tijdzone



Nog nooit in de geschiedenis van de mensheid is er zoveel informatie over geweest Tijdzone verkennen in 2023: een uitgebreide gids zoals er nu is dankzij internet. Echter, deze toegang tot alles wat met Tijdzone verkennen in 2023: een uitgebreide gids is niet altijd gemakkelijk. Verzadiging, slechte bruikbaarheid en de moeilijkheid om onderscheid te maken tussen juiste en onjuiste informatie over Tijdzone verkennen in 2023: een uitgebreide gids zijn vaak moeilijk te overwinnen. Dat is wat ons motiveerde om een ​​betrouwbare, veilige en effectieve site te maken.

Het was ons duidelijk dat om ons doel te bereiken, het niet voldoende was om over correcte en geverifieerde informatie te beschikken Tijdzone verkennen in 2023: een uitgebreide gids . Alles waarover we hadden verzameld Tijdzone verkennen in 2023: een uitgebreide gids moest ook op een duidelijke, leesbare manier worden gepresenteerd, in een structuur die de gebruikerservaring faciliteerde, met een schoon en efficiënt ontwerp, en die prioriteit gaf aan laadsnelheid. We hebben er alle vertrouwen in dat we dit hebben bereikt, hoewel we altijd bezig zijn om kleine verbeteringen aan te brengen. Als je hebt gevonden wat je nuttig vond Tijdzone verkennen in 2023: een uitgebreide gids en je hebt je op je gemak gevoeld, we zullen heel blij zijn als je terugkomt scientiaen.com wanneer je wilt en nodig hebt.

Tijdzones van de wereld

A tijdzone is een gebied dat een uniform waarneemt standaard tijd For wettelijk, commercieel en sociaal doeleinden. Tijdzones hebben de neiging om de grenzen ertussen te volgen landen en hun onderverdelingen in plaats van strikt te volgen lengte, omdat het handig is voor gebieden die veel communiceren om dezelfde tijd aan te houden.

Alle tijdzones zijn gedefinieerd als offsets van Coordinated Universal Time (UTC), variërend van UTC-12: 00 naar GMT + 14: 00. De offset zijn meestal een geheel aantal uren, maar enkele zones worden gecompenseerd door een extra 30 of 45 minuten, zoals in India, Zuid-Australië en Nepal.

Sommige gebieden van hoger breedte gebruiken zomertijd gedurende ongeveer de helft van het jaar, meestal door een uur toe te voegen aan de lokale tijd gedurende voorjaar en zomer.

Lijst met UTC-offsets

Tijdzones van de wereld

In de onderstaande tabel worden de locaties die zomertijd (DST) gebruiken weergegeven in hun UTC-offset wanneer zomertijd is niet in werkelijkheid. Wanneer DST van kracht is, ongeveer in de lente en zomer, wordt hun UTC-offset met één uur verhoogd (behalve voor Lord Howe Island, waar het wordt verhoogd met 30 minuten). Bijvoorbeeld tijdens de DST-periode Californië observeert UTC-07: 00 en Verenigd Koninkrijk observeert GMT + 01: 00.

UTC-offset Locaties die geen zomertijd gebruiken Locaties die zomertijd gebruiken
UTC-12: 00
UTC-11: 00
UTC-10: 00
 Cook eilanden
 Johnston Atoll
 Verenigde Staten: Hawaii
 Verenigde Staten: Andreanof Eilanden, Eilanden van de vier bergen, In de buurt van eilanden, Rat-eilanden (Aleoeten, Alaska)
UTC-09: 30  Frans-Polynesië: Marquesas-eilanden
UTC-09: 00  Frans-Polynesië: Gambier-eilanden  Verenigde Staten: Alaska (meest)
UTC-08: 00  Clipperton
 Pitcairn Islands
UTC-07: 00  Canada: British Columbia (noordoosten), Yukon
 Mexico: Baja California Sur, Nayarit (meest), Sinaloa, Sonora
 Verenigde Staten: Arizona (meest)
 Canada: Retourneren, British Columbia (zuidoosten), Northwest Territories, Nunavut (westen)
 Mexico: Chihuahua (noordwestelijke grens)
 Verenigde Staten: Arizona (Navajo Nation), Colorado, Idaho (meest), Kansas (West), Montana, Nebraska (West), New Mexico, Nevada (noordoostelijke grens), Noord-Dakota (zuidwesten), Oregon (oosten), zuid Dakota (West), Texas (West), Utah, Wyoming
UTC-06: 00
 Canada: Manitoba, Nunavut (centraal), Ontario (westen)
 Chili: Paaseiland
 Mexico (noordoostelijke grens)
 Verenigde Staten: Alabama, Arkansas, Florida (Noord West), Illinois, Indiana (noordwesten, zuidwesten), Iowa, Kansas (meest), Kentucky (West), Louisiana, Michigan (noordwestelijke grens), Minnesota, Mississippi, Missouri, Nebraska (meest), Noord-Dakota (meest), Oklahoma, zuid Dakota (meest), Tennessee (meest), Texas (meest), Wisconsin
UTC-05: 00
UTC-04: 00  Bermuda's
 Canada: Labrador (meest), New Brunswick, Nova Scotia, Prince Edward Island
 Chili (meest)
 Groenland: Pituffik ruimtebasis
 Paraguay
UTC-03: 30  Canada: Newfoundland, Labrador (zuidoosten)
UTC-03: 00  Saint Pierre en Miquelon
UTC-02: 00
UTC-01: 00  Kaapverdië
GMT + 00: 00  Faroe Islands
 Guernsey
 Ierland
 Isle of Man
 Jersey
 Portugal (meest)
 Spanje: Canarische eilanden
 Verenigd Koninkrijk
GMT + 01: 00
GMT + 02: 00
GMT + 03: 00
GMT + 03: 30  Iran
GMT + 04: 00
GMT + 04: 30  Afghanistan
GMT + 05: 00
GMT + 05: 30
GMT + 05: 45  Nepal
GMT + 06: 00
GMT + 06: 30
GMT + 07: 00
GMT + 08: 00
GMT + 08: 45  Australië: Eucla
GMT + 09: 00
GMT + 09: 30  Australië: Northern Territory  Australië: Zuid-Australië
GMT + 10: 00  Australië: Australian Capital Territory, Grondgebied van Jervis Bay, New South Wales (meest), Tasmanië, Victoria
GMT + 10: 30  Australië: Lord Howe Island
GMT + 11: 00  Norfolk Island
GMT + 12: 00  Nieuw Zeeland (meest)
GMT + 12: 45  Nieuw Zeeland: Chatham-eilanden
GMT + 13: 00
GMT + 14: 00  Kiribati: Line-eilanden

