Station Obdam

In de moderne wereld heeft Station Obdam een ongekende relevantie gekregen. Sinds zijn opkomst heeft Station Obdam de aandacht getrokken van zowel experts als hobbyisten, en is het een onderwerp geworden dat voor een breed scala aan mensen interessant is. In dit artikel zullen we het belang van Station Obdam in verschillende contexten gedetailleerd onderzoeken, waarbij we de invloed ervan op verschillende gebieden van de samenleving analyseren. Door middel van een diepgaande analyse zullen we ontdekken hoe Station Obdam de manier waarop we leven, werken en met elkaar omgaan heeft beïnvloed. Daarnaast zullen we de huidige trends met betrekking tot Station Obdam en de projectie ervan in de toekomst onderzoeken. Zonder twijfel heeft Station Obdam bewezen een onderwerp van mondiaal belang te zijn, dat een fundamentele rol speelt bij het vormgeven van de hedendaagse wereld.

Obdam
Het station in 2025
Het station in 2025
Algemeen
Stationscode Obd
Aantal reizigers 1.067 (2023)[1]
Geschiedenis
Opening 1 oktober 1898
Stationsbouw
Perrons 1 eilandperron
Perronsporen 2 (Sporenschema)
Spoorlijn(en)
Spoorlijn(en) Hoorn - Alkmaar
Treindienst(en)
Treinvervoerder NS
Overig openbaar vervoer
Vervoerders
-Busvervoerder Connexxion
Buurtbus(sen) 409 & 417
Schoolbus(sen) 617
Ligging
Land Vlag van Nederland Nederland
Plaats Obdam
Coördinaten 52° 41′ NB, 4° 55′ OL
Station Obdam (Nederland)
Station Obdam
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer
Nederland

Station Obdam is een spoorwegstation in Obdam aan de spoorlijn Alkmaar - Hoorn, dat op 1 oktober 1898 in gebruik is genomen. Het gebouw is gelijk aan dat van Station Zetten-Andelst.[2]

Treinen

Obdam heeft overdag één treinverbinding richting Hoorn en richting Heerhugowaard, Alkmaar, Castricum, Beverwijk en Haarlem. Vroeger was dit een intercity die tussen Hoorn en Uitgeest overal stopte, aangezien er geen stoptreinverbinding was. Voor de richting Zaandam/Amsterdam/Utrecht kon men overstappen op station Alkmaar.

's Avonds reed er een sprinter tussen Amsterdam en Hoorn, via Haarlem. Met ingang van de dienstregeling 2017 rijdt alleen de sprinter 4800, van Amsterdam Centraal, via Haarlem en Alkmaar, naar Hoorn. 's Avonds na 20:00 rijdt de trein tussen Alkmaar en Hoorn maar een uurdienst in plaats van halfuursdienst. De volgende treinserie stopt op station Obdam:

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
4800 Sprinter (NS) Amsterdam CentraalHaarlemAlkmaarObdamHoorn Rijdt vanaf 20:00 uur één keer per uur tussen Alkmaar en Hoorn.

Bussen

Het busvervoer in de omgeving Obdam wordt uitgevoerd door Connexxion in opdracht van de provincie Noord-Holland. De volgende buslijnen beginnen of eindigen op station Obdam:

Lijn Bestemming Via Soort
409 Heerhugowaard, Station Ursem Buurtbus
417 Schagen, Station Nieuwe Niedorp Buurtbus
617 Hoogwoud, Herenweg Spanbroek Schoolbus
Bijgewerkt op 25 juli 2020 om 12:26 (CET)

Ontwikkeling aantal reizigers

Het aantal door NS vervoerde reizigers (per gemiddelde werkdag) ontwikkelde zich sedert 2019 als volgt:

Jaar Aantal reizigers
2019 1.399
2020 667
2021 754
2022 988
2023 1.067

Afbeeldingen

Zie de categorie Obdam train station van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.