Tegenpaus Laurentius

In dit artikel wordt het onderwerp Tegenpaus Laurentius benaderd vanuit een multidisciplinaire aanpak, met als doel een brede en complete visie op dit onderwerp te bieden. Verschillende perspectieven en recente onderzoeken zullen worden geanalyseerd om de lezer een diepgaand en actueel inzicht in Tegenpaus Laurentius te bieden. Daarnaast zullen mogelijke implicaties en praktische toepassingen van dit onderwerp op verschillende gebieden worden onderzocht, om de relevantie ervan in de hedendaagse samenleving te benadrukken. Met dit artikel proberen we reflectie en debat rond Tegenpaus Laurentius te genereren, en zo bij te dragen aan de verrijking van kennis en de bevordering van kritisch denken.

Laurentius
Leefde ?-508?
Tegenpaus
Periode 498 - 499
502 - 506
Tegenpaus van Symmachus
Lijst van tegenpausen
Portaal  Portaalicoon   Christendom

Laurentius, de zesde tegenpaus van de Rooms-Katholieke Kerk, verkreeg deze positie tijdens de sedisvacatie na de dood van paus Anastasius II. Een minderheid van geestelijken steunde Symmachus, terwijl een meerderheid van senatoren en adel Laurentius steunde. Op 22 november 498 werden ze beiden tot paus uitgeroepen.

In politiek opzicht stonden deze twee leiders lijnrecht tegenover elkaar. Laurentius wilde het Acaciaans schisma van Constantinopel, dat sinds 484 de Kerk in oost en west deelde, beëindigen, terwijl Symmachus dit onbespreekbaar vond. Omdat er al gauw rivaliteit ontstond tussen de twee, werd Theodorik de Grote, koning van Italië, erbij gehaald om het pleit te beslechten. Deze wees Symmachus in 499 aan als leider van de Kerk.

Nadat Symmachus echter in een aantal schandalen verwikkeld raakte, mede veroorzaakt door zijn tegenpartij, besloot Theodorik toch Laurentius naar Rome te halen en hem in het Paleis van Lateranen te installeren. Toen van 502 tot 506 deze situatie leidde tot veel straatgevechten en onrust, besloot men wederom Theodorik in te schakelen, die nu wel voor Symmachus koos, omdat Laurentius een te pro-Byzantijns beleid voerde.