Resolutie 1873 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Het onderwerp van Resolutie 1873 Veiligheidsraad Verenigde Naties is er een dat al jaren wordt bestudeerd, besproken en geanalyseerd. Het belang van Resolutie 1873 Veiligheidsraad Verenigde Naties komt tot uiting in verschillende aspecten van de samenleving, van de politiek tot de populaire cultuur. Nu de belangstelling voor Resolutie 1873 Veiligheidsraad Verenigde Naties blijft groeien, is het van cruciaal belang om de impact ervan op ons leven te begrijpen. In dit artikel zullen we verschillende facetten van Resolutie 1873 Veiligheidsraad Verenigde Naties en de relevantie ervan in de moderne wereld onderzoeken. Van zijn geschiedenis tot zijn toekomstige implicaties zullen we in detail onderzoeken hoe Resolutie 1873 Veiligheidsraad Verenigde Naties onze omgeving heeft gevormd en nog steeds vormgeeft.

Resolutie 1873
Van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties
Datum 29 mei 2009
Nr. vergadering 6132
Code S/RES/1873
Stemming
voor
14
onth.
0
tegen
1
Onderwerp Conflict in Cyprus
Beslissing Verlengde de UNFICYP-vredesmacht met 6 maanden.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 2009
Permanente leden
Niet-permanente leden
Vlag van Oostenrijk Oostenrijk · Vlag van Burkina Faso Burkina Faso · Vlag van Costa Rica Costa Rica · Vlag van Kroatië Kroatië · Vlag van Japan Japan · Vlag van Libië Libië · Vlag van Mexico Mexico · Vlag van Turkije Turkije · Vlag van Oeganda Oeganda · Vlag van Vietnam Vietnam
Het Argentijnse UNFICYP-kamp (foto: 1998).
Het Argentijnse UNFICYP-kamp (foto: 1998).

Resolutie 1873 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd op 29 mei 2009 aangenomen door de VN-Veiligheidsraad. Veertien leden van de Raad stemden voor en Turkije stemde tegen de resolutie die de VN-vredesmissie op Cyprus met een half jaar verlengde.

Achtergrond

Nadat in 1964 geweld was uitgebroken tussen de Griekse en Turkse bevolkingsgroep op Cyprus stationeerden de VN de UNFICYP-vredesmacht op het eiland. Die macht wordt sindsdien om het half jaar verlengd. In 1974 bezette Turkije het noorden van Cyprus na een Griekse poging tot staatsgreep. In 1983 werd dat noordelijke deel met Turkse steun van Cyprus afgescheurd. Midden 1990 begon het toetredingsproces van (Grieks-)Cyprus tot de Europese Unie maar de EU erkent de Turkse Republiek Noord-Cyprus niet.

Inhoud

Waarnemingen

Er leek eindelijk schot in de onderhandelingen over Cyprus te komen en de Grieks-Cypriotische en de Turks-Cypriotische leiders werden hiervoor geprezen. Ook langs de Groene Lijn bleef de toestand stabiel en het aantal incidenten was in dalende lijn.

Handelingen

Het mandaat van de UNFICYP-vredesmacht op het eiland werd verlengd tot 15 december 2009. Beide partijen werden opgeroepen met UNFICYP samen te werken aan de demarcatie van de VN-bufferzone. De Turks-Cyprioten werden wederom opgeroepen het militaire status quo dat tot 30 juni 2000 bestond in Strovilia te herstellen.

Verwante resoluties