STS-116

Dit artikel gaat in op het onderwerp STS-116, dat de afgelopen decennia het onderwerp van grote belangstelling en discussie is geweest. STS-116 heeft de aandacht getrokken van academici, professionals en het grote publiek vanwege de impact ervan op verschillende aspecten van de hedendaagse samenleving. In dit artikel wordt STS-116 diepgaand geanalyseerd, waarbij de oorsprong, evolutie, implicaties en mogelijke toekomstscenario's worden onderzocht. Verschillende perspectieven, theorieën en studies zullen worden onderzocht die licht zullen werpen op dit fenomeen, waardoor de lezer een alomvattend en kritisch begrip van STS-116 kan verkrijgen. Door het gedetailleerde onderzoek van dit onderwerp proberen we reflectie en dialoog rond STS-116 te bevorderen, en zo bij te dragen aan het begrijpen en genereren van nieuwe ideeën en benaderingen om de uitdagingen die dit met zich meebrengt aan te pakken.

STS-116
STS-116
Shuttle Discovery
Aantal bemanningsleden 7
Lanceerdatum 20u47 Eastern Daylight Time (plaatselijke tijd), 9 december 2006
Lanceerplatform LC-39B, Kennedy Space Center
Landingsdatum 17u32 EDT (plaatselijke tijd), 22 december 2006
Landingsbaan Kennedy Space Center
Missieduur 12 dagen, 20 uur, 45 minuten
Hoogte van de baan 225 km
Hellingshoek van de baan 51,6 graden
Reisafstand 8,5 miljoen km
Vorige missie STS-115
Volgende missie STS-117
Foto bemanning
Foto bemanning
Portaal  Portaalicoon   Ruimtevaart

STS-116, voluit Space Transportation System-116, was de 20ste Spaceshuttlevlucht naar het internationaal ruimtestation.

Tijdens de missie werd het P5-vakwerk (P5 truss) aan het ISS geleverd en aangebracht, het elektriciteitsnet van het ruimtestation grondig aangepast en een lid van de ISS Expeditie 14 uitgewisseld. De missie werd gevlogen met Spaceshuttle Discovery, haar volgende missie is STS-120.

Bemanning

Een van de opdrachten van STS-116 was het vervangen van een lid van expeditie 14. ISS-boordwerktuigkundige Sunita Williams maakte deel uit van de bemanning van STS-116 tijdens het eerste deel van de missie. Daarna verving ISS-boordwerktuigkundige Thomas Reiter van expeditie 14 haar als lid van de STS-116-bemanning voor de terugkeer. Deze bestond uit (tussen haakjes staat hoeveel missies de astronaut gevlogen heeft inclusief STS-116):

Naam Functie Land (organisatie)
Mark Polansky (2) Commandant VS (NASA)
William Oefelein (1) Piloot VS (NASA)
Nicholas Patrick (1) Missiespecialist 1 VS (NASA)
Robert Curbeam (3) Missiespecialist 2 VS (NASA)
Christer Fuglesang (1) Missiespecialist 3 Zweden (ESA)
Joan Higginbotham (1) Missiespecialist 4 VS (NASA)
* Sunita Williams (1) Missiespecialist 5, blijft als ISS-boordwerktuigkundige, werd op STS-116 vervangen door VS (NASA)
* Thomas Reiter (2) ISS-boordwerktuigkundige, keerde terug met STS-116 als missiespecialist 5 Duitsland (ESA)

Missie

  • Leveren en bevestigen van het P5-vakwerk aan het ISS.
  • Sunita Williams naar ISS brengen en Thomas Reiter van de ESA terug naar de aarde vliegen (hij vloog naar het ISS op STS-121).
  • Afleveren van de derde van de drie SPHERES-experimentplatformen aan het ISS.
  • Voltooien van de herbedrading van het elektriciteitsnet van het ISS om de zonnepanelen van het P3/P4-vakwerk aan te sluiten. Deze zonnepanelen waren in september al bevestigd aan het ISS tijdens STS-115.
  • Ontplooien van het zonnepaneel van het P6-vakwerk aan bakboordzijde om plaats te maken voor de nieuwe zonnepanelen van het P3/P4-vakwerk zodat die de zon kunnen volgen.

Records

Media