Verenigd Koninkrijk



Nog nooit in de geschiedenis van de mensheid is er zoveel informatie over geweest Verenigd Koninkrijk verkennen in 2023: een uitgebreide gids zoals er nu is dankzij internet. Echter, deze toegang tot alles wat met Verenigd Koninkrijk verkennen in 2023: een uitgebreide gids is niet altijd gemakkelijk. Verzadiging, slechte bruikbaarheid en de moeilijkheid om onderscheid te maken tussen juiste en onjuiste informatie over Verenigd Koninkrijk verkennen in 2023: een uitgebreide gids zijn vaak moeilijk te overwinnen. Dat is wat ons motiveerde om een ​​betrouwbare, veilige en effectieve site te maken.

Het was ons duidelijk dat om ons doel te bereiken, het niet voldoende was om over correcte en geverifieerde informatie te beschikken Verenigd Koninkrijk verkennen in 2023: een uitgebreide gids . Alles waarover we hadden verzameld Verenigd Koninkrijk verkennen in 2023: een uitgebreide gids moest ook op een duidelijke, leesbare manier worden gepresenteerd, in een structuur die de gebruikerservaring faciliteerde, met een schoon en efficiënt ontwerp, en die prioriteit gaf aan laadsnelheid. We hebben er alle vertrouwen in dat we dit hebben bereikt, hoewel we altijd bezig zijn om kleine verbeteringen aan te brengen. Als je hebt gevonden wat je nuttig vond Verenigd Koninkrijk verkennen in 2023: een uitgebreide gids en je hebt je op je gemak gevoeld, we zullen heel blij zijn als je terugkomt scientiaen.com wanneer je wilt en nodig hebt.

Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland
Hymne: "God bescherme de koning"
Koninklijk wapen in Schotland:
Koninklijk wapen van het Verenigd Koninkrijk (Schotland).svg
Europa-VK (orthografische projectie).svg
Europa-VK.svg
Territoriale wateren - Verenigd Koninkrijk.svg
Locatie van het Verenigd Koninkrijk (donkergroen)

in Europa (donker grijs)

Kapitaal
en grootste stad
London
51 ° 30'N 0 ° 7 /51.500 ° N 0.117 ° W / 51.500; -0.117
Officiële taal
en nationale taal
Regionale en minderheidstalen
Etnische groepen
(2011)
Godsdienst
(2011)
Demoniem(en)
  • Brits
  • Brit
  • Brit (spreektaal)
vormen landen
OverheidGecentraliseerde parlementair constitutionele monarchie
• Monarch
Karel III
Rishi sunak
wetgevende machtParlement
Britse Hogerhuis
Lagerhuis
Training
1535 en 1542
24 maart 1603
22 juli 1706
1 mei 1707
1 januari 1801
5 december 1922
De Omgeving
• Totaal
242,495 km2 (93,628 vierkante mijl) (78)
• Water (%)
1.51 (2015)
Bevolking
• Schatting voor 2023
Neutrale stijging 68,138,484 (21)
• Volkstelling van 2011
63,182,178 (22nd)
• Dikte
270.7/km2 (701.1/m²) (50)
Het BBP (PPP)schatting 2023
• Totaal
Laat uw omzet $ 3.847 biljoen (10)
• Per hoofd van de bevolking
Laat uw omzet $ 56,471 (28)
Het BBP (nominaal)schatting 2023
• Totaal
Laat uw omzet $ 3.159 biljoen (6)
• Per hoofd van de bevolking
Laat uw omzet $ 46,371 (22nd)
Gini (2019)Negatieve stijging 36.6
medium
HDI (2021)Laat uw omzet 0.929
zeer · 18
ValutaBritse pond (GBP)
tijdzoneGMT+0 (Greenwichtijd, NAT)
• Zomer (STD)
GMT+1 (Britse zomertijd, WEST)
Datumnotatie
  • dd/mm/yyyy
  • yyyy-mm-dd (AD)
Rijzijdelinks
Oproepcode+ 44
ISO 3166-codeGB
Internet-TLD.uk

De Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland, algemeen bekend als de Verenigd Koninkrijk (UK) Of Groot-Brittannië, is een Land in West-Europa, voor de noordwestkust van de continentaal vasteland. Het bestaat uit Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland. Het Verenigd Koninkrijk omvat het eiland Groot Brittanië, het noordoostelijke deel van het eiland Ierland, en veel kleinere eilanden in de Britse eilanden. Noord-Ierse aandelen een landgrens met de Republic of Ireland; anders wordt het Verenigd Koninkrijk omringd door de Atlantische Oceaan, de Noordzee Engels Kanaal Keltische zee en Ierse Zee. De totale oppervlakte van het Verenigd Koninkrijk is 242,495 vierkante kilometer (93,628 vierkante mijl), met een geschatte bevolking van 2023 van meer dan 68 miljoen mensen.

Het Verenigd Koninkrijk is geëvolueerd uit een reeks annexaties, vakbonden en scheidingen van samenstellende landen gedurende honderden jaren. De Verdrag van de Unie tussen de Koninkrijk Engeland (waaronder ook Wales) en de Koninkrijk Schotland in 1707 resulteerde in hun eenwording om de Koninkrijk van Groot-Brittannië. Zijn vakbond in 1801 met de Koninkrijk Ierland creëerde de Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Ierland. Het grootste deel van Ierland scheidde zich in 1922 af van het VK en liet het huidige Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland achter, dat zijn naam formeel aannam in 1927. De buurt Isle of Man, Guernsey en Jersey maken geen deel uit van het VK, zijnde Kroon afhankelijkheden, Maar de Britse regering is verantwoordelijk voor hun verdediging en internationale vertegenwoordiging.

Het VK werd 's werelds eerste geïndustrialiseerde land en was de belangrijkste kracht tijdens de 19e en vroege 20e eeuw, een periode van onbetwiste wereldwijde hegemonie bekend als "Pax Brittanica". De 14 Britse overzeese gebieden zijn de laatste overblijfselen van de Britse Rijk die, op zijn hoogtepunt in de jaren 1920, bijna een kwart van de landmassa en bevolking van de wereld omvatte, en de grootste rijk in de geschiedenis. Een deel van de kern Engelstalige wereld, Britse invloed kan worden waargenomen in de taal, cultuur, juridische en politieke systemen van veel van zijn vroegere kolonies.

Het Verenigd Koninkrijk is een constitutionele monarchie en parlementaire democratie. De hoofdstad en grootste stad is London, de hoofdstad van Engeland, een wereldstad en financieel centrum met een grootstedelijke bevolking van meer dan 14 miljoen mensen. Edinburgh, Cardiff en Belfast zijn de nationale hoofdsteden van respectievelijk Schotland, Wales en Noord-Ierland. Andere grote steden zijn onder andere Amsterdam, NL, Manchester, Leeds, Glasgow en Liverpool. Schotland, Wales en Noord-Ierland hebben hun eigen gedecentraliseerde regeringen, elk met verschillende krachten.

Het VK heeft de wereld op vijf na grootste economie naar nominaal bruto binnenlands product (bbp), en de op de tiende plaats qua koopkrachtpariteit. Het is een erkend nucleaire staat en is gerangschikt vierde wereldwijd in militaire uitgaven. Het Verenigd Koninkrijk is een permanent lid van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties sinds de eerste zitting in 1946. Het is lid van de Commonwealth of Nations Raad van Europa G7 OESO, Vijf ogen, NATO en AUKUS. Het Verenigd Koninkrijk is van plan zich aan te sluiten bij de CPTPP, een belangrijk handelsblok in de Indo-Pacific, nadat de onderhandelingen over de toetreding in maart 2023 waren afgerond. Het was een lidstaat van de Europese Gemeenschappen (EC) en zijn opvolger, de Europeese Unie (EU), van zijn toetreding in 1973 tot zijn terugtrekking in 2020 met een vrijhandelsovereenkomst.

