Rusland



Nog nooit in de geschiedenis van de mensheid is er zoveel informatie over geweest Rusland verkennen in 2023: een uitgebreide gids zoals er nu is dankzij internet. Echter, deze toegang tot alles wat met Rusland verkennen in 2023: een uitgebreide gids is niet altijd gemakkelijk. Verzadiging, slechte bruikbaarheid en de moeilijkheid om onderscheid te maken tussen juiste en onjuiste informatie over Rusland verkennen in 2023: een uitgebreide gids zijn vaak moeilijk te overwinnen. Dat is wat ons motiveerde om een ​​betrouwbare, veilige en effectieve site te maken.

Het was ons duidelijk dat om ons doel te bereiken, het niet voldoende was om over correcte en geverifieerde informatie te beschikken Rusland verkennen in 2023: een uitgebreide gids . Alles waarover we hadden verzameld Rusland verkennen in 2023: een uitgebreide gids moest ook op een duidelijke, leesbare manier worden gepresenteerd, in een structuur die de gebruikerservaring faciliteerde, met een schoon en efficiënt ontwerp, en die prioriteit gaf aan laadsnelheid. We hebben er alle vertrouwen in dat we dit hebben bereikt, hoewel we altijd bezig zijn om kleine verbeteringen aan te brengen. Als je hebt gevonden wat je nuttig vond Rusland verkennen in 2023: een uitgebreide gids en je hebt je op je gemak gevoeld, we zullen heel blij zijn als je terugkomt scientiaen.com wanneer je wilt en nodig hebt.

Russische Federatie
De Russische Federatie (Russian)
Hymne: 
осударственный имн Российской Федерации
Gosudarstvennyy gimn Rossiyskoy Federatsii
"Staatslied van de Russische Federatie"
Russian Federation (orthographic projection) - All Territorial Disputes.svg
Map of Russia-en.svg
Kapitaal
en grootste stad
Moskou
55 ° 45'21 "N 37 ° 37'02 "E /55.75583 ° N 37.61722 ° E / 55.75583; 37.61722
Officiële
en nationale taal
Russian
Erkend nationale talenBekijk Talen van Rusland
Etnische groepen
(2021, inclusief Rusland en de Krim)
Godsdienst
(2012)
  • 38.2% geen religie
  • 6.5% islam
  • 2.4% anders (Inclusief Boeddhisme)
  • 5.5% onbeantwoord
Demoniem(en)Russian
OverheidFederaal semi-presidentieel republiek onder een autoritair dictatuur
• President
Vladimir Poetin
Michail Mishustin
Valentina Matvyenko
Vjatsjeslav Volodin
Vyacheslav Lebedev
wetgevende machtFederale Vergadering
Federatieraad
Doema
Training
879
1157
1263
16 januari 1547
2 november 1721
15 maart 1917
30 december 1922
12 juni 1990
12 december 1991
12 december 1993
8 december 1999
De Omgeving
• Totaal
17,098,246 km2 (6,601,670 vierkante mijl) (binnen internationaal erkende grenzen) 17,234,028 km2 (6,654,095 vierkante mijl) (inclusief geclaimde gebieden) (1)
• Water (%)
13 (inclusief moerassen)
Bevolking
• Schatting voor 2022
(9)
• Dikte
8.4/km2 (21.8/m²) (181)
Het BBP (PPP)schatting 2022
• Totaal
Laat uw omzet $ 4.771 biljoen
• Per hoofd van de bevolking
Laat uw omzet $ 33,263
Het BBP (nominaal)schatting 2022
• Totaal
Laat uw omzet $ 2.215 biljoen
• Per hoofd van de bevolking
Laat uw omzet $ 15,444
Gini (2020)Positieve afname 36.0
medium
HDI (2021)Laat uw omzet 0.822
zeer · 52nd
ValutaRoebel () (WRIJVEN)
tijdzoneGMT+2 tot +12
Rijzijderechts
Oproepcode+7
ISO 3166-codeRU
Internet-TLD

Rusland (Russian: Rusland, geromaniseerdRossiya, ), of de Russische Federatie, is een transcontinentaal land overspannen Oost-Europa en Noord-Azië. Het is grootste land ter wereld, omvat een achtste van de bewoonbare landmassa van de aarde. Rusland strekt zich uit over elf tijdzones en aandelen landgrenzen met veertien landen. Het is de het negende meest bevolkte land ter wereld en Europa's dichtstbevolkte land. De hoofdstad van het land en grootste stad is Moskou. Sint-Petersburg is Russia's cultural centre and second-largest city. Other major urban areas in the country include Novosibirsk, Yekaterinburg, Nizhny Novgorod, Chelyabinsk, Krasnoyarsk en Kazan.

De Oost-Slaven ontstond tussen de 3e en 8e eeuw na Christus als een herkenbare groep in Europa. De eerste Oost-Slavische staat, Kievse Rus', ontstond in de 9e eeuw en werd in 988 aangenomen Orthodox christendom van het Byzantijnse rijk. Rus' viel uiteindelijk uiteen, met de Groothertogdom Moskou uitgroeien tot de Tsardom van Rusland. Aan het begin van de 18e eeuw was Rusland enorm uitgebreid door verovering, annexatie en de inspanningen van Russische ontdekkingsreizigers, ontwikkelt zich tot de Russische Rijk, dat blijft de op twee na grootste rijk in de geschiedenis. Echter, met de Russische revolutie in 1917 werd de monarchale heerschappij van Rusland afgeschaft en uiteindelijk vervangen door de Russische SFSR-'s werelds eerste constitutioneel socialistische staat. Volgens de Russische burgeroorlog, richtte de Russische SFSR de Sovjet Unie met drie andere Sovjetrepublieken, waarbinnen het het grootste en belangrijkste bestanddeel was. Bij de ten koste van miljoenen levens, onderging de Sovjet-Unie snelle industrialisatie in de jaren dertig, en speelde later een beslissende rol voor de Geallieerden van de Tweede Wereldoorlog door het leiden van grootschalige inspanningen op de Oostfront. Met het begin van de Koude Oorlog, het concurreerde met de Verenigde Staten voor wereldwijde ideologische invloed; het Sovjettijdperk van de 20e eeuw zag een aantal van de belangrijkste Russische technologische prestaties, Waaronder eerste door mensen gemaakte satelliet en eerste menselijke expeditie naar de ruimte.

In 1991 ontstond de Russische SFSR uit de ontbinding van de Sovjet-Unie als de onafhankelijke Russische Federatie. Een nieuwe grondwet werd aangenomen, waardoor een federaal semi-presidentieel systeem. Sinds de eeuwwisseling wordt het Russische politieke systeem gedomineerd door Vladimir Poetin, onder wie het land heeft ervaren democratische terugval en een verschuiving naar autoritarisme. Rusland is militair betrokken geweest in een aantal post-Sovjetconflicten, waaronder de internationaal niet-erkende annexaties van de Krim in 2014 uit buurland Oekraïne, gevolgd door de verdere annexatie van vier andere regio's in 2022 tijdens een voortdurende invasie.

Internationally, Russia ranks amongst the lowest bij metingen van democratie, rechten van de mens en persvrijheid; het land heeft ook hoge niveaus van vermeende corruptie. De Russische economie gelederen 11th by nominal GDP, relying heavily upon its abundant natural resources. Its mineral and energy sources are the world's largest, and its figures for olieproductie en aardgasproductie rank high globally. The Russian GDP ranks 65th by per capita, Russia possesses the grootste voorraad kernwapensen heeft de third-highest military expenditure. Het land is een permanent lid van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties; een lidstaat van de G20 SCO, BRICS APEC OVSEEn WTO; and is the leading member state of post-Soviet organizations such as the CIS CSTO-extensieEn Euraziatische Economische Unie (EAEU). Russia is home to 30 UNESCO-werelderfgoedlocaties.

Etymologie

De naam Rusland komt van een Middeleeuws Latijn naam voor Rus', een middeleeuwse staat voornamelijk bevolkt door de Oost-Slaven. In de moderne geschiedschrijving wordt deze staat meestal aangeduid als Kievse Rus' na de hoofdstad. De naam Rus' zelf stamt uit de vroege middeleeuwen De mensen van Rus, die oorspronkelijk een groep waren van Noors kooplieden en krijgers die verhuisden van over de Oostzee en vestigde zich voor het eerst in de noordelijke regio van Novgorod, en stichtte later een staat rond Kiev. Een andere middeleeuwse Latijnse naam voor Rus' was Roethenië.

In het Russisch, de huidige naam van het land, Rusland (Rossiya), Komt van de Byzantijns Grieks naam voor Rus', Rusland (Rosa). Een nieuwe vorm van de naam Rus', Rusland (Rosiya), werd ontleend aan de Griekse term en voor het eerst bevestigd in 1387, voordat het in de 15e eeuw officieel in gebruik werd genomen, hoewel het land door de inwoners nog steeds vaak werd aangeduid als Rus' of de Russisch land tot het einde van de 17e eeuw. Er zijn twee woorden in het Russisch die zich vertalen naar "Russen" in het Engels - русские (Russisch), wat verwijst naar etnisch Russen en Russen (Russisch), waarnaar wordt verwezen Russische staatsburgers, ongeacht etniciteit.

Geschiedenis

Vroege geschiedenis

De eerste menselijke nederzetting op Rusland dateert uit de Oldowan periode in het begin Onder-Paleolithicum. Ongeveer 2 miljoen jaar geleden, vertegenwoordigers van Homo erectus gemigreerd naar de Taman-schiereiland in Zuid-Rusland. Vuursteen gereedschappen, zo'n 1.5 miljoen jaar oud, zijn ontdekt in de Noord-Kaukasus. Radiokoolstof gedateerd exemplaren van Denisova-grot functie in het Altajgebergte schat de oudste Denisovan exemplaar leefde 195-122,700 jaar geleden. Fossielen van Dennyeen archaïsche mens hybride dat was de helft Neanderthaler en half Denisovan, en leefde zo'n 90,000 jaar geleden, werd ook gevonden in de laatstgenoemde grot. Rusland was de thuisbasis van enkele van de laatst overgebleven Neanderthalers, van ongeveer 45,000 jaar geleden, gevonden in Mezmaiskaya-grot.

Het eerste spoor van een vroegmoderne mens in Rusland dateert van 45,000 jaar, in West-Siberië. De ontdekking van hoge concentratie culturele overblijfselen van anatomisch moderne mensen, van minstens 40,000 jaar geleden, werd gevonden op Kostyonki-Borshchyovo, en bij Zonnig, daterend uit 34,600 jaar geleden - beide in West-Rusland. Mensen bereikt Arctisch Rusland minstens 40,000 jaar geleden, in Mamontovaya Kurya. Oude Noord-Euraziatische populaties uit Siberië die genetisch vergelijkbaar zijn met Mal'ta-Buret'-cultuur en Afontova Gora waren een belangrijke genetische bijdrage aan Oude indianen en Oosterse jager-verzamelaars.

Bronstijd verspreiding van Yamnaya Steppe herder afkomst tussen 3300 en 1500 voor Christus, waaronder de Afanasievo-cultuur van Zuid-Siberië

De Koergan-hypothese plaatst de Wolga-Dnjepr-regio in het zuiden van Rusland en Oekraïne de urheimat van de Proto-Indo-Europeanen. Vroeg Indo-Europese migraties van het Pontische-Kaspische steppe van Oekraïne en Rusland verspreid Yamnaya afkomst en Indo-Europese talen in grote delen van Eurazië. Nomadisch herdersleven ontwikkeld in de Pontisch-Kaspische steppe beginnend in de Chalcolithisch. Overblijfselen van deze steppebeschavingen werden ontdekt op plaatsen zoals Ipatovo, Sintasjta, Arkaim, en Pazyrik, die de vroegst bekende sporen van dragen paarden in oorlogsvoering. De genetische samenstelling van sprekers van de Oeral taalfamilie in Noord-Europa werd gevormd door migratie uit Siberië die minstens 3,500 jaar geleden begon. In klassieke oudheid, stond de Pontisch-Kaspische steppe bekend als Scythia. Aan het einde van de 8e eeuw voor Christus, Oud Grieks handelaren brachten klassieke beschaving naar de handelshuizen in Tanais en Fanagoria.

In de 3e tot 4e eeuw CE, de gotisch Koninkrijk van Oium bestond in Zuid-Rusland, dat later werd overspoeld door Hunnen.[verificatie mislukt] Tussen de 3e en 6e eeuw CE, de Bosporaans koninkrijk, wat een Hellenistische was staatsbestel die de Griekse koloniën opvolgde, werd ook overweldigd door nomadische invasies onder leiding van oorlogszuchtige stammen zoals de Hunnen en Euraziatische Avaren. De Khazaren, die waren van Turkse afkomst, heerste tot de 10e eeuw over de steppen tussen de Kaukasus in het zuiden, in het oosten voorbij het stroomgebied van de Wolga en in het westen tot aan Kiev aan de rivier de Dnjepr. Na hen kwamen de Pechenegs die een grote confederatie creëerde, die vervolgens werd overgenomen door de cumans en Kipchaks.

De voorouders van Russen behoren tot de Slavische stammen die zich afscheidde van de Proto-Indo-Europeanen, die in het noordoosten van Europa verschenen c. 1500 jaren geleden. De Oost-Slaven vestigden zich geleidelijk in twee golven in het westen van Rusland: een die van Kiev richting het heden Suzdal en Murom en een andere uit Polotsk in de richting van Novgorod en Rostov. Vanaf de 7e eeuw vormden de Oost-Slaven het grootste deel van de bevolking in West-Rusland, en assimileerde langzaam maar vreedzaam de inboorling Finse volkeren.

Kievse Rus'

De oprichting van de eerste Oost-Slavische staten in de 9e eeuw viel samen met de komst van Varangianen Vikingen die zich waagden langs de waterwegen die zich uitstrekten van de oostelijke Oostzee naar de Zwarte en Caspian zeeën. Volgens de Primaire kroniek, een Varangiaan uit de De mensen van Rus, Genaamd Rurik, werd verkozen tot heerser van Novgorod in 862. In 882, zijn opvolger Oleg trokken naar het zuiden en veroverden Kiev, die eerder een eerbetoon had gebracht aan de Khazaren. Ruriks zoon Igor en de zoon van Igor Svjatoslav vervolgens ingetogen alle lokale Oost-Slavisch stammen naar Kievse heerschappij, vernietigde de Khazar Khaganate, en lanceerde verschillende militaire expedities naar Byzantium en Perzië.

In de 10e tot 11e eeuw werd Kievan Rus' een van de grootste en meest welvarende staten van Europa. De heerschappij van Vladimir de Grote (980-1015) en zijn zoon Jaroslav de Wijze (1019-1054) vormen de Gouden eeuw van Kiev, die zag de aanvaarding van Orthodox christendom van Byzantium, en de creatie van de eerste Oost-Slavische geschreven wettelijke code Roeskaja Pravda. De leeftijd van leenstelsel en decentralisatie was gekomen, gekenmerkt door voortdurende strijd tussen leden van de Rurik-dynastie die collectief over het Kievse Rijk heersten. De dominantie van Kiev nam af, in het voordeel van Vladimir Soezdal in het noordoosten, de Republiek Novgorod in het noorden, en Galicië-Wolhynië in het zuidwesten. Tegen de 12e eeuw verloor Kiev zijn superioriteit en was het Kievse Rijk gefragmenteerd in verschillende vorstendommen. Prins Andrey Bogolyubsky plunderde Kiev in 1169 en maakte Vladimir zijn basis, waardoor de politieke macht naar het noordoosten werd verschoven.

Onder leiding van Prins Alexander Nevski, weerden de Novgorodianen de invasie af Zweden functie in het Slag om de Neva in 1240, alsmede de Germaanse kruisvaarders functie in het Strijd op het ijs in 1242.

Kievan Rus' viel uiteindelijk op de Mongoolse invasie van 1237-1240, wat resulteerde in de plundering van Kiev en andere steden, evenals de dood van een groot deel van de bevolking. De indringers, later bekend als Tataren, vormde de staat van de Gouden Horde, die gedurende de volgende twee eeuwen over Rusland regeerde. Alleen de Republiek Novgorod ontsnapte aan buitenlandse bezetting nadat deze zich had overgegeven en ermee instemde hulde te brengen aan de Mongolen. Galicië-Wolhynië zou later worden opgenomen door Litouwen en Polen, terwijl de Republiek Novgorod bleef bloeien in het noorden. In het noordoosten werden de Byzantijns-Slavische tradities van het Kievse Rijk aangepast om de Russische autocratische staat te vormen.

Groothertogdom Moskou

De vernietiging van Kievan Rus' zag de uiteindelijke opkomst van de Groothertogdom Moskou, aanvankelijk een deel van Vladimir Soezdal.: 11-20  Terwijl nog steeds onder het domein van de Mongools-Tataren en met hun medeweten begon Moskou in het begin van de 14e eeuw zijn invloed in de regio te doen gelden, geleidelijk aan de leidende kracht worden in de "vergaring van de Russische landen". Wanneer de zetel van de Metropolitan of the Russisch-orthodoxe kerk verhuisde in 1325 naar Moskou, zijn invloed nam toe. De laatste rivaal van Moskou, de Republiek Novgorod, voorspoedig als de chef pelshandel centrum en de meest oostelijke haven van de Hanze Liga.

Onder leiding van Prins Dmitry Donskoj van Moskou, het verenigde leger van Russische vorstendommen toegebracht een mijlpaalnederlaag op de Mongoolse Tataren in de Slag bij Kulikovo in 1380. Moskou nam geleidelijk het moederhertogdom en de omliggende vorstendommen in zich op, waaronder voorheen sterke rivalen zoals Tver en Novgorod.

Iwan III ("de Grote") wierp uiteindelijk de controle over de Gouden Horde en consolideerde het hele noorden van Rusland onder de heerschappij van Moskou, en was de eerste Russische heerser die de titel "Groothertog van heel Rus" aannam. Na de val van Constantinopel in 1453, Moskou claimde opvolging van de erfenis van de Oost-Romeinse rijk. Ivan III trouwde Sophia Palaiologina, het nichtje van de laatste Byzantijnse keizer Constantijn XI, en maakte de Byzantijnse tweekoppige adelaar zijn eigen en uiteindelijk dat van Rusland. Wasili III voltooide de taak om heel Rusland te verenigen door de laatste paar onafhankelijken te annexeren Russische staten in het begin van de 16e eeuw.

Tsardom van Rusland

Iwan IV was de Grootvorst van Moskou van 1533 tot 1547, toen Tsaar van Rusland tot aan zijn dood in 1584.

In ontwikkeling van de Derde Rome ideeën, de groothertog Iwan IV ("de Verschrikkelijke") werd officieel tot de eerste gekroond tsaar van Rusland in 1547. De tsaar afgekondigd een nieuw wetboek (Sudebnik van 1550), vestigde het eerste Russische feodale vertegenwoordigende orgaan (de Zemski Sobor), vernieuwde het leger, beteugelde de invloed van de geestelijkheid en reorganiseerde het lokale bestuur. Tijdens zijn lange regeerperiode verdubbelde Ivan bijna het toch al grote Russische grondgebied door de drie Tataarse khanaten te annexeren: Kazan en astrakan langs de Volga, en Khanaat van Sibir in het zuidwesten van Siberië. Uiteindelijk, tegen het einde van de 16e eeuw, breidde Rusland zich uit ten oosten van de Oeral gebergte. De Tsardom werd echter verzwakt door de lange en onsuccesvolle Lijflandse oorlog tegen de coalitie van de Koninkrijk Polen en Groothertogdom Litouwen (later de verenigde Pools-Litouwse Gemenebest), De Koninkrijk Zweden en Denemarken-Noorwegen voor toegang tot de Baltische kust en zeehandel. In 1572, een invasieleger van Krim-Tataren waren grondig verslagen in de cruciale Slag bij Molodi.

De dood van de zonen van Ivan betekende het einde van de oudheid Rurik-dynastie in 1598, en in combinatie met de rampzalige hongersnood van 1601-1603, leidde tot een burgeroorlog, de heerschappij van pretendenten en buitenlandse interventie tijdens de Tijd van problemen in het begin van de 17e eeuw. De Pools-Litouwse Gemenebest, profiterend, bezette delen van Rusland, zich uitstrekkend tot in de hoofdstad Moskou. In 1612 werden de Polen gedwongen zich terug te trekken door het Russische vrijwilligerskorps onder leiding van een koopman Kuzma Minin en prins Dmitry Pozharsky. De Romanov-dynastie Toegetreden tot de troon in 1613 door de beslissing van de Zemsky Sobor, en het land begon zijn geleidelijke herstel van de crisis.

Rusland zette zijn territoriale groei voort in de 17e eeuw, het tijdperk van de Kozakken. In 1654, de Oekraïense leider, Bohdan Khmelnytsky, aangeboden om Oekraïne onder de bescherming van de Russische tsaar te plaatsen, Alexis; wiens aanvaarding van dit aanbod leidde tot een ander Russisch-Poolse oorlog. Uiteindelijk werd Oekraïne verdeeld langs de Dnjepr, het verlaten van het oostelijke deel, (Oekraïne op de linkeroever en Kiev) onder Russisch bewind. In het oosten ging de snelle Russische verkenning en kolonisatie van het uitgestrekte Siberië door, op jacht naar waardevol bont en ivoor. Russische ontdekkingsreizigers naar het oosten geduwd, voornamelijk langs de Siberische rivierroutes, en tegen het midden van de 17e eeuw waren er Russische nederzettingen in Oost-Siberië, aan de Chukchi-schiereiland, langs de Amoer rivier, en aan de kust van de Stille Oceaan. In 1648, Semjon Dezjnjov werd de eerste Europeaan die door de Beringstraat.

Keizerlijk Rusland

Uitbreiding en territoriale evolutie van het Groothertogdom Moskou, Tsardom van Rusland en het Russische rijk tussen de 14e en 20e eeuw

Onder Peter de Grote, werd Rusland in 1721 tot imperium uitgeroepen en vestigde het zich als een van de Europese grootmachten. Peter regeerde van 1682 tot 1725 en versloeg Zweden in de Grote Noordelijke Oorlog (1700–1721), waarmee de toegang van Rusland tot de zee en de zeehandel werd veiliggesteld. In 1703, aan de Oostzee, stichtte Peter Sint-Petersburg als de nieuwe hoofdstad van Rusland. Gedurende zijn heerschappij, ingrijpende hervormingen werden doorgevoerd, die belangrijke West-Europese culturele invloeden naar Rusland bracht. Het bewind van Peter I's dochter Elizabeth in 1741–1762 nam Rusland deel aan de Zevenjarige oorlog (1756-1763). Tijdens het conflict liepen Russische troepen onder de voet Oost-Pruisen, bereikend Berlijn. Na de dood van Elizabeth werden al deze veroveringen echter teruggegeven aan de Koninkrijk Pruisen door pro-Pruisisch Peter III van Rusland.

Catharina II ("de Grote"), die regeerde in 1762–1796, zat de Russische tijd van verlichting. Ze breidde de Russische politieke controle uit over het Pools-Litouwse Gemenebest en annexeerde het grootste deel van zijn grondgebied bij Rusland, waardoor het het meest bevolkte land van Europa is. In het zuiden, na de succesvolle Russisch-Turkse oorlogen tegen Ottomaanse Rijk, Catherine schoof de Russische grens naar de Zwarte Zee op door de Krim Khanaat en annexatie van de Krim. Als gevolg van overwinningen over Kadjar Iran door de Russisch-Perzische oorlogen, tegen de eerste helft van de 19e eeuw ook Rusland veroverde de Kaukasus. Catherine's opvolger, haar zoon PaulWat onstabiel en voornamelijk gericht op binnenlandse kwesties. Na zijn korte regeerperiode werd de strategie van Catherine voortgezet van Alexander I (1801-1825) ontworstelen aan Finland uit het verzwakte Zweden in 1809, en Bessarabië van de Ottomanen in 1812. In Noord-Amerika waren de Russen de eerste Europeanen die dat deden Alaska bereiken en koloniseren. In 1803-1806, de eerste Russische omvaart was gemaakt. In 1820, een Russische expeditie ontdekte het continent van Antarctica.

Great power and development of society, sciences and arts

Tijdens het Napoleontische oorlogen, sloot Rusland allianties met verschillende Europese mogendheden en vocht tegen Frankrijk. De Franse invasie van Rusland bereikte op het hoogtepunt van Napoleons macht in 1812 Moskou, maar faalde uiteindelijk jammerlijk aangezien het hardnekkige verzet in combinatie met de bittere kou Russische winter leidde tot een rampzalige nederlaag van indringers, waarin de pan-Europese Grand Army geconfronteerd met totale vernietiging. Geleid door Michail Koetoezov en Michael Andreas Barclay de Tolly Keizerlijk Russisch leger verdreef Napoleon en reed door heel Europa in de Oorlog van de Zesde Coalitie, uiteindelijk Parijs binnen. Alexander I controleerde de Russische delegatie bij de Congres van Wenen, die de kaart van post-Napoleontisch Europa definieerde.

Napoleonterugtrekking uit Moskou by Albrecht Adam (1851)

De officieren die Napoleon naar West-Europa achtervolgden, brachten ideeën van liberalisme terug naar Rusland en probeerden de macht van de tsaar in te perken tijdens de mislukte Decembristische opstand van 1825. Aan het einde van het conservatieve bewind van Nicolaas I (1825-1855), een hoogtepunt van Ruslands macht en invloed in Europa, werd verstoord door een nederlaag in de Krimoorlog.

Great liberal reforms and capitalism

Nicolaas' opvolger Alexander II (1855-1881) bracht in het hele land belangrijke veranderingen door, waaronder de emancipatiehervorming van 1861. Deze hervormingen stimuleerden de industrialisatie en moderniseerden het keizerlijke Russische leger, dat een groot deel van de Sovjet-Unie bevrijdde Balkan van de Ottomaanse heerschappij in de nasleep van de 1877-1878 Russisch-Turkse oorlog. Tijdens het grootste deel van de 19e en vroege 20e eeuw, Rusland en Groot-Brittannië samengespannen Afghanistan en de aangrenzende gebieden in centraal en Zuid-Azië; de rivaliteit tussen de twee grote Europese rijken werd bekend als de Geweldig spel.