Geschiedenis

De schijnbare positie van de Zon in de lucht, en dus zonnetijd, verschilt per locatie vanwege de bolvormig vorm van de De aarde . Deze variatie komt overeen met vier minuten tijd voor iedereen mate of lengte, dus bijvoorbeeld als het zonnemiddag is London, het is ongeveer 10 minuten voor het middaguur van de zon Bristol, dat is ongeveer 2.5 graden naar het westen.

De Koninklijke Sterrenwacht, Greenwich, opgericht in 1675, opgericht Greenwichtijd (GMT), de gemiddelde zonnetijd op die locatie, als hulpmiddel voor zeelieden om de lengtegraad op zee te bepalen, waarbij een standaardreferentietijd wordt geboden terwijl elke locatie in Engeland een andere tijd gehouden.

Spoorweg tijd

Plaquette ter herdenking van de Railway General Time Convention van 1883 in Noord-Amerika
Het bedieningspaneel van de Time Zone Clock ervoor Transportmuseum van Coventry

In de 19e eeuw, toen transport en telecommunicatie verbeterden, werd het voor elke locatie steeds lastiger om zijn eigen zonnetijd te observeren. In november 1840 werd de Great Western Railway begon met het gebruik van GMT bewaard door draagbaar chronometers. Deze praktijk werd al snel gevolgd door andere spoorwegmaatschappijen in Groot-Brittannië en werd bekend als Spoorweg Tijd.

Rond 23 augustus 1852 werden voor het eerst tijdseinen uitgezonden door telegraaf van de Koninklijke Sterrenwacht. In 1855 gebruikte 98% van de openbare klokken in Groot-Brittannië GMT, maar het werd pas op 2 augustus 1880 de wettelijke tijd van het eiland. Sommige Britse klokken uit deze periode hebben twee minutenwijzers, een voor de lokale tijd en een voor GMT.

Op 2 november 1868 kwamen de toenmalige Britten Kolonie van Nieuw-Zeeland officieel een standaardtijd aangenomen die in de hele kolonie in acht moet worden genomen. Het was gebaseerd op lengtegraad 172 ° 30 ′ ten oosten van Greenwich, dat is 11 uur en 30 minuten voor op GMT. Deze standaard stond bekend als Nieuw-Zeelandse gemiddelde tijd.

Tijdwaarneming aan Noordamerikaanse spoorwegen in de 19e eeuw was complex. Elke spoorweg gebruikte zijn eigen standaardtijd, meestal gebaseerd op de lokale tijd van het hoofdkantoor of het belangrijkste eindpunt, en de treinschema's van de spoorweg werden gepubliceerd met zijn eigen tijd. Sommige kruispunten die door verschillende spoorwegen werden bediend, hadden een klok voor elke spoorweg, die elk een andere tijd aangaf.

Tijdzonekaart uit 1913 van de Verenigde Staten, met heel andere grenzen dan nu

Charles F. Dowd stelde rond 1863 een systeem voor van standaardtijdzones per uur voor Noord-Amerikaanse spoorwegen, hoewel hij destijds niets over de kwestie publiceerde en pas in 1869 spoorwegambtenaren raadpleegde. In 1870 stelde hij vier ideale tijdzones voor met noord-zuidgrenzen, de eerste gecentreerd op Washington, DC, maar in 1872 was de eerste gecentreerd op de meridiaan 75° ten westen van Greenwich, met natuurlijke randen zoals delen van de Appalachen. Het systeem van Dowd werd nooit geaccepteerd door de Noord-Amerikaanse spoorwegen. In plaats daarvan implementeerden de Amerikaanse en Canadese spoorwegen een versie voorgesteld door William F. Allen, de redacteur van de Traveller's officiële spoorweggids. De grenzen van de tijdzones liepen door treinstations, vaak in grote steden. Zo liep de grens tussen de oostelijke en centrale tijdzones door Detroit, Buffel, Pittsburgh, Atlanta en Charleston. Het werd ingehuldigd op zondag 18 november 1883, ook wel "The Day of Two Noons" genoemd, toen de klok van elk treinstation werd gereset omdat de standaardtijd in elke tijdzone om XNUMX uur was bereikt.

De Noord-Amerikaanse zones werden Intercolonial, Eastern, Central, Mountain en Pacific genoemd. Binnen een jaar gebruikte 85% van alle steden met meer dan 10,000 inwoners (ongeveer 200 steden) standaardtijd. Een opmerkelijke uitzondering was Detroit (ligt ongeveer halverwege tussen de meridianen van de oostelijke en centrale tijd), dat de lokale tijd bijhield tot 1900, daarna Central Standard Time probeerde, lokale gemiddelde tijd en Eastern Standard Time (EST) voordat een verordening van mei 1915 op EST werd vastgesteld en in augustus 1916 door een volksstemming werd geratificeerd. Aan de verwarring der tijden kwam een ​​einde toen standaardtijdzones formeel werden aangenomen door de Amerikaanse Congres functie in het Wet op de standaardtijd van 19 maart 1918.

