Tara (Ierland)

Het onderwerp Tara (Ierland) is een onderwerp dat de laatste tijd veel belangstelling en debat heeft gegenereerd. Met de vooruitgang van de technologie en de veranderingen in de samenleving is Tara (Ierland) een cruciaal aspect geworden dat verschillende gebieden van ons leven beïnvloedt. Op persoonlijk, professioneel, sociaal en politiek vlak valt het belang van Tara (Ierland) niet te ontkennen. In dit artikel zullen we verschillende aspecten onderzoeken die verband houden met Tara (Ierland), waarbij we de impact en relevantie ervan in verschillende contexten analyseren. Van zijn oorsprong tot zijn evolutie, via zijn implicaties en mogelijke gevolgen, dit onderwerp laat niemand onverschillig. Daarnaast zullen we proberen licht te werpen op de mogelijke oplossingen of benaderingen die kunnen worden aangenomen tegen Tara (Ierland), met als doel een globale en volledige visie te bieden op deze kwestie die vandaag de dag zo relevant is.

Tara
Tara
Tara Hill, dit was ooit het centrum van Ierland
Tara (Ierland)
Tara
Situering
Coördinaten 53° 35′ NB, 6° 37′ WL
Portaal  Portaalicoon   Archeologie

Tara (Iers: Teamhair na Rí, Engels:Tara Hill of Hill of Tara) was ooit de 'Hoofdstad' van de zuidelijke Uí Néill-dynastie, die soms de titel van hoge koning van Ierland claimden. Het enige dat daarvan is overgebleven is de Heuvel van Tara, een heuvel in het graafschap Meath.

Naar wordt aangenomen was Tara al voor de komst van de Gael een belangrijke plaats. Het mythologische volk van de Tuatha Dé Danann zou zijn koningen op de heuvel gekroond hebben. In de Keltische periode gold Tara als de belangrijkste plaats. Nog in 980 versloeg de koning van Tara (Máel Sechnaill mac Domnaill) de Noormannen en veroverde hun voornaamste vesting, Dublin.

Hoewel Dublin vrij snel daarna de belangrijkste plaats werd in Ierland, en Tara min of meer van de kaart verdween, bleef Tara Hill een belangrijke plaats innemen in het Ierse bewustzijn.

In 1843 was de heuvel het toneel van de grootste massa-demonstratie in de Ierse geschiedenis. De katholieke politicus Daniel O'Connell sprak hier voor een enorme mensenmassa, de schattingen liepen van 500.000 tot 1 miljoen. Ondanks die enorme opkomst werd zijn eis, het terugdraaien van de Unie van Ierland met Engeland van 1800, niet gehonoreerd.

In de omgeving zijn veel vondsten gedaan van religieuze en ceremoniële betekenis.

In 2007 leidde de aanleg van een geplande snelweg (genaamd M3) vlak langs deze historische plaats tot opschudding in Ierland[1]. Een dag nadat de Minister van Transport de eerste spade in de grond had gestoken werd de vondst van een ritueel centrum uit de prehistorie op 2 km van Tara Hill bekendgemaakt. Met de aanleg van de weg is inmiddels begonnen, maar de controverse is nog niet beëindigd.

Zie ook

Noten

  1. Theo Toebosch, Keltische vondst doorkruist snelweg, NRC Handelsblad, 12 mei 2007, p. 9

Zie de categorie Hill of Tara van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.