Telecommunicatietoren van Montjuïc

Tegenwoordig is Telecommunicatietoren van Montjuïc een onderwerp dat grote belangstelling heeft gekregen in de moderne samenleving. Sinds zijn verschijning heeft Telecommunicatietoren van Montjuïc voor debatten en controverses gezorgd, waardoor de aandacht is getrokken van academici, experts en het grote publiek. Dit fenomeen heeft geleid tot een reeks discussies die verschillende aspecten bestrijken, van de impact ervan op de economie tot de implicaties ervan voor cultuur en politiek. Omdat Telecommunicatietoren van Montjuïc een relevant onderwerp blijft, is het van cruciaal belang om de verschillende facetten ervan te analyseren en te begrijpen hoe het ons dagelijks leven beïnvloedt. In dit artikel zullen we het fenomeen Telecommunicatietoren van Montjuïc en de huidige betekenis ervan diepgaand onderzoeken.

Telecommunicatietoren van Montjuïc
Montjuïc zendmast
Montjuïc zendmast
Algemene gegevens
Constructie 1989 - 1992
Locatie Barcelona, Spanje.
Coördinaten 41° 22′ NB, 2° 9′ OL
Technische gegevens
Hoogte 136
Telecommunicatietoren van Montjuïc (Barcelona)
Telecommunicatietoren van Montjuïc
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde
Barcelona

De Telecommunicatietoren van Montjuïc (Catalaans: Torre de comunicacions de Montjuïc) ook Torre Calatrava en Torre Telefónica genoemd, is een telecommunicatietoren in Montjuïc in Barcelona, Spanje.

Deze toren is ontworpen door Santiago Calatrava. De bouw begon in 1989 en men was klaar in 1992. De witte toren is gebouwd voor het Spaanse bedrijf Telefónica om televisiebeelden van de Olympische Zomerspelen 1992 door te zenden. De 136 meter hoge toren staat in het Olympisch park en stelt een atleet voor die de Olympische vlam vasthoudt.

De voet is bedekt met 'trencadís', Gaudí's mozaïekstijl gemaakt van de scherven van gebroken tegels.

Door de positie van de toren is het tevens een zeer grote zonnewijzer die het Europaplein gebruikt om de tijd aan te wijzen.

Een replica van de toren wordt als trofee gegeven in de Grand Prix van Spanje.

Zie de categorie Torre de comunicacions de Montjuïc van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.