Dit artikel behandelt het onderwerp Snaarinstrument vanuit verschillende perspectieven met als doel de relevantie en impact ervan vandaag te onderzoeken. Snaarinstrument heeft de aandacht van verschillende sectoren getrokken vanwege de impact ervan op de samenleving, de economie, de politiek en de cultuur. In de volgende paar regels zullen de oorsprong, evolutie, uitdagingen en kansen ervan, evenals de invloed ervan op sociale en technologische veranderingen, worden geanalyseerd. Daarnaast zullen verschillende studies en onderzoeken worden onderzocht die licht hebben geworpen op Snaarinstrument en de relatie ervan met andere verschijnselen. Kortom, dit artikel heeft tot doel een globale en geactualiseerde visie op Snaarinstrument te bieden, met als doel bij te dragen aan het debat en de reflectie over dit onderwerp dat vandaag de dag zo relevant is.
Een snaarinstrument of chordofoon is een muziekinstrument waarbij het geluid veroorzaakt wordt door het trillen van een of meer snaren. In het algemeen wordt het geluid van de trillende snaar ondersteund door een klankkast of resonator. De snaarinstrumenten vormen een van de groepen muziekinstrumenten in de Hornbostel-Sachs indeling.
Snaarinstrumenten kunnen ingedeeld worden op basis van de constructie en de speelwijze. Verder is er een onderverdeling te maken in akoestische instrumenten en elektrische instrumenten die gebruikmaken van elektrische pick-ups.
Snaarinstrumenten kunnen worden onderverdeeld aan de hand van de manier waarop de snaren in trilling worden gebracht. Bij luitachtigen kan dat zijn door middel van strijken (bijvoorbeeld een viool) of tokkelen (bijvoorbeeld een gitaar). Bij de citers worden de snaren tot klinken gebracht door ze aan te slaan (bijvoorbeeld een piano).
De meeste strijkinstrumenten worden bespeeld met een strijkstok (zoals de naam al doet verwachten), maar niet alle strijkinstrumenten zijn ook snaarinstrumenten (zingende zaag, glasharmonica)
Tokkelinstrumenten worden bespeeld met behulp van een plectrum of de vingernagels of 'geplukt' met de hand/vingers
Ook de contrabas wordt in niet-klassieke muziek meestal geplukt.
Deze worden vaak met behulp van mallets of hamertjes of anderszins gemechaniseerd bespeeld, maar vaak ook met de vingers.
Er zijn ook gestreken varianten, waarbij (enkele) snaren via een mechaniek met knoppen ingekort worden:
Bij de draailier worden de snaren gestreken door een ronddraaiende houten schijf die met hars is ingewreven, bij de nyckelharpa met een strijkstok.