Etymologie en terminologie

In 43 AD, Britannia verwees naar de Romeinse provincie dat de moderne tijd omvatte Engeland en Wales. Groot-Brittannië omvatte het hele eiland en nam het land ten noorden van de Rivier vooruit bekend bij de Romeinen als Caledonia In het moderne Schotland (dwz "groot" Groot-Brittannië). In het Middeleeuwen, werd de naam "Groot-Brittannië" ook toegepast op een klein deel van Frankrijk dat nu bekend staat als Bretagne. Als gevolg hiervan, Groot-Brittannië (waarschijnlijk van de Franse "Grande Bretagne") in gebruik genomen om specifiek naar het eiland te verwijzen, waarbij Bretagne vaak "Little Britain" wordt genoemd. Die naam had echter geen officiële betekenis tot 1707, toen de koninkrijken van het eiland Engeland en Schotland werden verenigd als het Koninkrijk van Groot-Brittannië.

De Handelingen van Unie 1707 verklaarde dat het Koninkrijk Engeland en Koninkrijk Schotland waren "Verenigd tot één koninkrijk door de naam van Groot Brittanië". De term "Verenigd Koninkrijk" is af en toe gebruikt als beschrijving voor het voormalige Koninkrijk van Groot-Brittannië, hoewel de officiële naam van 1707 tot 1800 gewoon "Groot-Brittannië" was. De Handelingen van Unie 1800 verenigde de koninkrijken van Groot-Brittannië en Ierland in 1801, de vorming van de Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Ierland. Volgens de verdeling van Ierland en de onafhankelijkheid van de Ierse Vrijstaat in 1922, die vertrok Noord-Ierland als het enige deel van het eiland Ierland binnen het Verenigd Koninkrijk, werd de naam veranderd in "Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland".

Hoewel het Verenigd Koninkrijk een soeverein land is, worden ook Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland vaak landen genoemd. De website van de Britse premier heeft de uitdrukking "landen binnen een land" gebruikt om het Verenigd Koninkrijk te beschrijven. Enkele statistische samenvattingen, zoals die voor de twaalf NUTS 1-regio's van het Verenigd Koninkrijk verwijzen naar Schotland, Wales en Noord-Ierland als "regio's". Noord-Ierland wordt ook wel een "provincie" genoemd. Met betrekking tot Noord-Ierland kan de gebruikte beschrijvende naam "controversieel zijn, waarbij de keuze vaak iemands politieke voorkeuren onthult".

De term "Groot-Brittannië" verwijst conventioneel naar het eiland Groot-Brittannië, of politiek naar Engeland, Schotland en Wales in combinatie. Het wordt soms gebruikt als een los synoniem voor het Verenigd Koninkrijk als geheel. Het woord Engeland wordt af en toe verkeerd gebruikt om naar het Verenigd Koninkrijk als geheel te verwijzen, een fout die voornamelijk wordt gemaakt door mensen van buiten het VK.

De term "Groot-Brittannië" wordt gebruikt als synoniem voor Groot-Brittannië, en het Verenigd Koninkrijk. Het gebruik is gemengd: de Britse regering geeft er de voorkeur aan de term "VK" te gebruiken in plaats van "Groot-Brittannië" of "Brits" op zijn eigen website (behalve wanneer wordt verwezen naar ambassades), terwijl wordt erkend dat beide termen verwijzen naar het Verenigd Koninkrijk en dat elders "Britse regering" minstens zo vaak wordt gebruikt als "Overheid van het Verenigd Koninkrijk". Het Verenigd Koninkrijk Permanent Comité voor geografische namen erkent in zijn toponymische richtlijnen "Verenigd Koninkrijk", "VK" en "VK" als verkorte en afgekorte geopolitieke termen voor het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland; het vermeldt "Groot-Brittannië" niet, maar merkt op dat "het alleen de enige specifieke nominale term 'Groot-Brittannië' is die Noord-Ierland onveranderlijk uitsluit". De BBC historisch de voorkeur gegeven aan het gebruik van "Groot-Brittannië" alleen als afkorting voor Groot-Brittannië, hoewel de huidige stijlgids geen standpunt inneemt, behalve dat "Groot-Brittannië" Noord-Ierland uitsluit.

