Tjasker Zandpoel

In de wereld van vandaag is Tjasker Zandpoel een onderwerp dat de aandacht heeft getrokken van miljoenen mensen over de hele wereld. Vanaf het begin tot aan de impact ervan op de hedendaagse samenleving is Tjasker Zandpoel het onderwerp geweest van studie, debat en controverse. Door de jaren heen heeft het zijn relevantie bewezen op verschillende gebieden, van politiek tot populaire cultuur. In dit artikel zullen we de verschillende aspecten van Tjasker Zandpoel onderzoeken, waarbij we de evolutie ervan in de loop van de tijd en de invloed ervan op de hedendaagse samenleving analyseren. Vanaf de eerste manifestaties tot de huidige gevolgen blijft Tjasker Zandpoel een onderwerp van interesse voor onderzoekers, academici en het grote publiek.

Zandpoel
Tjasker Zandpoel
Basisgegevens
Plaats Wijckel
Bouwjaar 1975
Type Tjasker
Functie Poldermolen
Bestemming  Inmaler van natuurgebied Sânpoel
Huidig gebruik  poldermolenBewerken op Wikidata
Monumentstatus gemeentelijk monumentBewerken op Wikidata
Externe link(s)
Molendatabase
De Hollandsche Molen
Portaal  Portaalicoon   Molens

De tjasker Zandpoel (Fries: Sânpoel) is een paaltjasker bij de Nederlandse plaats Wijckel (provincie Friesland) uit 1975. De windmolen heeft als functie poldermolen.

De molen voorziet het natuurgebied de Sânpoel van water. Eigenaar is Staatsbosbeheer Oudemirdum. De tjasker staat bij een parkeerplaats langs de N359 en heeft de status gemeentelijk monument. Sinds maart 2011 wordt deze tjasker weer geregeld in werking gesteld door enkele vrijwilligers van Staatsbosbeheer. De molen is tot op enkele meters te benaderen; als de molenaar aanwezig is, is het tevens mogelijk kijkje binnen het hek te nemen.

Restauraties

  • 1993: Verlengen van de tonmolen aan het verlaagde polderpeil.
  • 2011: Vangwiel vernieuwd, wateruitstroom hersteld, hek vernieuwd, tonmolen gerepareerd en de lagers geïnspecteerd.

Periodiek onderhoud

  • De molen wordt elk jaar in de houtolie gezet.

Zie ook