Primitieve mantel

Dit artikel gaat in op Primitieve mantel, een onderwerp dat de afgelopen jaren aan relevantie heeft gewonnen vanwege de impact ervan op verschillende gebieden van de samenleving. Primitieve mantel heeft de belangstelling gewekt van experts en academici, maar ook van de algemene bevolking, vanwege de relevantie en implicaties ervan. Dit artikel heeft tot doel de verschillende perspectieven en benaderingen met betrekking tot Primitieve mantel te verkennen, en de invloed ervan in verschillende contexten te analyseren. Op dezelfde manier zullen de mogelijke implicaties en repercussies van Primitieve mantel in het heden en in de toekomst worden onderzocht, met als doel een alomvattende en complete visie op dit onderwerp te bieden.

De primitieve mantel is een hypothetisch reservoir in de geochemie, dat de samenstelling heeft van de aardkorst en aardmantel samen.

De huidige wetenschappelijke theorieën gaan ervan uit dat de Aarde werd gevormd door accretie van materiaal met gemiddeld een chondritische samenstelling. Nog tijdens de accretiefase vond door planetaire differentiatie een scheiding plaats tussen een zware aardkern en een lichtere mantel, waarbij zware siderofiele metalen zich in de kern concentreerden. Daarbuiten lag een nog ongedifferentiërde "oermantel", de primitieve mantel. Pas later zou deze zich scheiden in de chemisch verschillende aardkorst en aardmantel, waarbij de incompatibele elementen in de korst gingen zitten.

Ook tegenwoordig gaat het proces van differentiatie in de bovenmantel door. Mantelmateriaal dat verarmd is in lithofiele elementen wordt wel depleted genoemd, terwijl mantelmateriaal dat nog "vers" is enriched of primitief genoemd wordt; dat laatste omdat de samenstelling dichter bij de oorspronkelijke primitieve mantel zit. Omdat vulkanisch gesteente in hotspots vaak een zeer primitieve samenstelling heeft wordt vermoed dat er zich ergens in de mantel een relatief gesloten reservoir van primitieve samenstelling bevindt. Eén hypothese is dat dit de zogenaamde D"-laag op de grens tussen de mantel en de kern is.

Zie ook