Het bijvoeglijk naamwoord "Brits" wordt vaak gebruikt om te verwijzen naar zaken die betrekking hebben op het Verenigd Koninkrijk en wordt in de wet gebruikt om te verwijzen naar het staatsburgerschap van het Verenigd Koninkrijk en zaken die met nationaliteit te maken hebben. Mensen in het Verenigd Koninkrijk gebruiken verschillende termen om hun nationale identiteit te beschrijven en kunnen zichzelf identificeren als zijnde Brits, Engels, Schots, Wels, Noord-Iersof Iers; of als een combinatie van verschillende nationale identiteiten. De officiële aanduiding voor een burger van het Verenigd Koninkrijk is "Britse burger".

Geschiedenis

Voorafgaand aan het Verdrag van de Unie

Stonehenge in The Netherlands is een ring van stenen, elk ongeveer 4 m hoog, 13 m breed en 2 ton, opgericht 2400-2200 voor Christus.

Afrekening door anatomisch moderne mensen van wat het Verenigd Koninkrijk zou worden, vond plaats in golven die ongeveer 30,000 jaar geleden begonnen. Tegen het einde van de prehistorische periode in de regio, wordt aangenomen dat de bevolking in hoofdzaak behoorde tot een cultuur genaamd Insulair Keltischbestaande uit Bretons Groot-Brittannië en Gaelic Ierland.

Foto van de baden met een rechthoekig gebied met groenachtig water omgeven door gele stenen gebouwen met pilaren. Op de achtergrond is de toren van de abdij.
De Romeinse baden in Bath, Somerset, zijn goed bewaard gebleven thermen van Romeins Groot-Brittannië.

De Romeinse verovering, beginnend in 43 na Christus, en het 400-jaar heerschappij van Zuid-Brittannië, werd gevolgd door een invasie door Germaans Angelsaksisch kolonisten, waardoor het Bretonse gebied voornamelijk werd verkleind naar wat Wales zou worden, Cornwall en, tot de laatste stadia van de Angelsaksische nederzetting, de Hen Ogledd (Noord-Engeland en delen van Zuid-Schotland). De meeste gebied dat door de Angelsaksen werd gesticht werd verenigd als het Koninkrijk van Engeland in de 10e eeuw. Ondertussen Gaelic-sprekers in het noordwesten van Groot-Brittannië (met verbindingen naar het noordoosten van Ierland en traditioneel verondersteld van daaruit in de 5e eeuw te zijn gemigreerd) verenigd met de Picten om de te maken Koninkrijk Schotland in de 9e eeuw.

De Tapijt van Bayeux beeldt de Slag bij Hastings, 1066, en de gebeurtenissen die ertoe hebben geleid.

In 1066 de Noormannen Engeland binnengevallen vanuit Noord-Frankrijk. Na Engeland veroveren, namen ze in beslag grote delen van Wales, veroverde een groot deel van Ierland en werden uitgenodigd om zich in Schotland te vestigen en naar elk land te brengen leenstelsel op het Noord-Franse model en Normandisch-Frans cultuur. De Anglo-Normandisch heersende klasse sterk beïnvloed, maar uiteindelijk geassimileerd met elk van de lokale culturen. Volgend middeleeuwse Engelse koningen voltooide de verovering van Wales en mislukt gemaakt pogingen om Schotland te annexeren. Beweren zijn onafhankelijkheid in de 1320 Verklaring van Arbroath, Schotland behield daarna zijn onafhankelijkheid, zij het in bijna constant conflict met Engeland.

