Siertuin

Dit artikel gaat in op het onderwerp Siertuin, dat in de loop van de tijd op verschillende gebieden en contexten onderwerp van belangstelling en debat is geweest. Siertuin is het onderwerp van onderzoek geweest door verschillende deskundigen en heeft de belangstelling van een breed publiek gewekt. Gedurende dit schrijven zullen verschillende perspectieven en benaderingen met betrekking tot Siertuin worden geanalyseerd, met als doel een alomvattende en alomvattende visie op dit onderwerp te bieden. Op dezelfde manier zullen de implicaties en repercussies die Siertuin op verschillende gebieden heeft gehad, worden onderzocht, evenals de relevantie ervan vandaag de dag.

Een deel van een siertuin

Een siertuin is een tuin waar (sier)planten groeien. Het doel van het aanplanten en verzorgen van sierplanten is de esthetische waarde van de tuin te verhogen en de bezoekers ervan te laten genieten. Bijna ieder benedenhuis heeft wel zo'n tuintje, soms niet groter dan enkele vierkante meters.

Siertuinen hebben vaak een gazon omringd door borders. Voor kinderen is er soms een zandbak aanwezig en wat speeltoestellen, zoals een schommel. Een tuin kan niet-beplante delen bevatten (bijvoorbeeld een terras) of helemaal begroeid zijn. Afhankelijk van de grootte van de tuin kunnen in een siertuin eenjarige of tweejarige planten, bollen, vaste planten, heesters, coniferen en loofbomen staan. Meestal is een siertuin goed zichtbaar vanuit het huis, en soms is verlichting voor zicht in de avonden. Grote tuinen kunnen vijvers, vlonders, zitkuilen en watervallen hebben.

Voor het ontwerp kan worden gekozen voor een tuinarchitect. Bekende Nederlandse tuinontwerpers zijn Mien Ruys, Ton ter Linden en Piet Oudolf. Bekende Vlaamse ontwerpers zijn Anouk Van Den Thoog en Rita Gaassaf. Het aanleggen en onderhouden kan worden gedaan door een hovenier. Het inrichten en verzorgen van een tuin wordt tuinieren genoemd.

Zie ook

Wikibooks heeft meer over dit onderwerp: Ecologisch tuinieren.