In de wereld van vandaag heeft Theophilus Presbyter onbetwistbare relevantie verworven op verschillende gebieden van de samenleving. Of het nu op persoonlijk, professioneel of sociaal vlak is, Theophilus Presbyter is een onderwerp van frequente gesprekken en algemeen belang geworden. De impact en invloed ervan zijn voelbaar in verschillende aspecten van het dagelijks leven en genereren zowel debat als bewondering. Daarom is het essentieel om het fenomeen Theophilus Presbyter grondig te onderzoeken en de implicaties, gevolgen en mogelijke interpretaties ervan te analyseren. In dit artikel stellen we voor om ons te verdiepen in de wereld van Theophilus Presbyter om de ware reikwijdte en het belang ervan vandaag de dag te begrijpen.
Theophilus Presbyter (c. 1070–1125) is het pseudoniem van de auteur of samensteller van een Latijnse tekst die gedetailleerde beschrijvingen bevat van verschillende middeleeuwse kunsten, een tekst die doorgaans bekend is als de Schedula diversarum artium ("Lijst van verschillende kunsten") of De diversis artibus ("Over verscheidene kunsten"). De tekst werd waarschijnlijk geschreven of samengesteld tussen 1100 en 1120. De oudste manuscripten van het werk zijn te vinden in Wenen (Österreichische Nationalbibliothek, Codex 2527) en in Wolfenbüttel (Herzog August Bibliothek, Cod. Guelf. Gud. Lat. 69 2°).
Theophilus' Schedula biedt gedetailleerde inzichten in de technieken die werden toegepast in de hoogmiddeleeuwse toegepaste kunsten. Het werk bestaat uit drie boekdelen. Het eerste deel handelt over de productie en het gebruik van schilder- en tekenmateriaal, schildertechnieken, verfsoorten, en inkt, in het bijzonder toegepast op boekverluchting en muurschilderingen. Het tweede deel behandelt de productie van gebrandschilderd glas en technieken met betrekking tot glasschilderkunst. Het derde deel handelt over de verschillende technieken van goudsmederij en metaalbewerking. Het bevat eveneens een introductie tot het bouwen van orgels. Theophilus' boek bevat waarschijnlijk de vroegste verwijzing naar olieverf.