De Engelse vorsten, door overerving van aanzienlijke gebieden in Frankrijk en aanspraken op de Franse kroon, waren ook sterk betrokken bij conflicten in Frankrijk, met name de Honderdjarige Oorlog, Terwijl de Koningen van Schotland waren in een bondgenootschap met de Fransen gedurende deze periode. Vroegmodern Groot-Brittannië zag religieus conflict als gevolg van de Hervorming en de introductie van Protestant staatskerken in elk land. De Engelse Reformatie luidde politieke, constitutionele, sociale en culturele veranderingen in de 16e eeuw in. Bovendien definieerde het een nationale identiteit voor Engeland en veranderde het langzaam maar diepgaand de religieuze overtuigingen en overtuigingen van mensen gevestigd het Kerk van Engeland. Wales was volledig opgenomen in het Koninkrijk van Engeland, en Ierland werd opgericht als een koninkrijk in personele unie met de Engelse kroon. In wat Noord-Ierland zou worden, werd het land van de onafhankelijke katholieke Gaelische adel geconfisqueerd en gegeven aan protestantse kolonisten uit Engeland en Schotland.

In 1603 werden de koninkrijken Engeland, Schotland en Ierland verenigd in een personele unie wanneer Jacobus VI, koning van Schotland, erfde de kronen van Engeland en Ierland en verplaatste zijn hofhouding van Edinburgh naar Londen; elk land bleef niettemin een afzonderlijke politieke entiteit en behield zijn afzonderlijke politieke, juridische en religieuze instellingen.

In het midden van de 17e eeuw werden alle drie de koninkrijken waren betrokken bij een reeks onderling verbonden oorlogen (inclusief de Engelse Burgeroorlog) wat leidde tot de tijdelijke omverwerping van de monarchie, met de executie van koning Karel I, en de oprichting van de kortstondige eenheidsrepubliek van de Gemenebest van Engeland, Schotland en Ierland.

Hoewel de monarchie werd hersteld Interregnum samen met de Glorieuze revolutie van 1688 en de daaropvolgende Wetsvoorstel 1689 in Engeland en Rechtsvordering Act 1689 in Schotland ervoor gezorgd dat, in tegenstelling tot een groot deel van de rest van Europa, koninklijk absolutisme zou niet zegevieren, en een belijdende katholiek zou nooit tot de troon kunnen toetreden. De Britse grondwet zou ontwikkelen op basis van constitutionele monarchie en parlementair systeem. Met de oprichting van de Royal Society in 1660 werd de wetenschap enorm aangemoedigd. Gedurende deze periode, met name in Engeland, de ontwikkeling van Zeemacht en de interesse in ontdekkingsreizen geleid tot de verwerving en afwikkeling van overzeese koloniën, met name in Noord-Amerika en het Caribisch gebied.

Hoewel eerdere pogingen om de twee koninkrijken binnen Groot-Brittannië te verenigen in 1606, 1667 en 1689 niet succesvol waren gebleken, leidde de in 1705 gestarte poging tot de Verdrag van de Unie van 1706 wordt goedgekeurd en geratificeerd door beide parlementen.

Koninkrijk van Groot-Brittannië

De Verdrag van de Unie led to a united kingdom of all of Groot Brittanië.

Op 1 mei 1707 werd het Koninkrijk van Groot-Brittannië gevormd, het resultaat van Acts of Union 1707 die door de parlementen van Engeland en Schotland werden aangenomen om het Verdrag van Unie van 1706 te ratificeren en zo de twee koninkrijken te verenigen.

