Sumba (eiland)

Voor de taal, zie Kamberaas (taal). Sumba
Eiland van Indonesië
Sumba in Indonesië
Locatie
Land Indonesië
Eilandengroep Kleine Soenda-eilanden
Provincie Oost-Nusa Tenggara
Locatie Indische Oceaan
Coördinaten 9°40'ZB, 120°0'OL
Algemeen
Oppervlakte 11.052 km²
Inwoners
(2010)
685.186
Hoofdplaats Waingapu
Lengte 210 km
Breedte 40 km
Hoogste punt Palindi Wanggameti (1225 m)
Detailkaart
Kaart van Sumba
Sumba maakt deel uit van de Kleine Soenda-eilanden Sumba bestaat uit de regentschappen Oost-Sumba, West-Sumba, Centraal-Sumba en Zuidwest-Sumba. Bosbranden op Sumba en Flores. Foto: NASA Bioscoopjournaal uit 1965. Tentoonstelling van weefsels van het eiland Sumba van Indonesië in het Museum voor Land en Volkenkunde te Rotterdam, met diverse weefsels, kostuums, versierde gebruiksvoorwerpen, bruidscadeaus en dodenkleden.

Het droge en bergachtige eiland Sumba of Soemba behoort tot de Kleine Sunda-eilanden van Indonesië. Het werd in de koloniale tijd door de Nederlanders ook wel Sandelhouteiland genoemd. Het meet 210 km bij 40 km en heeft een oppervlakte van 11.052 km².

Sumba ligt in de Indische Oceaan, oostelijk van Java en ten zuiden van Flores, op een afstand van ongeveer 400 km van Bali. Het is een betrekkelijk geïsoleerd eiland zonder duidelijke economische perspectieven. Het staat op de vierde plaats gerangschikt op de lijst van de armste gebieden van Indonesië. Cultureel gezien is het echter een van de rijkste eilanden, omdat de traditie (adat) nog een grote rol speelt. Het is een van de laatste gebieden op aarde waar het animisme volop aanwezig is.

Geografie

Het eiland ligt op een niet meer actieve vulkanische gordel die gevormd wordt door de eilanden Sumba, Savu, Roti en Timor.

Bestuurlijke indeling

Sumba is onderdeel van de provincie Oost-Nusa Tenggara en bestaat uit vier regentschappen:

NB: De laatste twee regentschappen zijn in 2007 afgesplitst van de eerste twee.

Steden en dorpen

Verkeer en vervoer

Flora en Fauna

De rat Rattus argentiventer saturnus is endemisch evenals de vleermuizen Acerodon mackloti, Pteropus alecto en Dobsonia peronii. Veel land is bedekt met het harde Japans bloedgras (Alang-Alang). Op het eiland zijn fossielen van een Stegadont aangetroffen.
Overzicht flora en fauna op Sumba van World Wildlife Fund (Engels)

Bevolking

Demografie

Religies

voor uitvoeriger beschrijving van de Marapu-godsdienst, zie De oorspronkelijke religie van Soemba.

Taal

Voor onderzoek over de talen van Sumba, zie Lou Onvlee.

Indonesisch is tegenwoordig de officiële taal zoals het Maleis dat was in de tijd van de Nederlands-Indië. Het zijn deze talen die worden gebruikt door bestuur en indertijd door de zending.

De oorspronkelijke talen van Sumba behoren tot de Bima-Soembatalen. Het eiland kent hiervan bovendien meerdere dialecten. Onderling verstaat men elkaar soms niet of nauwelijks. De talen 1, 2, 4, 5, 6 en 7 zijn enigszins verwant.

Talen van Sumba
  1. Laura (10.000 sprekers)
  2. Mamboru (16.000 sprekers)
  3. Kodisch (40.000 sprekers)
  4. Wanukaka (10.000 sprekers)
  5. Lambojaas (25.000 sprekers)
  6. Wadjewaas (65.000 sprekers)
  7. Anakalangu (14.000 sprekers)
  8. Sumbanees (234.000 sprekers)
  9. Savunees (20.000 sprekers op Sumba)

Behalve het Savunees, worden deze talen alleen op Sumba gesproken.