Aan het einde van de 19e eeuw ontstonden er verschillende socialistische bewegingen in Rusland. Alexander II was vermoord in 1881 door revolutionaire terroristen. De heerschappij van zijn zoon Alexander III (1881-1894) was minder liberaal maar vreedzamer.

Constitutional monarchy and World War

Onder de laatste Russische keizer, Nicolaas II (1894–1917), de Revolutie van 1905 werd veroorzaakt door het mislukken van de vernedering Russisch-Japanse oorlog. De opstand werd neergeslagen, maar de regering zag zich gedwongen grote hervormingen toe te staan ​​(Russische grondwet van 1906), inclusief toekenning vrijheden van meningsuiting en bijeenkomst, de legalisering van politieke partijen en de oprichting van een gekozen wetgevend orgaan, de Doema.

Revolutie en burgeroorlog

Keizer Nicolaas II van Rusland en Romanovs waren uitgevoerd door de bolsjewieken in 1918.

In 1914, Rusland ging de Eerste Wereldoorlog in in reactie op Oostenrijk-Hongarijeoorlogsverklaring aan de bondgenoot van Rusland Servië, en vocht op meerdere fronten terwijl hij geïsoleerd was van zijn Driedubbele Entente bondgenoten. In 1916 de Brusilov-offensief van het keizerlijke Russische leger vernietigde het bijna volledig Oostenrijks-Hongaars leger. Het reeds bestaande publieke wantrouwen jegens het regime werd echter verdiept door de stijgende oorlogskosten, hoge slachtoffers, en geruchten over corruptie en verraad. Dit alles vormde het klimaat voor de Russische revolutie van 1917, uitgevoerd in twee grote acts. In het vroege 1917, Nicholas II was gedwongen af ​​te treden; hij en zijn gezin werden gevangengezet en later geëxecuteerd in Yekaterinburg tijdens de Russische burgeroorlog. De monarchie werd vervangen door een wankele coalitie van politieke partijen die zichzelf uitriep tot de Voorlopige Regering. De Voorlopige Regering kondigde de Russische Republiek in september. Op 19 januari [OS 6 januari], 1918, de Russische grondwetgevende vergadering verklaarde Rusland tot een democratische federale republiek (waarmee het besluit van de Voorlopige Regering werd bekrachtigd). De volgende dag werd de grondwetgevende vergadering ontbonden door de Al-Russisch Centraal Uitvoerend Comité.

Er bestond naast elkaar een alternatief socialistisch establishment, de Sovjet van Petrograd, die de macht uitoefent via de democratisch gekozen raden van arbeiders en boeren, genaamd sovjets. Het bewind van de nieuwe autoriteiten heeft de crisis in het land alleen maar verergerd in plaats van opgelost, en uiteindelijk de Oktoberrevolutie, geleid door bolsjewistische leider Vladimir Lenin, wierp de Voorlopige Regering omver en gaf de volledige regeringsmacht aan de sovjets, wat leidde tot de oprichting van 's werelds eerste socialistische staat. De Russische burgeroorlog brak uit tussen de anti-communistisch Witte beweging en de bolsjewieken met zijn Rode Leger. In de nasleep van de ondertekening van de Verdrag van Brest-Litovsk die de vijandelijkheden met de Centrale krachten of Eerste Wereldoorlog; Het bolsjewistische Rusland gaf het grootste deel van zijn westelijke gebieden over, waar 34% van zijn bevolking, 54% van zijn industrieën, 32% van zijn landbouwgrond en ongeveer 90% van zijn kolenmijnen woonden.

Vladimir Lenin en Leon Trotsky tijdens een toespraak in 1920 in Moskou

De Geallieerde machten lanceerde een mislukte militair ingrijpen ter ondersteuning van anticommunistische krachten. Ondertussen voerden zowel de bolsjewieken als de blanke beweging campagnes van deportaties en executies tegen elkaar uit, respectievelijk bekend als de Rode terreur en Witte terreur. Tegen het einde van de gewelddadige burgeroorlog waren de Russische economie en infrastructuur zwaar beschadigd en kwamen tijdens de oorlog maar liefst 10 miljoen mensen om het leven, voornamelijk burgers. Miljoenen werden Blanke emigranten, en Russische hongersnood van 1921-1922 eiste tot vijf miljoen slachtoffers.

Sovjet Unie

Locatie van de Russische SFSR (rood) binnen de Sovjet Unie in 1936

Command economy and Soviet society

Op 30 december 1922, Lenin en zijn assistenten gevormd het Sovjet Unie, door lid te worden van de Russische SFSR in een enkele staat met de Wit-Russisch, Transkaukasisch en Oekraïens republieken. Uiteindelijk creëerden veranderingen aan de binnengrenzen en annexaties tijdens de Tweede Wereldoorlog een unie van 15 republieken; de grootste in omvang en bevolking is de Russische SFSR, die de unie gedurende haar hele geschiedenis politiek, cultureel en economisch domineerde.[verificatie mislukt]

volgend Lenins dood in 1924, een trojka aangewezen om de leiding te nemen. Eventueel Joseph Stalin Secretaris-generaal van de Communistische Partij, slaagde erin alle oppositiefracties te onderdrukken en de macht in zijn handen te consolideren om tegen de jaren dertig de dictator van het land te worden. Leon Trotsky, de belangrijkste voorstander van wereldrevolutie, werd in 1929 verbannen uit de Sovjet-Unie, en Stalins idee van Socialisme in één land werd de officiële lijn. De voortdurende interne strijd in de bolsjewistische partij culmineerde in de Geweldige zuivering.

Stalinism and violent modernization

Onder leiding van Stalin lanceerde de regering een bevel economie, industrialisatie van het grotendeels landelijke land en collectivisatie of zijn landbouw. Tijdens deze periode van snelle economische en sociale veranderingen werden miljoenen mensen naar het land gestuurd strafwerkkampen, waaronder veel politieke veroordeelden wegens hun vermeende of werkelijke verzet tegen het bewind van Stalin; en miljoenen waren gedeporteerd en verbannen naar afgelegen gebieden van de Sovjet-Unie. De tijdelijke desorganisatie van de landbouw van het land, gecombineerd met het harde staatsbeleid en de droogte, heeft geleid tot Sovjet-hongersnood van 1932-1933; waarbij tot 8.7 miljoen mensen om het leven kwamen, van wie 3.3 miljoen in de Russische SFSR. De Sovjet-Unie maakte uiteindelijk in korte tijd de kostbare transformatie door van een grotendeels agrarische economie naar een grote industriële grootmacht.

World War II and Untied Nations

De Slag bij Stalingrad, de grootste en bloedigste veldslag in de oorlogsgeschiedenis, eindigde in 1943 met een beslissende overwinning van de Sovjet-Unie op de Duitse leger.

De Sovjet-Unie trad binnen De Tweede Wereldoorlog op 17 september 1939 met zijn invasie van Polen, volgens een geheim protocol binnen de Molotov-Ribbentrop-pact met nazi Duitsland. De Sovjet-Unie daarna Finland binnengevallen, en de Baltische staten bezet en geannexeerd, net zoals delen van Roemenië.: 91-95  Op 22 juni 1941, Duitsland de Sovjet-Unie binnenvielen, het openen van de Oostfront, het grootste theater van de Tweede Wereldoorlog.: 7 

Uiteindelijk zo'n 5 miljoen Rode Leger troepen werden gevangen genomen door de nazi's;: 272  dat laatste met opzet uitgehongerd of anderszins vermoord 3.3 miljoen Sovjet krijgsgevangenen, en een groot aantal burgers, als de "Honger Plan" trachtte te vervullen Algemeenplan Oost.: 175-186  Hoewel de Wehrmacht had aanzienlijk vroeg succes, hun aanval werd gestopt in de Slag om Moskou. Vervolgens werden de Duitsers eerst grote nederlagen toegebracht bij de Slag bij Stalingrad in de winter van 1942-1943, en dan in de Slag bij Koersko in de zomer van 1943. Een andere Duitse mislukking was de Beleg van Leningrad, waarin de stad tussen 1941 en 1944 op het land volledig werd geblokkeerd door Duitse en Finse troepen, honger leden en meer dan een miljoen doden vielen, maar zich nooit overgaven. Sovjet-troepen rolden in 1944-1945 door Oost- en Midden-Europa en veroverde Berlijn mei 1945. In augustus 1945, het Rode Leger viel Mantsjoerije binnen en de Japanners verdreven uit Noordoost-Azië, wat bijdroeg aan de overwinning van de geallieerden op Japan.

De periode 1941-1945 van de Tweede Wereldoorlog staat in Rusland bekend als de Grote Patriottische Oorlog. De Sovjet-Unie werd samen met de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en China beschouwd als de Grote Vier van de geallieerde mogendheden in de Tweede Wereldoorlog en werd later de Vier politieagenten, dat was de basis van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties.: 27  Tijdens de oorlog, Sovjetburgerlijke en militaire doden waren ongeveer 26 à 27 miljoen, goed voor ongeveer de helft van alles Slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog.: 295  De Sovjet economie en infrastructuur leed enorme verwoesting, die de oorzaak was Sovjet-hongersnood van 1946-1947. Ten koste van een groot offer kwam de Sovjet-Unie echter naar voren als een wereldwijde supermacht.

Superpower and Cold War

Na de Tweede Wereldoorlog kwamen delen van Oost- en Midden-Europa, waaronder Oost-Duitsland en oostelijke delen van Oostenrijk werden bezet door Rode Leger volgens de Conferentie van Potsdam. Afhankelijke communistische regeringen werden geïnstalleerd in de Oostblok satelliet staten. Nadat hij de tweede van de wereld was geworden kernenergie, de Sovjet-Unie vestigde de Warschau Pact alliantie, en ging een strijd aan voor wereldwijde dominantie, bekend als de Koude Oorlog, met de rivaliserende Verenigde Staten en NATO.

Khrushchev Thaw reforms and economic development

Na Stalins dood in 1953 en een korte periode van collectieve regel, de nieuwe leider Nikita Chroesjtsjov opgezegd Stalin en lanceerde het beleid van destalinisatie, het vrijlaten van veel politieke gevangenen uit de Gulag werkkampen. De algemene erfdienstbaarheid van repressief beleid werd later bekend als de Chroesjtsjov ontdooien. Tegelijkertijd bereikten de spanningen in de Koude Oorlog een hoogtepunt toen de twee rivalen botsten over de inzet van de Verenigde Staten Jupiter-raketten in Turkije en Sovjet raketten op Cuba.

In 1957 lanceerde de Sovjet-Unie 's werelds eerste kunstmatige satelliet, Spoetnik 1, dus het starten van de Ruimtetijdperk. Russian kosmonaut Yuri Gagarin werd de eerste mens in een baan om de aarde, aan boord van de Vostok 1 bemand ruimtevaartuig aan 12 april 1961.

Period of developed socialism or Era of Stagnation

Na de afzetting van Chroesjtsjov in 1964 breekt een nieuwe periode aan collectieve regel volgde, tot Leonid Brezhnev werd de leider. Het tijdperk van de jaren zeventig en begin jaren tachtig werd later aangeduid als de Tijdperk van stagnatie. De 1965 Kosygin-hervorming gericht op gedeeltelijk decentralisatie van de Sovjet economie. In 1979, na een door de communisten geleide revolutie in Afghanistan vielen Sovjettroepen het land binnen en begonnen uiteindelijk de Sovjet-Afghaanse Oorlog. In mei 1988, de Sovjets begonnen zich terug te trekken uit Afghanistan, als gevolg van internationale oppositie, aanhoudende anti-Sovjet guerrillaoorlogvoering en een gebrek aan steun door Sovjetburgers.

Mikhail Gorbatsjov in een-op-een gesprekken met Ronald Reagan functie in het Top van Reykjavík, 1986

Perestroika, democratization and Russian sovereignty

Vanaf 1985 de laatste Sovjetleider Mikhail Gorbatsjov, die liberale hervormingen in het Sovjetsysteem probeerden door te voeren, introduceerde het beleid van volume (openheid) en perestrojka (herstructurering) in een poging een einde te maken aan de periode van economische stagnatie en de overheid democratiseren. Dit leidde echter tot de opkomst van sterke nationalistische en separatistische bewegingen in het hele land. Vóór 1991 was de Sovjet-economie de op één na grootste ter wereld, maar tijdens de laatste jaren raakte ze in een crisis.

In 1991 begon de economische en politieke onrust over te koken Baltische staten ervoor gekozen om zich af te scheiden van de Sovjet-Unie. Op 17 maart a referendum werd gehouden, waarbij de overgrote meerderheid van de deelnemende burgers stemde voor de omvorming van de Sovjet-Unie tot een vernieuwde federatie. In juni 1991, Boris Jeltsin werd de eerste rechtstreeks gekozen president in de Russische geschiedenis toen hij dat was gekozen voorzitter van de Russische SFSR. In augustus 1991, een poging tot staatsgreep door leden van de regering van Gorbatsjov, gericht tegen Gorbatsjov en gericht op het behoud van de Sovjet-Unie, leidde in plaats daarvan tot het einde van de Communistische Partij van de Sovjet-Unie. Op 25 december 1991, na de ontbinding van de Sovjet-Unie, samen met het hedendaagse Rusland, veertien andere post-Sovjetstaten ontstaan.

Independent Russian Federation

Vladimir Poetin legt op zijn beurt de ambtseed af als president eerste inhuldigingmet Boris Jeltsin overzien, 2000.

Transition to a market economy and political crises

De economische en politieke ineenstorting van de Sovjet-Unie bracht Rusland in een diepe en langdurige depressie. Tijdens en na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie werden ingrijpende hervormingen doorgevoerd, waaronder privatisering en markt- en handelsliberalisering werden ondernomen, inclusief radicale veranderingen in de trant van "schok therapie". Door de privatisering verschoof de controle over ondernemingen grotendeels van overheidsinstanties naar individuen met interne connecties in de overheid, wat leidde tot de opkomst van de beruchte Russische oligarchen. Veel van de nieuwe rijken verplaatsten miljarden aan contanten en activa in enorme hoeveelheden naar het buitenland Hoofdvlucht. De depressie van de economie leidde tot de ineenstorting van de sociale voorzieningen geboortecijfer kelderde terwijl de sterftecijfer omhooggeschoten, en miljoenen stortten zich in armoede; terwijl extreme corruptie, evenals criminele bendes en georganiseerde misdaad namen aanzienlijk toe.

Eind 1993 liepen de spanningen tussen Jeltsin en het Russische parlement op tot een hoogtepunt een constitutionele crisis die gewelddadig eindigde door middel van militair geweld. Tijdens de crisis werd Jeltsin gesteund door westerse regeringen en kwamen meer dan 100 mensen om het leven.

Modern liberal Constitution, international cooperation and economic stabilization

In december, een referendum werd gehouden en goedgekeurd, waarmee een nieuwe grondwet werd ingevoerd, waardoor de president enorme bevoegdheden kreeg. De jaren negentig werden geplaagd door gewapende conflicten in de Noord-Kaukasus, zowel lokale etnische schermutselingen als separatisten islamistische opstanden. Vanaf het moment Tsjetsjeense separatisten riepen begin jaren negentig de onafhankelijkheid uit intermitterende guerrillaoorlog werd uitgevochten tussen de rebellengroepen en Russische troepen. Terroristische aanslagen op burgers werden uitgevoerd door Tsjetsjeense separatisten en eisten het leven van duizenden Russische burgers.

Na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie nam Rusland de verantwoordelijkheid op zich voor het aflossen van de buitenlandse schulden van laatstgenoemde. In 1992 werden de meeste controles op de consumentenprijzen afgeschaft, wat leidde tot extreme inflatie en een aanzienlijke devaluatie van de roebel. Hoge begrotingstekorten in combinatie met toenemende kapitaalvlucht en onvermogen om schulden terug te betalen, veroorzaakten de 1998 Russische financiële crisis, wat resulteerde in een verdere daling van het BBP.

Movement towards a modernized economy, political centralization and democratic backsliding

Op 31 december 1999 trad president Jeltsin onverwachts af. het overhandigen van de post aan de onlangs benoemde premier en zijn gekozen opvolger, Vladimir Poetin. Poetin won toen de 2000 presidentsverkiezingen, en versloeg de Tsjetsjeense opstand in de Tweede Tsjetsjeense Oorlog.

Poetin won een tweede presidentiële termijn in 2004. Hoge olieprijzen en een toename van buitenlandse investeringen zag de Russische economie en de levensstandaard aanzienlijk verbeteren. Het bewind van Poetin zorgde voor meer stabiliteit en transformeerde Rusland in een autoritaire staat. In 2008 nam Poetin de post van premier over, terwijl Dmitry Medvedev was verkozen president voor één termijn, om ondanks de wet aan de macht te blijven termijn limieten; deze periode is beschreven als een "tandemcratie".

na een diplomatieke crisis met buurman Georgië Russisch-Georgische oorlog vond plaats van 1 tot 12 augustus 2008, waardoor Rusland twee separatistische staten erkende in de gebieden die het bezet in Georgië. Het was de eerste Europese oorlog van de 21st eeuw.

Deepening economic integration and conservative foreign and domestic policy

Begin 2014 volgt een revolutie in Oekraïne, Rusland bezet en geannexeerd Krim uit buurland Oekraïne na een betwist referendum, met Russische troepen die later deelnamen aan een oorlog in Oost-Oekraïne tussen door Rusland gesteunde separatisten en Oekraïense troepen. In een grote escalatie van het conflict lanceerde Rusland een grootschalige invasie van Oekraïne op 24 februari 2022. De invasie was de grootste conventionele oorlog in Europa sinds de Tweede Wereldoorlog, en werd ontmoet internationale veroordeling, net zoals uitgebreide sancties tegen Rusland. Als gevolg hiervan werd Rusland verdreven uit de Raad van Europa in maart, en werd geschorst van de Verenigde Naties Raad voor de mensenrechten in april. In september, na succesvolle Oekraïense tegenoffensieven, Poetin kondigde een "gedeeltelijke mobilisatie", Ruslands eerste mobilisatie sinds de Tweede Wereldoorlog. Eind september riep Poetin de annexatie van vier Oekraïense regio's, de grootste annexatie in Europa sinds de Tweede Wereldoorlog. Poetin en door Rusland geïnstalleerde leiders ondertekenden toetredingsverdragen, internationaal niet erkend en wijdverspreid aan de kaak gesteld als illegaal, ondanks het feit dat de Russische troepen geen van de vier regio's volledig hebben kunnen bezetten. Een aantal supranationale en nationale parlementen heeft resoluties aangenomen waarin Rusland wordt uitgeroepen tot staatssponsor van terrorisme. Naar schatting zijn tienduizenden doden gevallen als gevolg van de invasie.

Aardrijkskunde

De uitgestrekte landmassa van Rusland strekt zich uit over het meest oostelijke deel van Europa en het meest noordelijke deel van Azië. Het overspant de meest noordelijke rand van Eurasië; en heeft die van de wereld vierde langste kustlijn, van meer dan 37,653 km (23,396 mijl). Rusland ligt tussen breedtegraden 41 ° en 82 ° N, en lengtegraden 19° E en 169 ° WL, dat zich uitstrekt over ongeveer 9,000 km (5,600 mijl) van oost naar west, en 2,500 tot 4,000 km (1,600 tot 2,500 mijl) van noord naar zuid. Rusland, qua landmassa, is groter dan drie continenten, en heeft dezelfde oppervlakte als Pluto.

Rusland heeft negen grote bergketens en ze zijn te vinden langs de zuidelijke regio's, die een aanzienlijk deel van de Caucasus Mountains (bevattende Mount Elbroes, wat op 5,642 m (18,510 ft) de hoogste piek in Rusland en Europa); het Altai en Sayan-gebergte in Siberië; en in de Oost-Siberische bergen en Schiereiland Kamtsjatka functie in het Russische Verre Oosten (bevattende Klyuchevskaya Sopka, die met 4,750 m (15,584 ft) de hoogste is actieve vulkaan in Eurazië). De Oeral gebergte, die van noord naar zuid door het westen van het land lopen, zijn rijk aan minerale hulpbronnen en vormen de traditionele grens tussen Europa en Azië. De laagste punt in Rusland en Europa, is gelegen aan de kop van de Kaspische Zee, waar de Kaspische depressie bereikt ongeveer 29 meter (95.1 ft) onder zeeniveau.

Rusland, als een van de slechts drie landen ter wereld grenzend aan drie oceanen, heeft verbindingen met een groot aantal zeeën. De belangrijkste eilanden en archipels omvatten Nova Zemlya, Frans Josef Land, Severnaya Zembla Nieuwe Siberische eilanden, Wrangel eiland Koerilen-eilanden (waarvan vier betwist met Japan), En Sakhalin. De Diomede-eilanden, beheerd door Rusland en de Verenigde Staten, liggen slechts 3.8 km uit elkaar; en Kunashir-eiland van de Koerilen-eilanden ligt op slechts 20 km (12.4 mijl) van Hokkaido, Japan.

Rusland, de thuisbasis van meer dan 100,000 rivieren, heeft een van 's werelds grootste oppervlaktewatervoorraden, met zijn meren die ongeveer een kwart van 's werelds vloeistof bevatten zoetwater. het Baikal meer, het grootste en meest prominente van de Russische zoetwaterlichamen, is 's werelds diepste, zuiverste, oudste en meest ruime zoetwatermeer, met meer dan een vijfde van 's werelds zoete oppervlaktewater. Ladoga en Onega in noordwesten van Rusland zijn twee van de grootste meren van Europa. Rusland staat op de tweede plaats na Brazilië totale hernieuwbare watervoorraden. De Volga in West-Rusland, algemeen beschouwd als de nationale rivier van Rusland, is de langste rivier in Europa; en vormt de Wolga-delta, de grootste rivierdelta op het vasteland. De Siberische rivieren van Ob, Yenisey, Lena en Amur behoren tot de wereld langste rivieren.

Klimaat

De omvang van Rusland en de afgelegen ligging van veel van zijn gebieden van de zee resulteren in de dominantie van de vochtig continentaal klimaat in het grootste deel van het land, met uitzondering van de toendra en het uiterste zuidwesten. Bergketens in het zuiden en oosten belemmeren de stroom van warme luchtmassa's uit de Indian en de Stille Oceaan, terwijl de Europese vlakte verspreid over het westen en noorden opent het voor invloeden van de Atlantische en Arctische oceanen. Het grootste deel van Noordwest-Rusland en Siberië hebben een subarctisch klimaat, met extreem strenge winters in de binnengebieden van Noordoost-Siberië (meestal Sacha, waar het Noorden Pool van kou bevindt zich met de record lage temperatuur van -71.2 ° C of -96.2 ° F), en meer gematigde winters elders. De uitgestrekte kustlijn van Rusland langs de Noordelijke IJszee en de Russische Arctische eilanden een poolklimaat.

Het kustgedeelte van Krasnodar Krai aan de Zwarte Zee, met name Sochi, en enkele kust- en binnenstroken van de Noord-Kaukasus beschikken over een vochtig subtropisch klimaat met milde en natte winters. In veel regio's van Oost-Siberië en het Russische Verre Oosten is de winter droog in vergelijking met de zomer; terwijl andere delen van het land in de loop van de seizoenen meer gelijkmatige neerslag ervaren. De winterneerslag valt in de meeste delen van het land meestal in de vorm van sneeuw. De meest westelijke delen van de oblast Kaliningrad en sommige delen in het zuiden van Krasnodar Krai en de noordelijke Kaukasus hebben een oceanisch klimaat. De regio langs de benedenloop van de Wolga en de kust van de Kaspische Zee, evenals enkele zuidelijkste stukjes Siberië, hebben een semi-aride klimaat.

In een groot deel van het grondgebied zijn er slechts twee verschillende seizoenen, winter en zomer; aangezien lente en herfst meestal korte periodes zijn van verandering tussen extreem lage en extreem hoge temperaturen. De koudste maand is januari (februari aan de kust); de warmste is meestal juli. Grote temperatuurbereiken zijn typerend. In de winter worden de temperaturen zowel van zuid naar noord als van west naar oost kouder. De zomers kunnen behoorlijk heet zijn, zelfs in Siberië. Klimaatverandering in Rusland veroorzaakt vaker bosbranden, en het ontdooien van de grote uitgestrektheid van het land permafrost.

Biodiversiteit

Yugyd Va Nationaal Park functie in het Komi Republiek is de grootste Nationaal Park in Europa.

Rusland heeft vanwege zijn gigantische omvang diverse ecosystemen, waaronder polaire woestijnen, toendra, bostoendra, taiga, gemengd en loofbos, bossteppe, steppe, halfwoestijn en subtropen. Ongeveer de helft van het grondgebied van Rusland is bebost, en het heeft 's werelds grootste bosgebied, die enkele van 's werelds grootste hoeveelheden opvangen kooldioxide.

De Russische biodiversiteit omvat 12,500 soorten vaatplanten, 2,200 soorten bryophyten, ongeveer 3,000 soorten korstmossen, 7,000–9,000 soorten zeewieren 20,000-25,000 soorten schimmels. Russisch fauna bestaat uit 320-soorten of zoogdierenOver 732-soorten van vogels, 75 soorten reptielen, ongeveer 30 soorten amfibieën, 343-soorten of vers water vis (hoog endemie), ongeveer 1,500 soorten zoutwater vissen, 9 soorten cyclostomata, en ongeveer 100-150,000 ongewervelden (hoog endemie). Ongeveer 1,100 zeldzame en bedreigde planten- en diersoorten zijn opgenomen in de Russisch rood gegevensboek.

