Romaanse Sint-Eligiuskerk

In dit artikel gaan we ons verdiepen in de opwindende wereld van Romaanse Sint-Eligiuskerk en al zijn facetten verkennen, van de impact ervan op de samenleving tot de toepassingen ervan in het dagelijks leven. Romaanse Sint-Eligiuskerk heeft altijd de interesse en nieuwsgierigheid van mensen gewekt, omdat de invloed ervan in de loop van de tijd aanzienlijk is geweest. Langs deze lijnen zullen we alle dimensies van Romaanse Sint-Eligiuskerk ontdekken en de relevantie ervan in verschillende contexten analyseren. Dit onderwerp is zonder twijfel van het allergrootste belang en verdient onze aandacht. Daarom zullen we op ontdekkingsreis gaan om Romaanse Sint-Eligiuskerk en zijn rol in de wereld van vandaag beter te begrijpen.

romaanse Sint-Eligiuskerk
De oude Sint-Eligiuskerk
De oude Sint-Eligiuskerk
Plaats Ettelgem
Gewijd aan EligiusBewerken op Wikidata
Coördinaten 51° 11′ NB, 3° 2′ OL
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De romaanse Sint-Eligiuskerk van Ettelgem, deelgemeente van de Belgische stad Oudenburg, is een van de meest opvallende monumenten uit de omgeving.

De oude Sint-Eligiuskerk is gebouwd in romaanse stijl. In de volksmond spreekt men van de romaanse kerk van Ettelgem. Ze doet al sinds 1911 geen dienst meer als bidplaats. Deze functie werd overgenomen door de parochiekerk in de Dorpsstraat, die eveneens de Sint-Eligiuskerk heet.

De romaanse kerk is heden ten dage een ruïne, maar de contouren van de oorspronkelijke kerk zijn er nog duidelijk in te herkennen. Er is de driehoekige basilikale vorm met koor en arcaden van de middenbeuk. Deze stammen uit de 12e en 14e eeuw. De toren dateert uit de 14e eeuw. En als laatste werd de sacristie in de 17e eeuw bijgebouwd. Doordat er in verschillende eeuwen delen zijn bijgebouwd, merk je de verschillende invloeden en stijlen. De kerk doet hoofdzakelijk de romaanse stijl aan, vandaar dat we spreken over de romaanse kerk. Bij later bijgebouwde delen en herstellingen zijn tevens vroeggotische invloeden merkbaar.

De romaanse Sint-Eligiuskerk werd in 1986 – 1988 gerestaureerd en tegenwoordig dient de kerk tijdens de zomermaanden als tentoonstellingsruimte.

Referenties

Inventaris Onroerend Erfgoed

herbestemmingkerken.be

CRKC - Centrum voor Religieuze Kunst en Kultuur[dode link]