Sigurimi

In de wereld van vandaag is Sigurimi een kwestie die grote relevantie heeft gekregen in de samenleving. Met de vooruitgang van de technologie en de mondialisering is Sigurimi een kwestie geworden die voor veel mensen op verschillende terreinen interessant is. Of het nu op persoonlijk, professioneel, politiek of cultureel niveau is, Sigurimi heeft debatten en discussies over de hele wereld gegenereerd. In dit artikel zullen we het onderwerp Sigurimi diepgaand onderzoeken, waarbij we de verschillende aspecten ervan en de impact ervan op de hedendaagse samenleving analyseren. Daarnaast zullen we onderzoeken hoe Sigurimi in de loop van de tijd is geëvolueerd en welke uitdagingen en kansen het in de toekomst met zich meebrengt.

Directoriaat van Staatsveiligheid
Sigurimi
Geschiedenis
Opgericht 20 maart 1943
Opgeheven 12 juli 1991
Structuur
Directeur Gramoz Ruçi
Werkgebied Socialistische Volksrepubliek Albanië
Plaats Tirana, Socialistische Volksrepubliek Albanië
Type Geheime dienst
Doel Onderdrukken van contra-revolutionaire activiteiten

Drejtoria e Sigurimit të Shtetit (Directoriaat van Staatsveiligheid), normaal de Sigurimi genoemd, was de geheime dienst in de Socialistische Volksrepubliek Albanië.

Deze organisatie werd op 20 maart 1943 opgericht en kreeg het doel om de communistische regering aan de macht te houden. De Sigurimi richtte zich op het onderdrukken van "contra-revolutionaire" activiteiten en het opsporen van "vijanden van het volk" (al dan niet echte of denkbeeldige vijanden). De Sigurimi beheerde ook de vele heropvoedkampen (strafkampen) die in het land aanwezig waren. Het is niet bekend of de organisatie deed aan buitenlandse operaties zoals de Oost-Duitse Stasi of de Roemeense Securitate dit deden. Op 12 juli 1991, net voor de val van het Communistische regime, hield de organisatie op te bestaan. Het werd opgevolgd door de Shërbimi Informativ Kombëtar (Nationale Beveiligingsdienst) ook wel de SHISK genoemd.