In dit artikel zullen we de impact onderzoeken die Rechtshandhaving heeft gehad op verschillende gebieden van de samenleving. Of het nu op persoonlijk, professioneel of sociaal vlak is, Rechtshandhaving heeft een belangrijke stempel gedrukt op de manier waarop we leven en met elkaar omgaan. Vanaf zijn ontstaan tot op heden is Rechtshandhaving het onderwerp geweest van debat en reflectie, wat zowel bewondering als controverse opwekte. Door deze analyse zullen we proberen een dieper inzicht te krijgen in de rol die var1 in ons leven speelt, en hoe deze de manier waarop we denken, handelen en voelen heeft beïnvloed.
Rechtshandhaving is het geheel van handelingen van diverse takken van de overheid die op een georganiseerde en legale manier optreden om de wet te doen naleven door het opsporen, ontmoedigen, rehabiliteren of bestraffen van mensen die de wettelijke regels en normen overtreden, of door het opleggen van dwingende voorwaarden, al dan niet tijdelijk. Het begrip omvat zowel de politie, eventueel ook onderdelen van de krijgsmacht, de rechtbanken, en corrigerende instanties. Ook het optreden van gemachtigde ambtenaren die boetes uitschrijven, zoals bij een Gemeentelijke verordening in Nederland of een gemeentelijke administratieve sanctie (GAS) in België is een vorm van rechtshandhaving. Voor specifieke omgevingen zoals havens, luchthavens, gebouwen en industriegebieden, wordt het toezicht vaak uitbesteed aan privé-bewakingsfirma’s.
Al deze instanties kunnen onafhankelijk van elkaar opereren of samenwerken, door gegevens te delen of gezamenlijk op te treden.
Bekende internationale oganisaties die betrokken zijn bij de rechtshandhaving zijn Europol en Interpol, en bij grensoverschrijding InterPortPolice.