In het artikel van vandaag zullen we de fascinerende wereld van Stepelfstedentocht verkennen. Vanaf het begin tot aan de relevantie ervan vandaag de dag is Stepelfstedentocht een onderwerp van voortdurend belang geweest voor onderzoekers, academici en liefhebbers in het algemeen. Door de jaren heen heeft Stepelfstedentocht zijn impact aangetoond op verschillende aspecten van het dagelijks leven, of het nu gaat om geschiedenis, wetenschap, cultuur of technologie. Via dit artikel zullen we dieper ingaan op de vele facetten ervan, met als doel de invloed ervan op de wereld om ons heen beter te begrijpen. Ga met ons mee op deze tour en ontdek alles wat Stepelfstedentocht te bieden heeft.
De stepelfstedentocht is een spin-off van de elfstedentocht, waar deelnemers een rit maken door elf Friese steden op een step. De rit wordt sinds 1985 georganiseerd door de Bolswarder Stepvereniging en wordt jaarlijks op eerste Pinksterdag gereden. De tocht voert langs alle elf steden en de gehele tocht is 230 kilometer lang. Anno 2015 is het jaarlijkse aantal deelnemers opgelopen tot zo'n 175.
De eerste tocht werd in 1985 als sponsortocht opgezet om geld op te halen voor speeltoestellen van een kinderdagverblijf. Dertien deelnemers begonnen toen aan de tocht op de step.
De route die gevolgd wordt is dezelfde als die van de Fietselfstedentocht, die een dag later op tweede Pinksterdag verreden wordt. Veel van de deelnemers aan de stepelfstedentocht rijden de tocht de volgende dag op de fiets. Het traject is hetzelfde: de route start in Bolsward, en voert via Harlingen, Franeker, Dokkum naar Leeuwarden. Dan gaat de route weer naar Bolsward, via Sneek, IJlst en Sloten naar Stavoren en via Hindeloopen en Workum terug naar Bolsward. Er wordt om middernacht gestart en de hele tocht duurt tussen de 16 en 17 uur, waardoor de meeste steppers laat in de middag weer in Bolsward aankomen.