Wereldwijde tijdzones

Italiaans wiskundige Quirico Filopanti introduceerde het idee van een wereldwijd systeem van tijdzones in zijn boek Miranda!, gepubliceerd in 1858. Hij stelde 24 uurlijkse tijdzones voor, die hij "longitudinale dagen" noemde, de eerste gericht op de meridiaan van Rome. Hij stelde ook een universele tijd voor voor gebruik in de astronomie en telegrafie. Zijn boek trok echter pas lang na zijn dood aandacht.

Schots-geboren Canadees mijnheer Sandford Vlaming stelde in 1876 een wereldwijd systeem van tijdzones voor - zie Sandford Fleming § Uitvinder van de wereldwijde standaardtijd. Het voorstel verdeelde de wereld in vierentwintig tijdzones met het label AY (J overslaan), die elk 15 lengtegraden beslaan. Alle klokken binnen elke zone zouden op dezelfde tijd worden ingesteld als de andere, maar verschilden een uur van die in de aangrenzende zones. Hij pleitte voor zijn systeem op verschillende internationale conferenties, waaronder de Internationale meridiaanconferentie, waar het enige aandacht kreeg. Het systeem is niet direct overgenomen, maar sommige kaarten verdelen de wereld in 24 tijdzones en kennen er letters aan toe, vergelijkbaar met het systeem van Fleming.

Wereldkaart van tijdzones in 1928

Rond 1900 hadden bijna alle bewoonde plaatsen op aarde een standaardtijdzone aangenomen, maar slechts enkele gebruikten een uurlijkse afwijking van GMT. Velen pasten de tijd op een plaatselijk astronomisch observatorium toe op een heel land, zonder enige verwijzing naar GMT. Het duurde vele decennia voordat alle tijdzones waren gebaseerd op een standaard offset van GMT of Coordinated Universal Time (UTC). Tegen 1929 hadden de meeste landen tijdzones per uur aangenomen, hoewel sommige landen zoals Iran, India, Myanmar en delen van Australië had tijdzones met een verschil van 30 minuten. Nepal was het laatste land dat een standaardoffset invoerde en in 05 licht verschoof naar UTC + 45:1986.

Alle naties gebruiken momenteel standaardtijdzones voor seculiere doeleinden, maar ze passen het concept niet allemaal toe zoals oorspronkelijk bedacht. Verschillende landen en onderverdelingen gebruiken afwijkingen van een half uur of een kwartier van de standaardtijd. Sommige landen, zoals China en India, een enkele tijdzone gebruiken, ook al overschrijdt de omvang van hun territorium de ideale lengtegraad van 15° gedurende een uur; andere landen, zoals Spanje en Argentinië, gebruik standaard offsets op uurbasis, maar niet noodzakelijkerwijs degene die zouden worden bepaald door hun geografische locatie. De gevolgen kunnen in sommige gebieden het leven van lokale burgers beïnvloeden en in extreme gevallen bijdragen aan grotere politieke problemen, zoals in het westen van China. In Rusland, die 11 tijdzones heeft, zijn in 2010 twee tijdzones verwijderd en hersteld in 2014.

schrijfwijze

ISO 8601

ISO 8601 is een norm opgesteld door de International Organization for Standardization het definiëren van methoden voor het weergeven van datums en tijden in tekstvorm, inclusief specificaties voor het weergeven van tijdzones.

Als er een tijd is Coordinated Universal Time (UTC), wordt een "Z" toegevoegd direct na de tijd zonder een spatie te scheiden. "Z" is de zoneaanduiding voor de nul UTC-offset. "09:30 UTC" wordt daarom voorgesteld als "09:30Z" of "0930Z". Evenzo wordt "14:45:15 UTC" geschreven als "14:45:15Z" of "144515Z". UTC-tijd is ook bekend als "Zulu"-tijd, aangezien "Zulu" een fonetisch alfabet codewoord voor de letter "Z".

Offsets van UTC zijn geschreven in het formaat ±uu:mm, ±uumm of ±hh (uur voor of achter UTC). Als de beschreven tijd bijvoorbeeld een uur voorloopt op UTC (zoals de tijd in Duitsland tijdens de winter), zou de zone-aanduiding "+ 01: 00", "+0100", of simpelweg "+01". Deze numerieke weergave van tijdzones wordt toegevoegd aan lokale tijden op dezelfde manier als alfabetische tijdzone-afkortingen (of "Z", zoals hierboven) worden toegevoegd. De afwijking van UTC verandert met zomertijd, bijv. een tijdsverschil in Chicago, die in de Noord-Amerikaanse centrale tijdzone, is "-06: 00" voor de winter (Central Standard Time) en "-05: 00" voor de zomer (Central Daylight Time).

Afkortingen

Tijdzones worden vaak weergegeven door alfabetische afkortingen zoals "EST", "WST" en "CST", maar deze maken geen deel uit van de internationale tijd- en datumstandaard ISO 8601 . Dergelijke aanduidingen kunnen dubbelzinnig zijn; "CST" kan bijvoorbeeld betekenen (Noord-Amerikaans) Centrale standaardtijd (UTC-06:00), Cuba-standaardtijd (UTC-05:00) en China standaardtijd (UTC+08:00), en het is ook een veelgebruikte variant van ACST (Australische centrale standaardtijd, UTC+09:30).

Conversies

Conversie tussen tijdzones volgt de relatie

"tijd in zone A" − "UTC-offset voor zone A" = "tijd in zone B" − "UTC-offset voor zone B",

waarin elke kant van de vergelijking gelijk is aan UTC.

De conversievergelijking kan worden herschikt naar

"tijd in zone B" = "tijd in zone A" − "UTC-offset voor zone A" + "UTC-offset voor zone B".

