Raad voor het Verbruik

In het volgende artikel gaan we ons verdiepen in de fascinerende wereld van Raad voor het Verbruik. Van de oorsprong tot de impact ervan op de hedendaagse samenleving, we zullen alle relevante aspecten eromheen onderzoeken. We zullen ons onderdompelen in de geschiedenis ervan, de evolutie ervan door de jaren heen en de relevantie ervan op verschillende gebieden, om het belang ervan in de hedendaagse wereld beter te begrijpen. Met deze uitgebreide analyse willen we licht werpen op Raad voor het Verbruik en een meer holistische kijk bieden op de invloed ervan op ons dagelijks leven.

Raad voor het Verbruik
Geschiedenis
Type Adviesorgaan
Valt onder FOD Economie
Jurisdictie België

De Raad voor het Verbruik is het centrale adviesorgaan voor de bescherming van de consument in België, opgericht bij koninklijk besluit van 20 februari 1964.

De raad is paritair samengesteld uit vertegenwoordigers van de consumenten (13 leden) en van producenten en verdelers (13 leden).[1] De huidige voorzitter is Reinhard Steennot, professor aan de Faculteit Rechtsgeleerdheid van Universiteit Gent.

Binnen de raad functioneren twee commissies: de Commissie voor Onrechtmatige Bedingen en de Commissie voor Etikettering en Milieureclame.

De raad heeft naast een adviserende ook een co-regulerende bevoegdheid, onder meer inzake gedragscodes rond publiciteit. Sedert zijn oprichting en tot einde 2012 heeft de raad 456 adviezen uitgebracht.

Op 1 januari 2018 werd de Raad hernoemd tot “Bijzondere raadgevende commissie Verbruik”, en opgenomen in de Centrale Raad voor het Bedrijfsleven.[2]

Zie ook