In de 18e eeuw ontwikkelde zich een kabinetsregering onder Robert Walpole, in de praktijk de eerste premier (1721–1742). Een serie van Jacobitische opstanden probeerde de protestant te verwijderen Huis Hannover van de Britse troon en herstel de katholieken Huis van Stuart. De Jacobieten werden uiteindelijk verslagen bij de Slag bij Culloden in 1746, waarna de Schotse Hooglanders werden met geweld opgenomen in de rest van Schotland door de feodale onafhankelijkheid van Schotland in te trekken clanhoofden. De Britse koloniën in Noord-Amerika die zich in de oorlog losmaakten van Groot-Brittannië Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog werd de de Verenigde Staten van Amerika, erkend door Groot-Brittannië in 1783. De Britse imperiale ambitie richtte zich op Azië, met name op India.

Groot-Brittannië speelde een hoofdrol in de Atlantische slavenhandel, voornamelijk tussen 1662 en 1807 toen Brits of Brits-koloniaal slaven schepen vervoerde bijna 3.3 miljoen slaven uit Afrika. De slaven werden meegenomen om aan te werken plantages in Britse bezittingen, voornamelijk in de Caribbean maar ook Noord Amerika. Slavernij in combinatie met de Caribische suikerindustrie speelde een belangrijke rol bij het versterken en ontwikkelen van de Britse economie in de 18e eeuw. Echter, onder druk van de abolitionistische beweging, het parlement verbood de handel in 1807, verbood de slavernij in het Britse rijk in 1833, en Groot-Brittannië nam een ​​rol in de beweging om de slavernij wereldwijd af te schaffen door de blokkade van Afrika en druk uitoefenen op andere naties om hun handel te beëindigen met een reeks verdragen.

Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Ierland

De term "Verenigd Koninkrijk" werd officieel in 1801 toen de parlementen van Groot-Brittannië en Ierland elk een Act of Union goedkeurden, die de twee koninkrijken verenigde en het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Ierland creëerde.

HMS Victory was het vlaggenschip van Lord Nelson bij de overwinning op de Slag bij TrafalgarIn 1805.

Na de nederlaag van Frankrijk aan het einde van de Franse revolutionaire oorlogen en Napoleontische oorlogen (1792–1815) kwam het Verenigd Koninkrijk naar voren als de belangrijkste zee- en imperiale macht van de 19e eeuw (met Londen vanaf ongeveer 1830 de grootste stad ter wereld). Onbetwist op zee, Britse dominantie werd later beschreven als Pax Brittanica ("British Peace"), een periode van relatieve vrede tussen de grote mogendheden (1815–1914) waarin de Britse Rijk werd de wereld hegemon en nam de rol aan van wereldwijde politieagent. Tegen de tijd van de grote tentoonstelling van 1851 werd Groot-Brittannië beschreven als de "werkplaats van de wereld". Van 1853 tot 1856 nam Groot-Brittannië deel aan de Krimoorlog, verbonden met de Ottomaanse Rijk in de strijd tegen de Russische Rijk, deelnemen aan de zeeslagen van de Oostzee bekend als de Åland-oorlog functie in het Botnische Golf en Golf van Finland. Het Britse rijk werd uitgebreid met onder meer India, groot delen van Afrika en vele andere gebieden over de hele wereld. Naast de formele controle die het uitoefende over zijn eigen koloniën, betekende de Britse dominantie van een groot deel van de wereldhandel dat het effectief was controleerde de economieën van veel regio'szoals Azië en Latijns-Amerika.