Bijvoorbeeld, de New York Stock Exchange opent om 09:30 (EST, UTC-offset= −05:00). In Californië (PST, UTC-offset= −08:00) en India (IS, UTC offset= +05:30), opent de New York Stock Exchange om

tijd in Californië = 09:30 − (−05:00) + (−08:00) = 06:30;
tijd in India = 09:30 − (−05:00) + (+05:30) = 20:00.

Deze berekeningen worden ingewikkelder in de buurt van de tijdwisseling naar of van zomertijd, aangezien de UTC-offset voor het gebied een functie wordt van de UTC-tijd.

De tijdsverschillen kunnen ook leiden tot andere data. Bijvoorbeeld wanneer het maandag 22 uur is Egypte (UTC+02:00), het is dinsdag 01:00 uur Pakistan (UTC+05:00).

De tabel "Tijd per zone" geeft een overzicht van de tijdsrelaties tussen de verschillende zones.

Nautische tijdzones

Sinds de jaren 1920, een nautische standaardtijd systeem is in gebruik geweest voor schepen op de hoge zeeën. Als ideale vorm van het terrestrische tijdzonesysteem bestaan ​​nautische tijdzones uit bloedvergieten van 15° ten opzichte van GMT met een geheel aantal uren. Een nautische datumlijn volgt de 180e meridiaan en deelt een deel van 15° in twee delen van 7.5° die ±12 uur verschillen van GMT.

In de praktijk kan elk schip echter kiezen hoe laat het op elke locatie waarneemt. Schepen kunnen besluiten hun klokken op een geschikt tijdstip bij te stellen, meestal 's nachts, niet precies wanneer ze een bepaalde lengtegraad overschrijden. Sommige schepen blijven gewoon de hele reis op de tijd van de vertrekkende haven.

Verschuiving van tijdzones

Verschil tussen zonnetijd en kloktijd tijdens zomertijd:
1u ± 30 min achterstand
0u ± 30m
1 uur ± 30 m vooruit
2 uur ± 30 m vooruit
3 uur ± 30 m vooruit
  Zomertijd waargenomen
  DST voorheen waargenomen
  Zomertijd nooit waargenomen

Ideale tijdzones, zoals nautische tijdzones, zijn gebaseerd op de gemiddelde zonnetijd van een bepaalde meridiaan in het midden van die zone met grenzen op 7.5 graden ten oosten en ten westen van de meridiaan. In de praktijk worden veel tijdzonegrenzen echter veel verder naar het westen getrokken en liggen sommige landen volledig buiten hun ideale tijdzones.

Bijvoorbeeld ook al gaat de nulmeridiaan (0°) erdoor Spanje en Frankrijk, gebruiken ze de gemiddelde zonnetijd van 15 graden oost (Midden-Europese tijd) in plaats van 0 graden (Greenwich Mean Time). Frankrijk gebruikte voorheen GMT, maar werd tijdens de Duitse bezetting van het land tijdens de Tweede Wereldoorlog en schakelde na de oorlog niet terug. Evenzo nam Nederland voorafgaand aan de Tweede Wereldoorlog de "Amsterdamse tijd" in acht, die twintig minuten voorliep op de Greenwich Mean Time. Ze waren tijdens de oorlog verplicht de Duitse tijd te volgen en hielden die daarna aan. Halverwege de jaren zeventig begon Nederland, net als andere Europese staten, de zomertijd in acht te nemen.

Een reden om tijdzonegrenzen ver naar het westen van hun ideale meridianen te trekken, is om een ​​efficiënter gebruik van middagzon mogelijk te maken. Sommige van deze locaties gebruiken ook zomertijd (DST), waardoor het verschil met de lokale zonnetijd verder toeneemt. Als gevolg hiervan, in de zomer, zonne-middag in de Spaanse stad Vigo vindt plaats om 14:41 kloktijd. Dit meest westelijke deel van continentaal Spanje ervaart nooit zonsondergang vóór 18:00 uur, zelfs niet in de winter, ondanks dat het 42 graden ten noorden van de evenaar ligt. Tegen de zomer zonnestilstand, Vigo heeft zonsondergangtijden na 22 uur, vergelijkbaar met die van Stockholm, in dezelfde tijdzone en 17 graden verder naar het noorden. Stockholm heeft echter veel eerdere zonsopgangen.

Een extremer voorbeeld is Nome, Alaska, dat is op 165 ° 24'W lengtegraad - net ten westen van het centrum van de geïdealiseerde Samoa-tijdzone (165 ° W). Toch merkt Nome op Alaska-tijd (135 ° W) met zomertijd, dus het is iets meer dan twee uur voor op de zon in de winter en meer dan drie uur in de zomer. Kotzebue, Alaska, ook in de buurt van dezelfde meridiaan maar ten noorden van de poolcirkel twee zonsondergangen op dezelfde dag begin augustus, de ene kort na middernacht aan het begin van de dag en de andere kort voor middernacht aan het einde van de dag.

China strekt zich uit tot in het westen tot 73 ° E, maar alle delen ervan gebruiken GMT + 08: 00 (120 ° E), dus zonne-"middag" kan pas om 15 uur voorkomen in westelijke delen van China, zoals Xinjiang. De Afghaans-Chinese grens markeert het grootste terrestrische tijdzoneverschil op aarde, met een verschil van 3.5 uur tussen UTC+4:30 in Afghanistan en China's GMT + 08: 00.

Een visualisatie van de discrepantie tussen kloktijd en zonnetijd op verschillende locaties. In blauwe gebieden loopt de kloktijd achter op de zonnetijd; in rode gebieden is het omgekeerde waar. De twee zijn gesynchroniseerd in de witte gebieden.

