In dit artikel zullen we het onderwerp Pro hac vice grondig onderzoeken en hoe dit verschillende aspecten van de samenleving heeft beïnvloed. Vanaf zijn ontstaan tot zijn evolutie in de loop van de tijd is Pro hac vice het onderwerp geweest van debat en controverse, maar het is ook een bron van inspiratie en verandering geweest. We zullen de invloed ervan op cultuur, politiek, economie en andere gebieden analyseren, evenals zijn rol in de vorming van identiteit en gemeenschap. Via een multidisciplinaire aanpak zullen we de verschillende perspectieven onderzoeken die bestaan op Pro hac vice, in een poging de reikwijdte en betekenis ervan in de huidige context te begrijpen. Op dezelfde manier zullen we onderzoeken of Pro hac vice een positieve of negatieve impact heeft op de samenleving en hoe dit kan worden begrepen via verschillende theoretische en methodologische benaderingen. Uiteindelijk beoogt dit artikel een compleet en evenwichtig beeld te geven van Pro hac vice, zodat de lezer een geïnformeerde mening over dit onderwerp kan vormen.
De Latijnse uitdrukking pro hac vice betekent voor deze (ene) keer (ronde) en wordt gebruikt om, zowel in het Romeins als in het canoniek recht, een uitzonderingsgeval aan te duiden.
Dit gebeurt bijvoorbeeld met titulair bisschoppen die pro hac vice (dat wil in de praktijk vaak zeggen: voor de duur van hun ambtstermijn) de rang van aartsbisschop mogen voeren. Deze gevallen worden jaarlijks in het Annuario Pontificio beschreven.
Bij kardinaal-diakens komt men het begrip tegen wanneer zij, nadat zij ten minste tien jaar kardinaal-diaken zijn geweest, van het recht gebruik maken om opgenomen te worden in de orde van de kardinaal-priesters en hun titeldiaconie wensen te behouden. Deze diaconie wordt dan pro hac vice als titelkerk aangeduid.
Het kan ook voorkomen dat een titeldiaconie aan een kardinaal-priester bij zijn creatie toegewezen wordt. Ook in die situatie wordt gesproken van een titelkerk pro hac vice.