De kwestie Remissie (geneeskunde) is vandaag de dag van groot belang, omdat deze implicaties heeft voor verschillende aspecten van het dagelijks leven. Van de impact ervan op de volksgezondheid tot de gevolgen ervan voor de economie en het milieu: Remissie (geneeskunde) is een onderwerp dat de belangstelling van zowel deskundigen als burgers wekt. In dit artikel zullen we verschillende perspectieven en benaderingen met betrekking tot Remissie (geneeskunde) verkennen, met als doel een beter begrip te krijgen van het belang en de implicaties ervan in de samenleving. Of het nu gaat om statistische gegevens, persoonlijke getuigenissen of wetenschappelijke analyses, we zullen proberen licht te werpen op dit onderwerp dat vandaag de dag zo relevant is.
Remissie (Latijn: remissio: terugzenden, verslappen) is het verminderen van ziekteverschijnselen. Er is sprake van remissie als de ziekte niet meer actief lijkt: er komen geen nieuwe plekken meer bij; soms is nog wel de schade zichtbaar die door de ziekte is aangericht. De term wordt vooral gebruikt voor typen kanker en inflammatoire ziekten.
Bij klinische remissie vertoont iemand bij lichamelijk onderzoek geen klachten. Als ook aanvullend onderzoek (röntgenfoto, laboratoriumonderzoek) geen ziekteactiviteit aantoont, is er complete remissie. Bij spontane remissie is de ziekteactiviteit verdwenen zonder behandeling, of zonder werkzame behandeling. De werkzaamheid van placebo's berust erop dat veel ziektes zonder behandeling verbetering vertonen.
Het tegenovergestelde van remissie is exacerbatie, namelijk een verergering van de ziekteverschijnselen. Een recidief is terugkeer van de ziekte na een (schijnbare) remissie.