Politieke attitudes waren favoriet vrijhandel en laissez-faire beleid en een geleidelijke verruiming van het stemrecht. Gedurende de eeuw nam de bevolking in een dramatisch tempo toe, vergezeld van snelle verstedelijking, wat aanzienlijke sociale en economische spanningen veroorzaakte. Om nieuwe markten en bronnen van grondstoffen te zoeken, de Conservatieve Partij voor Disraeli lanceerde een periode van imperialistische expansie in Egypte, Zuid-Afrika en elders. Canada, Australië en Nieuw-Zeeland werden autonome gebieden. Na de eeuwwisseling werd de industriële dominantie van Groot-Brittannië uitgedaagd door Duitsland en de Verenigde Staten. Sociale hervormingen en zelfbestuur waren voor Ierland na 1900 belangrijke binnenlandse aangelegenheden Partij van de Arbeid voortgekomen uit een alliantie van vakbonden en kleine socialistische groeperingen in 1900, en suffragettes voerde van vóór 1914 campagne voor het stemrecht van vrouwen.

Wereldoorlogen en opdeling van Ierland

Kransen worden gelegd tijdens de Herdenkingszondag dienst bij de grafmonument in Whitehall, Londen

Groot-Brittannië was een van de belangrijkste Allies die vochten tegen de Centrale krachten functie in het Eerste Wereldoorlog (1914-1918). Naast hun Franse, Russische en (na 1917) Amerikaanse tegenhangers, Britse strijdkrachten waren actief in een groot deel van het Britse rijk en in verschillende regio's van Europa, met name op de Western Front. Het grote aantal dodelijke slachtoffers van de loopgravenoorlog veroorzaakte het verlies van een groot deel van een generatie mannen, met blijvende sociale gevolgen in de natie en een grote verstoring van de sociale orde. Na de oorlog werd Groot-Brittannië een permanent lid van de Uitvoerende Raad van de Volkenbond en ontving een mandaat over een aantal voormalige Duitse en Osmaans kolonies. Het Britse rijk bereikte zijn grootste omvang en besloeg een vijfde van het landoppervlak van de wereld en een kwart van de bevolking. Groot-Brittannië had 2.5 miljoen slachtoffers gemaakt en eindigde de oorlog met een enorme staatsschuld. De gevolgen van de oorlog brachten de regering ertoe het stemrecht bij landelijke en lokale verkiezingen uit te breiden met de Vertegenwoordiging van de People Act 1918.

Halverwege de jaren twintig kon het grootste deel van de Britse bevolking ernaar luisteren BBC radioprogramma's. Experimentele televisie-uitzendingen begon in 1929 en eerste geplande BBC Television Service begon in 1936. De opkomst van Iers nationalisme, en geschillen binnen Ierland over de voorwaarden van Ierse zelfbestuur, leidde uiteindelijk tot de verdeling van het eiland in 1921. De Ierse Vrijstaat werd onafhankelijk, aanvankelijk met Heerschappij status in 1922, en ondubbelzinnig onafhankelijk in 1931. Noord-Ierland bleef onderdeel van het Verenigd Koninkrijk. De 1928 Gelijke franchisewet gaf vrouwen electorale gelijkheid met mannen bij nationale verkiezingen. Een golf van stakingen in het midden van de jaren 1920 culmineerde in de Algemene staking van 1926. Groot-Brittannië was nog steeds niet bekomen van de gevolgen van de Eerste Wereldoorlog toen de Grote Depressie (1929-1932) voorgedaan. Dit leidde tot aanzienlijke werkloosheid en ontberingen in de oude industriële gebieden, evenals tot politieke en sociale onrust in de jaren dertig, met een toenemend lidmaatschap van communistische en socialistische partijen. A coalitieregering werd opgericht in 1931.

Spitfire en Hurricane zoals gevlogen in de Battle of Britain tijdens de Tweede Wereldoorlog

Desalniettemin was "Groot-Brittannië een zeer rijk land, formidabel in wapens, meedogenloos in het nastreven van zijn belangen en in het hart van een wereldwijd productiesysteem." Na nazi Duitsland viel Polen binnen, Groot-Brittannië betrad de Tweede Wereldoorlog door in 1939 de oorlog aan Duitsland te verklaren. Winston Churchill werd premier en hoofd van een coalitieregering in 1940. Ondanks de nederlaag van zijn Europese bondgenoten in het eerste oorlogsjaar zetten Groot-Brittannië en zijn rijk de oorlog tegen Duitsland voort. Churchill schakelde de industrie, wetenschappers en ingenieurs in om de regering en het leger te adviseren en te ondersteunen bij de vervolging van de oorlogsinspanningen.

