Station Weiwerd

In dit artikel gaan we het hebben over Station Weiwerd, een onderwerp dat velen ongetwijfeld bekend in de oren klinkt. In de loop van de tijd heeft Station Weiwerd een aanzienlijke relevantie verworven op verschillende gebieden, van politiek tot populaire cultuur. Het is een onderwerp dat aanleiding heeft gegeven tot debat en controverse, en dat een onuitwisbare stempel op de geschiedenis heeft gedrukt. In dit artikel zullen we de verschillende facetten van Station Weiwerd onderzoeken, van de oorsprong tot de impact ervan op de wereld van vandaag. Of u nu bekend bent met Station Weiwerd of dit onderwerp voor de eerste keer onderzoekt, dit artikel geeft u een breed en gedetailleerd overzicht om het belang en de relevantie ervan vandaag de dag te begrijpen.

   Weiwerd   
Station Weiwerd circa 1935-1940
Station Weiwerd circa 1935-1940
Afkorting Wer
Opening 5 januari 1910
Sluiting 5 mei 1941
Perronsporen 1
Lijn(en) 2
Vervoerder(s) NOLS / WESTIG / Woldjerspoorwegmaatschappij / NS
Spoorlijn(en)
Spoorlijn Spoorlijn Zuidbroek - Delfzijl
Spoorlijn Groningen - Weiwerd
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Weiwerd (geografische afkorting Wer) was het spoorwegstation van Weiwerd in de Delfzijlster Oosterhoek in de Nederlandse provincie Groningen. Het behoorde tot de Standaardstations van de Noordoosterlocaalspoorweg-Maatschappij der derde klasse en was ontworpen door architect Eduard Cuypers.

Het station werd geopend op 5 januari 1910. Het diende vanaf die datum tot aan 1 december 1934 voor de treinen van de NOLS-spoorlijn Zuidbroek - Delfzijl. Vanaf 1 juli 1929 was Weiwerd ook het aansluitingsstation voor de treinen van de spoorlijn Groningen - Weiwerd - Delfzijl (het Woldjerspoor). Het station en het baanvak Weiwerd - Delfzijl bleven na de opheffing van de lijn uit Zuidbroek nog in gebruik voor de treinen van de Woldjerspoorlijn, totdat ook die voor reizigersvervoer werd gesloten op 5 mei 1941.

Dit station heeft dus 31 jaar en vier maanden dienstgedaan, maar daarvan slechts vijf jaar en vijf maanden voor beide lijnen tegelijk.

Het stationsgebouw uit 1909 werd bij de bevrijding van Delfzijl in 1945 opgeblazen door geallieerde troepen, nadat het gevorderd was door de Duitse bezetters.