Dit artikel gaat in op Request for Comments, een onderwerp dat de belangstelling heeft gewekt van talloze wetenschappers en specialisten op verschillende kennisgebieden. De relevantie van Request for Comments komt tot uiting in de impact ervan op de samenleving, cultuur, geschiedenis en menselijke ontwikkeling. In de loop van de tijd heeft Request for Comments aanleiding gegeven tot debatten, onderzoek en reflecties die het begrip van dit fenomeen hebben verrijkt. Vanuit verschillende perspectieven en benaderingen zijn de vele facetten van Request for Comments geanalyseerd, waarbij de complexiteit ervan en de invloed ervan op verschillende aspecten van het dagelijks leven aan het licht zijn gekomen. In die zin is dit artikel bedoeld om het fenomeen Request for Comments op een alomvattende en rigoureuze manier te onderzoeken en een brede en bijgewerkte visie op dit onderwerp te bieden.
RFC-documenten – voluit Request for Comments – zijn documenten die de protocollen en andere aspecten van het internet beschrijven. De RFC-documenten komen tot stand door een discussie- en publicatieproces dat wordt georganiseerd door de RFC Editor. Ze worden uiteindelijk als standaard bekrachtigd door de Internet Engineering Task Force.
De RFC-documenten zijn doorzoekbaar op de website van de RFC Editor. Op deze site is ook allerlei informatie te vinden over de totstandkoming van RFC's en Internet-standaarden.
De eerste RFC's werden uitgegeven in 1969 in verband met het ARPANET-project, de voorloper van het internet. Omdat elektronische distributie nog in de kinderschoenen stond, werden de eerste RFCs uitgetypt en met de post verstuurd naar de onderzoekers van ARPA.
De allereerste RFC (RFC 1, getiteld "Host Software") werd op 7 april 1969 gepubliceerd door Steve Crocker van de University of California, Los Angeles.[1] In 2009 werd herdacht dat het veertig jaar geleden is dat deze eerste RFC werd uitgegeven.[2]
Van de volgende RFC-documenten is een beschrijving op de Nederlandstalige Wikipedia te vinden:
Door de jaren heen is het traditie geworden om op 1 april een RFC te publiceren met een humoristisch voorstel. Voorbeelden hiervan zijn RFC 1149 (1 april 1990), die IP-verbindingen per postduif beschrijft[24] en RFC 2324, die een hypertekstprotocol beschrijft om koffiezetapparaten te bedienen.[25] Op 1 april 1998 verscheen RFC 2322, waarin een voorstel werd gedaan om IP-adressen met behulp van wasknijpers toe te wijzen.[26] Dit was een methode die op Hacking in Progress in 1997 daadwerkelijk was toegepast, een jaar eerder.