De volledig natuurlijke ecosystemen van Rusland worden bewaard in bijna 15,000 speciaal beschermde natuurlijke gebieden met verschillende statussen, die meer dan 10% van de totale oppervlakte van het land beslaan. Ze omvatten 45 biosfeer reservaten, 64 nationale parkenen 101 natuurgebieden. Hoewel het land in verval is, heeft het nog steeds veel ecosystemen die nog steeds worden overwogen intact bos; voornamelijk in de noordelijke taiga-gebieden en de subarctische toendra van Siberië. Rusland had een Integriteitsindex voor boslandschap gemiddelde score van 9.02 in 2019, 10e van 172 landen; en de eerste gerangschikte grote natie wereldwijd.

overheid en politiek

Een grafiek van het Russische politieke systeem

Russia, by 1993 constitution, is a symmetric federal republiek met een semi-presidentieel systeem, waar in de president is de staatshoofd, en premier is de regeringshoofd. Het is gestructureerd als een meerdere partijen representatieve democratie, met de federale overheid bestaande uit drie takken:

De president wordt bij volksstemming gekozen voor een termijn van zes jaar en mag maximaal twee keer worden gekozen. Ministeries van de regering zijn samengesteld uit de premier en zijn plaatsvervangers, ministers en geselecteerde andere personen; ze worden allemaal benoemd door de president op voordracht van de premier (terwijl voor de benoeming van laatstgenoemde de toestemming van de Doema vereist is). Verenigd Rusland is de dominant politieke partij in Rusland, en is beschreven als "grote tent" en de "partij van de macht". Onder de regeringen van Vladimir Poetin, heeft Rusland ervaren democratische terugval, en is een geworden autoritaire staat onder een dictatuur, met het beleid van Poetin wordt genoemd Putinisme.

politieke verdeeldheid

Russia, by 1993 constitution, is a symmetric (with the possibility of an asymmetric configuration) federation. Unlike the Soviet asymmetrisch model of the RSFSR, where only republics were "subjects of the federation", the current constitution raised the status of other regions to the level of republics and made all regions equal with the title "subject of the federation". In 2000, it was further confirmed by the decision of the constitutional court that all regions have only one identical status, which is called "subject of the federation", and the naming of some regions as "republic (state)" does not mean recognition as a state in the modern international law meaning of this term and does not mean recognition of the sovereignty of the region. Only the multiethnic people of Russia and the Russian Federation have sovereignty. The regions of Russia have reerved areas of competence, but no regions have sovereignty, do not have the status of a sovereign state, do not have the right to indicate any sovereignty in their constitutions and do not have the right to secede from the country. The laws of the regions cannot contradict federal laws.

The 1993 Russian constitution recognized the possibility of an asymmetric configuration of intergovernmental relations between the regions and the federal government. Article 11(3) of the Constitution allows the delimitation of jurisdictions and powers between the federal authorities and the region through the conclusion of an agreement. By 1998, such agreements had been concluded with 46 subjects of the federation, including the federal city of Moscow. The most notable asymetric relations and debates were with Tatarstan.

Volgens de grondwet bestaat de Russische Federatie uit 89 federale onderwerpen. In 1993, toen de nieuwe grondwet werd aangenomen, stonden er 89 federale onderwerpen op de lijst, maar sommige werden later samengevoegd. De federale onderdanen hebben een gelijke vertegenwoordiging - elk twee afgevaardigden - in de Federatieraad bovenhuis van de Federale Vergadering. Wel verschillen ze in de mate van autonomie ze genieten. De federale districten van Rusland werden in 2000 door Poetin opgericht om de controle van de federale overheid over de federale onderdanen te vergemakkelijken. Oorspronkelijk zeven, momenteel zijn er acht federale districten, elk geleid door een door de president aangestelde gezant.

Kaart van federale onderdanen van Rusland (2022), betwiste Krim en Donbass.svg
Federale onderwerpen Bestuur
  46 oblasten
Het meest voorkomende type federaal onderwerp met een gouverneur en lokaal gekozen wetgevende macht. Gewoonlijk genoemd naar hun administratieve centra.
  22 republieken
Elk is nominaal autonoom - de thuisbasis van een specifiek Etnische minderheid, en heeft zijn eigen grondwet, taal en wetgevende macht, maar wordt in internationale aangelegenheden vertegenwoordigd door de federale regering.
  9 krais
Voor alle doeleinden zijn krais wettelijk identiek aan oblasten. De titel "krai" ("grens" of "territorium") is historisch, gerelateerd aan de geografische (grens) positie in een bepaalde periode in de geschiedenis. De huidige krais zijn niet gerelateerd aan grenzen.
Af en toe aangeduid als "autonoom district", "autonoom gebied" en "autonome regio", elk met een substantiële of overheersende etnische minderheid.
Grote steden die functioneren als afzonderlijke regio's (Moskou en Sint-Petersburg, maar ook Sevastopol in het door Rusland bezette Oekraïne).
  1 autonome oblast
De enige autonome oblast is de Joodse autonome oblast.

Buitenlandse Zaken

Poetin met tegenhangers van de G20 Osaka, 2019

Rusland had in 2019 het op vier na grootste diplomatieke netwerk ter wereld. Het onderhoudt diplomatieke betrekkingen met 190 Lidstaten van de Verenigde Natiesvier gedeeltelijk erkende statenen drie Waarnemersstaten van de Verenigde Naties; samen met 144 ambassades. Rusland is een van de vijf permanente leden van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. Het is historisch gezien een geweldige kracht, en een voormalige supermacht als het leidende bestanddeel van de voormalige Sovjet-Unie. Rusland is lid van de G20 OVSEEn APEC. Rusland neemt ook een leidende rol in organisaties zoals de CIS, het EAEU, het CSTO-extensie, het SCO, en BRICS.

Rusland onderhoudt nauwe betrekkingen met buurland Wit-Rusland, dat deel uitmaakt van de Uniestaat, een supranationale confederatie van de twee staten. Servië is een historisch nauwe bondgenoot van Rusland, aangezien beide landen een sterke wederzijdse culturele, etnische en religieuze affiniteit delen. India is de grootste klant van Russisch militair materieel en de twee landen delen een sterke strategische en diplomatieke relatie sinds het Sovjettijdperk. Rusland oefent invloed uit over de hele wereld geopolitiek belangrijk Zuidelijke Kaukasus en Centraal-Azië; en de twee regio's zijn beschreven als de "achtertuin" van Rusland.

   Rusland
   Landen op Rusland's "Lijst met onvriendelijke landen". De lijst bevat landen die hebben opgelegd sancties tegen Rusland voor zijn invasie van Oekraïne.

In de 21e eeuw heeft Rusland een agressief buitenlands beleid gevoerd dat gericht was op het veiligstellen van regionale dominantie en internationale invloed, evenals op het vergroten van de binnenlandse steun voor de regering. Militair ingrijpen in de post-Sovjetstaten omvatten een oorlog met Georgië in 2008 en de invasie en destabilisatie van Oekraïne vanaf 2014. Rusland heeft ook geprobeerd zijn invloed in de Midden-Oosten, vooral door militaire interventie in de Syrische burgeroorlog. Cyber ​​oorlog en luchtruim schendingen, samen met electorale inmenging, zijn gebruikt om de perceptie van de Russische macht te vergroten. Ruslands betrekkingen met aangrenzende Oekraïne en de westerse wereld - vooral de Verenigde Staten Europeese Unie Verenigde Naties en NATO— zijn ingestort; vooral na het begin van de Russisch-Oekraïense oorlog in 2014 en de daaruit voortvloeiende escalatie in 2022. De betrekkingen tussen Rusland en China hebben aanzienlijk bilateraal en economisch versterkt; vanwege gedeelde politieke belangen. Turkije en Rusland delen een complex strategische, energie- en defensierelatie. Rusland handhaaft hartelijke relaties met Iran, aangezien het een strategische en economische bondgenoot is. Rusland heeft er ook steeds meer op aangedrongen zijn invloed over de hele wereld uit te breiden Arctisch, Aziatisch-Pacifisch, afrika, het Midden-Oosten, en Latijns-Amerika.

Leger

De Russische strijdkrachten zijn onderverdeeld in de Grondtroepen Marine blauwEn Luchtvaartstrijdkrachten- en er zijn ook twee onafhankelijke takken van dienst: de Strategische rakettroepen en Luchtlandingstroepen. Vanaf 2021, heeft het leger ongeveer een miljoen personeelsleden in actieve dienst, dat is 's werelds vijfde grootste, en ongeveer 2 à 20 miljoen reserve personeel. Het is verplicht voor alle mannelijke burgers van 18–27 jaar opgesteld voor een jaar dienst in de strijdkrachten.

Rusland is een van de vijf erkend kernwapenstaten, met de wereld grootste voorraad kernwapens; meer dan de helft van alle kernwapens in de wereld is in handen van Rusland. Rusland bezit de op één na grootste vloot van onderzeeërs met ballistische raketten, en is een van de enige drie landen die actief zijn strategische bommenwerpers. Rusland onderhoudt de wereld third-highest military expenditure, spending $86.4 billion in 2022, corresponding to around 4.1% of its GDP. In 2021 was het van de wereld op een na grootste wapenexporteur, en had een groot en volledig inheems defensie-industrie, die het grootste deel van zijn eigen militaire uitrusting produceerde.

Mensenrechten en corruptie

Naar aanleiding van de Russische invasie van Oekraïne in 2022, anti-oorlogsprotesten brak uit in heel Rusland. De protesten zijn met wijdverbreide repressie beantwoord, wat heeft geleid tot de arrestatie van ongeveer 15,000 mensen.

Overtredingen van mensenrechten in Rusland zijn steeds meer bekritiseerd door leidende democratie en mensenrechtenorganisaties. In het bijzonder Amnesty International en Human Rights Watch zeggen dat Rusland niet democratisch is en zijn burgers weinig politieke rechten en burgerlijke vrijheden toestaat.

Sinds 2004, Freedom House heeft Rusland gerangschikt als "niet vrij" in zijn Vrijheid in de wereld enquête. Aangezien 2011, de Economist Intelligence Unit heeft Rusland gerangschikt als een "autoritair regime" in zijn Democratie-index, ranking it 146th out of 167 countries in 2022. Met betrekking tot mediavrijheid, stond Rusland op de 155e plaats van de 180 landen Reporters Without Borders' Persvrijheidsindex voor 2022. De Russische regering is alom bekritiseerd door politieke dissidenten en mensenrechtenactivisten For oneerlijke verkiezingen, repressies op politieke oppositiepartijen en protesten, vervolging van niet-gouvernementele organisaties en gedwongen onderdrukking en moorden op onafhankelijke journalisten, en censuur van massamedia en internet.

Rusland autocratisch politiek systeem is op verschillende manieren beschreven als een kleptocracy, an oligarchie, en plutocratie. Het was het laagst gewaardeerde Europese land in Transparency International's Corruptieperceptie-index voor 2021, op de 136e plaats van 180 landen. Rusland heeft een lange geschiedenis van corruptie, wat als een groot probleem wordt gezien. Het heeft gevolgen voor verschillende sectoren, waaronder de economie, bedrijf, openbaar bestuur, politie, gezondheidszorg, onderwijs, en het leger.

Moslims, vooral salafisten, hebben te maken gehad met vervolging in Rusland. Het vernietigen van de opstand in de noordelijke Kaukasus, Russische autoriteiten zijn beschuldigd van willekeurige moorden, arrestaties, gedwongen verdwijningen en marteling van burgers. In Dagestan, hebben sommige salafi's, naast intimidatie door de overheid op basis van hun uiterlijk, hun huizen laten opblazen tijdens counterinsurgency-operaties. Tsjetsjenen en Ingoesj in Russische gevangenissen nemen naar verluidt meer misbruik dan andere etnische groepen. Tijdens de invasie van Oekraïne in 2022 heeft Rusland zich opgesteld filtratie kampen waar veel Oekraïners worden misbruikt en gedwongen naar Rusland worden gestuurd; de kampen zijn vergeleken die gebruikt werden in de Tsjetsjeense oorlogen.

wet en misdaad

The primary and fundamental statement of laws in Russia is the Grondwet van de Russische Federatie. Statuten, zoals de Russisch burgerlijk wetboek en Russisch wetboek van strafrecht, are the predominant legal sources of Russian law.

Russia has the world's second largest illegal arms trade market, after the United States, is ranked first in Europe and 32nd globally in the Global Organized Crime Index, and is among the countries with the highest number of people in prison.

Economie

De Internationaal zakencentrum van Moskou in Moskou. De stad heeft een van 's werelds grootste stedelijke economieën.

Rusland heeft een markteconomie, with enormous natural resources, particularly olie en aardgas. Het heeft die van de wereld negende grootste economie door het nominale BBP en de zesde grootste by PPP. De grote dienstensector goed voor 62% van het totale bbp, gevolgd door de industriële sector (32%), terwijl de landbouwsector is de kleinste en vertegenwoordigt slechts 5% van het totale bbp. Rusland heeft een lage ambtenaar werkloosheidspercentage van 4.1%. Haar deviezenreserves zijn van de wereld vijfde grootste, ter waarde van $ 540 miljard. Het heeft een beroepsbevolking van ongeveer 70 miljoen, dat is 's werelds zesde grootste.

Rusland is van de wereld dertiende grootste exporteur en 21e grootste importeur. Het is sterk afhankelijk van inkomsten uit olie- en gasgerelateerde belastingen en exporttarieven, die in januari 45 goed waren voor 2022% van de Russische federale begrotingsinkomsten, en tot 60% van zijn export in 2019. Rusland heeft een van de laagste niveaus van buitenlandse schuld tussen de grote economieën, hoewel het ongelijkheid van gezinsinkomen en vermogen is een van de hoogste van de ontwikkelde landen. Grote regionale verschillen zijn ook een probleem.

Na meer dan een decennium van post-Sovjet snelle economische groei, ondersteund door hoge olieprijzen en een toename van deviezenreserves en investeringen, De Russische economie liep schade op na het uitbreken van de Russisch-Oekraïense oorlog en de annexatie van de Krim in 2014, als gevolg van de eerste golf van Westerse sancties worden opgelegd. In de nasleep van de Russische invasie van Oekraïne in 2022 heeft het land te maken gehad vernieuwde sancties en bedrijfsboycots, het meest gesanctioneerde land ter wereld worden, in een beweging die wordt beschreven als een "totale economische en financiële oorlog" om de Russische economie te isoleren van het westerse financiële systeem. Door de invloed, publiceert de Russische regering sinds april 2022 geen reeks economische gegevens meer. Economen suggereren dat de sancties een langetermijneffect zullen hebben op de Russische economie.

Vervoer en energie

De Trans-Siberische spoorlijn is de langste spoorlijn ter wereld, die Moskou verbindt met Vladivostok.

Spoorvervoer in Rusland staat grotendeels onder controle van de staat Russische Spoorwegen. De totale lengte van veelgebruikte spoorlijnen is die van de wereld op twee na langste, en meer dan 87,000 km (54,100 mijl). Vanaf 2016, Rusland heeft de wereld op vier na grootste wegennet, met 1.5 miljoen km wegen, terwijl de dichtheid van wegen tot de laagste ter wereld behoort. De binnenwateren van Rusland zijn die van de wereld langste, en in totaal 102,000 km (63,380 mijl). Onder De 1,218 luchthavens van Rusland, het drukst is Internationale luchthaven Sheremetyevo in Moskou. De grootste haven van Rusland is de Haven van Novorossiysk in Krasnodar Krai langs de Zwarte Zee.

Rusland werd alom beschreven als een energie superkracht. Het heeft 's werelds grootste bewezen gasreserves, de op een na grootste kolen reserves, de achtste grootste olie reserves, en de grootste schalie-oliereserves in Europa. Rusland is ook van de wereld grootste exporteur van aardgas, het tweede grootste aardgasproducent, en de op een na grootste olie producent en exporteur. De olie- en gasproductie van Rusland leidden tot diepe economische betrekkingen met de Europeese Unie, China en voormalige sovjet en Oostblokstaten. Bijvoorbeeld, in de afgelopen tien jaar is het aandeel van Rusland in de totale leveringen Europeese Unie (inclusief het Verenigd Koninkrijk) de vraag naar gas steeg van 25% in 2009 naar 32% in de weken voor de Russische invasie van Oekraïne in februari 2022.

It is not trivial to estimate the influence of oil and gas in the Russian economy. In the mid-2000s, the share of the oil and gas sector in GDP was around 20%, and in 2013 it was 20-21% of GDP. The share of oil and gas in Russia's exports (about 50%) and federal budget revenues (about 50%) is large, and the dynamics of Russia's GDP are highly dependent on oil and gas prices, but the share in GDP is much less than 50%. According to the first such comprehensive assessment published by the Russian statistics agency Rosstat in 2021, the maximum total share of the oil and gas sector in Russia's GDP, including extraction, refining, transport, sale of oil and gas, all goods and services used, and all supporting activities, amounts to 19.2% in 2019 and 15.2% in 2020. This is comparable to the share of GDP in Norway and Kazakhstan. It is much lower than the share of GDP in Saudi Arabia and the United Arab Emirates.

Rusland ratificeerde de Overeenkomst Paris in 2019. Broeikasgasemissies door Rusland zijn van de wereld vierde grootste. Rusland is de op drie na grootste ter wereld producent van elektriciteit. Het was ook 's werelds eerste land dat civiele kernenergie ontwikkelde en die van de wereld bouwde eerste kerncentrale. Rusland was ook de op drie na grootste ter wereld producent van kernenergie in 2019, en was de vijfde grootste hydro-elektrische producent in 2021.

Landbouw en visserij

Tarwe erin Tomsk Oblast, Siberië

De Russische landbouwsector draagt ​​ongeveer 5% bij aan het totale bbp van het land, hoewel de sector ongeveer een achtste van de totale beroepsbevolking in dienst heeft. Het heeft die van de wereld op twee na grootste bebouwde oppervlakte, op 1,265,267 vierkante kilometer (488,522 vierkante mijl). Vanwege de hardheid van de omgeving is echter ongeveer 13.1% van het land dat wel agrarisch, en slechts 7.4% van zijn land is akkerbouw. De landbouwgrond van het land wordt beschouwd als onderdeel van de "broodmand"van Europa. Meer dan een derde van het ingezaaide areaal is gewijd aan voedergewassen en de resterende landbouwgrond is gewijd aan industriële gewassen, groenten en fruit. Het belangrijkste product van de Russische landbouw is altijd graan geweest, dat aanzienlijk meer dan de helft van het akkerland beslaat. Rusland is van de wereld grootste exporteur van tarwe, het grootste producent van gerst en boekweit, een van de grootste exporteurs van maïs en zonnebloemolie, en de toonaangevende producent van meststof.

Diverse analisten van Aanpassing van de klimaatverandering voorzien grote kansen voor de Russische landbouw gedurende de rest van de 21e eeuw naarmate de akkerbouw in Siberië toeneemt, wat zou leiden tot zowel interne als externe migratie naar de regio. Vanwege zijn grote kustlijn langs drie oceanen en twaalf marginale zeeën, Rusland onderhoudt de wereld's zesde grootste visserij-industrie; vangst van bijna 5 miljoen ton vis in 2018. Het is de thuisbasis van 's werelds beste kaviaar, de beluga; en produceert ongeveer een derde van alle ingeblikte vis, en ongeveer een vierde van 's werelds totale hoeveelheid verse en bevroren vis.

Wetenschap en technologie

Michail Lomonosov (1711-1765) polymath wetenschapper, uitvinder, dichter en kunstenaar

Rusland besteedde ongeveer 1% van zijn BBP aan onderzoek en ontwikkeling in 2019, met 's werelds tiende hoogste budget. Het staat ook wereldwijd op de tiende plaats wat betreft het aantal wetenschappelijke publicaties in 2020, met ongeveer 1.3 miljoen artikelen. Sinds 1904, Nobelprijs werden toegekend aan 26 Sovjets en Russen in fysica, chemie, geneeskunde, economie, literatuur en vrede te brengen.. Rusland eindigde op de 45e plaats Wereldwijde innovatie-index in 2021.

Michail Lomonosov stelde de behoud van massa in chemische reacties, ontdekte de atmosfeer van Venus, en stichtte de moderne geologie. Sinds de tijd van Nikolay Lobachevsky, die een pionier was in de niet-euclidische geometrie en Pafnuty Chebyshev, een prominente tutor; Russisch wiskundigen werd een van 's werelds meest invloedrijke. Dmitry Mendelejev vond de Periodiek systeem, het belangrijkste raamwerk van modern chemie. Sofia Kovalevskaya was een pionier onder vrouwen in de wiskunde in de 19e eeuw. Negen Sovjet- en Russische wiskundigen zijn bekroond met de Fields-medaille. Grigori Perelman kreeg de allereerste Clay aangeboden Problemen met de millenniumprijs Award voor zijn laatste bewijs van de Poincaré vermoeden in 2002, evenals de Fields-medaille in 2006.

Alexander Popov behoorde tot de uitvinders van de radio, terwijl Nikolaj Basov en Alexander Prokhorov waren mede-uitvinders van laser en maser. Zhores Alferov aanzienlijk bijgedragen aan de totstandkoming van moderne heterostructuurfysica en elektronica. Oleg Losev cruciale bijdragen geleverd op het gebied van halfgeleider overgangen, en ontdekt lichtgevende dioden. Vladimir Vernadsky wordt beschouwd als een van de grondleggers van geochemie, biogeochemie en radiogeologie. Elie Metchnikoff staat bekend om zijn baanbrekende onderzoek in immunologie. Ivan Pavlov staat vooral bekend om zijn werk in klassieke conditionering. Lev landau fundamentele bijdragen geleverd aan vele gebieden van theoretische fysica.

Nikolaj Vavilov was vooral bekend vanwege het identificeren van de centers van herkomst van bewerkt planten. Trofim Lysenko stond vooral bekend om Lysenkoïsme. Veel beroemde Russische wetenschappers en uitvinders waren émigrés. Igor Sikorski was een luchtvaart pionier. Vladimir zworykin was de uitvinder van de iconoscoop en kinescoop televisie systemen. Theodosius Dobzhansky was de centrale figuur op het gebied van evolutionaire biologie voor zijn werk bij het vormgeven van de moderne synthese. George Gamow was een van de belangrijkste pleitbezorgers van de Big Bang theorie. Veel buitenlandse wetenschappers woonden en werkten lange tijd in Rusland, zoals Leonard Euler en Alfred nobel.

Ruimteonderzoek

me, Sovjet en Russisch ruimtestation dat opereerde lage baan om de aarde van 1986 naar 2001

Roscosmos is het nationale ruimtevaartagentschap van Rusland. De prestaties van het land op het gebied van ruimtetechnologie en ruimteonderzoek kan worden herleid tot Konstantin Tsiolkovsky, de vader van de theorie ruimtevaart, wiens werken toonaangevende Sovjet-raketingenieurs hadden geïnspireerd, zoals Sergej Korolyov, Valentin Glushko, en vele anderen die hebben bijgedragen aan het succes van de Sovjet ruimteprogramma in de vroege stadia van de Ruimte race en verder.: 6–7, 333 

In 1957, de eerste kunstmatige baan om de aarde satelliet, Spoetnik 1, was gelanceerd. In 1961 werd de eerste menselijke reis naar de ruimte met succes gemaakt door Yuri Gagarin. Veel andere Sovjet en Russisch verslagen van ruimteverkenningen volgde. 1963, Valentina Tereshkova werd de eerste en jongste vrouw in de ruimte, een solo-missie hebben gevlogen Vostok 6. In 1965, Alexey Leonov werd de eerste mens die een ruimtewandeling, het verlaten van de ruimtecapsule gedurende Voschod 2.

In 1957, Laika, een Sovjet ruimtehond, werd het eerste dier in een baan om de aarde, aan boord Sputnik 2. In 1966, Luna 9 werd het eerste ruimtevaartuig dat een overleefbare landing maakte op een hemellichaam maan. In 1968, Zonde 5 bracht de eerste aardbewoners (twee schildpadden en andere levensvormen) om de maan te omzeilen. In 1970, Venus 7 werd het eerste ruimtevaartuig dat op een andere planeet landde, Venus. In 1971, maart 3 werd het eerste ruimtevaartuig om op te landen maart.: 34-60  Gedurende dezelfde periode, Loenokhod 1 werd de eerste ruimteverkenning rover, terwijl Saljoet 1 werd 's werelds eerste ruimtestation. Rusland had in april 172 2022 actieve satellieten in de ruimte, de op twee na hoogste ter wereld.

Toerisme

Volgens de World Tourism OrganisationRusland was in 2018 het zestiende meest bezochte land ter wereld en het tiende meest bezochte land van Europa, met meer dan 24.6 miljoen bezoeken. Think Federaal Agentschap voor Toerismebedroeg het aantal inkomende reizen van buitenlandse burgers naar Rusland in 24.4 2019 miljoen. De inkomsten uit het internationale toerisme van Rusland bedroegen in 2018 $ 11.6 miljard. In 2019 waren reizen en toerisme goed voor ongeveer 4.8% van het totale bbp van het land.

Belangrijke toeristische routes in Rusland omvatten een reis rond de Gouden Ring van Rusland, een thema route van oude Russische steden, cruises op grote rivieren zoals de Wolga, wandelingen op bergketens zoals de Caucasus Mountains, en reizen op de beroemde Trans-Siberische spoorlijn. De meest bezochte en populaire bezienswaardigheden van Rusland zijn onder meer Rode Plein Peterhof-paleis Kremlin van Kazan Trinity Lavra van St. Sergius en het Baikalmeer.

Moskou, de kosmopolitische hoofdstad en historische kern van het land, is bruisend megastad. Het heeft zijn klassieke architectuur en architectuur uit het Sovjettijdperk behouden; terwijl ze opscheppen over hoge kunst, ballet van wereldklasse, en moderne wolkenkrabbers. Sint-Petersburg, de keizerlijke hoofdstad, is beroemd om zijn klassieke architectuur, kathedralen, musea en theaters, witte Nachten, kriskras door rivieren en talloze kanalen. Rusland is wereldwijd beroemd om zijn rijke musea, zoals de Staat Russisch Staats HermitageEn Tretyakov Gallery; en voor theaters zoals de Bolshoi en Mariinski. De Kremlin van Moskou en Sint-Basiliuskathedraal behoren tot de culturele bezienswaardigheden van Rusland.

Demografie

Etnische groepen in heel Rusland
Etnische groepen in Rusland met een bevolking van meer dan 1 miljoen volgens de volkstelling van 2010
Percentage etnische Russen per regio volgens de volkstelling van 2010

Rusland is een van de werelden meest dunbevolkte en verstedelijkte landen, met de overgrote meerderheid van de bevolking geconcentreerd binnen haar westelijk deel. Het had een bevolking van 142.8 miljoen volgens de 2010 telling, dat steeg tot ongeveer 145.5 miljoen vanaf 2022.[verduidelijking nodig] Rusland is het meest bevolkte land in Europa, en in de wereld negende meest bevolkte land, Met een bevolkingsdichtheid van 9 inwoners per vierkante kilometer (23 per vierkante mijl).

Sinds de jaren 1990, Rusland sterftecijfer heeft zijn overtroffen geboortecijfer, die sommige analisten een demografische crisis. In 2019 de totaal vruchtbaarheidscijfer in heel Rusland werden naar schatting 1.5 kinderen per vrouw geboren, wat lager is dan de vervangingsratio van 2.1, en een van 's werelds is laagste vruchtbaarheidscijfers. Vervolgens heeft de natie een van 's werelds oudste bevolkingsgroepen, met een gemiddelde leeftijd van 40.3 jaar. In 2009 registreerde het voor het eerst in vijftien jaar een jaarlijkse bevolkingsgroei, en vervolgens een jaarlijkse bevolkingsgroei als gevolg van afnemende sterftecijfers geboortegetallen, en toegenomen immigratie.

Sinds 2020 is de Russische bevolkingsgroei echter teruggedraaid, aangezien buitensporige sterfgevallen als gevolg van de COVID-19 pandemie resulteerde in de grootste achteruitgang in vredestijd in de geschiedenis. Naar aanleiding van de Russische invasie van Oekraïne in 2022, de demografische crisis in het land is verdiept, aangezien het land naar verluidt hoge militaire dodelijke slachtoffers heeft geleden terwijl het opnieuw werd geconfronteerd brain drain en vlucht van menselijk kapitaal veroorzaakt door westerse massale sancties en boycots.

Rusland is een multinationale staat met veel subnationale entiteiten die geassocieerd zijn met verschillende minderheden. Er zijn meer dan 193 etnische groepen in het hele land. Bij de volkstelling van 2010 was ongeveer 81% van de bevolking etnisch Russen, en de resterende 19% van de bevolking waren etnische minderheden; terwijl meer dan vier vijfde van de Russische bevolking van was Europese afkomst- van wie de overgrote meerderheid was Slaven, met een substantiële minderheid van Fins en Germaanse volkeren. Volgens de Verenigde Naties, Rusland allochtone bevolking is 's werelds op twee na grootste, met meer dan 11.6 miljoen; waarvan de meeste afkomstig zijn post-Sovjetstaten, hoofdzakelijk Oekraïners.

 
De grootste steden of dorpen in Rusland
Rang Naam federaal onderwerp Pop. Rang Naam federaal onderwerp Pop.
Moskou
Moskou
Sint-Petersburg
Sint-Petersburg
1 Moskou Moskou 13,010,112 11 Rostov-na-Donu Oblast Rostov 1,142,162 Novosibirsk
Novosibirsk
Yekaterinburg
Yekaterinburg
2 Sint-Petersburg Sint-Petersburg 5,601,911 12 Omsk Omsk Oblast 1,125,695
3 Novosibirsk Oblast Novosibirsk 1,633,595 13 Krasnodar Krasnodar Krai 1,099,344
4 Yekaterinburg Oblast Sverdlovsk 1,544,376 14 Voronezh Voronezh Oblast 1,057,681
5 Kazan Tatarstan 1,308,660 15 Permanent Perm Krai 1,034,002
6 Nizhny Novgorod Oblast Nizhny Novgorod 1,228,199 16 Volgograd Oblast Wolgograd 1,028,036
7 Chelyabinsk Oblast Chelyabinsk 1,189,525 17 Saratov Oblast Saratov 901,361
8 Krasnoyarsk Krasnoyarsk Krai 1,187,771 18 Tyumen Tyumen Oblast 847,488
9 Samara Samara oblast 1,173,299 19 Toljatti Samara oblast 684,709
10 Ufa Bashkortostan 1,144,809 20 Barnaul Altai Krai 630,877

Taal

Minderheidstalen in heel Rusland
Altaïsch en Uralic talen gesproken in heel Rusland
De Noord-Kaukasus is etno-taalkundig verschillend.

Russisch is de officieel en de overwegend gesproken taal in Rusland. Het is het meest gesproken moedertaal in Europa, de meest geografisch verspreide taal van Eurazië, evenals 's werelds meest gesproken taal Slavische taal. Russisch is een van de twee officiële talen aan boord van de International Space Station, evenals een van de zes officiële talen van de Verenigde Naties.

Rusland is een meertalig natie; in het hele land worden ongeveer 100 à 150 minderheidstalen gesproken. Volgens de Russische volkstelling van 2010, 137.5 miljoen in het hele land spraken Russisch, 4.3 miljoen spraken Tartaar, en 1.1 miljoen spraken Oekraïens. De grondwet geeft de afzonderlijke republieken van het land het recht om hun eigen staatstalen vast te stellen naast het Russisch, en garandeert zijn burgers het recht om hun moedertaal te behouden en voorwaarden te scheppen voor de studie en ontwikkeling ervan. Verschillende experts hebben echter beweerd dat de taaldiversiteit van Rusland snel afneemt als gevolg van veel talen worden bedreigd.

Godsdienst

Sint-Basiliuskathedraal in Moskou is de meest iconische religieuze architectuur van Rusland.

Rusland is een seculiere staat door de grondwet, en de grootste religie is Oosters-orthodox christendom, voornamelijk vertegenwoordigd door de Russisch-orthodoxe kerk. Orthodox christendom, samen met islam, Boeddhisme en Heidendom (bewaard of nieuw leven ingeblazen), worden door de Russische wet erkend als de traditionele religies van het land, onderdeel van zijn "historisch erfgoed". De wijzigingen van 2020 aan de grondwet voegde in artikel 67 de continuïteit van de Russische staat in de geschiedenis toe, gebaseerd op het bewaren van "de herinnering aan de voorouders" en algemene "idealen en geloof in God" die de voorouders overbrachten.

Na de ineenstorting van de Sovjet-Unie was er een vernieuwing van religies in Rusland, met de heropleving van de traditionele religies en de opkomst van nieuwe vormen binnen de traditionele religies, evenals vele nieuwe religieuze bewegingen. De islam is de op een na grootste religie in Rusland en is de traditionele religie onder de meerderheid van de volkeren van de Noord-Kaukasus, en onder sommigen Turkse volkeren verspreid langs de Wolga-Oeral regio. Grote populaties boeddhisten zijn te vinden in Kalmukkië, Buryatia, Zabaykalsky Kraien zij vormen de overgrote meerderheid van de bevolking Tuva. Veel Russen beoefenen andere religies, waaronder Rodnovery (Slavisch Neopaganisme), assianisme (Scythisch neopaganisme), andere etnische heidendom, en inter-heidense bewegingen zoals Anastasianisme van rinkelende ceders, verschillende bewegingen van Hindoeïsme, Siberisch sjamanisme en Tengrisme, Diverse Neo-theosofisch bewegingen zoals Roerichisme, en andere geloven. Sommige religieuze minderheden hebben te maken gehad met onderdrukking en sommige zijn in het land verboden; met name in 2017 de Jehovah's Getuigen werden verboden in Rusland en werden sindsdien vervolgd, nadat ze tot een "extremistisch" en "niet-traditioneel" geloof waren verklaard.

In 2012 heeft de onderzoeksorganisatie Sreda, in samenwerking met de Ministerie van Justitie, publiceerde de Arena Atlas, een aanvulling op de volkstelling van 2010, met een gedetailleerde opsomming van de religieuze bevolkingsgroepen en nationaliteiten van Rusland, gebaseerd op een landelijke enquête met een grote steekproef. De resultaten toonden aan dat 47.3% van de Russen zichzelf christen verklaarden - waaronder 41% Russisch-orthodox, 1.5% gewoon orthodox of leden van niet-Russisch-orthodoxe kerken, 4.1% niet-aangesloten christenen en minder dan 1% Oude gelovigen, Katholieken or Protestanten - 25% was gelovigen die niet tot een bepaalde religie behoren, 13% was atheïsten, 6.5% waren moslims, 1.2% waren volgelingen van "traditionele religies ter ere van goden en voorouders" (Rodnovery, andere heidenen, Siberisch sjamanisme en Tengrisme), 0.5% was boeddhist, 0.1% was religieuze Joden en 0.1% waren hindoes.

Educatie

Staatsuniversiteit van Moskou, de meest prestigieuze onderwijsinstelling in Rusland

Rusland heeft een volwassene alfabetiseringsgraad van 100%, en heeft leerplicht voor een duur van 11 jaar, exclusief voor kinderen van 7 tot 17–18 jaar. Het verleent gratis onderwijs aan haar burgers door de grondwet. De Ministerie van Onderwijs van Rusland is verantwoordelijk voor het primair en voortgezet onderwijs, alsmede het beroepsonderwijs; Terwijl de Ministerie van Onderwijs en Wetenschappen van Rusland is verantwoordelijk voor wetenschap en hoger onderwijs. Regionale autoriteiten reguleren het onderwijs binnen hun jurisdicties binnen het geldende kader van federale wetten. Rusland is een van de best opgeleide landen ter wereld en heeft de zesde hoogste aandeel of afgestudeerden op tertiair niveau in termen van percentage van de bevolking, op 62.1%. Het besteedde in 4.7 ongeveer 2018% van zijn bbp aan onderwijs.

Rusland peuter onderwijssysteem is sterk ontwikkeld en optioneel, ongeveer vier vijfde van de kinderen van 3 tot 6 jaar gaat naar kinderdagverblijven of kleuterscholen. De basisschool is verplicht voor elf jaar, vanaf de leeftijd van 6 tot 7 jaar, en leidt tot een getuigschrift van algemeen basisonderwijs. Voor het diploma secundair onderwijs zijn twee of drie jaar extra scholing vereist, en ongeveer zeven achtste van de Russen vervolgt hun opleiding voorbij dit niveau.

Toelating tot een instelling voor hoger onderwijs is selectief en zeer competitief: eerstegraads cursussen duren meestal vijf jaar. De oudste en grootste universiteiten in Rusland zijn Staatsuniversiteit van Moskou en Staatsuniversiteit van Sint-Petersburg. Er zijn tien zeer prestigieuze federale universiteiten door het hele land. Rusland was 's werelds vijfde belangrijkste bestemming voor internationale studenten in 2019, met ongeveer 300 duizend.

Gezondheid

Metallurg, een Sovjet-tijdperk sanatorium in Sochi

Rusland garandeert door de grondwet gratis, universele gezondheidszorg voor alle Russische burgers, via een verplicht ziektekostenverzekeringsprogramma. De Ministerie van Volksgezondheid van de Russische Federatie houdt toezicht op het Russische openbare gezondheidszorgsysteem en de sector biedt werk aan meer dan twee miljoen mensen. Federale regio's hebben ook hun eigen gezondheidsafdelingen die toezicht houden op het lokale bestuur. Voor toegang tot particuliere gezondheidszorg in Rusland is een apart particulier ziektekostenverzekeringsplan nodig.

Rusland besteedde in 5.65 2019% van zijn bbp aan gezondheidszorg. De uitgaven voor gezondheidszorg zijn aanzienlijk lager dan in andere ontwikkelde landen. Rusland heeft een van 's werelds meest door vrouwen bevooroordeelde geslachtsverhoudingen, met 0.859 mannetjes voor elk vrouwtje, door zijn hoge reu sterftecijfer. In 2019 het totaal levensverwachting in Rusland bij de geboorte was 73.2 jaar (68.2 jaar voor mannen en 78.0 jaar voor vrouwen), en het had een zeer lage kindersterfte (5 per 1,000 levendgeborenen).

De belangrijkste doodsoorzaak in Rusland zijn hart- en vaatziekten. Obesitas is een veelvoorkomend gezondheidsprobleem in Rusland; de meeste volwassenen hebben overgewicht of obesitas. Rusland is echter historisch hoog percentage alcoholgebruik is het grootste gezondheidsprobleem in het land, zoals het blijft een van 's werelds hoogste, ondanks een scherpe daling in het laatste decennium. Roken is een ander gezondheidsprobleem in het land. De landen hoog zelfmoordcijferHoewel in verval, blijft een belangrijk maatschappelijk probleem.

Culture

De Bolshoi Theatre in Moskou, 's nachts

Russische cultuur is gevormd door de geschiedenis van het land, de geografische locatie en de enorme uitgestrektheid, religieuze en sociale tradities, en westerse invloed. Russian schrijvers en filosofen hebben een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van Europese literatuur en dacht. De Russen hebben ook grote invloed gehad op de klassieke muziek, ballet, sport, schilderij, en bioscoop. De natie heeft ook baanbrekende bijdragen geleverd aan wetenschap en technologie en ruimteonderzoek.

Rusland is de thuisbasis 30 UNESCO-werelderfgoedlocaties, waarvan 19 cultureel; terwijl er nog 27 sites op de voorlopige lijst staan. De grote wereld Russische diaspora heeft ook een belangrijke rol gespeeld bij de verspreiding van de Russische cultuur over de hele wereld. Het nationale symbool van Rusland, de tweekoppige adelaar, dateert uit de Tsardom-periode en komt voor in zijn wapen en heraldiek. De Russische beer en Moeder Rusland worden vaak gebruikt als nationale personificaties van het land. Matroesjka-poppen worden beschouwd als een cultureel icoon van Rusland.

Vakantie

De Dieprode zeilen wordt gevierd langs de Neva in Sint-petersburg

Rusland heeft acht openbare, patriottische en religieuze officiële feestdagen. Het jaar begint met nieuwjaarsdag op 1 januari, al snel gevolgd door Russisch-Orthodoxe Kerst op 7 januari; de twee zijn de populairste feestdagen van het land. Dag van de verdediger van het vaderland, gewijd aan mannen, wordt gevierd op 23 februari. Internationale Vrouwendag op 8 maart in een stroomversnelling geraakt in Rusland tijdens het Sovjettijdperk. De jaarlijkse viering van vrouwen is zo populair geworden, vooral onder Russische mannen, dat de bloemenverkopers in Moskou vaak "15 keer" meer winst zien dan andere feestdagen. Lente en Dag van de Arbeid, oorspronkelijk een feestdag uit het Sovjettijdperk gewijd aan arbeiders, wordt gevierd op 1 mei.

Dag van de Overwinning, ter ere van de overwinning van de Sovjet-Unie op nazi-Duitsland en de Einde van de Tweede Wereldoorlog in Europa, wordt jaarlijks gevierd grote optocht op het Rode Plein van Moskou; en markeert de beroemde Onsterfelijk regiment civiele gebeurtenis. Andere patriottische feestdagen omvatten Rusland dag op 12 juni, gevierd om Rusland te herdenken soevereiniteitsverklaring van de instortende Sovjet-Unie; en Eenheidsdag op 4 november, ter herdenking van de 1612 opstand die het einde betekende van de Poolse bezetting van Moskou.

Er zijn veel populaire niet-feestdagen. Oud nieuwjaar wordt gevierd op 14 januari. Maslenitsa is een oude en populaire Oost-Slavische volksfeest. Ruimtevaart Dag op 12 april, als eerbetoon aan de eerste menselijke reis naar de ruimte. Twee belangrijke christelijke feestdagen zijn Pasen en Trinity zondag.

Kunst en architectuur

Vroege Russische schilderkunst is vertegenwoordigd in pictogrammen en levendig vers. In het begin van de 15e eeuw, de meester-iconenschilder Andrey Rublev creëerde een aantal van de meest gewaardeerde religieuze kunst van Rusland. De Russische Academie voor Kunsten, opgericht in 1757 om Russische kunstenaars op te leiden, bracht westerse technieken van seculiere schilderkunst naar Rusland. In de 18e eeuw, academici Ivan Argoenov, Dmitri Levitzky, Vladimir Borovikovsky werd invloedrijk. In het begin van de 19e eeuw waren er veel prominente schilderijen van Karl Briullov en Alexander Ivanov, van wie beiden bekend stonden Romantiek historische doeken. Ivan Aivazovski, een andere romantische schilder, wordt beschouwd als een van de grootste meesters van mariene kunst.

In de jaren 1860, een groep kritische realisten (Peredvizjniki), geleid door Ivan Kramskoj, Ilja Repin en Vasili Perov brak met de academie en verbeeldde de veelzijdige aspecten van het sociale leven in schilderijen. Het begin van de 20e eeuw zag de opkomst van symboliek; vertegenwoordigd door Michail Vrubel en Nicolaas Roerich. De Russische avant-garde bloeide van ongeveer 1890 tot 1930; en wereldwijd invloedrijke artiesten uit deze tijd waren De Lissitzky, Kazimir Malevich, Natalia Goncharova, Wassily Kandinsky en Marc Chagall.

De geschiedenis Russische architectuur begint met vroege houtbewerkingsgebouwen van oude Slaven, en de kerkarchitectuur van Kievan Rus'. Naar aanleiding van de kerstening van Kievan Rus', eeuwenlang werd het voornamelijk beïnvloed door Byzantijnse architectuur. Aristoteles Fioravanti en andere Italiaanse architecten brachten Renaissance trends in Rusland. De 16e eeuw zag de ontwikkeling van het unieke tentachtige kerken; en de ui koepel ontwerp, wat een onderscheidend kenmerk is van de Russische architectuur. In de 17e eeuw bloeide de "vurige stijl" van versiering in Moskou en Yaroslavl, geleidelijk de weg vrijmaken voor de Naryshkin barok van de 1680s.

Na de hervormingen van Peter de Grote werd de Russische architectuur beïnvloed door West-Europese stijlen. De 18e-eeuwse smaak voor Rococo architectuur leidde tot de prachtige werken of Bartolomeo Rastrelli en zijn volgelingen. De meest invloedrijke Russische architecten van de achttiende eeuw; Vasili Bazjenov, Matvey Kazakov en Ivan Starov, creëerde blijvende monumenten in Moskou en Sint-Petersburg en vestigde een basis voor de meer Russische vormen die volgden. Tijdens het bewind van Catharina de Grote werd Sint-Petersburg omgetoverd tot een openluchtmuseum van Neoklassieke architectuur. Onder Alexander I, Empire-stijl werd de de facto bouwstijl. De tweede helft van de 19e eeuw werd gedomineerd door de Neo-Byzantijnse en Russische heropleving stijl. In het begin van de 20e eeuw, Russische neoklassieke revival werd een trend. Gangbare stijlen van de late 20e eeuw waren Art Nouveau, constructivisme, en Socialistisch classicisme.

Muziek

Pjotr ​​Iljitsj Tsjaikovski (1840–1893), op een schilderij uit 1893 van Nikolai Dmitriyevich Kuznetsov

Tot de 18e eeuw bestond muziek in Rusland voornamelijk uit kerkmuziek en volksliederen en -dansen. In de 19e eeuw werd het bepaald door de spanning tussen klassieke componist Michail Glinka samen met andere leden van Het machtige handvol, die later werden opgevolgd door de Beljajev cirkel, en Russische Musical Society onder leiding van componisten Anton en Nikolaj Rubinstein. De latere traditie van Pjotr ​​Iljitsj Tsjaikovski, een van de grootste componisten uit de Romantiek, werd tot in de 20e eeuw voortgezet door Sergei Rachmaninov, een van de laatste grote vertegenwoordigers van de Romantiek in Russian en Europese klassieke muziek. Wereldberoemde componisten uit de 20e eeuw zijn onder meer Alexander Skrjabin, Alexander Glazunov, Igor Stravinsky, Sergei Prokofiev en Dmitri Sjostakovitsj, En later Edison Denisov, Sofia Goebaidoelina, Georgi Sviridov, en Alfred Schnittke.

Sovjet- en Russische conservatoria hebben generaties wereldberoemde solisten voortgebracht. Een van de bekendste zijn violisten David Oistrakh en Gidon Kremer, cellist Mstislav Rostropovich, pianisten Vladimir Horowitz, Svjatoslav Richter, en Emil Gilels, en zanger Galina Visjnevskaja.

Tijdens het Sovjettijdperk populaire muziek bracht ook een aantal bekende figuren voort, zoals de twee balladen-Vladimir Vysotsky en Bulat Okoedzjava, en artiesten zoals Alla Pugacheva. jazz, zelfs met sancties van de Sovjetautoriteiten, bloeide en evolueerde naar een van de meest populaire muzikale vormen van het land. Door de 1980s, Rock muziek werd populair in heel Rusland en produceerde bands als Gebied, Aquarium, DDT, en Bioscoop; diens leider Victor Tsoi, was met name een gigantische figuur. Popmuziek is sinds de jaren zestig in Rusland blijven bloeien, met wereldwijd bekende acts als tATu

Literatuur en filosofie

Leo Tolstoy (1828-1910), wordt beschouwd als een van de grootste auteurs aller tijden, met werken als Oorlog en Vrede.
Fjodor Dostojevski (1821-1881), een van de grote romanschrijvers aller tijden, wiens meesterwerken onder meer Misdaad en Straf

Russische literatuur wordt beschouwd als een van 's werelds meest invloedrijke en ontwikkelde. Het is te herleiden tot de Middeleeuwen, wanneer heldendichten en kronieken in Oud Oost-Slavisch waren samengesteld. Door de Age of Enlightenment, was literatuur in belang toegenomen, met werken van Michail Lomonosov, Denis Fonvizin, Gavrila Derzhavin en Nikolaj Karamzin. Vanaf het begin van de jaren 1830, tijdens de Gouden eeuw van de Russische poëzie, literatuur onderging een verbazingwekkende gouden eeuw in poëzie, proza ​​en drama. Romantiek zorgde voor een bloei van poëtisch talent: Vasili Zjoekovski en later zijn beschermeling Alexander Pushkin kwam naar voren. In de voetsporen van Poesjkin werd een nieuwe generatie dichters geboren, waaronder Michail Lermontov, Nikolaj Nekrasov, Aleksej Konstantinovich Tolstoj, Fjodor Tyutchev en Afanasy Fet.

De eerste grote Russische romanschrijver was Nikolaj Gogol. Toen kwam Ivan Toergenjev, die zowel korte verhalen als romans beheerste. Fjodor Dostojevski en Leo Tolstoy werd al snel internationaal bekend. Ivan Gontsjarov wordt vooral herinnerd voor zijn roman Oblomov. Mikhail Saltykov-Sjchedrin schreef proza ​​satire, terwijl Nikolaj Leskov wordt het best herinnerd voor zijn kortere fictie. In de tweede helft van de eeuw Anton Tsjechov blonk uit in korte verhalen en werd een vooraanstaand toneelschrijver. Andere belangrijke ontwikkelingen in de 19e eeuw waren onder meer de fabulist Ivan Krylov, non-fictieschrijvers zoals de criticus Vissarion Belinsky, en toneelschrijvers zoals Aleksandr Gribojedov en Aleksandr Ostrovsky. Het begin van de 20e eeuw geldt als de Zilveren eeuw van de Russische poëzie. Dit tijdperk had dichters zoals Alexander Blok, Anna Achmatova, Boris Pasternak, Konstantin Balmont, Marina Tsvetajeva, Vladimir Majakovski en Osip Mandelshtam. Het bracht ook enkele eersteklas romanschrijvers en schrijvers van korte verhalen voort, zoals Aleksandr Koeprin, Nobelprijs winnaar Ivan Boenin, Leonid Andreyev, Yevgeny Zamyatin, Dmitry Merezhkovsky en Andrei Belly.

Na de Russische Revolutie van 1917 splitste de Russische literatuur zich op in Sovjet- en blanke emigrant onderdelen. In de jaren 1930, Socialistisch realisme werd de overheersende trend in Rusland. De leidende figuur was Maxim Gorky, die de basis legden voor deze stijl. Michail Boelgakov was een van de belangrijkste schrijvers van het Sovjettijdperk. Nikolay Ostrovskyde roman Hoe het staal werd getemperd is een van de meest succesvolle werken uit de Russische literatuur geweest. Invloedrijke emigrantenschrijvers zijn onder meer Vladimir Nabokov, en Isaac Asimov; die werd beschouwd als een van de "Grote Drie" sciencefictionschrijvers. Sommige schrijvers durfden het aan om zich tegen de Sovjet-ideologie te verzetten, zoals de Nobelprijswinnende romanschrijver Aleksandr Solzjenitsyn, die schreef over het leven in de Goelagkampen.

Russische filosofie is van grote invloed geweest. Alexander Herzen staat bekend als een van de vaders van agrarisch populisme. Mikhail Bakunin wordt de vader van genoemd anarchisme. Peter Kropotkin was de belangrijkste theoreticus van anarcho-communisme. Mikhail Bakhtin's geschriften hebben geleerden aanzienlijk geïnspireerd. Helena Blavatsky kreeg internationale aanhang als de leidende theoreticus van theosofie, en mede-oprichter van de Theosofische Vereniging. Vladimir Lenin, een grote revolutionair, ontwikkelde een variant van het communisme die bekend staat als Leninisme. Leon Trotsky, aan de andere kant, opgericht trotskisme. Alexander Zinovjev was een vooraanstaand filosoof in de tweede helft van de 20e eeuw. Aleksandr Doegin, bekend om zijn fascist opvattingen, wordt beschouwd als de "goeroe van de geopolitiek".

Keuken

kwas is een oude en traditionele Russische drank.

De Russische keuken is gevormd door het klimaat, culturele en religieuze tradities en de uitgestrekte geografie van de natie; en het deelt overeenkomsten met de keukens van zijn buurlanden. Gewassen van rogge-, tarwe, gerst en gierst zorgen voor de ingrediënten voor verschillende soorten brood, pannenkoeken en ontbijtgranen, evenals voor veel drankjes. Brood, van vele variëteiten, is erg populair in heel Rusland. Smaakvolle soepen en stoofschotels zijn inbegrepen shchio, borsch, ukha, Solyanka en okrosjka. Room (een zware zure room) en mayonaise worden vaak toegevoegd aan soepen en salades. Pirozjki, blini, en syrniki zijn inheemse soorten pannenkoeken. Rundvlees Stroganoff,: 266  Kip Kiev,: 320  knoedels, en shashlyk zijn populaire vleesgerechten. Andere vleesgerechten zijn gevulde koolrolletjes (goubtsy) meestal gevuld met vlees. Salades zijn inclusief Olivier salade, azijn, en geklede haring.

Rusland nationale niet-alcoholische drank is kwas, en de nationale alcoholische drank is wodka; de oprichting ervan in de natie dateert uit de 14e eeuw. Het land heeft 's werelds hoogste wodkaconsumptie, terwijl bier is de meest populaire alcoholische drank. Wijn is in de 21e eeuw steeds populairder geworden in Rusland. Thee is populair in Rusland eeuwenlang.

Massamedia en film

Er zijn 400 persbureaus in Rusland, waaronder de grootste internationaal opererende TASS, RIA Novosti, Spoetnik en Interfax. Televisie is het meest populaire medium in Rusland. Onder de 3,000 gelicentieerde radiostations in het hele land, zijn er opmerkelijke Radio Rossii, Vesti FM, Echo van Moskou, Radio Mayak en Russkoye Radio. Van de 16,000 geregistreerde kranten Argumentie i Fakty, Komsomolskaja Pravda, Rossiyskaja Gazeta, Izvestia en Moskovski Komsomolets zijn populair. Overheid-gecontrolleerd Kanaal een en Rusland-1 zijn de toonaangevende nieuwszenders, terwijl RT is het vlaggenschip van de internationale media-operaties van Rusland. Rusland heeft de grootste markt voor videogames in Europa, met meer dan 65 miljoen spelers in het hele land.

Russisch en later Sovjet bioscoop was een broeinest van uitvindingen, resulterend in wereldberoemde films zoals Het slagschip Potemkin, die de naam kreeg grootste film aller tijden de Wereldtentoonstelling Brussel in 1958. Vooral filmmakers uit het Sovjettijdperk Sergei Eisenstein en Andrei Tarkovski, zou een van 's werelds meest innovatieve en invloedrijke regisseurs worden. Eisenstein was een leerling van Lev Koelesjov, die het baanbrekende ontwikkelde Sovjet-montagetheorie van filmmontage aan 's werelds eerste filmschool, de All-Union Instituut voor Cinematografie. Dziga Vertov's "Kino-oog"theorie had een enorme impact op de ontwikkeling van documentaire filmmaken en bioscooprealisme. Veel Sovjet-socialistische realismefilms waren artistiek succesvol, waaronder Tsjapajev, De Kranen vliegen en Ballade van een soldaat.

In de jaren zestig en zeventig was er een grotere verscheidenheid aan artistieke stijlen in de Sovjetcinema. De komedies van Eldar Ryazanov en Leonid Gaidai uit die tijd waren immens populair, met veel van de slogan nog steeds in gebruik. 1961-68 Sergey Bondarchuk regisseerde een Oscarwinnend film aanpassing van het epos van Leo Tolstoj Oorlog en Vrede, welke was de duurste folie gemaakt in de Sovjet-Unie. In 1969, Vladimir Motyl's Witte Zon van de Woestijn werd uitgebracht, een zeer populaire film in een genre van Pasen; de film wordt traditioneel bekeken door kosmonauten voor elke reis naar de ruimte. Na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie leed de Russische filmindustrie grote verliezen, maar sinds het einde van de jaren 2000 heeft ze weer groei doorgemaakt en blijft groeien.

Sport

Maria Sharapova, voormalig wereld nummer 1 tennisser, was elf opeenvolgende jaren 's werelds best betaalde vrouwelijke atleet.

Voetbal is de meest populaire sport in Rusland. De Nationaal voetbalelftal van de Sovjet-Unie werd de eerste Europese kampioen door te winnen euro 1960, en bereikte de finale van euro 1988. Russische clubs CSKA Moskou en Zenit Sint-Petersburg won de UEFA Cup in 2005 en 2008. De Russisch voetbalelftal bereikte de halve finale van euro 2008. Rusland was het gastland voor de 2017 FIFA Confederations Cup, en 2018 FIFA World Cup. Russische teams zijn momenteel echter geschorst voor FIFA- en UEFA-competities.

Ijshockey is erg populair in Rusland, en de Sovjet nationaal ijshockeyteam domineerde de sport internationaal gedurende zijn hele bestaan. krom is de nationale sport van Rusland en het is historisch gezien het best presterende land in de sport. De Russisch nationaal basketbalteam won de Euromand 2007, en de Russische basketbalclub PBC CSKA Moskou behoort tot de meest succesvolle Europese basketbalteams. De jaarlijkse Formule XNUMX Russische Grand Prix werd gehouden bij de Sochi Autodrom functie in het Olympisch park van Sotsji, tot de beëindiging ervan na de Russische invasie van Oekraïne in 2022.

Historisch Russische atleten zijn een van de meest succesvolle kanshebbers in de Olympische Spelen. Rusland is de leidende natie in ritmische gymnastiek; en Russisch synchroonzwemmen wordt beschouwd als de beste ter wereld. Figuurschaatsen is een andere populaire sport, vooral in Rusland paar schaatsen en ijs dansen. Rusland heeft tal van prominente tennissers voortgebracht. Schaakspel is ook een zeer populair tijdverdrijf in het land, met veel van 's werelds beste schakers die al tientallen jaren Russisch zijn. De Olympische Zomerspelen 1980 gehouden in Moskou, en 2014 Olympische Winterspelen en Paralympische Winterspelen 2014 werden georganiseerd in Sotsji. Rusland heeft er echter ook 43 gehad Olympische medailles ontdaan van zijn atleten vanwege dopingovertredingen, wat het meeste is van elk land, en bijna een derde van het wereldwijde totaal.

Zie ook

Opmerkingen

  1. ^ Krim, welke was geannexeerd door Rusland anno 2014 blijft internationaal erkend als onderdeel van Oekraïne. De oblasten Donetsk, Loehansk, Kherson en Zaporizja gehecht- hoewel slechts gedeeltelijk bezet - in 2022 ook blijven internationaal erkend als onderdeel van Oekraïne. De meest zuidelijke Koerilen-eilanden zijn het onderwerp geweest van een territoriaal geschil met Japan sinds hun bezetting door de Sovjet-Unie aan het einde van de Tweede Wereldoorlog.
  2. ^ a b De Sreda Arena Atlas 2012 telde niet de bevolking van twee federale onderdanen van Rusland waar de meerderheid van de bevolking moslim is, namelijk Tsjetsjenië en Ingoesjetië, die samen bijna 2 miljoen inwoners hadden, waardoor het aandeel moslims mogelijk enigszins werd onderschat.
  3. ^ Russian: De Russische Federatie, tr. Rossiyskaya Federatsiya, IPA: 
  4. ^ Rusland deelt landgrenzen met veertien soevereine staten: Noorwegen en Finland naar het noordwesten; Estland, Letland, Wit-Rusland en Oekraïne ook naar het westen Litouwen en Polen (met Oblast Kaliningrad); Georgië en Azerbeidzjan naar het zuidwesten; Kazachstan en Mongolië naar het zuiden; China en Noord Korea naar het zuidoosten - evenals delen maritieme grenzen met Japan en de Verenigde Staten. Rusland deelt ook grenzen met de twee gedeeltelijk erkend afgescheiden staten van Zuid-Ossetië en Abchazië dat het bezet in Georgië.
  5. ^ Met name de Gijzelaarscrisis in het Budyonnovsk-ziekenhuis Russische appartementsbombardementen Gijzelaarscrisis in MoskouEn Beslan school beleg
  6. ^ Rusland heeft nog eens 850 km (530 mijl) kustlijn langs de Kaspische Zee, 's werelds grootste binnenwater, en is op verschillende manieren geclassificeerd als een zee of een meer.
  7. ^ Rusland is qua landoppervlak groter dan de continenten van Australië, Antarctica, en Europa; hoewel het een groot deel van de laatste zelf beslaat. Het landoppervlak kan grofweg worden vergeleken met dat van Zuid-Amerika.
  8. ^ Rusland grenst, met de klok mee, in het zuidwesten: de Zwarte Zee en Zee van Azow, in het westen: de Oostzee, in het noorden: de Barents zee (witte Zee, Pechora Sea), De Kara Zee Laptev ZeeEn Oost-Siberische Zee, in het noordoosten: de Chukchi Zee en Beringzee, en in het zuidoosten: de Zee van Ochotsk en Zee van Japan.
  9. ^ In 2020, grondwetswijzigingen Er zijn wetten ondertekend die de president beperken tot twee termijnen in totaal in plaats van twee opeenvolgende termijnen, waarbij deze limiet opnieuw wordt ingesteld voor huidige en vorige presidenten.
  10. ^ Inclusief de Republiek van de Krim, en de federale stad van Sevastopol, die worden betwist tussen Rusland en Oekraïne, sinds de internationaal niet-erkende annexatie van de Krim in 2014

bronnen

Definitie van gratis culturele werken logo notext.svg Dit artikel bevat tekst uit een gratis inhoud werk. Licentie onder CC BY 4.0 (licentieverklaring/toestemming). Tekst overgenomen van Veelgestelde vragen over energiezekerheid, Internationaal Energieagentschap, het Internationaal Energieagentschap. Om te leren hoe u kunt toevoegen licentie openen tekst naar Wikipedia-artikelen, zie deze instructiepagina​ Voor informatie over tekst van Wikipedia hergebruiken, Zie de gebruiksvoorwaarden.

