Het belang van Société des Transports Intercommunaux de Charleroi is al tientallen jaren onderwerp van discussie. Of het nu persoonlijk, professioneel of academisch is, Société des Transports Intercommunaux de Charleroi speelt een cruciale rol in ons dagelijks leven. Vanaf het begin tot de evolutie ervan is Société des Transports Intercommunaux de Charleroi het onderwerp geweest van studie en onderzoek door experts op verschillende gebieden. In dit artikel zullen we de verschillende aspecten van Société des Transports Intercommunaux de Charleroi onderzoeken, van de impact ervan op de samenleving tot de relevantie ervan in de geschiedenis. Verder zullen we analyseren hoe Société des Transports Intercommunaux de Charleroi verschillende aspecten van ons leven heeft beïnvloed en gevormd, waardoor we een dieper inzicht krijgen in het belang ervan in de moderne wereld.
De Société des Transports Intercommunaux de Charleroi (STIC), was een vervoerbedrijf dat stads- en streekvervoer exploiteerde in de gemeente Charleroi.
De STIC werd in 1962 opgericht en exploiteerde vanaf 1 januari 1962 tot en met 1991 zijn diensten in de regio Charleroi. Hiermee namen ze de concessie over van TEPCE en erfde een trambedrijf en een busbedrijf.
Toen het bedrijf net was opgericht werden in heel België de meeste tramlijnen opgedoekt, maar de tramlijnen van STIC werden aanvankelijk grotendeels behouden. Tussen 1972 en 1974 werden de tramlijnen opgedoekt en verviel het trambedrijf van STIC voorgoed.
In 1991 fuseerde het bedrijf met STIV, STIL en het Waalse deel van NMVB tot TEC, ook wel bekend als SRWT. Sindsdien verdween langzaamaan het bedrijf uit het straatbeeld en bestaan er in België nog maar drie nationale vervoersbedrijven, met uitzondering van de pachters.
Hoewel er geen trams van de STIC meer reden, was het bedrijf wel betrokken in de opbouw van de Métro Léger de Charleroi en was het de bedoeling weer met eigen trams te gaan rijden. Uiteindelijk ging dat toch niet door.
De STIC exploiteerde verschillende bus- en tramlijnen in de gemeente Charleroi. Dit gebeurde veelal met het oude materiaal van voorgaande vervoerders en met enig nieuw materieel. Naast eigen exploitatie verpachtte STIC ook enkele buslijnen aan een aantal pachters.