Zomertijd

Veel landen, en soms alleen bepaalde regio's van landen, hanteren gedurende een deel van het jaar zomertijd (DST), ook wel zomertijd genoemd. Dit gaat meestal gepaard met vooruitgaan klokken bij een uur bijna aan het begin van voorjaar en weer aanpassen herfst ("spring naar voren", "terugvallen"). Moderne zomertijd werd voor het eerst voorgesteld in 1907 en werd in 1916 op grote schaal gebruikt als een oorlogstijd maatregel gericht steenkool besparen. Ondanks controverse, veel landen hebben het sindsdien af ​​en aan gebruikt; details variëren per locatie en af ​​en toe wisselen. Landen rond de evenaar houden meestal geen rekening met zomertijd, aangezien het seizoensverschil in zonlicht daar minimaal is.

Computersystemen

veel computer besturingssystemen neem de nodige ondersteuning op voor het werken met alle (of bijna alle) mogelijke lokale tijden op basis van de verschillende tijdzones. Intern gebruiken besturingssystemen meestal GMT als hun basis tijdwaarneming standaard, terwijl het services biedt voor het converteren van lokale tijden van en naar UTC, en ook de mogelijkheid om lokale tijdconversies automatisch te wijzigen aan het begin en einde van de zomertijd in de verschillende tijdzones. (Zie het artikel op zomertijd voor meer informatie over dit aspect).

Webservers die webpagina's voornamelijk presenteren voor een publiek in een enkele tijdzone of een beperkt aantal tijdzones, geven de tijden doorgaans weer als lokale tijd, misschien met UTC-tijd tussen haakjes. Meer internationaal georiënteerde websites kunnen tijden alleen in UTC weergeven of een willekeurige tijdzone gebruiken. De internationale Engelstalige versie van CNN bevat bijvoorbeeld GMT en Hong Kong Time, terwijl de Amerikaanse versie laat zien Eastern Time. US Eastern Time en Pacific tijd worden ook vrij vaak gebruikt op veel in de VS gevestigde Engelstalige websites met een wereldwijd lezerspubliek. Het formaat is meestal gebaseerd op de W3C Let op "datetime".

Email systemen en andere berichtensystemen (IRC-chatEnz.). tijdstempelberichten met behulp van UTC, of ​​anders de tijdzone van de afzender opnemen als onderdeel van het bericht, zodat het ontvangende programma de datum en tijd van verzending van het bericht kan weergeven in de lokale tijd van de ontvanger.

Database records die een tijdstempel bevatten, gebruiken doorgaans UTC, vooral wanneer de database deel uitmaakt van een systeem dat meerdere tijdzones omvat. Het gebruik van lokale tijd voor tijdstempelrecords wordt niet aanbevolen voor tijdzones die zomertijd toepassen, omdat er eenmaal per jaar een periode van een uur is waarin lokale tijden dubbelzinnig zijn.

Kalender systemen tegenwoordig koppelen ze hun tijdstempels meestal aan UTC en laten ze ze anders zien op computers die zich in verschillende tijdzones bevinden. Dat werkt bij telefonische of internetvergaderingen. Het werkt minder goed op reis, omdat wordt aangenomen dat de agenda-afspraken plaatsvinden in de tijdzone waarop de computer of smartphone stond toen de afspraak werd gemaakt. De gebeurtenis kan op het verkeerde moment worden weergegeven. Als een New Yorker bijvoorbeeld om 9 uur met iemand in Los Angeles wil afspreken en om 9 uur een agenda-item invoert (waarvan de computer aanneemt dat het New Yorkse tijd is), zal de agenda-item om 6 uur zijn als de computer de tijd neemt zone. Er is ook een optie in nieuwere versies van Microsoft Outlook om de tijdzone in te voeren waarin een gebeurtenis zal plaatsvinden, maar vaak niet in andere kalendersystemen. Kalendersoftware moet ook omgaan met zomertijd (zomertijd). Als om politieke redenen de begin- en einddatum van de zomertijd worden gewijzigd, moeten agenda-items hetzelfde blijven in lokale tijd, ook al kunnen ze verschuiven in UTC-tijd. In Microsoft Outlook worden daarom tijdstempels zonder DST-offsets opgeslagen en gecommuniceerd. Daarom wordt een afspraak in Londen om 12 uur in de zomer weergegeven als 00:00 (UTC+00:13), ook al vindt het evenement daadwerkelijk plaats om 00:XNUMX UTC. In Google Calendar, worden agenda-afspraken opgeslagen in UTC (hoewel weergegeven in lokale tijd) en kunnen worden gewijzigd door wijzigingen in de tijdzone, hoewel de normale start en het einde van de zomertijd worden gecompenseerd (vergelijkbaar met veel andere kalendersoftware).

Besturingssystemen

Unix

De meeste Unix-achtige systemen, oa Linux en Mac OS X, houd de systeemtijd in time_t-indeling, die het aantal seconden vertegenwoordigt (exclusief sprong seconden) die zijn verstreken sinds 00:00:00 Coordinated Universal Time (UTC) op donderdag 1 januari 1970. Standaard is de externe weergave als UTC (Coordinated Universal Time), hoewel individuele processen tijdzones kunnen specificeren met behulp van de TZ variabele omgeving. Hierdoor kunnen gebruikers in meerdere tijdzones dezelfde computer gebruiken, waarbij hun respectieve lokale tijden correct worden weergegeven voor elke gebruiker. Tijdzone-informatie is meestal afkomstig van de IANA-tijdzonedatabase. In feite zijn veel systemen, inclusief alles dat de GNU C-bibliotheek, kunnen gebruik maken van deze databank.

