Tatta

Vandaag duiken we in de fascinerende wereld van Tatta, een onderwerp dat de aandacht heeft getrokken van miljoenen mensen over de hele wereld. Of het nu gaat om een ​​historische figuur, een cultureel fenomeen of een belangrijke datum, Tatta heeft een onuitwisbare stempel gedrukt op de moderne samenleving. In dit artikel zullen we de verschillende facetten van Tatta grondig onderzoeken, van de oorsprong tot de impact ervan vandaag. Bereid je voor op een ontdekkingsreis en leer over Tatta, een onderwerp dat je ongetwijfeld altijd zal blijven verrassen.

Voor de stad in Pakistan, zie Thatta
Tatta
Tatta
Lengte 414 km
Debiet 5 m³/s
Stroomgebied 10.200 km²
Bron Lena-plateau (Midden-Siberisch Bergland)
Monding Aldan
Stroomgebied Lena
Zijrivieren Koetalach, Chondoe
Portaal  Portaalicoon   Geografie

De Tatta (Russisch: Татта), ook Taatta (Таатта) of Djagadjyma (Дьагадьыма) genoemd, is een 414-kilometer lange linkerzijrivier van de Aldan in het stroomgebied van de Lena, gelegen in de Russische autonome republiek Jakoetië, in Oost-Siberië.

De Tatta ontspringt op de oostelijke uitlopers van het Lena-plateau in het oosten van het Midden-Siberisch Bergland en stroomt naar het noorden door een brede vallei. In het stroomgebied bevinden zich ongeveer 2300 meren. De rivier wordt vooral gevoed door sneeuw en is bevroren van oktober tot de tweede helft van mei, waarbij ze van december tot april tot aan de bodem is bevroren. In droge zomers kan ze uitdrogen. De belangrijkste zijrivieren zijn de Severnaja Nammara (56 km), Koetalach (80 km) aan linkerzijde en de Chondoe (58 km) aan rechterzijde.