Spuipoort (Den Haag)

In dit artikel zullen we het fascinerende leven van Spuipoort (Den Haag) verkennen, wiens nalatenschap een onuitwisbare stempel op de geschiedenis heeft gedrukt. Vanaf zijn bescheiden begin tot zijn meest opmerkelijke prestaties is Spuipoort (Den Haag) een bron van inspiratie geweest voor talloze mensen over de hele wereld. Door middel van een diepgaande analyse zullen we de belangrijkste momenten onderzoeken die het leven van Spuipoort (Den Haag) hebben bepaald en hoe hun impact vandaag de dag nog steeds resoneert. Van zijn bijdragen over _var2 tot zijn invloed op _var3: dit artikel probeert licht te werpen op het belang en de relevantie van Spuipoort (Den Haag) in de wereld van vandaag. Ga met ons mee op deze reis en ontdek de ware essentie van Spuipoort (Den Haag) en zijn plaats in de geschiedenis.

Spuipoort
Reconstructie oorspronkelijke poort
Reconstructie oorspronkelijke poort
Locatie
Locatie Binnenhof (Den Haag)
Adres BinnenhofBewerken op Wikidata
Coördinaten 52° 5′ NB, 4° 19′ OL
Status en tijdlijn
Status afgebroken
Start bouw 14e eeuw
Sluiting 1861
Detailkaart
Spuipoort (Binnenhof)
Spuipoort
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

De Spuipoort was een van de poorten waardoor men vroeger het Binnenhof in Den Haag kon verlaten. De poort stond op een eiland. Tussen het eiland en het Binnenhof was een vaste brug, aan de andere kant van de poort was een ophaalbrug. De Spuipoort verbond het Spui met een eiland dat op zijn beurt via een brug verbonden werd met de Hofpoort, welke toegang gaf tot het Binnenhof. De Spuipoort werd in de 14e eeuw gebouwd en in 1861 in opdracht van rijksbouwmeester Willem Nicolaas Rose afgebroken[1].

Na enkele eeuwen kwam er een herberg naast de poort, Den Gouden Leeuw. Het uithangbord daarvan is op de afbeelding hiernaast te zien, het is nu in het bezit van het Haags Historisch Museum. Later werden er aan de binnenzijde meer huizen gebouwd en zo ontstond de Hofstraat. Het hele straatje werd afgebroken ten behoeve van de nieuwbouw van de Tweede Kamer. Bij de voorbereidingen hiervoor werd in 1987 de ruïne van de poort door de archeologische dienst blootgelegd. Op de huidige Hofplaats is een grondplan van messing van de voormalige poort in de stoep gemaakt. Op de ronde plaatsen stonden de twee torens links en rechts van de poortingang.

Zie de categorie Spuipoort, The Hague van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.