Microsoft Windows

Ramen-gebaseerde computersystemen voorafgaand aan Windows 2000 gebruikte lokale tijd, maar Windows 2000 en hoger kunnen UTC gebruiken als basissysteemtijd. De systeem register bevat tijdzone-informatie met de afwijking van UTC en regels die de start- en einddatums voor zomertijd in elke zone aangeven. Interactie met de gebruiker maakt normaal gesproken gebruik van lokale tijd en applicatiesoftware kan de tijd in verschillende zones berekenen. Terminal Servers externe computers toestaan ​​hun tijdzone-instellingen om te leiden naar de Terminal Server, zodat gebruikers de juiste tijd voor hun tijdzone zien in hun desktop-/toepassingssessies. Terminal Services gebruikt de basistijd van de server op de Terminal Server en de tijdzone-informatie van de client om de tijd in de sessie te berekenen.

Programmeertalen

Java

Hoewel de meeste applicatiesoftware het onderliggende besturingssysteem gebruikt voor tijdzone-informatie, het Java-platform, vanaf versie 1.3.1, heeft zijn eigen tijdzonedatabase bijgehouden. Deze database wordt bijgewerkt wanneer tijdzoneregels veranderen. Oracle biedt hiervoor een updater-tool.

Als alternatief voor de tijdzone-informatie die bij het Java-platform wordt geleverd, kunnen programmeurs ervoor kiezen om de Joda-Time-bibliotheek te gebruiken. Deze bibliotheek bevat zijn eigen tijdzonegegevens op basis van de IANA-tijdzonedatabase.

Vanaf Java 8 is er een nieuwe datum- en tijd-API die kan helpen bij het converteren van tijdzones. Java 8 Datum Tijd

JavaScript

Traditioneel was er weinig ondersteuning voor tijdzones JavaScript. In wezen moest de programmeur de UTC-offset extraheren door een tijdobject te instantiëren, er een GMT-tijd uit te halen en de twee te onderscheiden. Dit biedt geen oplossing voor complexere variaties in zomertijd, zoals uiteenlopende zomertijdrichtingen tussen noordelijk en zuidelijk halfrond.

ECMA-402, de standaard voor Internationalization API voor JavaScript, biedt manieren om tijdzones op te maken. Vanwege de beperkte omvang bevatten sommige implementaties of distributies dit echter niet.

Perl

Het DateTime-object in Perl ondersteunt alle tijdzones in de Olson DB en omvat de mogelijkheid om tijdzones te krijgen, in te stellen en om te zetten.

PHP

De DateTime-objecten en gerelateerde functies zijn gecompileerd in het PHP kern sinds 5.2. Dit omvat de mogelijkheid om de standaardtijdzone van het script op te halen en in te stellen, en DateTime is intern op de hoogte van zijn eigen tijdzone. PHP.net biedt hierover uitgebreide documentatie. Zoals daar vermeld, kan de meest actuele tijdzonedatabase worden geïmplementeerd via de PECL tijdzonedb.

Python

De standaard module datetime meegeleverd met Python slaat op en werkt op de tijdzone-informatieklasse tzinfo. De pytz-module van derden biedt toegang tot de volledige IANA-tijdzonedatabase. Negatieve tijdzone-offset in seconden is opgeslagen time.timezone- en time.altzone-attributen. Vanaf Python 3.9 introduceert de zoneinfo-module tijdzonebeheer zonder dat er een module van derden nodig is.

Koetjes en kalfjes

Elke Koetjes en kalfjes dialect wordt geleverd met zijn eigen ingebouwde klassen voor datums, tijden en tijdstempels, waarvan slechts enkele de klassen DateAndTime en Duration implementeren, zoals gespecificeerd door de ANSI Smalltalk Standard. VisualWorks biedt een TimeZone-klasse die maximaal twee jaarlijks terugkerende offset-overgangen ondersteunt, waarvan wordt aangenomen dat ze van toepassing zijn op alle jaren (hetzelfde gedrag als Windows-tijdzones). Piepen biedt een tijdzoneklasse die geen offset-overgangen ondersteunt. Dolfijn Smalltalk ondersteunt helemaal geen tijdzones.

Voor volledige ondersteuning van de tz-database (zoneinfo) in een Smalltalk-toepassing (inclusief ondersteuning voor een willekeurig aantal jaarlijks terugkerende offset-overgangen, en ondersteuning voor verschillende intra-jaar offset-overgangsregels in verschillende jaren) de derde partij, open-source, ANSI - Smalltalk-compatibele Chronos Date/Time Library is beschikbaar voor gebruik met een van de volgende Smalltalk-dialecten: VisualWorks, Squeak, Gemstone of Dolphin.

Tijd in de ruimte

Ruimtevaartuigen in een baan om de aarde kunnen in een periode van 24 uur veel zonsopgangen en zonsondergangen meemaken, of helemaal geen. Daarom is het niet mogelijk om de tijd ten opzichte van de zon te kalibreren en toch een slaap/waakcyclus van 24 uur te respecteren. Een gangbare praktijk voor ruimteonderzoek is om de op aarde gebaseerde tijd van de lanceerplaats of missiecontrole te gebruiken, waarbij de slaapcycli van de bemanning en controllers worden gesynchroniseerd. De International Space Station gebruikt normaal gesproken Greenwich Mean Time (GMT).

Tijdwaarneming op Mars kan complexer zijn, aangezien de planeet een zonnedag heeft van ongeveer 24 uur en 40 minuten, bekend als a sol. Aardcontrollers voor sommige Mars-missies hebben hun slaap / waakcycli gesynchroniseerd met de dag op Mars, omdat rover-activiteit op zonne-energie op het oppervlak gebonden was aan perioden van licht en donker.

Zie ook

Opmerkingen

  1. ^ a b Observeert UTC+00:00 rond Ramadan.

