Dit artikel heeft tot doel het belang van Taaltechnologie in de huidige samenleving aan te pakken. Taaltechnologie is al jaren een relevant onderwerp en de impact ervan is de laatste tijd veel duidelijker geworden. Sinds de oprichting heeft Taaltechnologie een fundamentele rol gespeeld in verschillende aspecten van het dagelijks leven, zowel op persoonlijk als collectief niveau. Bij deze gelegenheid zal de impact van Taaltechnologie op verschillende gebieden diepgaand worden geanalyseerd, evenals de relevantie ervan vandaag de dag. Daarnaast wil het een breed en kritisch perspectief bieden op de rol die var1 speelt in onze samenleving, waarbij de invloed ervan op cultuur, politiek, economie en technologische ontwikkeling wordt benadrukt.
Taaltechnologie of natuurlijke taalverwerking (in het Engels natural language processing, NLP), soms ook taal- en spraaktechnologie genoemd, is een discipline binnen kunstmatige intelligentie (artificial intelligence, AI) waarbij technologie wordt gebruikt om natuurlijke taal te verwerken. Hierbij worden technieken en systemen gebruikt (NLP-systemen of taaltechnologiesystemen) om taal te analyseren (spraakherkenning, tekstinterpretatie via part-of-speech tagging, syntactische parsing, lemmatisering) en om taal te genereren (tekstgeneratie, spraaksynthese). Taaltechnologie bevindt zich op het snijvlak tussen taal en technologie (machinaal leren, diep leren, computationele taalkunde).[1]
Computervertaling en automatische vertaling (Apertium, BabelFish, Bing Translator, DeepL Translator en Google Translate), grote taalmodellen (LLM's zoals GPT), automatische zoeksystemen (Google Zoeken), chatbots (ChatGPT)[2] en sentiment- en emotieanalyse zijn toepassingen die zijn gebaseerd op taaltechnologie.
In Vlaanderen bestaat een opleiding Taaltechnologie aan de Vakgroep Vertalen, Tolken en Communicatie (UGent).[3][4]