Seanad Éireann

In het artikel van vandaag gaan we ons verdiepen in de fascinerende wereld van Seanad Éireann. We zullen de oorsprong ervan onderzoeken, de impact ervan op de hedendaagse samenleving en de relevantie ervan op verschillende gebieden. We zullen leren over zijn geschiedenis, zijn onderscheidende kenmerken en de mogelijke toekomstprojecties die het zou kunnen hebben. Seanad Éireann is een onderwerp van groot belang en geeft ons de mogelijkheid om dieper in de aard ervan te duiken om de invloed ervan op onze omgeving beter te begrijpen. Ga met ons mee op deze ontdekkingsreis en leer over Seanad Éireann.

Leinster House, waar de Senaat van Ierland vergadert

De Seanad Éireann is het hogerhuis (of Senaat) van de Oireachtas, het parlement van Ierland. De Senaat vergadert in Leinster House in Dublin.

Samenstelling

Seanad Éireann heeft 60 leden (senatoren):

  • 11 leden worden aangewezen door de Taoiseach
  • 6 worden gekozen door de afgestudeerden van sommige Ierse universiteiten
  • 43 worden gekozen uit vijf panels die worden samengesteld door een kiezersgroep van TDs, senatoren en lokale politici. Elk van de vijf panels bestaat, in theorie, uit individuen die een specifieke kennis bezitten van, of ervaring hebben op de volgende terreinen:
    • Onderwijs, kunst, Ierse taal en Ierse letterkunde en cultuur
    • Landbouw en visserij
    • Arbeid
    • Handel en industrie (inclusief wetenschap en architectuur)
    • Openbaar bestuur en sociale voorzieningen (inclusief de vrijwilligerssector)

Onder de Ierse Grondwet moet de algemene verkiezing van de Seanad niet later dan 90 dagen na de ontbinding van de Dáil Éireann (het lagerhuis) plaatsvinden. De verkiezing gebeurt onder het systeem van evenredige vertegenwoordiging. Lidmaatschap is open aan allen die ook voor de Dáil kunnen worden gekozen, maar een senator kan niet ook lid zijn van het lagerhuis. Omdat de minister-president 11 leden kan benoemen, heeft de regering altijd een comfortabele meerderheid in de Senaat. Het komt zelden voor dat een wet in de Senaat wordt afgewezen.

Mede hierom deed de regering in 2009 het voorstel de Senaat af te schaffen. Hierover vond in oktober 2013 een referendum plaats. Het voorstel van de regering werd tot veler verrassing met nipte meerderheid verworpen. De regering gaf na de gevoelige klap te kennen de uitspraak van de bevolking te aanvaarden.