T (letter)

Tegenwoordig is T (letter) een onderwerp dat grote belangstelling en debat in de samenleving genereert. Door de jaren heen is T (letter) een ontmoetingsplaats geweest voor verschillende meningen en standpunten, wat aanleiding heeft gegeven tot een breed scala aan perspectieven op dit onderwerp. Vanaf het begin tot nu is T (letter) het onderwerp geweest van studie en analyse op verschillende gebieden, wat heeft bijgedragen aan het verrijken van de kennis en het begrip van dit fenomeen. In dit artikel gaan we verschillende aspecten en benaderingen van T (letter) onderzoeken, met als doel een compleet en objectief beeld van dit onderwerp te bieden.

Zie ook T (doorverwijspagina) voor andere betekenissen die aan de letter zijn gegeven.
Een aantal voorbeelden van de letter T

De letter T is de twintigste letter in het moderne Latijnse alfabet.

Tâw was de laatste letter van het west-semitische alfabet en ook van het Hebreeuwse alfabet. De vorm van de letter is waarschijnlijk afgeleid van een eenvoudig kruis.

De klank van de Semitische letter Tâw, de Griekse letter Ταυ (Τ, τ) en de Etruskische en Latijnse letters T was /t/. Zowel de uitspraak als de vorm van de letter is dus sinds het begin van de geschiedenis van het schrift praktisch onveranderd doorgegeven.

Veel Nederlandse dialecten, alsook het Limburgs en het Afrikaans, laten de T onder zekere omstandigheden weg. Dit wordt t-deletie genoemd.

In het internationale spellingsalfabet wordt de T weergegeven door middel van het woord Tango. In het Nederlands telefoonalfabet wordt de T weergegeven door middel van de naam Teunis (verouderd: Theodoor).

Proto-semitische
T
Fenicische
T
Etruskische
T
Griekse
Tau