Middelen van bestaan

De "Sandalwood" is een exportproduct

Door het lang durende droge seizoen en de korte regenperiode is er vaak slechts één oogst per jaar mogelijk. Het basisvoedsel bestaat voornamelijk uit producten van de droge landbouw zoals tapioca, yam en maïs. Voedselhulp wordt al meerdere jaren door de Indonesische staat verstrekt. De meerderheid van de bewoners leeft onder de armoedegrens.

Kust bij Kodi (Oost-Sumba)

Geschiedenis

Oorsprong van de naam Sumba

Sumba is de naam die door de bewoners zelf aan hun land is gegeven. De overlevering zegt hiervan dat een der eerste stamvaders Umbu Walu Mandoku, een vrouw had met de naam Humba. Umbu, die in een prauw aankwam noemde het eiland naar zijn vrouw Humba.*

Oorlogen

Onder invloed van het onherbergzame gebied, de geïsoleerdheid van de dorpen, de onverstaanbaarheid van elkaars talen en het animistische geloof waren er tot aan de twintigste eeuw nog vele interne oorlogen en oorlogjes tussen de verschillende koninkrijkjes, dorpen en bevolkingsgroepen.

De vroegste geschiedenis

Tussen de 3e en de 5e eeuw werd Sumba al bewoond. Men heeft bij Melolo wapens en metalen gereedschappen gevonden uit die periode. Het eiland was totaal geïsoleerd totdat in de 11e eeuw Arabische handelaren het eiland bezochten.

De eerste machthebbers

De Europeanen

Het eiland werd voor het eerst door Europeanen bezocht in 1522.

Eerste contacten met Nederland

Het Nederlands gezag wordt gevestigd

COLLECTIE TROPENMUSEUM Hoofden uit Sumba met een Nederlandse Regeringsbeambte

Na de Tweede Wereldoorlog

Na het uitroepen van de Indonesische staat nam het centrale gezag van Indonesië in 1950 het eiland over. Alhoewel de macht van de lokale radja's en hun familieleden door Jakarta niet werd erkend kregen velen toch een functie in het nieuwe bestel en behielden daarmee (althans een deel van) hun machtige positie die zij altijd hadden gehad.

Ontwikkeling

Zoals gezegd heeft Sumba niet veel economische perspectieven. Het staat op de vierde plaats gerangschikt op de lijst van de armste gebieden van Indonesië. Tot de oorzaken behoren droogte en de onvruchtbare grond, met name in Oost-Sumba. In 1990 kwam een stuwdam in de Melolorivier tot stand en kon vanaf 1991 vruchtbare grond verdeeld worden onder arme Sumbanezen. In 1995 en 1996 gebeurde hetzelfde na de bouw van een dam in de grote Kambanirurivier.

Zie ook

Kaart van Sumba

· · Sjabloon bewerken Soenda-eilanden
Landen:Vlag van Brunei Brunei · Vlag van Indonesië Indonesië · Vlag van Maleisië Maleisië · Vlag van Oost-Timor Oost-Timor
Grote Soenda-eilanden:Borneo · Java · Sulawesi · Sumatra
Kleine Soenda-eilanden:Alor · Bali · Barat Daya-eilanden · Besar · Dana · Ende · Flores · Halura · Hauli · Kei-eilanden · Komba · Komodo · Lombok · Gili Motang · Mules · Ndao · Palu · Pamana Besar · Raijua · Rinca · Roti · Savoe · Semau · Seraya · Solorarchipel (Adonara · Lomblen · Solor) · Sukun · Sumba · Sumbawa · Tanimbar-eilanden · Timor
Mediabestanden