Referenties

  1. ^ "Marokko voert opnieuw klokwijzigingen in voor Ramadan 2019". Timeanddate.com. 19 april 2019. Gearchiveerd van het origineel op 29 december 2020.
  2. ^ "Tijdzone in Casablanca, Marokko". Timeanddate.com. Gearchiveerd van het origineel op 30 maart 2021.
  3. ^ "Tijdzone in El Aaiún, Westelijke Sahara". Timeanddate.com. Gearchiveerd van het origineel op 14 februari 2021.
  4. ^ a b "Décret nº 2017-292 du 6 mars 2017 relatif au temps légal français" [Besluit nr. 2017-292 van 6 maart 2017 ten opzichte van de Franse wettelijke tijd] (in het Frans). Legifrance. 8 maart 2017. Gearchiveerd van het origineel op 2 december 2020.
  5. ^ "Breedte- en lengtegraad van wereldsteden". Info graag. Gearchiveerd van het origineel op 24 mei 2011. Ontvangen April 18, 2012.
  6. ^ "WESTMINSTER MEDICAL SOCIETY. Zaterdag 21 november 1840". The Lancet. 35 (901): 383 december 1840. twee:10.1016/s0140-6736(00)59842-0. ISSN 0140-6736. Gearchiveerd van het origineel op 30 maart 2021. Ontvangen Januari 27, 2021.
  7. ^ "Bristol-tijd". GreenwichMeanTime. com, Gearchiveerd vanuit het origineel juni 28, 2006. Ontvangen December 5, 2011.
  8. ^ "Telegraaflijn aangelegd over Cook Strait". Ministerie van Cultuur en Erfgoed van Nieuw-Zeeland. Gearchiveerd van het origineel op 18 februari 2020. Ontvangen Januari 5, 2020.
  9. ^ "Onze tijd. Hoe we het hebben gekregen. De methode van Nieuw-Zeeland. Een aanwijzing voor de wereld". Papieren verleden. Avond Post. P. 10. Gearchiveerd van het origineel op 8 oktober 2013. Ontvangen Oktober 2, 2013.
  10. ^ Alfred, Randy (18 november 2010). "18 november 1883: Spoorwegtijd gaat van kust tot kust". Bedraad. Gearchiveerd van het origineel op 19 augustus 2018. Ontvangen Juli 30, 2018.
  11. ^ "Economie van tijdzones" (PDF), Gearchiveerd vanuit het origineel (PDF) op mei 14, 2012.  (1.89 MB)
  12. ^ "The Times Verslagen over "de dag van twee middagen"". Geschiedenis is belangrijk. Gearchiveerd van het origineel op 4 april 2012. Ontvangen December 5, 2011.
  13. ^ "Resolutie over nieuwe standaardtijd door Chicago". Sos.state.il.us. Gearchiveerd van het origineel Oktober 5, 2011. Ontvangen December 5, 2011.
  14. ^ Quirico Filopanti van scienzagiovane, Universiteit van Bologna, Italië. Gearchiveerd 17 januari 2013, bij de Naar Wayback Machine
  15. ^ Gianluigi Parmeggiani (Osservatorio Astronomico di Bologna), De oorsprong van tijdzones Gearchiveerd 24 augustus 2007, bij de Naar Wayback Machine
  16. ^ Vlaming, Sandford (1886). "Tijdrekening voor de twintigste eeuw". Jaarverslag van de raad van regenten van het Smithsonian Institution (1): 345-366. Herdrukt in 1889: Tijdrekening voor de twintigste eeuw de internet Archive.
  17. ^ Stromberg, Joseph (18 november 2011). "Sandford Fleming zet de wereldklok". Smithsonian Magazine.
  18. ^ "Tijdzone- en klokveranderingen in Kathmandu, Nepal". www.timeanddate.com. Gearchiveerd van het origineel op 22 januari 2021. Ontvangen December 1, 2020.
  19. ^ Schiavenza, Matt (5 november 2013). "China heeft maar één tijdzone - en dat is een probleem". De Atlantische. Gearchiveerd van het origineel op 22 augustus 2018. Ontvangen Augustus 22, 2018.
  20. ^ "Rusland vermindert aantal tijdzones". TijdEnDatum.com. Maart 23, 2010. Gearchiveerd van het origineel op 9 augustus 2020. Ontvangen Kan 31, 2020.
  21. ^ "About Time: Enorm land, negen tijdzones" (Video). BBC. Maart 22, 2011. Gearchiveerd van het origineel op 13 februari 2019. Ontvangen Februari 12, 2019.
  22. ^ 'Russische klokken gaan in winter weer achteruit, 11 tijdzones keren terug'. Reuters. Juli 2014. Gearchiveerd van het origineel op 28 oktober 2020. Ontvangen Oktober 25, 2020.
  23. ^ "In Canada kun je de datum gewoon opschrijven zoals je wilt". Atlas Obscura. Juni 8, 2015. Gearchiveerd van het origineel op 22 augustus 2018. Ontvangen Augustus 22, 2018.
  24. ^ a b "Z - Zulu-tijdzone (afkorting tijdzone)". TijdEnDatum.com. Gearchiveerd van het origineel op 22 augustus 2018. Ontvangen Augustus 22, 2018.
  25. ^ "Wat is UTC- of GMT-tijd?". www.nhc.noaa.gov. Gearchiveerd van het origineel op 22 augustus 2018. Ontvangen Augustus 22, 2018.
  26. ^ Afkortingen van tijdzones - Wereldwijde lijst Gearchiveerd 21 augustus 2018, bij de Naar Wayback Machine, Timeanddate.com.
  27. ^ Bowditch, Nathaniël. Amerikaanse praktische navigator. Washington: Overheidsdrukkerij, 1925, 1939, 1975.
  28. ^ Hill, John C., Thomas F. Utegaard, Gerard Riordan. Dutton's navigatie en loodsen. Annapolis: Marine Instituut van de Verenigde Staten1958.
