In de wereld van vandaag is Theo Para een relevant onderwerp geweest dat de aandacht van de samenleving in het algemeen heeft getrokken. Met de vooruitgang van de technologie en de mondialisering is Theo Para een onderwerp van discussie en debat geworden op verschillende gebieden, van politiek tot wetenschap, inclusief cultuur en entertainment. Omdat Theo Para op onverwachte manieren invloed blijft uitoefenen op ons leven, is het van cruciaal belang om de implicaties en gevolgen ervan in de hedendaagse samenleving te onderzoeken. In dit artikel zullen we het fenomeen Theo Para en de invloed ervan op verschillende aspecten van ons dagelijks leven nader bekijken.
Theo Para (Paramaribo, 1954), pseudoniem van de arts Henry Does, is een Surinaams publicist. Hij schrijft in de Nederlandse taal.
Para, vanaf het begin criticus van de militaire dictatuur in Suriname (1980-1987), verliet zijn geboorteland na de standrechtelijke executie van vijftien prominente voorvechters van de democratie op 8 december 1982 in Bastion Veere van Fort Zeelandia (Paramaribo), de zogeheten decembermoorden. Onder de slachtoffers was zijn collega-publicist en vriend Bram Behr.
Para zette zijn publicistische opstand tegen de dictatuur en straffeloosheid in Suriname voort in Aruba en Nederland. Hij had als jong communist gerebelleerd tegen de militaire dictatuur, later bekritiseerde hij ook het totalitaire en gewelddadige aspect van het communisme en ontwikkelde hij zich tot humanistisch essayist. Hij schreef honderden artikelen, columns en essays waarin de onschendbaarheid van de menselijke waardigheid, de democratische rechtsorde en sociale rechtvaardigheid belangrijke thema’s vormen.
Does is getrouwd met de journaliste, schrijfster en documentairemaakster Ida Does - Chin-A-Loi.
Essaybundels: