In dit artikel zullen we het fascinerende leven en de erfenis van Schelp (kunstwerk) verkennen, waarvan de impact grenzen en generaties overstijgt. Vanaf het bescheiden begin tot aan zijn vestiging als leidende figuur in zijn vakgebied heeft Schelp (kunstwerk) een onuitwisbare stempel op de geschiedenis gedrukt. Op deze pagina's ontdekken we de belangrijkste mijlpalen in zijn carrière, zijn meest opmerkelijke prestaties en de impact die hij heeft gehad op de samenleving. Door middel van getuigenissen, analyses en reflecties zullen we ons onderdompelen in het leven en werk van Schelp (kunstwerk), zijn relevantie erkennen en zijn onschatbare bijdrage aan de mensheid vieren.
De Schelp (Fries: De Skelp) is een kunstwerk op De Zijl in Dokkum uit 1998 gemaakt door Gerrit Terpstra.
De Zijl was de sluis tussen zee en land. Daar heeft Gerrit Terpstra een van zijn twee beelden geplaatst (de andere, Masten staat in het Dokkumergrootdiep).
Het bestaat uit twee staande schelpachtige vormen. Omdat De Zijl (sluis) over het water gaat doet het geluid in de Schelp, zoals bij echte schelpen, aan de zee denken.
De vormen doen ook denken aan de voorheen aanwezige sluisdeuren.
De zuidelijke schelp is gemaakt van roestvast staal en heeft een uitsnede in de vorm van de oude stadswallen. De noordelijke schelp is gemaakt van gietijzer en beeldt de sterren en de maan af van het Dokkumse stadswapen in de uitsnede.
Het licht van de Zon schijnt door de uitgesneden vorm van de roestvrije schelp en vormt een soort zonnewijzer aan de binnenkant van de gietijzeren vorm.