Het thema van Ridderorden in Litouwen heeft de aandacht getrokken van veel mensen over de hele wereld. Vanwege zijn relevantie in de moderne samenleving is Ridderorden in Litouwen het onderwerp geweest van debatten, discussies en onderzoek. Van de impact ervan op het dagelijks leven tot de invloed ervan op cultuur en politiek, Ridderorden in Litouwen heeft bewezen een onderwerp van groot belang en diversiteit te zijn. Naarmate de meningen en perspectieven over Ridderorden in Litouwen zich blijven ontwikkelen, is het belangrijk om alle facetten van dit onderwerp te verkennen en te begrijpen om een geïnformeerde mening te vormen. In dit artikel duiken we in de wereld van Ridderorden in Litouwen om de verschillende aspecten ervan te onderzoeken en het belang ervan in de wereld van vandaag te ontdekken.
Het ooit machtige middeleeuwse koninkrijk Litouwen bezat geen eigen ridderorde. In het Baltische gebied speelden ridderlijke orden als de Duitse Orde en de Orde van de Zwaardridders wel een grote rol. Litouwen en Polen vormden na 1569 een koninkrijk. Het gebied was een tijdlang Zweeds en daarna eeuwenlang Russisch. Tijdens de eerste periode van Litouwse onafhankelijkheid in de 20e eeuw werden vijf ridderorden ingesteld die na het herstel van de soevereiniteit in 1990 weer werden uitgereikt[1].
Men reikt de kruisen meestal op 6 juli, de verjaardag van de kroning van koning Mindaugas in 1253 en op 16 februari, de onafhankelijkheidsdag, uit.