Roodborstlijster

In de wereld van vandaag is Roodborstlijster een onderwerp geworden dat van groot belang is voor verschillende sectoren van de samenleving. De impact van Roodborstlijster is op meerdere gebieden tot uiting gekomen, van politiek tot technologie, inclusief cultuur en economie. Het valt niet te ontkennen dat Roodborstlijster tot een diep debat heeft geleid en over de hele wereld grote belangstelling heeft gewekt. In dit artikel zullen we verschillende aspecten onderzoeken die verband houden met Roodborstlijster, waarbij we de invloed ervan in verschillende contexten en de relevantie ervan vandaag analyseren.

Roodborstlijster
IUCN-status: Niet bedreigd[1] (2020)
Roodborstlijster
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Aves (Vogels)
Orde:Passeriformes (Zangvogels)
Familie:Turdidae (Lijsters)
Geslacht:Turdus
Soort
Turdus migratorius
Linnaeus, 1766
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Roodborstlijster op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels

De roodborstlijster (Turdus migratorius) is een vogel uit de familie Turdidae (lijsters). In Amerika wordt hij met robin aangeduid, terwijl diezelfde naam in Engeland gebruikt wordt voor het roodborstje (Erithacus rubecula).

Kenmerken

Het verenkleed heeft een rode onderzijde, een donkerbruine rug en een nog donkerder kop, met als beste kenmerken de kleine witte vlekjes boven en onder het oog. De vogel gedraagt zich als een merel. Zijn roep luidt: 'tsip'; zijn alarmroep: 'tchoek-tchoek'. De lichaamslengte bedraagt 25 cm.

Leefwijze

Deze vogels leven van wormen en andere ongewervelden, maar ook vruchten.

Voortplanting

Het omvangrijk, komvormige nest van takjes, gras en modder, wordt door beide partners gebouwd op allerlei plaatsen en hoogten, van boomtoppen tot op de grond. Elk jaar brengen ze twee of drie broedsels groot, met vier of vijf (zelden zes) groenblauwe eieren zonder bevlekking.

Verspreiding

Deze soort komt voor in de Verenigde Staten, waar hij de tegenhanger is van de Europese merel. Verder komt hij voor in Canada, Mexico en Guatemala.

De soort telt zeven ondersoorten:

  • T. m. nigrideus: oostelijk Canada. Omwille van de typische roestkleurige borst wordt deze variant ook wel roestborst genoemd.
  • T. m. migratorius: Alaska (behalve het zuidoosten), Canada (behalve het oostelijk en westelijk deel) en de centrale en noordoostelijke Verenigde Staten.
  • T. m. achrusterus: de zuidoostelijke Verenigde Staten.
  • T. m. caurinus: zuidoostelijk Alaska en de westelijke Canadese kust.
  • T. m. propinquus: van inlands zuidwestelijk Canada en de inlands westelijke Verenigde Staten tot centraal Mexico.
  • T. m. phillipsi: zuidwestelijk Mexico.
  • T. m. confinis: zuidelijk Baja California.

Hij is een vogel van parken en tuinen bij menselijke nederzettingen. 's Winters is hij ook te vinden in moerasbossen. De vogel dwaalt een enkele keer weleens naar Europa af. Gezien zijn vertrouwdheid met menselijke aanwezigheid, is het voorkomen van dwaalgasten die per schip toekwamen niet uitgesloten.