Stadler TINA

In dit artikel zullen we het onderwerp Stadler TINA onderzoeken vanuit een multidisciplinair perspectief, waarbij we de historische, sociale en culturele implicaties ervan bespreken. _Var1 is een onderwerp dat de belangstelling heeft gewekt van onderzoekers en experts op verschillende terreinen, en de relevantie ervan is duidelijk in de hedendaagse context. In het hele artikel zullen we verschillende benaderingen en theorieën met betrekking tot Stadler TINA onderzoeken, evenals de impact ervan op de hedendaagse samenleving. Door middel van een gedetailleerde analyse willen we een alomvattend beeld bieden van Stadler TINA, waarbij we de minder bekende facetten ervan blootleggen en het belang ervan in het huidige landschap benadrukken.

Een TINA (ST15) bij aflevering in Darmstadt.
Een Tina van de BLT in Basel.

De TINA is een modulair tram-concept van het Zwitserse Stadler Rail. De afkorting TINA staat voor Total Integrierter Niederflur-Antrieb. Uit het Duits vertaald betekent het "volledig geïntegreerde lagevloeraandrijving".

Kenmerken

De TINA is verkrijgbaar in versies met een grotendeels lagevloer. In tegenstelling tot veel andere lagevloertrams hebben TINA trams wel draaistellen. Het voordeel hiervan is onder meer meer comfort voor de passagiers en minder slijtage aan de rails. Er zijn varianten bestelbaar voor een spoorwijdte van 1000 mm (meterspoor), 1435 mm (normaalspoor) en 1524 mm. Ook is het type verkrijgbaar in verschillende lengtes en breedtes. Zodoende kunnen TINA voertuigen behoorlijk van elkaar verschillen.

Overzicht

  • Darmstadt (HEAG Mobilo),[1] de eerste van 25 trams kwam eind 2023 in dienst.
  • Bazel (BLT),[2] de eerste van 25 trams kwam eind 2024 in dienst.[3]
  • Rostock (RSAG), de eerste van 28 trams komen in 2025 in dienst.[4]
  • Halle (HAVAG), de eerste van 56 trams komen eind 2025 in dienst.
  • Den Haag (HTM), de eerste van 56 trams komen in 2026 in dienst.
  • Gera (GVB), de eerste van 6 trams komen in 2026 in dienst.