Spiegelei

In de hedendaagse wereld neemt Spiegelei een centrale plaats in in onze samenleving. De invloed ervan strekt zich uit tot alle gebieden van het leven, van de politiek tot de populaire cultuur, via technologie en economie. Dit artikel gaat dieper in op de impact en relevantie van Spiegelei, en analyseert de implicaties en gevolgen ervan voor de wereld waarin we leven. Door middel van een multidisciplinaire aanpak zullen we proberen dit fenomeen en de gevolgen ervan volledig te begrijpen, met als doel een completer en gecontextualiseerd beeld van Spiegelei te bieden, om zo een verrijkend en constructief debat te bevorderen.

Een spiegelei gebakken in een keramisch pannetje
Gebruikt door burgemeester H.G.I. baron van Tuyl van Serooskerken, bij vertrek van de eerste stoptrein te Zoetermeer op 29 mei 1965

Een spiegelei, in Vlaanderen ook wel paardenoog genoemd, is een gebakken ei, waarvan de dooier heel blijft bij het bakken. Spiegeleieren zijn een onderdeel van een uitsmijter.

Wordt het ei aan beide kanten gebakken, dan wordt het spiegelei 'doorbakken' genoemd.

Het woord wordt in het spraakgebruik ook toegepast op het vertreksein voor de trein, dat vroeger door de stationsschef werd gebruikt.

Zie de categorie Spiegelei van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.