Spitsstaartspreeuw

In het artikel van vandaag zullen we de fascinerende wereld van Spitsstaartspreeuw verkennen. Vanaf de historische oorsprong tot de relevantie ervan vandaag de dag, via de vele toepassingen en toepassingen, wil dit artikel een compleet en gedetailleerd overzicht geven van Spitsstaartspreeuw. In de komende paar regels zullen we de impact ervan op verschillende gebieden analyseren, evenals de trends en uitdagingen waarmee het momenteel wordt geconfronteerd. Met een multidisciplinaire aanpak en een kritisch perspectief zullen we ons onderdompelen in de complexiteit en diversiteit van Spitsstaartspreeuw, om onze lezers een geïnformeerd en verrijkend perspectief op dit opwindende onderwerp te bieden.

Spitsstaartspreeuw
IUCN-status: Niet bedreigd[1] (2018)
Spitsstaartspreeuw
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Aves (Vogels)
Orde:Passeriformes (Zangvogels)
Familie:Sturnidae (Spreeuwen)
Geslacht:Poeoptera
Soort
Poeoptera lugubris
Bonaparte, 1854
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Spitsstaartspreeuw op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels

De spitsstaartspreeuw (Poeoptera lugubris) is een vogelsoort uit de familie Sturnidae.

Kenmerken en gedrag

De mannelijke vogel is blauwzwart en de vrouwelijke is donkergrijs met gedeeltelijk bruine vleugels, zichtbaar tijdens de vlucht. Beide geslachten hebben lange, smalle staarten.

De vogels nestelen hoog in dode bomen bij voorkeur in kolonies. Ze gebruiken hiervoor holtes bereid door andere vogelsoorten. De eieren zijn bleekgrijs tot bleekblauw met bruine vlekken.

De spitsstaartspreeuw eet voornamelijk fruit, maar eet ook insecten of zaden. De soort leeft in groepen van 10 tot 30 vogels en is soms te vinden tussen andere fruit etende groepen vogels.

Verspreiding en leefgebied

De soort leeft in laaglandbossen en ook in secundaire bossen en bosranden.[2]

Deze soort komt voor van Sierra Leone tot Congo-Kinshasa en telt twee ondersoorten:

  • Poeoptera lugubris lugubris
  • Poeoptera lugubris webbi