Referenties

  1. ^ a b Pifer, Steven (17 maart 2020). "Krim: Zes jaar na illegale annexatie". Brookings Institute. Ontvangen 30 november 2021.
  2. ^ a b Chapple, Amos (4 januari 2019). "De Koerilen-eilanden: waarom Rusland en Japan nooit vrede sloten na de Tweede Wereldoorlog". Radio Free Europe / Radio Liberty. Ontvangen 26 januari 2022.
  3. ^ a b Chevalier, Joan F. (2006). "Russisch als nationale taal: een overzicht van taalplanning in de Russische Federatie". Russisch taaltijdschrift. Amerikaanse raden voor internationaal onderwijs ACTR / ACCELS. 56: 25-36. JSTOR 43669126.
  4. ^ "Vervolgens bericht". Federale Staatsstatistiekendienst. Ontvangen 30 december 2022.
  5. ^ Sjevtsjenko, Nikolaj (21 februari 2018). "Bekijk het Russische Kalmukkië: de enige regio in Europa waar het boeddhisme de boventoon voert". Rusland voorbij. Ontvangen 11 februari 2023.
  6. ^ a b c d e f "Abstract: Атлас религий и национальностей" [Arena: Atlas van religies en nationaliteiten] (PDF). Среда (Sreda). 2012. Zie ook de resultaten' belangrijkste interactieve mapping en de statische toewijzingen: "Religies in Rusland per federaal onderwerp" (Kaart). Staart. 34 (5243). 27 augustus 2012. Gearchiveerd van het origineel op 21 april 2017. De Sreda Arena Atlas is gerealiseerd in samenwerking met de Volkstelling in heel Rusland 2010 (Всероссийской переписи населения 2010) Russisch Ministerie van Justitie (Минюста РФ), de Stichting Publieke Opinie (Фонда Общественного Мнения) en gepresenteerd door onder meer de Analytische Afdeling van de Synodale Informatiedienst van de Russisch-Orthodoxe Kerk. Zien: "Over АРЕНА: Атлас религий и национальностей" [Project ARENA: Atlas van religies en nationaliteiten]. Russisch tijdschrift. 10 december 2012.
  7. ^ a b Martin Krzywdzinski (26 January 2020). Toestemming en controle op de autoritaire werkplek: Rusland en China vergeleken. Oxford University Press. blz. 252–. ISBN 978-0-19-252902-2. OCLC 1026492383. officieel een democratische rechtsstaat, in de praktijk een autoritaire dictatuur
  8. ^ "Rusland: Vrijheid in de wereld 2023 Country Report". Freedom House. 20 juli 2019. Ontvangen 17 april 2023.
  9. ^ a b c d e f g h i j k "Rusland - The World Factbook". The World Factbook. Central Intelligence Agency. Ontvangen Maart 4 2022.
  10. ^ a b Kuzio, Taras (2016). "Nationalisme en autoritarisme in Rusland". Communistische en post-communistische studies. University of California Press. 49 (1): 1-11. twee:10.1016/j.postcomstud.2015.12.002. JSTOR 48610429.
  11. ^ "World Statistics Pocketbook 2016 editie" (PDF). Ministerie van Economische en Sociale Zaken van de Verenigde Naties. Afdeling Statistieken. Ontvangen 24 april 2018.
  12. ^ "De Russische Federatie: algemene kenmerken". Federale Staatsstatistiekendienst, Gearchiveerd vanuit het origineel op 28 juli 2011. Ontvangen 5 april 2008.
  13. ^ Waaronder 2,482,450 mensen die op de gehecht Krim-schiereiland Том 1. Versnelling en onderhoud. Russische federale staatsdienst voor de statistiek (in het Russisch). Ontvangen 3 september 2022.
  14. ^ a b c We hebben een update uitgevoerd op 1 januari 2022 en in het najaar van 2021 [Voorlopig geschatte bevolking per 1 januari 2022 en gemiddeld voor 2021] (XLS). Russische federale staatsdienst voor de statistiek (in het Russisch). Ontvangen 30 januari 2022.
  15. ^ a b c d "World Economic Outlook-database, april 2023". Internationaal Monetair Fonds.
  16. ^ "GINI-index (schatting Wereldbank) – Russische Federatie". Wereldbank. Ontvangen Juni 23 2022.
  17. ^ "Menselijk Ontwikkelingsrapport 2021/2022" (PDF). Verenigde Naties Ontwikkelings Programma. 8 september 2022. Ontvangen 8 september 2022.
  18. ^ "Rusland", The World Factbook, CIA, 12 oktober 2022, opgehaald 14 oktober 2022
  19. ^ Webster's II New College-woordenboek. Boston: Houghton Mifflin Co. 1999. p. 970. ISBN 978-0395962145.
  20. ^ Kuchkin, VA (2014). Russisch land [Russisch land]. In Melnikova, EA; Petrokhina, V. Ya. (red.). Древняя Русь в средневековом мире [Old Rus' in de middeleeuwse wereld] (in het Russisch). Moskou: Instituut voor Algemene Geschiedenis van de Russische Academie van Wetenschappen; Ladomir. blz. 700-701.
  21. ^ Kort, Michael (2008). Een korte geschiedenis van Rusland. New York, NY: Checkmark-boeken. P. 6. ISBN 978-0816071135.
  22. ^ Duczko, Wladyslaw (2004). Viking Rus. Brill Uitgevers. blz. 10-11. ISBN 978-90-04-13874-2.
  23. ^ Nazarenko, Aleksandr Vasilevich (2001). "1. Имя "Русь" в древнейшей западноевропейской языковой традиции (XI-XII века)" [De naam Rus' in de oude traditie van de West-Europese taal (XI-XII eeuw)]. Древняzij рус на международных путях: междисцицинарные ччерки керки клтутрных, торgearmых, политеCekenen свзззx-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x [Old Rus' op internationale routes: interdisciplinaire essays over culturele, handels- en politieke banden in de 9e-12e eeuw] (in het Russisch). Talen van de Rus-cultuur. blz. 40, 42-45, 49-50. ISBN 978-5-7859-0085-1, Gearchiveerd vanuit het origineel op 14 augustus 2011.
  24. ^ Milner-Gulland, RR (1997). De Russen: de mensen van Europa. Blackwell-uitgeverij. blz. 1–4. ISBN 978-0-631-21849-4.
  25. ^ Obolenski, Dimitri (1994). Byzantium en de Slaven. Crestwood, NY: St. Vladimir's Seminary Press. P. 17. ISBN 9780881410082.
  26. ^ Langer, Lawrence N. (2021). Historisch woordenboek van middeleeuws Rusland (Tweede red.). Lanham. P. 182. ISBN 978-1538119426.
  27. ^ a b Hellberg-Hirn, Elena (1998). Bodem en ziel: de symbolische wereld van Russisch-zijn. Aldershot: Ashgate. P. 54. ISBN 1855218712.
  28. ^ Merridale, Catherine (2003). "Geschiedenis opnieuw ontwerpen in het hedendaagse Rusland". Tijdschrift voor hedendaagse geschiedenis. 38 (1): 13-28. twee:10.1177/0022009403038001961. JSTOR 3180694. S2CID 143597960.
  29. ^ Shchelinsky, VE; Gurova, M.; Tesakov, AS; Titov, VV; Frolov, PD; Simakova, AN (30 januari 2016). "De vroeg-pleistocene site van Kermek in het westen van Ciscaucasia (Zuid-Rusland): Stratigrafie, biotisch record en lithische industrie (voorlopige resultaten)". Kwartair Internationaal. 393: 51-69. Bibcode:2016QuInt.393...51S. twee:10.1016/j.quaint.2015.10.032.
  30. ^ Chepalyga, Alabama; Amirkhanov, Kh.A.; Trubikhin, VM; Sadchikova, TA; Pirogov, AN; Taimazov, AI (2011). "Geoarcheologie van de vroegste paleolithische vindplaatsen (Oldowan) in de Noord-Kaukasus en Oost-Europa", Gearchiveerd vanuit het origineel op 20 mei 2013. Ontvangen 18 december 2013.
  31. ^ Douka, K. (2019). "Leeftijdsschattingen voor fossielen van mensachtigen en het begin van het Boven-Paleolithicum in de Denisova-grot". NATUUR. 565 (7741): 640-644. Bibcode:2019Natuur.565..640D. twee:10.1038 / s41586-018-0870-z. PMID 30700871. S2CID 59525455.
  32. ^ Warren, Matthew (22 augustus 2018). "Moeder is een Neanderthaler, vader is een Denisovan: eerste ontdekking van een oude-menselijke hybride". NATUUR. 560 (7719): 417-418. Bibcode:2018Natuur.560..417W. twee:10.1038/d41586-018-06004-0. PMID 30135540.
  33. ^ Igor V. Ovchinnikov; Anders Götherström; Galina P. Romanova; Vitaliy M. Kharitonov; Kerstin Liden; William Goodwin (30 maart 2000). "Moleculaire analyse van Neanderthaler DNA uit de noordelijke Kaukasus". NATUUR. 404 (6777): 490-493. Bibcode:2000Natuur.404..490O. twee:10.1038/35006625. PMID 10761915. S2CID 3101375.
  34. ^ Fu Q, Li H, Moorjani P, Jay F, Slepchenko SM, Bondarev AA, Johnson PL, Aximu-Petri A, Prüfer K, de Filippo C, Meyer M, Zwyns N, Salazar-García DC, Kuzmin YV, Keates SG, Kosintsev PA, Razhev DI, Richards MP, Peristov NV, Lachmann M, Douka K, Higham TF, Slatkin M, Hublin JJ, Reich D, Kelso J, Viola TB, Pääbo S (23 oktober 2014). "Genoomsequentie van een 45,000 jaar oude moderne mens uit West-Siberië". NATUUR. 514 (7523): 445-449. Bibcode:2014Natuur.514..445F. twee:10.1038 / nature13810. hdl:10550/42071. PMC 4753769. PMID 25341783.
  35. ^ Dinnis, Rob; Bessudnov, Alexander; Reynolds, Natasha; Devièse, Thibaut; Paté, Abi; Sablin, Michail; Sinitsyn, Andrei; Higham, Thomas (2019). "Nieuwe gegevens voor het vroege paleolithicum van Kostenki (Rusland)" (PDF). Journal of Human Evolution. 127: 21-40. twee:10.1016/j.jhevol.2018.11.012. PMID 30777356. S2CID 73486830.
  36. ^ Sikora, Martin, et al. (2017). "Oude genomen vertonen sociaal en reproductief gedrag van vroege paleolithische verzamelaars". Wetenschap. 358 (6363): 659-662. Bibcode:2017Wetenschap...358..659S. twee:10.1126/wetenschap.aao1807. PMID 28982795.
  37. ^ Pavlov, Pavel; John Inge Svendsen; Svein Indrelid (6 september 2001). "Menselijke aanwezigheid in het Europese Noordpoolgebied bijna 40,000 jaar geleden". NATUUR. 413 (6851): 64-67. Bibcode:2001Natuur.413...64P. twee:10.1038/35092552. PMID 11544525. S2CID 1986562.
  38. ^ Balter, M. (25 oktober 2013). "Ancient DNA verbindt inheemse Amerikanen met Europa". Wetenschap. 342 (6157): 409-410. Bibcode:2013Wetenschap...342..409B. twee:10.1126 / science.342.6157.409. PMID 24159019.
  39. ^ Gibbons, Ann (21 februari 2017). "Duizenden ruiters zijn mogelijk het Europa van de bronstijd binnengedrongen en hebben de lokale bevolking getransformeerd". Wetenschap.
  40. ^ Antonius, David W.; Ringe, Don (1 januari 2015). "Het Indo-Europese thuisland vanuit taalkundig en archeologisch perspectief". Jaaroverzicht van de taalkunde. 1 (1): 199-219. twee:10.1146/annurev-taalkundige-030514-124812. ISSN 2333-9683.
  41. ^ Haak, Wolfgang; Lazaridis, Iosif; Patterson, Nick; Rohland, Nadin; Mallick, Swapan; Lama's, Bastien; Brandt, Guido; Nordenfelt, Susanne; Harney, Eadaoin; Beheerder, Kristin; Fu, Qiaomei (11 juni 2015). "Massale migratie vanuit de steppe was een bron voor Indo-Europese talen in Europa". NATUUR. 522 (7555): 207-211. arXiv:1502.02783. Bibcode:2015Natuur.522..207H. twee:10.1038 / nature14317. ISSN 0028-0836. PMC 5048219. PMID 25731166.
  42. ^ Gibbons, Ann (10 juni 2015). "Nomadische herders hebben een sterk genetisch stempel gedrukt op Europeanen en Aziaten". Wetenschap. AAAS.
  43. ^ a b Belinsky, Andrej; Härke, Heinrich (1999). "De 'prinses' van Ipatovo". Archeologie. 52 (2). Gearchiveerd van het origineel op 10 juni 2008. Ontvangen 26 december 2007.
  44. ^ a b Drews, Robert (2004). Early Riders: Het begin van bereden oorlogsvoering in Azië en Europa. New York: Routledge. P. 50. ISBN 978-0-415-32624-7.
  45. ^ Korjakova, L. "Sintashta-Arkaim-cultuur". Het Centrum voor de Studie van de Euraziatische Nomaden (CSEN). Gearchiveerd van het origineel op 28 februari 2019. Ontvangen 13 mei 2021.
  46. ^ "NOVA-documentaire uit 1998: "Ice Mummies: Siberian Ice Maiden"". Afschrift. Ontvangen 13 mei 2021.
  47. ^ Lamnidis, Thiseas C.; Majander, Kerttu; Jeong, Choongwon; Salmela, Elina; Wesman, Anna; Moiseyev, Vyacheslav; Khartanovich, Valery; Balanovsky, Oleg; Ongyerth, Matthias; Weihmann, Antje; Sajantila, Antti; Kelso, Janet; Pääbo, Svante; Onkamo, Paivi; Haak, Wolfgang (27 november 2018). "Oude Fennoscandische genomen onthullen oorsprong en verspreiding van Siberische afkomst in Europa". Nature Communications. 9 (1): 5018. Bibcode:2018NatCo...9.5018L. twee:10.1038/s41467-018-07483-5. ISSN 2041-1723. PMC 6258758. PMID 30479341. S2CID 53792952.
  48. ^ Rostovtsev, M. (januari 1921). "Zuid-Rusland in de prehistorische en klassieke periode". De Amerikaanse historische recensie. Oxford University Press. 26 (2): 203-224. twee:10.2307/1835935. JSTOR 1835935.
  49. ^ Jacobson, E. (1995). De kunst van de Scythen: de vervlechting van culturen aan de rand van de Helleense wereld. Griet. P. 38. ISBN 978-90-04-09856-5.
  50. ^ a b c d e f g h i j Curtis, Glenn E. (1998). "Rusland - vroege geschiedenis". Washington, DC: Federale Onderzoeksdivisie van de Library of Congress. Ontvangen Juni 29 2021.
  51. ^ Tsetskhladze, GR (1998). De Griekse kolonisatie van het Zwarte Zeegebied: historische interpretatie van archeologie. F Steiner. P. 48. ISBN 978-3-515-07302-8.
  52. ^ Turchin, P. (2003). Historische dynamiek: waarom staten stijgen en dalen. Princeton Universitaire Pers. blz. 185-186. ISBN 978-0-691-11669-3.
  53. ^ Weinryb, Bernard D. (1963). "De Khazaren: een geannoteerde bibliografie". Studies in Bibliografie en Booklore. Hebrew Union College - Joods Instituut voor Religie. 6 (3): 111-129. JSTOR 27943361.
  54. ^ Carter V. Findley, De Turken in de wereldgeschiedenis (Oxford University Press, oktober 2004) ISBN 0-19-517726-6
  55. ^ Zhernakova, Daria V.; et al. (2020). "Genoombrede sequentieanalyses van etnische bevolkingsgroepen in heel Rusland". Genomics. Elsevier. 112 (1): 442-458. twee:10.1016/j.ygeno.2019.03.007. PMID 30902755.
  56. ^ christen, d. (1998). Een geschiedenis van Rusland, Centraal-Azië en Mongolië. Blackwell-uitgeverij. blz. 6–7. ISBN 978-0-631-20814-3.
  57. ^ Obolenski, D. (1994). Byzantium en de Slaven. St Vladimir's Seminary Press. P. 42. ISBN 978-0-88141-008-2.
  58. ^ Plokhy, Serhii (2006). De oorsprong van de Slavische naties: premoderne identiteiten in Rusland, Oekraïne en Wit-Rusland. Cambridge University Press. p. 13. ISBN 978-0-521-86403-9.
  59. ^ Obolenski, Dimitri (1971). Byzantium en de Slaven. blz. 75-108. ISBN 978-0-88141-008-2.
  60. ^ Logan, Donald F. (1992). De Vikingen in de geschiedenis 2e editie. Routledge. p. 201. ISBN 978-0-415-08396-6.
  61. ^ a b Channon, John (1995). De Penguin historische atlas van Rusland. Londen: Penguin. P. 16. ISBN 0140513264.
  62. ^ "Slag om de Neva". Encyclopdia Britannica. Ontvangen Juni 22 2021.
  63. ^ Ostrowski, Donald (2006). "Alexander Nevskii's 'Battle on the Ice': de creatie van een legende". Russische geschiedenis. 33 (2/4): 289-312. twee:10.1163 / 187633106X00186. JSTOR 24664446.
  64. ^ Halperin, Charles J. (1987). Rusland en de Gouden Horde: de Mongoolse impact op de middeleeuwse Russische geschiedenis. Indiana University Press. p. 7. ISBN 978-0-253-20445-5.
  65. ^ Glenn E., Curtis (1998). "Muscovy". Rusland: een landenstudie. Washington DC: Federale Onderzoeksdivisie, Library of Congress. ISBN 0-8444-0866-2. OCLC 36351361.
  66. ^ Davies, Brian L. (2014). Oorlogvoering, staat en samenleving aan de Zwarte Zee-steppe, 1500–1700 (PDF). Routledge. P. 4.
  67. ^ a b c d e Curtis, Glenn E. (1998). "Rusland - Barbarijse". Washington, DC: Federale Onderzoeksdivisie van de Library of Congress. Ontvangen Juni 25 2021.
  68. ^ Gleason, Abbott (2009). Een aanvulling op de Russische geschiedenis. Chichester: John Wiley & Zonen. P. 126. ISBN 978-1444308426.
  69. ^ Halperin, Charles J. (september 1999). "Novgorod en het 'Novgorodiaanse land'". Cahiers du Monde Russisch. EHESS. 40 (3): 345-363. JSTOR 20171136.
  70. ^ Anderson, MS (2014). De oorsprong van het moderne Europese staatssysteem, 1494-1618. Routledge. ISBN 978-1317892755.
  71. ^ Perrie, Maureen (april 1978). "Het populaire beeld van Ivan de Verschrikkelijke". De Slavische en Oost-Europese Review. Onderzoeksvereniging Moderne Geesteswetenschappen. 56 (2): 275-286. JSTOR 4207642.
  72. ^ Skrynnikov, RG (1986). "Ermak's Siberische expeditie". Russische geschiedenis. Brill Uitgevers. 13 (1): 1-39. twee:10.1163 / 187633186X00016. JSTOR 24655823.
  73. ^ Filjoesjkin, Alexander (2016). "Livonische oorlog in de context van de Europese oorlogen van de 16e eeuw: verovering, grenzen, geopolitiek". Russische geschiedenis. Griet. 43 (1): 1-21. twee:10.1163 / 18763316-04301004. JSTOR 44647035.
  74. ^ Skrynnikov, RG (2015). Terreurbewind: Ivan IV. Griet. blz. 417-421. ISBN 978-9-004-30401-7.
  75. ^ Dunning, Chester (1995). "Crisis, conjunctuur en de oorzaken van de tijd van problemen". Harvard Oekraïense Studies. Harvard Oekraïens onderzoeksinstituut. 19: 97-119. JSTOR 41036998.
  76. ^ Wójcik, Zbigniew (1982). "Russische inspanningen voor de Poolse kroon in de zeventiende eeuw". Slavische recensie. Cambridge University Press. 41 (1): 59-72. twee:10.2307/2496635. JSTOR 2496635. S2CID 164176163.
  77. ^ Bogolitsyna, Anna; Pichler, Bernhard; Vendl, Alfred; Michajlov, Alexander; Sizov, Boris (2009). "Onderzoek van het koperen monument voor Minin en Pozharsky, Rode Plein, Moskou". Studies in conservering. Taylor en Francis. 54 (1): 12-22. twee:10.1179/sic.2009.54.1.12. JSTOR 27867061. S2CID 138066784.
  78. ^ Boomgaard, G. Edward (juli 1989). "De verkiezing van Michael Romanov". De Slavische en Oost-Europese Review. Onderzoeksvereniging Moderne Geesteswetenschappen. 67 (3): 378-402. JSTOR 4210028.
  79. ^ a b "De Russische ontdekking van Siberië". Washington, D.C.: Library of Congress. 2000. Ontvangen 25 januari 2022.
  80. ^ Vorst, Robert I. (2000). De noordelijke oorlogen: oorlog, staat en samenleving in Noordoost-Europa, 1558 - 1721. Routledge. p. 13. ISBN 978-0-58206-429-4.
  81. ^ Oliver, James A. (2006). De oversteek van de Beringstraat: een grens van de 21e eeuw tussen Oost en West. Informatie architecten. blz. 36-37. ISBN 978-0-9546995-8-1.
  82. ^ a b Curtis, Glenn E. (1998). "Rusland - Vroeg keizerlijk Rusland". Washington, DC: Federal Research Division van de Library of Congress. Ontvangen Juni 25 2021.
  83. ^ Kohn, Hans (1960). "Duitsland en Rusland". Huidige geschiedenis. U van California Press. 38 (221): 1-5. twee:10.1525/curh.1960.38.221.1. JSTOR 45310370.
  84. ^ Raeff, Marc (juni 1970). "Het binnenlands beleid van Peter III en zijn omverwerping". De Amerikaanse historische recensie. Oxford University Press. 75 (5): 1289-1310. twee:10.2307/1844479. JSTOR 1844479.
  85. ^ Perkins, James Breck (oktober 1896). "De verdeling van Polen". De Amerikaanse historische recensie. Oxford University Press. 2 (1): 76-92. twee:10.2307/1833615. JSTOR 1833615.
  86. ^ Anderson, MS (december 1958). "De grote mogendheden en de Russische annexatie van de Krim, 1783-1784". De Slavische en Oost-Europese Review. Onderzoeksvereniging Moderne Geesteswetenschappen. 37 (88): 17-41. JSTOR 4205010.
  87. ^ Behrooz, Maziar (2013). "Een nieuwe kijk op de Tweede Russisch-Iraanse Oorlog (1826-1828): oorzaken en percepties". Iraanse Studies. Taylor en Francis. 46 (3): 359-381. twee:10.1080/00210862.2012.758502. JSTOR 24482847. S2CID 143736977.
  88. ^ Ragsdale, Hugh (1992). "Rusland, Pruisen en Europa in het beleid van Paul I". Jahrbücher für Geschichte Osteuropas. Franz Steiner Verlag. 31 (1): 81-118. JSTOR 41046596.
  89. ^ "Finland". De Amerikaanse Politicologie recensie. American Political Science Association. 4 (3): 350-364. augustus 1910. twee:10.2307/1945868. JSTOR 1945868.
  90. ^ Koning, Charles (juli 1993). "Moldavië en de nieuwe Bessarabische vragen". De wereld van vandaag. Koninklijk Instituut voor Internationale Zaken (Chatham House). 49 (7): 135-139. JSTOR 40396520.
  91. ^ "Verkenning en vestiging aan de kust van Alaska". PBS. Ontvangen 13 januari 2022.
  92. ^ McCartan, EF (1963). "The Long Voyages-vroege Russische omvaart". De Russische recensie. 22 (1): 30-37. twee:10.2307/126593. JSTOR 126593.
  93. ^ Blakemore, Erin (27 januari 2020). "Wie heeft Antarctica echt ontdekt? Hangt ervan af aan wie je het vraagt". National Geographic. Ontvangen 12 januari 2022.
  94. ^ Kroll, Mark J.; Toombs, Leslie A.; Wright, Peter (februari 2000). "Napoleon's tragische mars naar huis vanuit Moskou: lessen in hoogmoed". De Academie van Management Executive. Academie voor Management. 14 (1): 117-128. JSTOR 4165613.
  95. ^ Ghervas, Stella (2015). "De lange schaduw van het congres van Wenen". Tijdschrift voor moderne Europese geschiedenis. SAGE-uitgevers. 13 (4): 458-463. twee:10.17104/1611-8944-2015-4-458. JSTOR 26266203. S2CID 151713355.
  96. ^ Grijs, Ian (9 september 1973). "De Decembristen: de eerste revolutionairen van Rusland". Geschiedenis vandaag. Vol. 23, nee. 9. Ontvangen 23 november 2021.
  97. ^ Vincent, JR Vincent (1981). "De parlementaire dimensie van de Krimoorlog". Transacties van de Koninklijke Historische Vereniging. Cambridge University Press. 31: 37-49. twee:10.2307/3679044. JSTOR 3679044. S2CID 153338264.
  98. ^ Zenkovsky, Serge A. (oktober 1961). "De emancipatie van de lijfeigenen achteraf". De Russische recensie. Wiley. 20 (4): 280-293. twee:10.2307/126692. JSTOR 126692.
  99. ^ Günter, Michael M. (Maart 2013). "Oorlog en diplomatie: de Russisch-Turkse oorlog van 1877-1878 en het Verdrag van Berlijn". Tijdschrift voor wereldgeschiedenis. University of Hawai'i Press. 24 (1): 231-233. twee:10.1353 / jwh.2013.0031. ISSN 1527-8050. S2CID 159687214.
  100. ^ Fromkin, David (1980). "The Great Game in Azië". Buitenlandse Zaken. 58 (4): 936-951. twee:10.2307/20040512. JSTOR 20040512.
  101. ^ Frank, Goodwin (1995). "Beoordeling: ". De Slavische en Oost-Europese Journal. 39 (4): 641-43. twee:10.2307/309128. JSTOR 309128.
  102. ^ Taranovski, Theodore (1984). "Alexander III en zijn bureaucratie: de beperkingen op autocratische macht". Canadese Slavische papieren. 26 (2/3): 207-219. twee:10.1080/00085006.1984.11091776. JSTOR 40868293.
  103. ^ Esthus, Raymond A. (oktober 1981). "Nicholas II en de Russisch-Japanse oorlog". De Russische recensie. 40 (4): 396-411. twee:10.2307/129919. JSTOR 129919.
  104. ^ Doctorow, Gilbert S. (1976). "De fundamentele staatswetten van 23 april 1906". De Russische recensie. 35 (1): 33-52. twee:10.2307/127655. JSTOR 127655.
  105. ^ Williamson, Jr., Samuel R. (1988). "De oorsprong van de Eerste Wereldoorlog". Het tijdschrift voor interdisciplinaire geschiedenis. De MIT Press. 18 (4): 795-818. twee:10.2307/204825. JSTOR 204825.
  106. ^ Schmitt, Bernadotte E. (April 1924). "Triple Alliance en Triple Entente, 1902-1914". De Amerikaanse historische recensie. Oxford University Press. 29 (3): 449-473. twee:10.2307/1836520. JSTOR 1836520.
  107. ^ Schindler, John (2003). "Stoomwals in Galicië: het Oostenrijks-Hongaarse leger en het Brusilov-offensief, 1916". Oorlog in de geschiedenis. 10 (1): 27-59. twee:10.1191/0968344503wh260oa. JSTOR 26061940. S2CID 143618581.
  108. ^ a b c Curtis, Glenn E. (1998). "Rusland - Revoluties en burgeroorlog". Washington, DC: Federale Onderzoeksdivisie van de Library of Congress. Ontvangen Juni 25 2021.
  109. ^ Walsh, Edmund (Maart 1928). "De laatste dagen van de Romanovs". De Atlantische. Ontvangen 14 januari 2022.
  110. ^ Mosse, WE (april 1964). "Interlude: de Russische voorlopige regering 1917". Sovjetstudies (Europa-Azië-studies). Taylor en Francis. 15 (4): 408-419. JSTOR 149631.
  111. ^ Vijgen, Orlando (november 1990). "Het Rode Leger en massale mobilisatie tijdens de Russische burgeroorlog 1918-1920". Verleden en heden. Oxford University Press. 129 (190): 168-211. twee:10.1093/verleden/129.1.168. JSTOR 650938.
  112. ^ Vijgen, Orlando (25 oktober 2017). "Van tsaar tot USSR: het chaotische jaar van de revolutie in Rusland". National Geographic. Ontvangen 27 november 2021.
  113. ^ Carley, Michael Jabara (november 1989). "Geallieerde interventie en de Russische burgeroorlog, 1917-1922". Het internationale geschiedenisoverzicht. 11 (4): 689-700. twee:10.1080/07075332.1989.9640530. JSTOR 40106089.
  114. ^ Blakemore, Erin (2 september 2020). "Hoe de Rode Terreur een macabere koers zette voor de Sovjet-Unie". National Geographic. Ontvangen Juni 26 2021.
  115. ^ "Russische Burgeroorlog - Slachtoffers en gevolgen van de oorlog". Encyclopdia Britannica. Ontvangen 14 januari 2022.
  116. ^ Schaufuss, Tatiana (mei 1939). "De Wit-Russische Vluchtelingen". De annalen van de Amerikaanse Academie voor Politieke en Sociale Wetenschappen. SAGE Publishing. 203: 45-54. twee:10.1177/000271623920300106. JSTOR 1021884. S2CID 143704019.
  117. ^ Haller, Franciscus (8 december 2003). "Hongersnood in Rusland: de verborgen verschrikkingen van 1921". Le Temps. Internationaal Comité van het Rode Kruis. Ontvangen 26 juli 2021.
  118. ^ Szporluk, Romeins (1973). "Nationaliteiten en het Russische probleem in de USSR: een historisch overzicht". Tijdschrift voor Internationale Zaken. Journal of International Affairs redactieraad. 27 (1): 22-40. JSTOR 24356607.
  119. ^ Brzezinski, Zbigniew (1984). "De Sovjet-Unie: wereldmacht van een nieuw type". Handelingen van de Academie voor Politieke Wetenschappen. De Academie voor Politieke Wetenschappen. 35 (3): 147-159. twee:10.2307/1174124. JSTOR 1174124.
  120. ^ Glassman, Leo M. (april 1931). "Stalins opkomst aan de macht". Huidige geschiedenis. University of California Press. 34 (1): 73-77. twee:10.1525/curh.1931.34.1.73. JSTOR 45336496. S2CID 248843930.
  121. ^ Getty, J Arch. (januari 1986). "Trotski in ballingschap: de oprichting van de Vierde Internationale". Sovjetstudies (Europa-Azië-studies). Taylor en Francis. 38 (1): 24-35. JSTOR 151989.
  122. ^ Bensley, Michael (2014). "Socialisme in één land: een studie van pragmatisme en ideologie in de Sovjetjaren 1920" (PDF). University of Kent. Ontvangen Juni 26 2021.
  123. ^ Kuromiya, Hirosaki (2005). "Accounting voor de Grote Terreur". Jahrbücher für Geschichte Osteuropas. Franz Steiner Verlag. 53 (1): 86-101. JSTOR 41051345.
  124. ^ Rosefielde, Steven (januari 1981). "Een beoordeling van de bronnen en het gebruik van dwangarbeid in de goelag 1929-1956". Sovjetstudies (Europa-Azië-studies). Taylor en Francis. 33 (1): 51-87. JSTOR 151474.
  125. ^ Kreindler, Isabelle (juli 1986). "De door de Sovjet-Unie gedeporteerde nationaliteiten: een samenvatting en een update". Sovjetstudies (Europa-Azië-studies). Taylor en Francis. 38 (3): 387-405. JSTOR 151700.
  126. ^ Zadoks, JC (2008). Over de politieke economie van epidemieën van plantenziekten: Capita selecta in historische epidemiologie. Wageningen Academische Uitgevers. P. 171. ISBN 978-90-8686-653-3. Ontvangen 8 december 2022.
  127. ^ Wolowyna, Oleh (oktober 2020). "Een demografisch kader voor de hongersnood van 1932-1934 in de Sovjet-Unie". Tijdschrift voor genocideonderzoek. 23 (4): 501-526. twee:10.1080/14623528.2020.1834741. S2CID 226316468.
  128. ^ Rosefielde, Steven (1988). "Overtollige sterfgevallen en industrialisatie: een realistische theorie van stalinistische economische ontwikkeling in de jaren dertig". Tijdschrift voor hedendaagse geschiedenis. SAGE Publishing. 23 (2): 277-289. twee:10.1177/002200948802300207. JSTOR 260849. PMID 11617302. S2CID 26592600.
  129. ^ Kornat, Marek (december 2009). "Kiezen om niet te kiezen in 1939: beoordeling door Polen van het nazi-Sovjetpact". Het internationale geschiedenisoverzicht. Taylor en Francis. 31 (4): 771-797. twee:10.1080/07075332.2009.9641172. JSTOR 40647041. S2CID 155068339.
  130. ^ Roberts, Jeffrey (1992). "Het Sovjetbesluit voor een pact met nazi-Duitsland". Sovjetstudies (Europa-Azië-studies). Taylor en Francis. 44 (1): 57-78. JSTOR 152247.
  131. ^ Lente, DW (april 1986). "Het Sovjetbesluit voor oorlog tegen Finland, 30 november 1939". Sovjetstudies (Europa-Azië-studies). Taylor en Francis. 38 (2): 207-226. JSTOR 152247.
  132. ^ Saburova, Irina (januari 1955). "De Sovjetbezetting van de Baltische staten". De Russische recensie. Wiley. 14 (1): 36-49. twee:10.2307/126075. JSTOR 126075.
  133. ^ Koning, Charles (1999). De Moldaviërs: Roemenië, Rusland en de cultuurpolitiek. Hoover Instituut Press. ISBN 978-0-817-99791-5.
  134. ^ Stolfi, Russel HS (maart 1982). "Barbarossa Revisited: een kritische herwaardering van de openingsfase van de Russisch-Duitse campagne (juni-december 1941)". Het tijdschrift voor moderne geschiedenis. De University of Chicago Press. 54 (1): 27-46. twee:10.1086/244076. JSTOR 1906049. S2CID 143690841.
  135. ^ Wilson, David (2018). De campagne aan het Oostfront: een analyse op operationeel niveau. Eschenburg Press. ISBN 978-1-789-12193-3.
  136. ^ Chapoutot, Johann (2018). De wet van bloed: denken en handelen als een nazi. Harvard University Press. ISBN 978-0-674-66043-4.
  137. ^ D. Snyder, Timothy (2010). Bloodlands: Europa tussen Hitler en Stalin. New York: Basisboeken. ISBN 978-0-465-00239-9.
  138. ^ Assmann, Kurt (januari 1950). "De slag om Moskou, keerpunt van de oorlog". Buitenlandse Zaken. Council on Foreign Relations. 28 (2): 309-326. twee:10.2307/20030251. JSTOR 20030251.
  139. ^ Clairmont, Frederic F. (juli 2003). "Stalingrad: Hitlers aartsvijand". Economisch en politiek weekblad. 38 (27): 2819-2823. JSTOR 4413752.
  140. ^ Mulligan, Timothy P. (april 1987). "Spionnen, cijfers en 'Zitadelle': inlichtingen en de slag om Koersk, 1943". Tijdschrift voor hedendaagse geschiedenis. SAGE Publishing. 22 (2): 235-260. twee:10.1177/002200948702200203. JSTOR 260932. S2CID 162709461.
  141. ^ Krypton, Constantin (januari 1955). "Het beleg van Leningrad". De Russische recensie. Wiley. 13 (4): 255-265. twee:10.2307/125859. JSTOR 125859.
  142. ^ Kagan, Neil; Hyslop, Stephen (7 mei 2020). "De Sovjet-overwinning in de Slag om Berlijn maakte een einde aan nazi-Duitsland". National Geographic. Ontvangen 29 mei 2021.
  143. ^ Morton, Louis (juli 1962). "Sovjetinterventie in de oorlog met Japan". Buitenlandse Zaken. Council on Foreign Relations. 40 (4): 653-662. twee:10.2307/20029588. JSTOR 20029588.
  144. ^ "Rusland's monumentale eerbetoon aan de 'Grote Patriottische Oorlog'". Radio Free Europe / Radio Liberty. 8 mei 2020. Ontvangen 29 mei 2021.
  145. ^ Gaddis, John Lewis (1972). De Verenigde Staten en de oorsprong van de Koude Oorlog, 1941-1947. New York: Columbia University Press. ISBN 978-0-231-12239-9.
  146. ^ Elman, Michael; Maksudov, S. (1994). "Sovjetsterfgevallen in de Grote Patriottische Oorlog: een opmerking". Europa-Azië Studies. 46 (4): 671-680. twee:10.1080/09668139408412190. JSTOR 152934. PMID 12288331.
  147. ^ Komijn, Keith (2011). Cataclysm: de oorlog aan het oostfront 1941-45. Helion en compagnie. ISBN 978-1-907-67723-6.
  148. ^ Harrison, Mark (14 april 2010). "De Sovjet-Unie na 1945: economisch herstel en politieke onderdrukking" (PDF). Universiteit van Warwick. {{cite journal}}: Cite-tijdschrift vereist |journal= (hulp)
  149. ^ a b Reiman, Michaël (2016). "De USSR als de supermacht van de nieuwe wereld". Over Rusland, zijn revoluties, zijn ontwikkeling en zijn heden. peter lang. blz. 169-176. ISBN 978-3-631-67136-8. JSTOR j.ctv2t4dn7.14.
  150. ^ Wills, Matthew (6 augustus 2015). "Potsdam en de oorsprong van de Koude Oorlog". JSTOR Daily. Ontvangen 28 januari 2022.
  151. ^ Bunce, Valérie (1985). "The Empire Strikes Back: de evolutie van het Oostblok van een Sovjetbezit naar een Sovjetaansprakelijkheid". Internationale organisatie. De MIT Press. 39 (1): 1-46. twee:10.1017 / S0020818300004859. JSTOR 2706633. S2CID 154309589.
  152. ^ Holloway, David (mei 1981). "Betreden van de nucleaire wapenwedloop: het Sovjetbesluit om de atoombom te bouwen, 1939-1945". Sociale studies van de wetenschap. SAGE Publishing. 11 (2): 159-197. twee:10.1177/030631278101100201. S2CID 145715873.
  153. ^ Wolfe, Thomas W. (mei 1966). "Het Warschaupact in evolutie". De wereld van vandaag. Koninklijk Instituut voor Internationale Zaken (Chatham House). 22 (5): 191-198. JSTOR 40393859.
  154. ^ Wagg, Stephen; Andrews, David (2007). East Plays West: Sport en de Koude Oorlog. Routledge. p. 11. ISBN 978-1-134-24167-5.
  155. ^ Jones, Polly (7 april 2006). De dilemma's van destalinisatie: onderhandelen over culturele en sociale verandering in het Chroesjtsjov-tijdperk. Routledge. blz. 2-4. ISBN 978-1-134-28347-7.
  156. ^ Reid, Susan E. (1997). "Destalinisatie en smaak, 1953-1963". Tijdschrift voor ontwerpgeschiedenis. Oxford University Press. 10 (2): 177-201. twee:10.1093/jdh/10.2.177. JSTOR 1316131.
  157. ^ Tanken, Cody. "To the Brink: Turkse en Cubaanse raketten tijdens het hoogtepunt van de Koude Oorlog". Internationale beoordeling van sociale wetenschappen. University of North Georgia. 93 (1). Gearchiveerd van het origineel op 13 maart 2022. Ontvangen 28 mei 2021.
  158. ^ "USSR lanceert Spoetnik". National Geographic. 7 juli 2021. Ontvangen 15 januari 2022.
  159. ^ Dowling, Stephen (12 april 2021). "Yuri Gagarin: de ruimtevaarder die uit de kou kwam"BBC. Ontvangen 15 januari 2022.
  160. ^ Kontorovich, Vladimir (april 1988). "Lessen van de Sovjet-economische hervorming van 1965". Sovjetstudies (Europa-Azië-studies). Taylor en Francis. 40 (2): 308-316. JSTOR 151112.
  161. ^ Westad, Odd Arne (februari 1994). "Prelude to Invasion: De Sovjet-Unie en de Afghaanse communisten, 1978-1979". Het internationale geschiedenisoverzicht. Taylor en Francis. 16 (1): 49-69. twee:10.1080/07075332.1994.9640668. JSTOR 40106851.
  162. ^ Daley, Tad (mei 1989). "Afghanistan en het wereldwijde buitenlands beleid van Gorbatsjov". Aziatische enquête. University of California Press. 29 (5): 496-513. twee:10.2307/2644534. JSTOR 2644534.
  163. ^ McForan, DWJ (1988). "Glasnost, democratie en perestrojka". Internationale beoordeling van sociale wetenschappen. Pi Gamma Mu. 63 (4): 165-174. JSTOR 41881835.
  164. ^ Beissinger, Mark R. (augustus 2009). "Nationalisme en de ineenstorting van het Sovjet-communisme" (PDF). Hedendaagse Europese geschiedenis. Princeton University. 18 (3): 331-347. twee:10.1017 / S0960777309005074. JSTOR 40542830. S2CID 46642309. Ontvangen Juni 25 2021.
  165. ^ Shleifer, Andrei; Vishny, Robert W. (1991). "De Sovjet-economische ineenstorting omkeren" (PDF). Brookings Papers over economische activiteit. Brookings Institution. 1991 (2): 341-360. twee:10.2307/2534597. JSTOR 2534597. S2CID 153551739.
  166. ^ Dahlburg, John Thor; Marshall, Tyler (7 september 1991). "Onafhankelijkheid voor Baltische staten: vrijheid: Moskou erkent formeel Litouwen, Letland en Estland, waarmee een einde komt aan een halve eeuw van controle. Sovjets beginnen binnenkort met besprekingen over nieuwe relaties met de drie naties". Los Angeles Times. Gearchiveerd van het origineel op 3 juni 2021. Ontvangen 28 september 2021.{{cite news}}: CS1 onderhoud: ongeschikte URL (link)
  167. ^ Parken, Michael (19 maart 1991). "Stem steunt Gorbatsjov maar niet overtuigend: Sovjet-Unie: zijn plan om de federale eenheid te bewaren wordt gesteund - maar dat geldt ook voor Jeltsins voor een Russisch presidentschap". Los Angeles Times. Ontvangen 30 mei 2021.
  168. ^ Remnick, David (14 juni 1991). "JELTSIN VERKOZEN TOT PRESIDENT VAN RUSLAND". The Washington Post. Ontvangen Juni 6 2021.
  169. ^ Gibson, James L. (september 1997). "Massaverzet tegen de Sovjet-putsch van augustus 1991: collectieve actie, rationele keuze en democratische waarden in de voormalige Sovjet-Unie". De Amerikaanse Politicologie recensie. American Political Science Association. 97 (3): 671-684. twee:10.2307/2952082. JSTOR 2952082. S2CID 145141360.
  170. ^ Foltynova, Kristyna (1 oktober 2021). "Het ongedaan maken van de USSR: hoe het gebeurde". Radio Free Europe / Radio Liberty. Ontvangen 15 januari 2022.
  171. ^ Shleifer, Andrei; Treisman, Daniël (2005). "Een normaal land: Rusland na het communisme" (PDF). Journal of Economic Perspectives. Harvard University. 19 (1): 151-174. twee:10.1257/0895330053147949. Ontvangen 24 november 2021.
  172. ^ Watson, Joey (2 januari 2019). "De opkomst van de Russische oligarchen - en hun poging tot legitimiteit". ABC News. Ontvangen 28 mei 2021.
  173. ^ Tikhomirov, Vladimir (juni 1997). "Kapitaalvlucht uit post-Sovjet-Rusland". Europa-Azië Studies. Taylor en Francis. 49 (4): 591-615. twee:10.1080/09668139708412462. JSTOR 153715.
  174. ^ Hollander, D. (1997). "In het post-Sovjet-Rusland neemt de vruchtbaarheid af; trouwen en kinderen krijgen komen eerder voor". Perspectieven voor gezinsplanning. Guttmacher Instituut. 29 (2): 92-94. twee:10.2307/2953371. JSTOR 2953371.
  175. ^ Chen, Lincoln C.; Wittgenstein, Friederike; McKeon, Elizabeth (september 1996). "De opkomst van sterfte in Rusland: oorzaken en beleidsimplicaties". Bevolking en ontwikkeling Review. Bevolkingsraad. 22 (3): 517-530. twee:10.2307/2137719. JSTOR 2137719.
  176. ^ Klugman, Jeni; Braithwaite, Jeanine (februari 1998). "Armoede in Rusland tijdens de transitie: een overzicht". De onderzoekswaarnemer van de Wereldbank. Oxford University Press. 13 (1): 37-58. twee:10.1093/wbro/13.1.37. JSTOR 3986388.
  177. ^ Shlapentokh, Vladimir (maart 2013). "Corruptie, de macht van de staat en de grote bedrijven in Sovjet- en post-Sovjetregimes". Communistische en post-communistische studies. University of California Press. 46 (1): 147-158. twee:10.1016/j.postcomstud.2012.12.010. JSTOR 48610380.
  178. ^ Frisby, Tanya (januari 1998). "De opkomst van de georganiseerde misdaad in Rusland: de wortels en sociale betekenis". Europa-Azië Studies. Taylor en Francis. 50 (1): 27-49. twee:10.1080/09668139808412522. JSTOR 153404.
  179. ^ Goncharenko, Roman (3 oktober 2018). "De crisis in Rusland van 1993 bepaalt nog steeds de politiek van het Kremlin, 25 jaar later". DW Nieuws. Deutsche Welle. Ontvangen 2 februari 2022.
  180. ^ "Wie was wie? De hoofdrolspelers in de dramatische confrontatie van oktober 1993 in Rusland". Radio Free Europe / Radio Liberty. 2 oktober 2018. Ontvangen 28 mei 2021.
  181. ^ Wilhelmsen, Julie (2005). "Tussen een rots en een harde plek: de islamisering van de Tsjetsjeense separatistische beweging". Europa-Azië Studies. 57 (1): 35-37. twee:10.1080/0966813052000314101. ISSN 0966-8136. JSTOR 30043851. S2CID 153594637.
  182. ^ Hockstader, Lee (12 december 1995). "DE Tsjetsjeense oorlog onthult ZWAKKE PUNTEN IN JELTSIN, DE NIEUWE DEMOCRATIE VAN RUSLAND". The Washington Post. Ontvangen Juni 6 2021.
  183. ^ Sinaï, Jozua (2015). "De terroristische dreigingen tegen Rusland en zijn maatregelen ter bestrijding van terrorisme". aansluitingen. Partnership for Peace Consortium van defensieacademies en instituten voor veiligheidsstudies. 14 (4): 95-102. twee:10.11610/Verbindingen.14.4.08. JSTOR 26326421.
  184. ^ "26 jaar later is Rusland van plan alle buitenlandse schulden van de Sovjet-Unie terug te betalen". The Straits Times. 26 maart 2017. Ontvangen 11 december 2021.
  185. ^ Lipton, David; Sachs, Jeffrey D.; Mau, Vladimir; Phelps, Edmund S. (1992). "Vooruitzichten voor de economische hervormingen in Rusland" (PDF). Brookings Papers over economische activiteit. 1992 (2): 213. twee:10.2307/2534584. ISSN 0007-2303. JSTOR 2534584.
  186. ^ Chiodo, Abbigail J.; Owyang, Michael T. (2002). "Een casestudy van een valutacrisis: het Russische faillissement van 1998" (PDF). Canadese parlementaire recensie. Federal Reserve Bank of St. Louis. 86 (6): 7-18.
  187. ^ "Jeltsin treedt af". The Guardian. 31 december 1999.
  188. ^ Bohlen, Celestine (1 januari 2000). "JELTSIN TREEDT TERUG: HET OVERZICHT; Jeltsin treedt af en benoemt Poetin als waarnemend president om deel te nemen aan de verkiezingen in maart". The New York Times. Ontvangen 30 mei 2021.
  189. ^ Wijnen, Mark (27 maart 2000). "VERKIEZINGEN IN RUSLAND: HET OVERZICHT; Poetin wint Russische stemming in eerste ronde, maar zijn meerderheid is kleiner dan verwacht". The New York Times. Ontvangen 30 mei 2021.
  190. ^ O'Loughlin, John; W. Witmer, Frank D. (januari 2011). "De gelokaliseerde geografische gebieden van geweld in de noordelijke Kaukasus van Rusland, 1999-2007". Annalen van de Vereniging van Amerikaanse Geografen. Taylor en Francis. 101 (1): 178-201. twee:10.1080/00045608.2010.534713. JSTOR 27980166. S2CID 52248942.
  191. ^ Mydans, Seth (15 maart 2004). 'Zoals verwacht wint Poetin makkelijk tweede termijn in Rusland'. The New York Times. Ontvangen 30 mei 2021.
  192. ^ a b Ellyatt, Hulst (11 oktober 2021). "5 grafieken tonen de economische hoogte- en dieptepunten van Rusland onder Poetin". CNBC. Ontvangen 19 januari 2022.
  193. ^ Kotkin, Stephen (2015). "De weerstandbare opkomst van Vladimir Poetin: de nachtmerrie van Rusland gekleed als een dagdroom". Buitenlandse Zaken. Council on Foreign Relations. 94 (2): 140-153. JSTOR 24483492.
  194. ^ Harding, Luke (8 mei 2008). 'Poetin altijd aanwezig als Medvedev president wordt'. The Guardian. Ontvangen Juni 6 2021.
  195. ^ Monaghan, Andrew (januari 2012). "De verticale: macht en gezag in Rusland". Internationale Zaken. Oxford University Press. 88 (1): 1-16. twee:10.1111 / j.1468-2346.2012.01053.x. JSTOR 41428537.
  196. ^ Harzl, BC; Petrov, R. (2021). Niet-erkende entiteiten: perspectieven in internationaal, Europees en constitutioneel recht. Recht in Oost-Europa. Griet. P. 246. ISBN 978-90-04-49910-2. Ontvangen 18 december 2022.
  197. ^ Emerson, Michael (augustus 2008). "Post-mortem over Europa's eerste oorlog van de 21e eeuw" (PDF) (167). Centrum voor Europese beleidsstudies. twee:10.2139 / ssrn.1333553. S2CID 127834430. Ontvangen 6 april 2022. {{cite journal}}: Cite-tijdschrift vereist |journal= (hulp)
  198. ^ Jekeltsjik, Serhy (2020). Oekraïne: wat iedereen moet weten (2e ed.). New York: Oxford University Press. p. 117. ISBN 978-0-19-753213-3. OCLC 1190722543.
  199. ^ Grossman, Erik J. (2018). "Bevroren conflicten in Rusland en de Donbas". parameters. 48 (2). twee:10.55540 / 0031-1723.2944. S2CID 159155441.
  200. ^ 'Russische troepen lanceren grootschalige invasie van Oekraïne'. Al Jazeera. 24 februari 2022. Ontvangen 5 april 2022.
  201. ^ Kruid, Jeremy; Ster, Barbara; Kaufman, Ellie (24 februari 2022). "VS stuurt 7,000 extra troepen naar Europa na Russische invasie van Oekraïne". CNN. Ontvangen 27 februari 2022.
  202. ^ Borger, Julian (2 maart 2022). "VN stemt om Russische invasie van Oekraïne te veroordelen en roept op tot terugtrekking". The Guardian. Washington, DC Ontvangen 5 april 2022.
  203. ^ a b Walsh, Ben (9 maart 2022). 'De ongekende Amerikaanse sancties tegen Rusland uitgelegd'. Vox. Ontvangen Maart 31 2022.
  204. ^ 'Russische Federatie is uitgesloten van Raad van Europa' (Persbericht). Raad van Europa. 16 maart 2022.
  205. ^ "Algemene Vergadering VN stemt voor schorsing Rusland uit Mensenrechtenraad". Verenigde Naties. 7 april 2022. Ontvangen Juni 18 2022.
  206. ^ "Poetin mobiliseert meer troepen voor Oekraïne, dreigt met nucleaire vergelding en steunt annexatie van door Rusland bezet land". NBC News. 21 september 2022.
  207. ^ "Poetin kondigt gedeeltelijke mobilisatie aan en dreigt met nucleaire vergelding in escalatie van oorlog in Oekraïne". The Guardian. 21 september 2022.
  208. ^ a b Landay, Jonathan (30 september 2022). "Opstandige Poetin kondigt Oekraïense annexatie aan terwijl militaire tegenslag dreigt". Reuters. Ontvangen 6 oktober 2022.
  209. ^ 'Europees Parlement verklaart Rusland tot staatssponsor van terrorisme'. Reuters. 23 november 2022.
  210. ^ "'Verschrikkelijke tol': Russische invasie van Oekraïne in cijfers". Euractiv. 14 Februari 2023.
  211. ^ Hussain, Murtaza (9 maart 2023). "De oorlog in Oekraïne is nog maar net begonnen". Het snijpunt.
  212. ^ a b c d "Rusland". National Geographic Kids. 21 maart 2014. Ontvangen 26 mei 2021.
  213. ^ "Is de Kaspische Zee een zee of een meer?". The Economist. 16 augustus 2018. Ontvangen Juni 27 2021.
  214. ^ "Kustlijn - The World Factbook". The World Factbook. Central Intelligence Agency. Ontvangen Juni 27 2021.
  215. ^ "Rusland - Land". Encyclopdia Britannica. Ontvangen 14 december 2021.
  216. ^ Clark, Stuart (28 juli 2015). "Pluto: tien dingen die we nu weten over de dwergplaneet". The Guardian. Ontvangen Juni 20 2021.
  217. ^ "Klyuchevskoy". Wereldwijd vulkanismeprogramma. Smithsonian Institution. Ontvangen 24 juli 2021.
  218. ^ a b Glenn E. Curtis, uitg. (1998). "Topografie en drainage". Washington, DC: Federale Onderzoeksdivisie van de Library of Congress. Ontvangen 8 juli 2021.
  219. ^ a b "Het Oeralgebergte". NASA Earth Observatory. NASA. 13 juli 2011. Ontvangen 27 mei 2021.
  220. ^ "Europa - Land". Encyclopdia Britannica. Ontvangen 4 april 2022. Het laagste terrein van Europa, vrijwel zonder reliëf, staat aan de kop van de Kaspische Zee; daar reikt de Kaspische depressie zo'n 95 meter onder zeeniveau.
  221. ^ Glenn E. Curtis, uitg. (1998). "Wereldwijde positie en grenzen". Washington, DC: Federale Onderzoeksdivisie van de Library of Congress. Ontvangen 8 juli 2021.
  222. ^ a b "Rusland". Het Arctic Institute – Centrum voor Circumpolaire Veiligheidsstudies. Ontvangen Juni 27 2021.
  223. ^ Aziz, Ziryan (28 februari 2020). "Eilandhoppen in Rusland: Sachalin, Koerilen-eilanden en het schiereiland Kamtsjatka". Euronews. Ontvangen Juni 27 2021.
  224. ^ "Diomede-eilanden - Rusland". Atlas Obscura. Ontvangen Juni 27 2021.
  225. ^ "Baikalmeer - een toetssteen voor onderzoek naar wereldwijde verandering en breuklijnen". United States Geological Survey. Ontvangen 26 december 2007.
  226. ^ "Totaal hernieuwbare waterbronnen". The World Factbook. Central Intelligence Agency. Ontvangen 9 juli 2021.
  227. ^ Hartley, Janet M. (2020). De Wolga: een geschiedenis. Universiteit van Yale Press. blz. 5, 316. ISBN 978-0-300-25604-8.
  228. ^ "Ruslands grootste rivieren van de Amoer tot de Wolga". The Moscow Times. 15 mei 2019. Ontvangen 26 mei 2021.
  229. ^ a b c d e Glenn E. Curtis, uitg. (1998). "Klimaat". Washington, DC: Federale Onderzoeksdivisie van de Library of Congress. Ontvangen 10 juli 2021.
  230. ^ Beck, Hylke E.; Zimmermann, Niklaus E.; McVicar, Tim R.; Vergopolan, Noemi; Berg, Alexis; Hout, Eric F. (30 oktober 2018). "Huidige en toekomstige Köppen-Geiger klimaatclassificatiekaarten met een resolutie van 1 km". Wetenschappelijke gegevens. 5: 180214. Bibcode:2018NatSD...580214B. twee:10.1038 / sdata.2018.214. ISSN 2052-4463. PMC 6207062. PMID 30375988.
  231. ^ Drozdov, VA; Glezer, OB; Nefedova, TG; Shabdurasulov, IV (1992). "Ecologische en geografische kenmerken van de kustzone van de Zwarte Zee". Geojournaal. 27 (2): 169. twee:10.1007 / BF00717701. S2CID 128960702.
  232. ^ "Poetin dringt er bij autoriteiten op aan om actie te ondernemen nu bosbranden Siberië overspoelen". € nieuws. 10 mei 2022. Ontvangen Juni 24 2022.
  233. ^ "Waarom de ontdooiende permafrost in Rusland een wereldwijd probleem is". NPR. 22 januari 2022. Ontvangen 7 juli 2022.
  234. ^ a b c d "Russische Federatie - belangrijkste details". Verdrag inzake biologische diversiteit. Ontvangen Juni 27 2021.
  235. ^ a b Gardiner, Beth (23 maart 2021). "Zullen de Russische bossen een troef of een obstakel zijn in de klimaatstrijd?". Yale universiteit. Ontvangen 11 december 2022.
  236. ^ Schepaschenko, Dmitry; Moltchanova, Elena; Fedorov, Stanislav; Karminov, Victor; Ontikov, Petr; Santoro, Maurizio; Kijk, Linda; Kositsyn, Vladimir; Shvidenko, Anatolië; Romanovskaja, Anna; Korotkov, Vladimir; Lesiv, Myroslava; Bartalev, Sergej; Fritz, Steffen; Shchepasjtsjenko, Maria; Kraxner, Florian (17 juni 2021). "Russische bossen leggen substantieel meer koolstof vast dan eerder gemeld". Wetenschappelijke rapporten. Springer Wetenschap en Zakelijke Media LLC. 11 (1): 12825. Bibcode:2021NatSR..1112825S. twee:10.1038/s41598-021-92152-9. ISSN 2045-2322. PMC 8211780. PMID 34140583.
  237. ^ "Soortenrijkdom van Rusland". REC. Gearchiveerd van het origineel op 9 mei 2021. Ontvangen Juni 27 2021.
  238. ^ "Russische Federatie". UNESCO. 2017 juni. Ontvangen Juni 7 2021.
  239. ^ "Kijk in de wildste natuurreservaten van Rusland - wordt nu 100". National Geographic. 11 januari 2017. Ontvangen Juni 28 2021.
  240. ^ Danilov-Danil'yan, VI; Reyf, IE (2018). De biosfeer en beschaving: in de greep van een wereldwijde crisis. Uitgeverij Springer International. P. 234. ISBN 978-3-319-67193-2. Ontvangen 6 december 2022.
  241. ^ GranthamHS, et al. (2020). "Antropogene modificatie van bossen betekent dat slechts 40% van de resterende bossen een hoge ecosysteemintegriteit heeft - aanvullend materiaal". Nature Communications. 11 (1): 5978. Bibcode:2020NatCo..11.5978G. twee:10.1038/s41467-020-19493-3. ISSN 2041-1723. PMC 7723057. PMID 33293507.
  242. ^ a b "De grondwet van de Russische Federatie". (Artikel 80, § 1). Ontvangen 27 december 2007.
  243. ^ a b c DeRouen, Karl R.; Heo, Verenigd Koninkrijk (2005). Defensie en veiligheid: een compendium van nationale strijdkrachten en veiligheidsbeleid​ ABC-CLIO. p. 666. ISBN 978-1-85109-781-4.
  244. ^ "Hoofdstuk 5. De federale vergadering | De grondwet van de Russische Federatie". www.grondwet.ru. Ontvangen 4 februari 2022.
  245. ^ Remington, Thomas F. (2014). Presidentiële decreten in Rusland: een vergelijkend perspectief. New York, NY: Cambridge University Press. P. 48. ISBN 978-1-107-04079-3. Ontvangen 13 augustus 2022.
  246. ^ "Hoofdstuk 7. Rechterlijke macht | De grondwet van de Russische Federatie". www.grondwet.ru. Ontvangen 4 februari 2022.
  247. ^ "De grondwet van de Russische Federatie". (Artikel 81, § 3). Ontvangen 2 februari 2022.
  248. ^ 'Poetin sterk gesteund in omstreden Russische hervormingsstemming'. BBC. 2 juli 2020. Ontvangen 18 juli 2021.
  249. ^ Reuter, Ora John (maart 2010). "De politiek van dominante partijvorming: Verenigd Rusland en de Russische gouverneurs". Europa-Azië Studies. Taylor en Francis. 62 (2): 293-327. twee:10.1080/09668130903506847. JSTOR 27808691. S2CID 153495141.
  250. ^ Konitzer, Andreas; Wegren, Stephen K. (2006). "Federalisme en politieke recentralisatie in de Russische Federatie: Verenigd Rusland als de partij van de macht". Publius. Oxford University Press. 36 (4): 503-522. twee:10.1093/publius/pjl004. JSTOR 4624765.
  251. ^ Kjell Engelbrekt; Bertil Nygren, red. (18 maart 2014). Rusland en Europa: bruggen bouwen, loopgraven graven. Routledge. ISBN 978-1-136-99200-1.
  252. ^ Kiyan, Olga (9 april 2020). "Rusland en democratische terugval: de toekomst van het putinisme". Harvard International recensie. Harvard Internationale Betrekkingenraad. Ontvangen 8 juli 2022.
  253. ^ Fischer, Sabine (2022). "Rusland op weg naar dictatuur: interne politieke gevolgen van de aanval op Oekraïne". twee:10.18449 / 2022C30. {{cite journal}}: Cite-tijdschrift vereist |journal= (hulp)
  254. ^ Brian D.Taylor (2018). De code van het Putinisme. Oxford Universiteit krant. blz. 2-7. ISBN 978-0-19-086731-7. OCLC 1022076734.
  255. ^ "Постановление Конституционного Суда РФ от 07.06.2000 N 10-П "По делу о проверке конституционности отдельных положений Конституции Республики Алтай и Федерального закона "Об общих принципах организации законодательных (представительных) и исполнительных органов государственной власти субъектов Российской Федерации" | ГАРАНТ". base.garant.ru.
  256. ^ Vogel, Richard M.; Ebel, Robert D.; Martinez-Vazquez, Jorge (2007). "Asymmetrisch federalisme in Rusland: genezen of vergif?". Fiscale versnippering in gedecentraliseerde landen. Uitgeverij Edward Elgar. blz. 227-266. ISBN 978-1-845-42402-2.
  257. ^ "К 10-летию подписания Федеративного договора РФ". 31 maart 2002.
  258. ^ "Hoofdstuk 5. De federale vergadering". Grondwet van Rusland. Ontvangen 27 december 2007.
  259. ^ KARTASHKIN, VA; ABASHIDZE, A.KH. (2004). "Autonomie in de Russische Federatie: theorie en praktijk". Internationaal tijdschrift over rechten van minderheden en groepen. Griet. 10 (3): 203-220. twee:10.1163/1571811031310738. JSTOR 24675138.
  260. ^ Petrov, Nikolai (maart 2002). "Zeven gezichten van het Rusland van Poetin: federale districten als het nieuwe staatsniveau - territoriale samenstelling". Beveiligingsdialoog. SAGE Publishing. 33 (1): 73-91. twee:10.1177/0967010602033001006. JSTOR 26298005. S2CID 153455573.
  261. ^ Russell, Martin (oktober 2015). "Russische constitutionele structuur" (PDF). Onderzoeksdienst van het Europees Parlement. Europees parlement. twee:10.2861/664907. ISBN 978-92-823-8022-2. Ontvangen 3 november 2021.
