The Thin Red Line

Het thema van The Thin Red Line heeft de aandacht en belangstelling getrokken van mensen van over de hele wereld. Vanaf zijn historische oorsprong tot zijn relevantie vandaag de dag is The Thin Red Line het onderwerp geweest van debat, analyse en studie door experts in het veld. Verschillende aspecten die verband houden met var1, zoals de impact ervan op de samenleving, de invloed ervan op de populaire cultuur en de rol ervan in de ontwikkeling van technologie, zijn het onderwerp geweest van uitgebreid onderzoek en reflectie. Dit artikel probeert het belang en de relevantie van The Thin Red Line aan te pakken en te onderzoeken, en biedt een gedetailleerde en volledige analyse waarmee lezers dit fascinerende onderwerp volledig kunnen begrijpen.

Zie The Thin Red Line (doorverwijspagina) voor andere betekenissen van The Thin Red Line.
The Thin Red Line
(Filmposter op en.wikipedia.org)
Regie Terrence Malick
Producent Robert Michael Geisler
Grant Hill
John Roberdeau
Scenario Terrence Malick
Gebaseerd op The Thin Red Line
van James Jones
Hoofdrollen Sean Penn
Adrien Brody
Jim Caviezel
Ben Chaplin
George Clooney
John Cusack
Woody Harrelson
Elias Koteas
Nick Nolte
John C. Reilly
John Travolta
Muziek Hans Zimmer
Montage Billy Weber
Leslie Jones
Saar Klein
Cinema­tografie John Toll
Production design Jack Fisk
Productie­bedrijf Fox 2000 Pictures
Phoenix Pictures
Geisler-Roberdeau
Distributie 20th Century Fox
Première 22 december 1998
(Beverly Hills)
Vlag van België 24 februari 1999
Vlag van Nederland 25 februari 1999
Genre Oorlog
Speelduur 170 minuten
Taal Engels
Tok Pisin
Japans
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Budget 52 miljoen US$
Opbrengst 98,1 miljoen US$
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

The Thin Red Line is een drama-oorlogsfilm uit 1998 onder regie van Terrence Malick.[1] Hij baseerde het scenario op een boek van James Jones over de Slag om Guadalcanal tijdens de Tweede Wereldoorlog. Malick zou twintig jaar bezig geweest zijn met de voorbereiding van de film en er wegens geldnood bijna de brui aan gegeven hebben, totdat 20th Century Fox meer geld op tafel legde.[bron?]

The Thin Red Line werd genomineerd voor zeven Academy Awards, waaronder die voor beste film, beste scenario en beste regie. Meer dan vijftien andere prijzen werden de film daadwerkelijk toegekend, zoals de Gouden Beer en vijf Satellite Awards.

Verhaal

The Thin Red Line brengt het relaas van de zestigkoppige compagnie C (Charlie Company), behorend tot de Amerikaanse strijdkrachten die het door de Japanners bezette eiland Guadalcanal moeten heroveren. Onder het bevel van een verbitterde en ambitieuze overste (Nick Nolte) wordt een groep jonge soldaten een onneembare heuvel opgejaagd. De kijker ondergaat de waanzin van dit bevel door de doodsbange ogen van deze jonge soldaten.

De film is redelijk filosofisch[1] en moet het vooral hebben van de prachtig in beeld gebrachte scènes, met een nauwkeurige aandacht voor contrast en menselijke ellende. Zo confronteert de regisseur de kijker met de paradox tussen het geweld van de oorlog en de paradijselijke natuur van de eilanden in de Stille Oceaan, en brengt hij het verhaal van de individuele soldaten.

The Thin Red Line is dus zeker geen heroïsche film maar zet aan tot nadenken. In die zin is het een anti-oorlogsfilm, ook al omdat aan de Japanse soldaten een menselijk gezicht gegeven wordt. Critici verschilden sterk van mening over de film: van de zeven nominaties voor de Academy Award werd geen enkele toegekend, maar The Thin Red Line won de hoofdprijs op het Internationaal filmfestival van Berlijn. De film werd geprezen voor zijn meesterlijke fotografie[bron?] en aandacht voor fijne details, maar vertoonde ook fouten.[bron?]

Productie

Door de montage kwamen veel bekende namen uiteindelijk slechts heel kort in de film voor. Zo zijn de rollen van John Travolta en George Clooney niet veel meer dan cameo's, hoewel Clooneys naam prominent voorkwam in de marketing voor de film. Adrien Brody dacht dat hij een hoofdrol in de film speelde, maar in het uiteindelijk resultaat is hij maar 5 minuten te zien met amper twee lijntjes tekst.[2]

Rolverdeling

Acteur Personage
Sean Penn Eerste Sergeant Edward Welsh
Adrien Brody Korporaal Geoffrey Fife
Jim Caviezel Soldaat Edward Witt
Ben Chaplin Soldaat Jack Bell
George Clooney Kapitein Charles Bosche
John Cusack Kapitein John Gaff
Woody Harrelson Sergeant William Keck
Elias Koteas Kapitein James 'Bugger' Staros
Jared Leto Tweede Luitenant William Whyte
Dash Mihok Soldaat Eerste Klas Don Doll
Tim Blake Nelson Soldaat David Tills
Nick Nolte Luitenant Kolonel Gordon Tall
John C. Reilly Sergeant Maynard Storm
Larry Romano Soldaat Alfredo Mazzi
John Savage Sergeant Jack McCron
John Travolta Brigadier Generaal Quintard
Thomas Jane Soldaat Hiram Ash
Kirk Acevedo Soldaat Vincent Tella
Mark Boone Junior Soldaat Christopher Peale
Don Harvey Sergeant Paul Becker
Nick Stahl Soldaat Eerste Klas Edward Bead
Miranda Otto Marty Bell

Soundtrack

Zie The Thin Red Line (soundtrack) voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

De originele soundtrack van de film werd gecomponeerd door Hans Zimmer. Het album met dezelfde naam werd op 12 januari 1999 uitgebracht door RCA Records.