Station Velp

In de wereld van vandaag is Station Velp een onderwerp dat in verschillende gebieden en sectoren grote relevantie heeft gekregen. De impact ervan heeft zich verspreid naar de samenleving, de economie, de politiek en de cultuur, waardoor interesse en debat over de hele wereld is ontstaan. Vanaf zijn oorsprong tot zijn hedendaagse evolutie is Station Velp het onderwerp geweest van studie en analyse door experts en academici, die de invloed ervan op het dagelijks leven en de ontwikkeling van nieuwe paradigma's proberen te begrijpen. In dit artikel zullen we verschillende perspectieven en benaderingen van Station Velp verkennen, om een ​​alomvattende en bijgewerkte visie te bieden op dit fenomeen dat vandaag de dag nog steeds de norm blijft bepalen.

Velp
Station in 2024.
Station in 2024.
Algemeen
Stationscode Vp
Vervoerder(s) NS
Aantal reizigers 1.354 (2023)[1]
Geschiedenis
Opening 2 februari 1865
Stationsbouw
Architect(en) Karel Hendrik van Brederode
Perrons 2
Perronsporen 2 (Sporenschema)
Spoorlijn(en)
Spoorlijn(en) Staatslijn A
Ligging
Land Vlag van Nederland Nederland
Plaats Velp
Coördinaten 51° 60′ NB, 5° 59′ OL
Station Velp (Nederland)
Station Velp
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer
Nederland

Station Velp is een spoorwegstation in het Gelderse Velp aan de spoorlijn ArnhemZutphen (IJssellijn). Het station werd geopend op 2 februari 1865.

De perrons zijn aan de noordzijde van het desbetreffende spoor aangelegd. Het perron richting Zutphen ligt tussen beide sporen ingeklemd (een eilandperron, maar slechts aan een kant gebruikt) en is aan de noordzijde afgeschermd met een hek. Het is alleen toegankelijk aan de oostzijde via een overweg vanaf het perron richting Arnhem. Het perron richting Arnhem is zowel van de oost- als westzijde toegankelijk. Aan de oostzijde van dit perron bevindt zich de hoofdtoegang aan de Stationsstraat, het stationsgebouw en de fietsenstalling.

Stationsgebouwen

1862-1973

Het oorspronkelijke stationsgebouw was een standaard stationsgebouw van het type SS vijfde klasse. In 1914 is het middendeel van het gebouw verhoogd. Het stationsgebouw is in 1973 buiten gebruik gesteld en afgebroken.

1973-1982

In 1973 werd het oude stationsgebouw vervangen door een eenvoudig glazen wachtlokaal. De treinreiziger diende zijn kaartje in de trein te kopen.

1982-heden

In 1982 werd het wachtlokaal vervangen door een strak en sober vormgegeven, langwerpig stationsgebouw, ontworpen door ir. C. Douma. Stationsgebouwen van hetzelfde type werden in Duiven (1980) en Elst (1982) gebouwd. Kenmerkend element is de luifel boven het perron die het spiegelbeeld vormt van het platte dak. Behalve een wachtruimte met glazen ramen rondom was er een dienstruimte met loket. Het loket is in 2003 gesloten. Op het station is een kaartautomaat aanwezig. In de voormalige dienstruimte was enkele jaren een kiosk gevestigd. Tegenwoordig is hier een snackbar gevestigd.

Dienstregeling

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
7600 Sprinter (NS) WijchenNijmegenArnhem CentraalVelpDierenZutphen 's Avonds na 20:00 uur en op zondag wordt er niet tussen Nijmegen en Wijchen v.v. gereden en wordt 1x per uur gereden tussen Arnhem Centraal en Zutphen v.v.

De dienstregeling wordt uitgevoerd door de Nederlandse Spoorwegen.

Ontwikkeling aantal reizigers

Het aantal door NS vervoerde reizigers (per gemiddelde werkdag) ontwikkelde zich sedert 2019 als volgt:

Jaar Aantal reizigers
2019 1.485
2020 728
2021 849
2022 1.109
2023 1.354

Afbeeldingen

Zie de categorie Station Velp van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.