In de wereld van vandaag is Stirlingmotor een onderwerp van interesse en discussie geworden op verschillende gebieden. Of het nu op persoonlijk, sociaal, politiek of technologisch gebied is, Stirlingmotor heeft een grote impact gegenereerd en de nieuwsgierigheid en interesse gewekt van mensen van alle leeftijden en beroepen. In de loop van de tijd heeft Stirlingmotor zich ontwikkeld en verschillende vormen aangenomen, waarbij het zich heeft aangepast aan de behoeften en eisen van de moderne samenleving. In dit artikel zullen we de rol en invloed van Stirlingmotor vandaag de dag in detail onderzoeken, waarbij we het belang, de impact ervan en de verschillende perspectieven die er op dit onderwerp bestaan analyseren.
Een stirlingmotor of heteluchtmotor is een motor die werkt door middel van een gesloten, regeneratieve thermodynamische cyclus, met afwisselende compressie en uitzetting van het werkend gas op verschillende temperatuurniveaus[1].
In een stirlingmotor bevindt het gas zich in een gesloten systeem met een hete en een koude cilinder (de zogenaamde alfa-configuratie) of in een cilinder met een heet en een koud compartiment (de bèta-configuratie). De lucht wordt met zuigers tussen deze cilinders verplaatst via een warmtewisselaar (de zogenaamde regenerator) waarin beurtelings koud gas opwarmt en heet gas afkoelt.
In de door de Schotse dominee Robert Stirling uitgevonden versie wordt lucht door een verplaatser (bijna) zonder arbeid heen en weer geschoven tussen een hete en een koude ruimte, waarbij de lucht in de hete ruimte onder het opnemen van warmte expandeert en arbeid verricht door een zuiger te bewegen, waarna de lucht door de verplaatser weer naar de koude ruimte wordt bewogen, daar afkoelt en krimpt. Het eerste patent dateert van 1816.
Voordelen van de stirlingmotor zijn[1]:
Hoewel grote bedrijven als NASA, Philips en General Motors veel geld hebben gestoken in ontwikkeling en innovatie om het concept van de sterlingmotor in de praktijk breed toe te kunnen passen is dat niet gerealiseerd.
De drie belangrijke zwakke punten zijn:
Verfijningen die in theorie mogelijk zijn:
Er zijn thermo-akoestische stirlingmotoren in gebruik die lineair trillend werken en wisselstroom opwekken die direct aan het net kan worden teruggeleverd. Ze zijn, indien ingebouwd in een cv-ketel, in staat om, naast de verwarming van een huis, 1,5 tot 10 kW te genereren, zodat er bijna een warmte-krachtcentrale in huis komt te staan. De gangbare term hiervoor is micro-warmte-krachtkoppeling.
Stirlingmotoren hebben door het beperkte geluidsniveau militaire toepassingen, in onderzeeboten en als secundaire (geluidloze) energiebron in bijvoorbeeld tanks.[1]