Slag bij Antiochië (218)

In het artikel van vandaag zullen we de fascinerende geschiedenis van Slag bij Antiochië (218) verkennen, een onderwerp dat de aandacht heeft getrokken van mensen van alle leeftijden en door de jaren heen onderwerp van debat en studie is geweest. Vanaf het ontstaan ​​tot aan de invloed ervan op de moderne samenleving heeft Slag bij Antiochië (218) een onuitwisbare stempel op de geschiedenis gedrukt. Door middel van een gedetailleerde en diepgaande analyse zullen we proberen het belang en de impact van Slag bij Antiochië (218) op verschillende gebieden van het leven te begrijpen, evenals de voortdurende relevantie ervan vandaag de dag. We zullen ontdekken hoe Slag bij Antiochië (218) onze overtuigingen, onze waarden en onze interacties met de wereld om ons heen heeft gevormd, en hoe het vandaag de dag nog steeds een relevant en betekenisvol onderwerp is. Ga met ons mee op deze reis van ontdekking en reflectie over Slag bij Antiochië (218), een figuur of onderwerp dat interesse en nieuwsgierigheid blijft wekken.

De Slag bij Antiochië vond plaats op 8 juni 218 tussen het Romeinse leger van keizer Macrinus en dat van zijn tegenstrever Heliogabalus. Macrinus stond zelf aan het hoofd van zijn troepen. De troepen van zijn tegenstander werden gecommandeerd door generaal Gannys. Heliogabalus won de slag en werd daarna uitgeroepen tot keizer.

Achtergrond

Macrinus werd keizer in 217 nadat Caracalla was vermoord door Justin Martialus tijdens de veldtocht tegen de Parthen. Volgens sommige bronnen was Macrinus, de prefect van de keizerlijke garde daarbij betrokken. Macrinus werd drie dagen later door de troepen tot keizer uitgeroepen.

Het keizerschap van Macrinus was weinig succesvol. De oorlog tegen de Parthen verliep desastreus, hij kreeg met een aantal natuurrampen te maken waar hij weinig aandacht aan besteedde en vervreemdde van zijn troepen. Een opstand kon daarom niet uitblijven.

Caracalla's moeder, Julia Domna schoof de veertienjarige kleinzoon van haar zus Julia Maesa Avitus, beter bekend onder de naam Heliogabalus naar voren. Zij zonden hem naar Syrië waar het opstandige leger hem tot keizer uitriep. Macrinus probeerde het tij nog te keren, maar de weinige troepen die hem trouw gebleven waren leden op 8 juni 218 bij Antiochië een nederlaag tegen de troepen van Heliogabalus.

Macrinus wist hierna te vluchten, maar werd uiteindelijk gevangengenomen en uitgeleverd aan zijn vijanden. Kort daarna werd hij omgebracht.

Bronnen