  29. ^ Hoezo, Derek. Greenwich Time en de ontdekking van de lengtegraad​ Oxford: Oxford University Press, 1980. ISBN 0-19-215948-8.
  30. ^ Wat is cruiseschiptijd? Gearchiveerd 30 maart 2021, bij de Naar Wayback Machine, Cruisecriticus, 8 januari 2020.
  31. ^ Veelgestelde Vragen/FAQ Gearchiveerd 14 februari 2021, bij de Naar Wayback Machine, Caribische avonturen Roatan.
  32. ^ Poulle, Yvonne (1999). "La France à l'heure duitsland" (PDF). Bibliothèque de l'École des Chartes. 157 (2): 493-502. twee:10.3406/bec.1999.450989. Gearchiveerd (PDF) van het origineel op 4 september 2015. Ontvangen Januari 11, 2012.
  33. ^ "法定时与北京时间" (in Chinees).de beste foto's. Gearchiveerd van het origineel Op november 14, 2006.
  34. ^ Vigo, Galicië, Spanje – Zonsopgang, zonsondergang en daglengte Gearchiveerd 10 november 2015, bij de Naar Wayback Machine, Timeanddate.com.
  35. ^ Stockholm, Zweden – Zonsopgang, zonsondergang en daglengte Gearchiveerd 9 februari 2021, bij de Naar Wayback Machine, Timeanddate.com.
  36. ^ O'Hara, Doug (11 maart 2007). "Alaska: tijd om daglicht te stelen". Wetenschap in het Verre Noorden. Gearchiveerd van het origineel op 27 september 2007. Ontvangen Kan 11, 2007.
  37. ^ Dorp in Alaska krijgt vrijdag twee zonsondergangen Gearchiveerd 20 oktober 2020, bij de Naar Wayback Machine, United Press International, 7 augustus 1986.
  38. ^ Kashgar, Xinjiang, China – Zonsopgang, zonsondergang en daglengte Gearchiveerd 8 november 2020, bij de Naar Wayback Machine, Timeanddate.com
  39. ^ "Internationale CNN". Editie.cnn.com. Gearchiveerd van het origineel op 10 maart 2018. Ontvangen December 5, 2011.
  40. ^ "Verenigde Staten CNN". Cnn. com. Gearchiveerd van het origineel op 11 september 2001. Ontvangen December 5, 2011.
  41. ^ "Richtlijnen voor Ubuntu IRC-vergaderingen". Canonical Ltd. Augustus 6, 2008. Gearchiveerd van het origineel op 25 februari 2011. Ontvangen Juli 13, 2009.
  42. ^ Hoe tijdzonenormalisatie werkt in Microsoft Outlook Gearchiveerd 6 oktober 2015, bij de Naar Wayback Machine. Microsoft (2015).
  43. ^ Gebruik Google Agenda in verschillende tijdzones Gearchiveerd 16 oktober 2015, bij de Naar Wayback Machine. Google Agenda Help (vanaf oktober 2015)
  44. ^ "The Open Group Base Specifications Issue 7, sectie 4.16 Seconds Since the Epoch". De open groep. Gearchiveerd van het origineel op 22 december 2017. Ontvangen Januari 22, 2017.
  45. ^ "tzset(3) man-pagina van FreeBSD 12.1-RELEASE". freebsd.org. Het FreeBSD-project. Gearchiveerd van het origineel op 9 augustus 2020. Ontvangen April 21, 2020.
  46. ^ "GetSystemTime-functie (Windows)". msdn.microsoft.com. Gearchiveerd van het origineel op 13 februari 2018. Ontvangen Februari 13, 2018.
  47. ^ "Tijdzone-updateprogramma". Java.sun.com. Gearchiveerd van het origineel op 24 november 2011. Ontvangen December 5, 2011.
  48. ^ "Joda-tijd". Joda-time.sourceforge.net. Gearchiveerd van het origineel op 3 december 2011. Ontvangen December 5, 2011.
  49. ^ "tz-database". Twinsun. com. 26 december 2007. Gearchiveerd van het origineel juni 23, 2012. Ontvangen December 5, 2011.
  50. ^ "ECMAScript 2015 Internationalisering API-specificatie". ecma-international.org. ECMA Internationaal. juni 2015. Gearchiveerd van het origineel op 26 oktober 2019. Ontvangen September 4, 2019.
  51. ^ "Internationaliseringsondersteuning". Node.js v12.10.0 Documentatie. Gearchiveerd van het origineel op 28 augustus 2019. Ontvangen September 4, 2019.
  52. ^ "Datum Tijd". METACPAN. Gearchiveerd van het origineel op 29 maart 2014. Ontvangen April 14, 2014.
  53. ^ "Datum Tijd". Php.net. Gearchiveerd van het origineel op 22 november 2011. Ontvangen December 5, 2011.
  54. ^ "pytz-module". Pytz.sourceforge.net. Gearchiveerd van het origineel op 30 november 2011. Ontvangen December 5, 2011.
  55. ^ "zoneinfo-module". www.python.org. Gearchiveerd van het origineel op 7 februari 2021. Ontvangen Februari 8, 2021.
  56. ^ Chronos Datum/Tijd Bibliotheek Gearchiveerd 5 april 2014, bij de Naar Wayback Machine
  57. ^ "Vraag het de bemanning: STS-111". National Aeronautics and Space Administration. 19 juni 2002. Gearchiveerd van het origineel September 28, 2015. Ontvangen September 10, 2015.
  58. ^ Lu, Ed (8 september 2003). "Dag in het leven". National Aeronautics and Space Administration. Gearchiveerd van het origineel September 1, 2012. Ontvangen September 10, 2015.
  59. ^ Nieuwe trucs kunnen het Mars Rover-team helpen om op Mars te leven Gearchiveerd 12 augustus 2014, bij de Naar Wayback Machine, Megan Gannon, Space.com, September 28, 2012.

Verdere lezing

Externe links

  • Media gerelateerd aan Tijdzones op Wikimedia Commons