Stampkotmolen (Anzegem)

In het artikel van vandaag gaan we het belang van Stampkotmolen (Anzegem) in ons leven analyseren. Stampkotmolen (Anzegem) is een onderwerp dat de afgelopen jaren aan relevantie heeft gewonnen, en steeds meer mensen willen er meer over weten. In dit artikel zullen we ingaan op verschillende aspecten die verband houden met Stampkotmolen (Anzegem), van de oorsprong en evolutie ervan tot de impact ervan op de huidige samenleving. Daarnaast zullen we onderzoeken hoe Stampkotmolen (Anzegem) verschillende gebieden heeft beïnvloed, zoals cultuur, technologie, economie en zelfs politiek. Zonder twijfel is Stampkotmolen (Anzegem) een bepalende factor geweest in de manier waarop we vandaag de dag leven en denken. Ga met ons mee op deze verkenning van Stampkotmolen (Anzegem) en ontdek waarom het zo relevant is voor de wereld waarin we leven.

Stampkotmolen
Stampkotmolen
Basisgegevens
Plaats KasterBewerken op Wikidata
Monumentstatus vastgesteld bouwkundig erfgoedBewerken op Wikidata
Externe link(s)
Belgische Molendatabase
Portaal  Portaalicoon   Molens

De Stampkotmolen is een windmolenrestant in de tot de West-Vlaamse gemeente Anzegem behorende plaats Kaster, gelegen aan Kasterstraat 6.

De voormalige standerdmolen fungeerde als korenmolen en oliemolen.

Geschiedenis

Hier stond in 1572 al een standerdmolen op teerlingen. De onderbouw werd in 1874 vervangen door een bakstenen onderbouw (torenkot genaamd). Uiteindelijk werd de molen nog enkel gebruikt voor het breken van lijnkoeken. In 1918 werd de molen, door de terugtrekkende Duitsers, kapotgeschoten. Enkel het torenkot bleef nog over. Dit werd afgedekt door een tentdak en in de jaren '30 van de 20e eeuw nog gebruikt voor de opslag van bieten. De eigenaars van de molen hebben zich weer geheel op de landbouw toegelegd.

Zie de categorie Stampkotmolen (Kaster) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.