen we Portlandcement en al zijn implicaties onderzoeken. Van de impact ervan op de samenleving tot de invloed ervan op het dagelijks leven van mensen: Portlandcement is een onderwerp dat het verdient om diepgaand te worden geanalyseerd en besproken. Langs deze lijnen zullen we de verschillende perspectieven ontdekken die er bestaan ​​op Portlandcement, evenals mogelijke oplossingen of benaderingen om dit probleem aan te pakken. Het maakt niet uit of u een expert op dit gebied bent of dat het de eerste keer is dat u over Portlandcement hoort, dit artikel is bedoeld om er een compleet en verrijkend beeld van te bieden. Maak je klaar om jezelf onder te dompelen in de fascinerende wereld van Portlandcement!

Portlandcement in 25kg-verpakking

Portlandcement is een soort cement dat voor het eerst werd gefabriceerd in het Verenigd Koninkrijk in het begin van de 19e eeuw. De naam is afgeleid van het bouwmateriaal portlandsteen dat werd gewonnen uit de Portland formation op het Isle of Portland in Dorset. Portlandcement lijkt op dit materiaal.
Het octrooi op Portlandcement werd in 1824 aan de Brit Joseph Aspdin verleend.[bron?]

Samenstelling

Het cement bestaat voor minimaal 90% uit portlandklinker, voor maximaal 5% uit gips (waardoor de uithardingstijd bepaald wordt), en voor 5% uit andere toeslagstoffen.
Het soortelijk gewicht van droge portlandcement ligt tussen 1800 en 2200 kg/m³.

Toepassing

Portlandcement wordt vooral toegepast in de productie van geprefabriceerd beton. Het materiaal heeft als eigenschap dat het in het begin vrij snel uithardt waardoor betonnen delen soms al binnen een dag ontkist kunnen worden. Na vier weken heeft het de volledige ontwerpsterkte bereikt. Het wordt ook wel in stortklaar beton gebruikt waarbij het beton snel na de productie gestort wordt. Bij koud weer kan portlandcement toegevoegd worden (25% zou genoeg moeten zijn) bij hoogovencement om zo de reactie (uitharding) te starten.
Portlandcement wordt ook toegepast in onderwaterbeton.

Zie ook