Tegenwoordig is Rolling release een onderwerp op ieders lippen. Het belang van Rolling release is in de loop der jaren steeds groter geworden en is een belangrijk punt geworden op verschillende gebieden van de samenleving. Of het nu gaat om de politiek, de economie, de wetenschap, de gezondheidszorg, de cultuur en vele andere aspecten, Rolling release heeft een relevante rol gespeeld die niet over het hoofd kan worden gezien. Dit artikel heeft tot doel dieper in te gaan op de verschillende aspecten die verband houden met Rolling release, door de impact ervan, de uitdagingen en de mogelijke implicaties voor de toekomst te analyseren. Via dit artikel zullen we vanuit verschillende perspectieven proberen het belang van Rolling release vandaag de dag en de projectie ervan in de komende jaren te belichten.
Een rolling release (doorlopende update) is een begrip in de software engineering op het gebied van besturingssystemen wat betekent dat er continue updates plaatsvinden. Een besturingssysteem dat dit principe toepast krijgt niet in een keer een grote update (een zogeheten point release), maar in plaats hiervan steeds kleine bijgewerkte softwarepakketten.
Een rolling release is een van de vele levenscycli van softwareontwikkeling. Hoewel dit principe kan worden gebruikt voor de uitrol van elke software, wordt het met name gebruikt bij Linuxdistributies. Enkele voorbeelden hiervan zijn Arch Linux, Fedora, Gentoo Linux, openSUSE, Manjaro, Parrot OS en PureOS.
Een rolling releasemodel wordt geïmplementeerd met kleine en frequente updates. Om onder dit principe te werken moeten de ontwikkelaars ook met een enkele code branch (codetak) werken, in plaats van discrete versies. De software-updates worden doorgaans aan de gebruiker geleverd door een beheerpakket op de pc, dat via internet toegang heeft tot de softwarebron. Een voorbeeld van een beheerpakket is Pacman.
Enkele voordelen zijn:
Enkele nadelen zijn: