In dit artikel zullen we het onderwerp Roepsteen (Beerst) vanuit verschillende perspectieven onderzoeken, met als doel een alomvattende en gedetailleerde visie te bieden waarmee de lezer dit onderwerp grondig kan begrijpen. We zullen de impact ervan op verschillende gebieden analyseren, de evolutie ervan in de loop van de tijd, de debatten die het oproept en de mogelijke oplossingen of benaderingen om dit aan te pakken. Door middel van gegevensverzameling, meningen van deskundigen en kritische analyses willen we licht werpen op Roepsteen (Beerst) en bijdragen aan kennis en reflectie over dit onderwerp.
Een roepsteen is een zwaar, groot stenen blok dat vroeger gebruikt werd om de bevolking belangrijke mededelingen te doen. Ook de West-Vlaamse gemeente Beerst bezat zijn roepsteen.
In een ver verleden was het naar de mis gaan op zondag de enige manier om met de mensen uit het dorp in contact te komen. Na de misviering gingen de dorpelingen van Beerst naar een zwaar arduinen blok, waar ze tevens wachtten op de kosters. Daar de kosters in tegenstelling tot de grote menigte wel konden lezen en schrijven, waren zij de uitverkorenen die de kerckgheboden voorlazen.
Deze “kerckgheboden” waren gemeentelijke berichten (o.a. inzake verkopingen, boetes…). Zo zien we bijvoorbeeld in 1717: "Betaelt aenden coster van beerst over t’ recht publiceren van den eersten (tweeden, …) kerckghebode…"
Deze mededelingen werden door de kosters zelf geschreven. Het was het medium om de Beerstenaars op de hoogte te houden van de laatste nieuwe gegevens omtrent het gemeentebestuur, de belastingen,….