QBasic

Tegenwoordig is QBasic een onderwerp dat op verschillende gebieden grote belangstelling en discussie genereert. De implicaties ervan zijn diepgaand en de impact ervan is voelbaar in verschillende aspecten van het dagelijks leven. Terwijl we ons verdiepen in de studie van QBasic, ontdekken we de relevantie ervan in de hedendaagse samenleving en de invloed ervan op de manier waarop we ons verhouden tot de wereld om ons heen. In dit artikel zullen we de verschillende aspecten met betrekking tot QBasic in detail onderzoeken, waarbij we het belang, de uitdagingen en mogelijke oplossingen ervan analyseren. Verder zullen we onderzoeken hoe QBasic in de loop van de tijd is geëvolueerd en welke toekomstperspectieven er met betrekking tot dit onderwerp worden voorzien. Ga met ons mee op deze spannende reis door de wereld van QBasic!

QBasic (een acroniem voor Quick Beginner's All-purpose Symbolic Instruction Code) is een variant van de programmeertaal Basic die gemaakt is door Paul Allen. De eerste variant hiervan van Microsoft was GW-BASIC, maar QBasic werd later populairder.

Het programma QBasic bestaat zowel als interpreter als compiler. De interpreter is de meest bekende, omdat deze gratis was meegeleverd bij nieuwere MS-DOS-distributies en Windows 95. De compiler is minder bekend en werd geleverd onder de naam QuickBASIC. Echt snel is het uitvoerbare bestand na compilatie niet, maar nog altijd een stuk sneller dan wanneer uitgevoerd vanuit QBasic. Dit in tegenstelling tot programma's die gemaakt zijn met C en Pascal.

Het interpreter-programma QBasic is minder uitgebreid dan zijn grote broertje QuickBASIC.[1] Dat staat ook meer geavanceerdere functies toe (met name op het gebied van directe geheugenmanipulatie en het gebruik van softwarebibliotheken).

QBasic werd standaard meegeleverd met twee programmeervoorbeelden in de vorm van de spellen Nibbles (een variant op Snake) en Gorillas.