Syrisch-Katholieke Kerk

In dit artikel zullen we Syrisch-Katholieke Kerk onderzoeken, een fascinerend onderwerp dat de aandacht heeft getrokken van mensen van alle leeftijden en historische contexten. _Var1 is het onderwerp geweest van intense discussies en heeft invloed gehad op de manier waarop we de wereld om ons heen begrijpen. Door middel van een uitgebreide analyse willen we licht werpen op de verschillende aspecten van Syrisch-Katholieke Kerk en de impact ervan op de samenleving onderzoeken. Vanaf zijn oorsprong tot zijn evolutie vandaag de dag heeft Syrisch-Katholieke Kerk een cruciale rol gespeeld bij het vormgeven van onze culturele, sociale en economische omgeving. Lees verder en ontdek alles wat u moet weten over Syrisch-Katholieke Kerk en de relevantie ervan in de wereld van vandaag.

Syrisch-Katholieke Kerk
De Sayedat an-Najatkerk in Bagdad, Irak
De Sayedat an-Najatkerk in Bagdad, Irak
Indeling
Moederkerk Syrisch-Orthodoxe Kerk
Stichtingsjaar 1782
Autocefaal of autonoom Semiautonoom
Kerkleiding
Hoofd Joseph III Younan
Titel hoofd Patriarch van Antiochië en het gehele Oosten van de Syriërs
Zetel Beiroet, Libanon
Kenmerken
Liturgie Antiocheens
Liturgische taal Syrisch, Arabisch
Kalender Juliaans
Reikwijdte
Aantal gelovigen 232.000
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Syrisch-Katholieke Kerk (Syrisch: ܥܕܬܐ ܣܘܪܝܝܬܐ ܩܬܘܠܝܩܝܬܐ) is een christelijke geünieerde kerk in de Levant die de paus als hoofd erkent. Zij maakt deel uit van de oosters-katholieke kerken en volgt de Antiocheense ritus. Deze kerk gebruikt de juliaanse kalender.

Deze kerk vormt een aparte kerkgemeenschap naast de andere geünieerde kerken in het Midden-Oosten: de melkieten, de maronieten en de Chaldeeën, die alle onder de Roomse Levantgemeenschap ressorteren.

Ze is vanaf de 18e eeuw ontstaan, uitgaande van de Syrisch-Orthodoxe Kerk van Antiochië.

Het hoofd van het Syrisch-katholicisme is de Syrisch-katholieke patriarch van Antiochië en het gehele Oosten van de Syriërs.

Huidige patriarch: Ignace Joseph III Younan, van de Syrische nationaliteit. De patriarchale residentie is Beiroet (Libanon)

Er zijn ongeveer 132.000 'Syrische katholieken' waarvan er 32.000 in Syrië leven, 15.000 in Libanon en 62.000 in Irak. De rest woont in de diaspora. Ook in Nederland vieren Syrisch-katholieken op verschillende plaatsen de liturgie volgens de Antiocheense liturgie.

Koorbisschop

Bewerk
Deze lijst is (mogelijk) incompleet. U wordt uitgenodigd op bewerken te klikken om de lijst uit te breiden.

Zie ook