  262. ^ Hale, Henry E. (maart 2005). "De samenstelling en het uiteenvallen van etnofederale staten: waarom Rusland overleeft waar de USSR viel". Perspectieven op politiek. American Political Science Association. 3 (1): 55-70. twee:10.1017 / S153759270505005X. JSTOR 3688110. S2CID 145259594.
  263. ^ Orttung, Robert; Lussier, Daniëlle; Paetskaja, Anna (2000). De republieken en regio's van de Russische Federatie: een gids voor politiek, beleid en leiders. New York: EastWest Instituut. blz. 523-524. ISBN 978-0-7656-0559-7.
  264. ^ Shabad, Theodore (april 1946). "Politiek-administratieve afdelingen van de USSR, 1945". Geografisch overzicht. Taylor en Francis. 36 (2): 303-311. twee:10.2307/210882. JSTOR 210882.
  265. ^ Sharafutdinova, Gulnaz (april 2006). "Wanneer concurreren elites? De bepalende factoren voor politieke concurrentie in Russische regio's". Vergelijkbare politiek. Vergelijkende Politiek, Ph.D. Programma's in Politicologie, City University of New York. 38 (3): 273-293. twee:10.2307/20433998. JSTOR 20433998.
  266. ^ Kelesh, Julia V.; Bessonova, Elena A. (11 juni 2021). "Digitaliseringsbeheersysteem van de Russische federale steden gericht op toekomstige toepassing in het hele land" (PDF). SHS Web of Conferences. 110 (5011): 05011. twee:10.1051/shsconf/202111005011. S2CID 236655658.
  267. ^ Alessandro, Vitale (2015). "Etnopolitiek als samenwerking en coëxistentie: de casestudy van de joodse autonome regio in Siberië". Beleefd. Księgarnia Akademicka (31/2): 123-142. twee:10.12797/Politeja.12.2015.31_2.09. JSTOR 24919780. S2CID 132962208.
  268. ^ "Wereldwijde diplomatie-index - landenrang". Lowy Instituut. Ontvangen 27 januari 2021.
  269. ^ Neumann, Iver B (20 mei 2008). "Rusland als een grote mogendheid, 1815-2007". Tijdschrift voor internationale betrekkingen en ontwikkeling. 11 (11): 128-151. twee:10.1057/juni.2008.7. S2CID 143792013.
  270. ^ Vis, M. Steven; Samarin, Melissa; Manier, Lucan Ahmad (2017). "Rusland en het GOS in 2016". Aziatische enquête. University of California Press. 57 (1): 93-102. twee:10.1525/as.2017.57.1.93. JSTOR 26367728.
  271. ^ Sadri, Houman A. (2014). "Euraziatische Economische Unie (Eeu): een goed idee of een Russische overname?". Rivista van internationale politici. Maria Grazia Melchionni. 81 (4): 553-561. JSTOR 43580687.
  272. ^ "Wat is de Collectieve Veiligheidsverdragsorganisatie?". The Economist. 6 januari 2022. Ontvangen 26 januari 2022.
  273. ^ Tiezzi, Shannon (21 juli 2015). "Rusland's 'Pivot to Asia' en de SCO". De diplomaat. Ontvangen 26 januari 2022.
  274. ^ Roberts, Cynthia (januari 2010). "Rusland's BRIC-diplomatie: opkomende buitenstaander met dromen van een insider". Staatsbestel. De University of Chicago Press. 42 (1): 38-73. twee:10.1057/pol.2009.18. JSTOR 40587582. S2CID 54682547.
  275. ^ Hancock, Kathleen J. (april 2006). "De semi-soevereine staat: Wit-Rusland en het Russische neo-rijk". Analyse buitenlands beleid. Oxford University Press. 2 (2): 117-136. twee:10.1111 / j.1743-8594.2006.00023.x. JSTOR 24907272. S2CID 153926665.
  276. ^ Cohen, Lenard J. (1994). "Rusland en de Balkan: panslavisme, partnerschap en macht". Internationaal tijdschrift. SAGE Publishing. 49 (4): 814-845. twee:10.2307/40202977. JSTOR 40202977.
  277. ^ Tamkin, Emily (8 juli 2020). "Waarom India en Rusland vrienden zullen blijven". Buitenlandse politiek. Ontvangen 2 februari 2021.
  278. ^ Natie, R Craig. (2015). "Rusland en de Kaukasus". aansluitingen. Partnership for Peace Consortium van defensieacademies en instituten voor veiligheidsstudies. 14 (2): 1-12. twee:10.11610/Verbindingen.14.2.01. JSTOR 26326394.
  279. ^ Swanström, Niklas (2012). "Centraal-Azië en Russische betrekkingen: doorbreken uit de Russische baan?". Brown Journal of Wereldaangelegenheden. 19 (1): 101-113. JSTOR 24590931. De Centraal-Aziatische staten zijn sinds hun onafhankelijkheid in 1991 afhankelijk van Rusland, niet alleen op economisch en energiegebied, maar ook op militair en politiek gebied.
  280. ^ Feinstein, Scott G.; Pirro, Ellen B. (22 februari 2021). "De wereldorde op de proef stellen: strategisch realisme in Russische buitenlandse zaken". Internationale politiek. 58 (6): 817-834. twee:10.1057/s41311-021-00285-5. S2CID 231985182.
  281. ^ 'Oekraïne verbreekt diplomatieke banden met Rusland na invasie'. Al Jazeera. 24 februari 2022. Ontvangen 7 oktober 2022. Oekraïne heeft alle diplomatieke banden met Rusland verbroken nadat president Vladimir Poetin toestemming had gegeven voor een totale invasie van Oekraïne over land, door de lucht en over zee.
  282. ^ Kanerva, Ilkka (2018). "Rusland en het Westen". Horizons: Journal of Internationale Betrekkingen en Duurzame Ontwikkeling. Centrum voor Internationale Betrekkingen en Duurzame Ontwikkeling (12): 112–119. JSTOR 48573515.
  283. ^ Bout, Paul J. (2014). "Sino-Russische betrekkingen in een veranderende wereldorde". Driemaandelijks Strategische Studies. Air Universitaire Pers. 8 (4): 47-69. JSTOR 26270816.
  284. ^ Baev, Pavel (mei 2021). "Rusland en Turkije: strategische partners en rivalen" (PDF) (35). Ifri. Ontvangen 6 januari 2022. {{cite journal}}: Cite-tijdschrift vereist |journal= (hulp)
  285. ^ Tarock, Adam (juni 1997). "Iran en Rusland in 'strategische alliantie'". Derde wereld kwartaalblad. Taylor en Francis. 18 (2): 207-223. twee:10.1080/01436599714911. JSTOR 3993220. S2CID 153838744.
  286. ^ Rumer, Eugene; Sokolski, Richard; Stronski, Paul (29 maart 2021). "Rusland in het noordpoolgebied: een kritisch onderzoek". Carnegie Endowment for International Peace. Ontvangen 6 januari 2022.
  287. ^ Hunt, Luke (15 oktober 2021). "Rusland probeert banden met Azië te stimuleren om Indo-Pacifische allianties tegen te gaan". Stem van Amerika. Ontvangen 6 januari 2022.
  288. ^ "Rusland in Afrika: wat zit er achter de opmars van Moskou naar het continent?". BBC. 7 mei 2020. Ontvangen 6 januari 2022.
  289. ^ Cerulli, Rossella (1 september 2019). "Russische invloed in het Midden-Oosten: economie, energie en soft power". Amerikaans veiligheidsproject: 1–21. JSTOR resrep19825. {{cite journal}}: Cite-tijdschrift vereist |journal= (hulp)
  290. ^ Shuya, metselaar (2019). "Russische invloed in Latijns-Amerika: een reactie op de NAVO". Tijdschrift voor strategische beveiliging. Universiteit van Zuid-Florida. 12 (2): 17-41. twee:10.5038 / 1944-0472.12.2.1727. JSTOR 26696258. S2CID 199756261.
  291. ^ Ryan Bauer en Peter A. Wilson (17 augustus 2020). "De Su-57 zware jachtbommenwerper van Rusland: is het echt een vijfde generatie vliegtuig?". RAND Corporation. Ontvangen Juni 28 2021.
  292. ^ Internationaal Instituut voor Strategische Studies (25 februari 2021). De militaire balans 2021. Londen: Routledge. p. 191. ISBN 978-1-85743-988-5.
  293. ^ Nichol, Jim (24 augustus 2011). "Russische militaire hervorming en defensiebeleid" (PDF). Congressional Research Service. Library of Congress. Ontvangen 22 december 2021.
  294. ^ "Kernwapens: wie heeft wat in één oogopslag". Arms Control Association. augustus 2020. Ontvangen Juni 7 2021.
  295. ^ "Ballistische raketten onderzeeërs gegevens". Azië Power Index. Lowy Instituut. 2021. Ontvangen 25 januari 2022.
  296. ^ Paulus, televisie; Wirtz, James J.; Fortmann, Michael (2004). Machtsbalans: theorie en praktijk in de 21e eeuw. Stanford Universitaire Pers. p. 332. ISBN 978-0-8047-5017-2.
  297. ^ "Trends in wereldwijde militaire uitgaven, 2022" (PDF). Stockholm International Peace Research Institute. april 2023. Ontvangen 29 april 2023.{{cite web}}: CS1 onderhoud: url-status (link)
  298. ^ Bowen, Andrew S. (14 oktober 2021). "Russische wapenverkoop en defensie-industrie". Congressional Research Service. Library of Congress. Ontvangen 20 december 2021.
  299. ^ Shevchenko, Vitaliy (15 maart 2022). "Oekraïne-oorlog: demonstrant legt scheuren in oorlogsboodschap van Kremlin bloot"BBC. Ontvangen 3 april 2022.
  300. ^ "Russische Federatie". Amnesty International. Ontvangen Maart 16 2020.
  301. ^ "Rusland". Human Rights Watch. Ontvangen 20 november 2021.
  302. ^ "Rusland: Vrijheid in de wereld 2021". Freedom House. Ontvangen 20 november 2021.
  303. ^ "De meest en minst democratische landen ter wereld in 2022". The Economist. 1 Februari 2023. ISSN 0013-0613. Ontvangen 2 februari 2023.
  304. ^ "Rusland". Reporters Without Borders. Ontvangen Juni 8 2022.
  305. ^ Simmons, Ann M. (18 september 2021). "Bij de Russische verkiezingen zien de tegenstanders van Poetin dubbel". The Wall Street Journal. Ontvangen 22 december 2021.
  306. ^ Kramer, Andrew E. (10 juni 2021). "In de zaak Shadow of Navalny, wat is er nog over van de Russische oppositie?". The New York Times, Gearchiveerd vanuit het origineel op 28 december 2021. Ontvangen 24 november 2021.
  307. ^ Seddon, Max (13 februari 2021). 'Russisch optreden brengt pro-Navalny-protesten tot stilstand'. Financial Times, Gearchiveerd vanuit het origineel op 10 december 2022. Ontvangen 24 november 2021.
  308. ^ Goncharenko, Roman (21 november 2017). "NGO's in Rusland: gehavend, maar onbuigzaam". DW Nieuws. Deutsche Welle. Ontvangen 24 november 2021.
  309. ^ Yaffa, Joshua (7 september 2021). "De slachtoffers van het harde optreden van Poetin tegen de pers". The New Yorker. Ontvangen 24 november 2021.
  310. ^ Simon, Scott (21 april 2018). "Waarom blijven Russische journalisten vallen?". NPR. Ontvangen 7 oktober 2022.
  311. ^ "Rusland: groeiende internetisolatie, controle, censuur". Human Rights Watch. 18 juni 2020. Ontvangen 24 november 2021.
  312. ^ Krastev, Ivan (16 juni 2022). "Agressieve autocratie van Poetin legt Russische soft power in de as". Financial Times, Gearchiveerd vanuit het origineel op 10 december 2022. Ontvangen 6 oktober 2022.
  313. ^ Vis, M. Steven (april 2018). "Wat is Rusland geworden?". Vergelijkbare politiek. New York: City University of New York. 50 (3): 327-346. twee:10.5129/001041518822704872. JSTOR 26532689.
  314. ^ Guriev, Sergei; Rachinsky, Andrei (2005). "De rol van oligarchen in het Russische kapitalisme". Het tijdschrift voor economische vooruitzichten. Amerikaanse Economische Vereniging. 19 (1): 131-150. twee:10.1257/0895330053147994. JSTOR 4134996. S2CID 17653502.
  315. ^ Åslund, Anders (7 mei 2019). Russisch vriendjeskapitalisme: de weg van markteconomie naar kleptocratie. Universiteit van Yale Press. blz. 5-7. ISBN 978-0-300-24486-1.
  316. ^ "Corruptieperceptie-index 2021". Transparency International. 25 januari 2022. Ontvangen 11 april 2022.
  317. ^ "Nieuwe rapporten benadrukken de diepgewortelde cultuur van corruptie in Rusland". Stem van Amerika. 26 januari 2020. Ontvangen Maart 16 2020.
  318. ^ Alferova, Jekaterina (26 oktober 2020). Als u het apparaat wilt gebruiken voor uw bestelling [Rusland stelde voor de functie van ombudsman voor corruptiebestrijding in het leven te roepen]. Izvestia nieuws (in het Russisch). Ontvangen 5 november 2020.
  319. ^ "Corruptierapport Rusland". GAN-integriteit. 2020 juni. Ontvangen 5 november 2020.
  320. ^ Suhara, Manabu. "Corruptie in Rusland: een historisch perspectief" (PDF). Slavisch-Euraziatisch onderzoekscentrum. Ontvangen 4 december 2015.
  321. ^ Gerber, Theodore P.; Mendelson, Sarah E. (Maart 2008). "Publieke ervaringen met politiegeweld en corruptie in het hedendaagse Rusland: een geval van roofzuchtige politie?". Beoordeling van recht en samenleving. Wiley. 42 (1): 1-44. twee:10.1111 / j.1540-5893.2008.00333.x. JSTOR 29734103.
  322. ^ Klara Sabirianova Peter; Zelenska, Tetyana (2010). "Corruptie in de Russische gezondheidszorg: de bepalende factoren en incidentie van omkoping" (PDF). Georgia State University. Ontvangen 4 december 2015.
  323. ^ "Corruptie doordringt het Russische gezondheidssysteem". CBS News. 28 juni 2007. Ontvangen 20 november 2021.
  324. ^ Denisova Schmidt, Elena; Leontieva, Elvira; Prytula, Jaroslav (2014). "Corruptie op universiteiten is een veelvoorkomende ziekte voor Rusland en Oekraïne". Harvard University. Ontvangen 4 december 2015.
  325. ^ Cranny-Evans, Sam; Ivshina, Olga (12 mei 2022). "Corruptie in de Russische strijdkrachten". Westminster: Koninklijk United Services Institute (RUSI). Ontvangen 6 oktober 2022. Corruptie in de Russische strijdkrachten, en in de samenleving in het algemeen, is een lang erkende gemeenplaats.
  326. ^ Herszenhorn, David M. (1 juli 2015). "Rusland ziet een bedreiging in zijn bekeerlingen tot de islam". The New York Times. ISSN 0362-4331. Gearchiveerd van het origineel op 4 juli 2015.
  327. ^ "Amerikaans rapport zegt dat Rusland een van de 'ergste schenders' van godsdienstvrijheid is". Radio Free Europe / Radio Liberty. 21 april 2021.
  328. ^ Clancy Chassay (19 september 2009). 'Russische moorden en ontvoeringen verlengen vuile oorlog in Ingoesjetië'. The Guardian. Gearchiveerd van het origineel op 17 november 2022.
  329. ^ DENIS SOKOLOV (20 augustus 2016). "Poetins wrede oorlog tegen de 'nieuwe moslims' van Rusland". Newsweek. Ontvangen 17 november 2022.
  330. ^ 🇷🇺Ingoesjetië: een tweede Tsjetsjenië? l Mensen en macht, Al Jazeera, 13 oktober 2010
  331. ^ Ruslands onzichtbare oorlog: hardhandig optreden tegen salafistische moslims in Dagestan, Human Rights Watch, 17 juni 2015, opgehaald 17 november 2022
  332. ^ Associated Press (25 november 2015). "Russisch hardhandig optreden tegen moslims voedt uittocht naar IS". Stem van Amerika.
  333. ^ Mairbek Vatchagaev (9 april 2015). "Misbruik van Tsjetsjenen en Ingoesjen in Russische gevangenissen creëert legioenen vijanden". Stichting Jamestown.
  334. ^ Markiezin Francis (7 april 2022). "Wat zijn Russische 'filtratiekampen'?". Yahoo! News.
  335. ^ Katie Bo Lillis, Kylie Atwood en Natasha Bertrand (26 mei 2022). "Rusland ontvolkt delen van Oost-Oekraïne, duizenden gedwongen naar afgelegen delen van Rusland". CNN. Ontvangen 17 november 2022.
  336. ^ Yılmaz, Müleyke Nurefşan İkbal (31 August 2020). "Met zijn lichte en donkere kanten; het unieke semi-presidentiële systeem van de Russische Federatie". Kuresel Siyaset Merkezi. Ontvangen 23 mei 2023.
  337. ^ Partlett, William (7 July 2010). "Reclassifying Russian Law: Mechanisms, Outcomes, and Solutions for an Overly Politicized Field". Search eLibrary. SSRN 1197762. Ontvangen 23 mei 2023.
  338. ^ Butler, William E. (19 October 1999). Wetboek van Strafrecht van de Russische Federatie (1e ed.). springer.
  339. ^ "Criminality in Russia". The Organized Crime Index. 4 mei 2023. Ontvangen 23 mei 2023.
  340. ^ "The Organized Crime Index". The Organized Crime Index. Ontvangen 23 mei 2023.
  341. ^ "Rusland achter de tralies: de eigenaardigheden van het Russische gevangenissysteem". OSW Centrum voor Oosterse Studies. 7 februari 2019. Ontvangen 23 mei 2023.
  342. ^ Churkina, Natalie; Zaversky, Sergey (2017). "Uitdagingen van sterke concentratie in verstedelijking: het geval van Moskou in Rusland". Procedia Engineering. Elsevier. 198: 398-410. twee:10.1016/j.proeng.2017.07.095.
  343. ^ Glenn E. Curtis, uitg. (1998). "Rusland - Natuurlijke hulpbronnen". Washington, DC: Federale Onderzoeksdivisie van de Library of Congress. Ontvangen Juni 25 2021.
  344. ^ "Russische Federatie - Werkloosheidspercentage". Moody's Analytics. Ontvangen 4 april 2022.
  345. ^ "Internationale reserves van de Russische Federatie (einde periode)". Centrale Bank van Rusland. Ontvangen Juni 21 2021.
  346. ^ "Beroepsbevolking - The World Factbook". Central Intelligence Agency. Ontvangen Juni 16 2021.
  347. ^ "Lijst van importmarkten voor het product dat in 2021 door de Russische Federatie wordt geëxporteerd". Internationaal handelscentrum. Ontvangen Juni 27 2022.
  348. ^ "Lijst van toeleveringsmarkten voor het product geïmporteerd door de Russische Federatie in 2021". Internationaal handelscentrum. Ontvangen Juni 27 2022.
  349. ^ "Veelgestelde vragen over energiezekerheid – analyse". IEA. Ontvangen 18 mei 2022.
  350. ^ Davydova, Angelina (24 november 2021). "Zal Rusland ooit fossiele brandstoffen achter zich laten?"BBC. Ontvangen Maart 3 2022. Over het algemeen zorgden olie en gas in Rusland voor 39% van de inkomsten van de federale begroting en waren ze goed voor 60% van de Russische export in 2019.
  351. ^ 'Russische financiën sterk maar economische problemen houden aan'. TRT World. 29 mei 2020. Ontvangen 12 februari 2022. Nu is Rusland een van de landen met de minste schulden ter wereld – dankzij alle olie-inkomsten.
  352. ^ Russell, Martin (april 2018). "Sociaaleconomische ongelijkheid in Rusland" (PDF). Onderzoeksdienst van het Europees Parlement. Europees parlement. Ontvangen 25 januari 2022.
  353. ^ Remington, Thomas F. (maart 2015). "Waarom daalt de interregionale ongelijkheid in Rusland en China niet?" Communistische en post-communistische studies. University of California Press. 48 (1): 1-13. twee:10.1016/j.postcomstud.2015.01.005. JSTOR 48610321.
  354. ^ Kholodilin, Konstantin A.; Oshchepkov, Aleksej; Siliverstovs, Boriss (2012). "Het Russische regionale convergentieproces: waar leidt het toe?" Oost-Europese economieën. Taylor en Francis. 50 (3): 5-26. twee:10.2753/EEE0012-8775500301. JSTOR 41719700. S2CID 153168354.
  355. ^ Likka, Korhonen (2019). "Economische sancties tegen Rusland en hun gevolgen" (PDF). CESifo-forum. München: Ifo Instituut voor Economisch Onderzoek. ISSN 2190-717X. Ontvangen 2 oktober 2022.
  356. ^ Sonnenfeld, Jeffrey (22 maart 2022). "Meer dan 300 bedrijven hebben zich teruggetrokken uit Rusland - maar sommige blijven". Yale Managementschool. Ontvangen Maart 10 2022.
  357. ^ Wadhams, Nick (8 maart 2022). "Rusland is nu 's werelds meest gesanctioneerde natie". Bloomberg LP Ontvangen 2 oktober 2022. Rusland is Iran en Noord-Korea voorbij gesprongen om 's werelds meest gesanctioneerde natie te worden in slechts 10 dagen na de invasie van Oekraïne door president Vladimir Poetin.
  358. ^ Whalen, Jeanne; Dixon, Robin; Nakashima, Ellen; Ilyushina, Maria (23 augustus 2022). "Westerse sancties verwonden, maar verpletteren de Russische economie nog niet". The Washington Post. Ontvangen 2 oktober 2022. Rusland is gestopt met het publiceren van veel economische statistieken, waardoor het moeilijk te beoordelen is hoe hard de sancties toeslaan, maar sommige gegevens vertonen tekenen van nood.
  359. ^ Martin, Nik (6 september 2022). "Heeft de Russische economie echt pijn?". DW Nieuws. Deutsche Welle. Ontvangen 2 oktober 2022.
  360. ^ Warren, Katie (3 januari 2020). "Ik reed met de legendarische Trans-Siberische spoorlijn op een reis van 2,000 mijl door 4 tijdzones in Rusland. Zo was het om 50 uur op de langste treinlijn ter wereld door te brengen". Business Insider. Ontvangen Juni 10 2021.
  361. ^ "Spoorwegen - The World Factbook". The World Factbook. Central Intelligence Agency. Ontvangen Juni 15 2021.
  362. ^ "Bekijk alle opties" [Over de ontwikkeling van wegeninfrastructuur]. Regering van Rusland. 29 april 2016. Ontvangen 14 januari 2021.
  363. ^ "Europa blijft 's werelds hoogste wegennetwerkdichtheid rapporteren, gevolgd door Oost-Azië en de Stille Oceaan". Internationale Wegenfederatie. 16 december 2020. Ontvangen 19 mei 2021.
  364. ^ "Waterwegen - The World Factbook". The World Factbook. Central Intelligence Agency. Ontvangen Juni 15 2021.
  365. ^ "Luchthavens - The World Factbook". The World Factbook. Central Intelligence Agency. Ontvangen Juni 15 2021.
  366. ^ Guzeva, Alexandra (20 april 2021). "10 grootste havensteden in Rusland". Rusland voorbij. Ontvangen 13 februari 2022.
  367. ^ Elizabeth Buchanan, uitg. (1 juni 2021). Russische energiestrategie in Azië-Pacific: implicaties voor Australië. Australische Nationale Universiteit. P. 86. ISBN 978-1-76046-339-7. OCLC 1246214035.
  368. ^ "Aardgas - bewezen reserves". The World Factbook. Central Intelligence Agency, Gearchiveerd vanuit het origineel op 8 april 2022. Ontvangen 15 februari 2022.
  369. ^ "Statistisch overzicht van World Energy 69e editie" (PDF). bp.com. BP. 2020. p. 45. Ontvangen 8 november 2020.
  370. ^ "Ruwe olie - bewezen reserves". The World Factbook. Central Intelligence Agency. Ontvangen 2 juli 2021.
  371. ^ 2010 Onderzoek naar energiebronnen (PDF). wereldenergie.org. Wereld Energieraad​ 2010. p. 102. ISBN 978-0-946121-02-1. Ontvangen 8 november 2020.
  372. ^ "Energiefactsheet: waarom zijn Russische olie en gas belangrijk? - Analyse". Internationaal Energieagentschap. 21 maart 2022.
  373. ^ "Aardgas – productie". The World Factbook. Central Intelligence Agency. Ontvangen 2 juli 2021.
  374. ^ "Ruwe olie - productie". The World Factbook. Central Intelligence Agency. Ontvangen 2 juli 2021.
  375. ^ "Ruwe olie - export". The World Factbook. Central Intelligence Agency. Ontvangen 2 juli 2021.
  376. ^ "Oliemarkt en Russisch aanbod - Russische leveringen aan wereldwijde energiemarkten - Analyse". IEA. Ontvangen 18 mei 2022.
  377. ^ a b "Gasmarkt en Russische levering - Russische leveringen aan wereldwijde energiemarkten - Analyse". IEA. Ontvangen 18 mei 2022.
  378. ^ "Нефть со всеми вытекающими". www.kommersant.ru. 27 oktober 2014.
  379. ^ https://carnegiemoscow.org/commentary/61272[blote url]
  380. ^ https://rosstat.gov.ru/storage/mediabank/1b5RpebS/Maximov-tezisy.pdf[kale URL-pdf]
  381. ^ "Росстат впервые рассчитал долю нефти и газа в российском ВВП". RBC. 13 juli 2021.
  382. ^ "Oil & gas share of Russia's GDP dropped to 15% in 2020". neftegazru.com. 14 juli 2021.
  383. ^ "Oil & gas share of Russia's GDP dropped to 15% in 2020 | NORVANREPORTS.COM | Business News, Insurance, Taxation, Oil & Gas, Maritime News, Ghana, Africa, World". 14 juli 2021.
  384. ^ "Oil & Gas Share Of Russia's GDP Dropped To 15% In 2020". OilPrice. com.
  385. ^ Sauer, Natalie (24 september 2019). 'Rusland sluit zich formeel aan bij klimaatpact Parijs'. Euractiv. Ontvangen 19 december 2021.
  386. ^ Hill, Ian (1 november 2021). "Begrijpt Rusland de klimaatverandering eindelijk serieus?". Lowy Instituut. Ontvangen 19 december 2021.
  387. ^ "Elektriciteit productie". The World Factbook. Central Intelligence Agency, Gearchiveerd vanuit het origineel op 31 maart 2022. Ontvangen 2 juli 2021.
  388. ^ Lang, Tony (27 juni 2012). "27 juni 1954: 's Werelds eerste kerncentrale wordt geopend". Bedraad. Ontvangen Juni 8 2021.
  389. ^ "Kernenergie vandaag". wereld-nucleair.org. World Nuclear Association. oktober 2020. Ontvangen 8 november 2020.
  390. ^ Whiteman, Adriaan; Akande, Dennis; Elhassan, Nazik; Escamilla, Gerardo; Lebedys, Arvydas; Arkhipova, Lana (2021). Capaciteitsstatistieken hernieuwbare energie 2021 (PDF). Abu Dhabi: Internationaal Agentschap voor hernieuwbare energie. ISBN 978-92-9260-342-7. Ontvangen 3 januari 2022.
  391. ^ a b c d "Rusland - Economie". Encyclopdia Britannica. Ontvangen 1 juli 2021.
  392. ^ "Akkerland (% van het landoppervlak) - Russische Federatie". Wereldbank. Ontvangen Juni 15 2021.
  393. ^ "Systeemschok: Russische oorlog en wereldwijde toeleveringsketens voor voedsel, energie en mineralen". Woodrow Wilson Internationaal Centrum voor Geleerden. Washington, DC 13 april 2022. Ontvangen Juni 24 2022. Rusland en Oekraïne, ook wel de graanschuur van Europa genoemd, zijn samen goed voor 29% van de wereldwijde tarwe-export, 80% van de wereldwijde zonnebloemolie en 40% van de gerst.
  394. ^ Medetsky, Anatoly; Durisin, Megan (23 september 2020). "Russische dominantie van de tarwewereld blijft groeien". Bloomberg LP Ontvangen Juni 15 2021.
  395. ^ "Tarwe in Rusland | OEC". OEC – Het Observatorium voor Economische Complexiteit.
  396. ^ "Het belang van Oekraïne en de Russische Federatie voor de mondiale landbouwmarkten en de risico's verbonden aan het huidige conflict" (PDF). Rome: Voedsel en Landbouw Organisatie. 25 maart 2022. Ontvangen 8 juli 2022.
  397. ^ Lustgarten, Abraham (16 december 2020). "Hoe Rusland de klimaatcrisis wint". The New York Times. Ontvangen Juni 15 2021. In heel Oost-Rusland veranderen wilde bossen, moerassen en graslanden langzaam in ordelijke roosters van sojabonen, maïs en tarwe. Het is een proces dat waarschijnlijk zal versnellen: Rusland hoopt de opwarmingstemperaturen en langere groeiseizoenen als gevolg van klimaatverandering aan te grijpen om zichzelf om te vormen tot een van 's werelds grootste voedselproducenten.
  398. ^ De toestand van de wereldvisserij en aquacultuur (PDF). Voedsel en Landbouw Organisatie. Rome: Verenigde Naties. 2018. ISBN 978-92-5-130562-1. Ontvangen 4 februari 2021.
  399. ^ "Bruto binnenlandse bestedingen aan R&D". OESO. twee:10.1787/d8b068b4-en. Ontvangen 4 april 2022. {{cite journal}}: Cite-tijdschrift vereist |journal= (hulp)
  400. ^ "SJR - Internationale wetenschapsranglijst". SCImago Journal-rangschikking. 2020. Ontvangen 3 februari 2022.
  401. ^ Gebruik het apparaat en het apparaat om de kosten van het programma te controleren [Welke van de Russische en Sovjet wetenschappers en schrijvers werd de Nobelprijswinnaar]. Tac TASS (in het Russisch). TASS. 10 december 2019. Ontvangen 8 november 2020.
  402. ^ "RUSSISCHE FEDERATIE" (PDF). Wereldorganisatie voor intellectuele eigendom. Verenigde Naties. Ontvangen 17 november 2021.
  403. ^ Usitalo, Steven A. (2011). "Lomonosov: bescherming en reputatie aan de Sint-Petersburg Academie van Wetenschappen". Jahrbücher für Geschichte Osteuropas. Franz Steiner Verlag. 59 (2): 217-239. twee:10.25162/jgo-2011-0011. JSTOR 41302521. S2CID 252450664.
  404. ^ Vucinich, Alexander (1960). "Wiskunde in de Russische cultuur". Journal of the History of Ideas. Universiteit van Pennsylvania Press. 21 (2): 161-179. twee:10.2307/2708192. JSTOR 2708192.
  405. ^ Leicester, Henry M. (1948). "Factoren die Mendelejev naar de periodieke wet leidden". Chymie. University of California Press. 1: 67-74. twee:10.2307/27757115. JSTOR 27757115.