Roodlof

In de wereld van vandaag is Roodlof een onderwerp dat voortdurend evolueert en op verschillende gebieden grote belangstelling genereert. Of het nu op wetenschappelijk, cultureel, technologisch of sociaal gebied is, Roodlof is een referentiepunt en voortdurend debat geworden. In de loop van de tijd is het een van de meest relevante onderwerpen op de publieke agenda geworden, waardoor de interesse en nieuwsgierigheid van miljoenen mensen over de hele wereld is gewekt. Zonder twijfel is Roodlof een onderwerp dat niemand onverschillig laat, en de impact ervan wordt steeds duidelijker in onze samenleving. In dit artikel zullen we enkele van de meest relevante facetten van Roodlof onderzoeken en het belang ervan in de huidige context bespreken.

Roodlof
Roodlof
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Klasse:Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade:Bedektzadigen
Clade:'nieuwe' Tweezaadlobbigen
Clade:Campanuliden
Orde:Asterales
Familie:Asteraceae (Composietenfamilie)
Onderfamilie:Cichorioideae
Geslachtengroep:Cichorieae
Geslacht:Cichorium (Cichorei)
Soort:Cichorium intybus (Wilde cichorei)
variëteit
Cichorium intybus var. foliosum
Hegi (1928)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Roodlof (Cichorium intybus var. foliosum) is een uit Italië afkomstige groente. Roodlof wordt in Italië onder de naam Radicchio rosso al eeuwen geteeld. Het is een variëteit van de wilde cichorei, net als witlof, en heeft een bittere smaak. Het is een bladgroente die net zo groeit als een slakrop. De teelt vindt vooral plaats in de Italiaanse streek Veneto, gelegen tussen Venetië, Verona en Treviso.

Van radicchio rosso komen drie typen voor:

  • 'Chioggia', een ras met donkerrode kropjes die op sla lijken, ook wel rode sla genoemd.
  • Het ras 'rode van Verona', dat in Italië naast de gewone teelt ook wordt ingekuild.
  • Een variëteit ontstaan uit een kruising van roodlof met witlof. Dit type wordt als witlof geteeld. De krop is wit met rode punten. Het loof is minder bitter dan van de twee andere soorten.