Het volgende artikel gaat in op de kwestie van Termijnmarkt, die de afgelopen jaren relevant is geworden. Sinds zijn opkomst heeft Termijnmarkt grote belangstelling gewekt onder experts en het grote publiek, wat aanleiding heeft gegeven tot debatten en reflecties over het belang en de impact ervan op verschillende gebieden. Termijnmarkt is een onderwerp van studie en discussie geworden op verschillende gebieden, of het nu om wetenschap, technologie, geschiedenis, politiek en cultuur gaat. In dit artikel zullen verschillende aspecten met betrekking tot Termijnmarkt worden geanalyseerd, om een alomvattend en breed beeld te geven van de betekenis en implicaties ervan.
Een termijnmarkt is een centrale financiële beurs waar mensen kunnen handelen in gestandaardiseerde futures. Dit is een overeenkomst om een bepaalde hoeveelheid commodities of effecten, te kopen of te verkopen, tegen een vooraf gespecificeerde prijs met een vastgestelde levering op een vooraf bepaald tijdstip in de toekomst.
Dit type contracten valt in de categorie van de derivaten. Dergelijke instrumenten worden geprijsd op basis van de beweging in de prijzen van de onderliggende activa (effecten, indexen, grondstoffen, landbouwproducten, etc.). De hiervoor genoemde categorie wordt "derivaten" (derivatives, Engels voor "afgeleiden") genoemd, omdat de waarde van deze instrumenten afgeleid wordt van een andere klasse van activa.
De eerste officiële termijnmarkt werd in 1697 opgericht. Het was de Dōjima Rice Exchange gevestigd in Osaka (Japan).[1] Hier werden termijncontracten in rijst verhandeld tot aan het begin van de Tweede Wereldoorlog.
Euronext en de CME Group hebben als onderdeel van de activiteiten een termijnmarkt.
De tegenhanger is de contante markt of spotmarkt, waar in dezelfde onderliggende activa gehandeld kan worden maar waarbij "direct" (in de praktijk binnen ongeveer 2 werkdagen) de activa geleverd worden tegen betaling.