Sneeuwbeer

In dit artikel over Sneeuwbeer zullen we verschillende aspecten onderzoeken die verband houden met dit onderwerp dat vandaag de dag zo relevant is. In de volgende paar regels zullen we de oorsprong ervan, de evolutie ervan in de loop van de tijd en de impact ervan op de samenleving analyseren. We zullen ook de verschillende perspectieven en meningen over Sneeuwbeer onderzoeken, evenals de relevantie ervan in het heden en de toekomst. Dit artikel probeert een overzicht en een compleet overzicht te geven van Sneeuwbeer, met als doel de lezers een dieper inzicht te geven in dit onderwerp en de implicaties ervan op verschillende gebieden.

Sneeuwbeer
Sneeuwbeer
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Arthropoda (Geleedpotigen)
Klasse:Insecta (Insecten)
Orde:Lepidoptera (Vlinders)
Familie:Erebidae (Spinneruilen)
Onderfamilie:Arctiinae (Beervlinders)
Geslacht:Spilosoma
Soort
Spilosoma urticae
(Esper, 1789)
Museumexemplaar
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Sneeuwbeer op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Insecten

De sneeuwbeer (Spilosoma urticae) is een nachtvlinder uit de familie van de spinneruilen (Erebidae), onderfamilie beervlinders (Arctiinae). De voorvleugellengte is 18 tot 22 millimeter. De imago kan verward worden met witte exemplaren van de witte tijger, maar die heeft bredere vleugels, altijd op de achtervleugel in elk geval een zwarte vlek, en heeft zwarte bestuiving op de antennes. De sneeuwbeer is een soort die voorkomt in het grootste deel van het palearctisch gebied. De vlinder overwintert als pop in de strooisellaag.

Waardplanten

Waardplanten van de sneeuwbeer zijn allerlei kruidige planten, onder andere waterzuring, watermunt, gele lis, grote wederik, jakobskruiskruid en heidekartelblad.

Verspreiding in Nederland en België

In Nederland is de sneeuwbeer een niet zo gewone soort, vooral te vinden in het zuidwesten en Friesland, en daarbuiten slechts gezien in enkele vochtige gebieden. In België is het een zeldzame soort, die verspreid over het hele land voorkomt. De vliegtijd is van eind april tot juli in één generatie. Er is zelden nog een tweede partiële generatie in augustus tot oktober.

  • (en) Lepidoptera of Belgium

Bron

  • Paul Waring en Martin Townsend, Nachtvlinders, veldgids met alle in Nederland en België voorkomende soorten, Baarn, 2006.