In 1940 de Britse luchtmacht versloeg de Duitser Luchtmacht in een strijd om controle over de lucht in de Battle of Britain. Stedelijke gebieden werden tijdens de oorlog zwaar gebombardeerd de Blitz. De Grand Alliance van Groot-Brittannië, de Verenigde Staten en de Sovjet Unie opgericht in 1941 en leidde de Allies tegen Asmogendheden. Er waren uiteindelijk zwaarbevochten overwinningen in de Slag om de Atlantische Oceaan Campagne Noord-Afrika en Italiaanse campagne. Britse troepen speelden een belangrijke rol in de Normandische landingen van 1944 en de bevrijding van Europa, bereikt met zijn bondgenoten de Verenigde Staten, de Sovjet-Unie en andere geallieerde landen. Het Britse leger leidde de Campagne in Birma tegen Japan, en de Britse Pacifische Vloot vocht tegen Japan op zee. Britse wetenschappers bijgedragen aan het Manhattan-project een kernwapen ontwerpen, wat leidde tot de overgave van Japan.

Naoorlogse 20e eeuw

De Britse Rijk op zijn territoriale hoogtepunt in 1921

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was het Verenigd Koninkrijk een van de grote Drie machten (samen met de VS en de Sovjet-Unie) die bijeenkwamen om de naoorlogse wereld te plannen; het was een oorspronkelijke ondertekenaar van de Verklaring van de Verenigde Naties. Na de oorlog werd het VK een van de vijf permanente leden van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties en werkte nauw samen met de Verenigde Staten om de IMF, Wereldbank en NATO. De oorlog maakte het Verenigd Koninkrijk ernstig verzwakt en financieel afhankelijk van de Marshall Plan, maar het bleef gespaard voor de totale oorlog die Oost-Europa verwoestte.

In de onmiddellijke naoorlogse jaren, de Labour-regering startte een radicaal hervormingsprogramma, dat in de volgende decennia een aanzienlijk effect had op de Britse samenleving. Grote industrieën en openbare nutsbedrijven waren genationaliseerd, een welvaartsstaat werd opgericht, en een alomvattend, door de overheid gefinancierd gezondheidszorgsysteem, de National Health Service, werd gecreëerd. De opkomst van het nationalisme in de koloniën viel samen met de nu sterk verslechterde economische positie van Groot-Brittannië, zodat een beleid van dekolonisatie was onvermijdelijk. Onafhankelijkheid werd verleend aan India en Pakistan in 1947. In de loop van de volgende drie decennia werden de meeste koloniën van het Britse rijk onafhankelijk, en al degenen die onafhankelijkheid zochten, werden gesteund door het VK, tijdens de overgangsperiode en daarna. Velen werden lid van de Commonwealth of Nations.

Eendracht was een supersonisch vliegtuig dat de transatlantische vluchttijd verkortte van 8 uur tot 3.5 uur.

Het VK was het derde land dat zich ontwikkelde een kernwapenarsenaal (met zijn eerste atoombomtest, operatie orkaan, in 1952), maar de nieuwe naoorlogse grenzen van de internationale rol van Groot-Brittannië werden geïllustreerd door de Suez Crisis van 1956. De internationale verspreiding van de Engelse taal zorgde voor de voortdurende internationale invloed van haar literatuur en cultuur. Als gevolg van een tekort aan arbeidskrachten in de jaren vijftig stimuleerde de regering immigratie uit landen van het Gemenebest. In de daaropvolgende decennia werd het VK een meer multi-etnische samenleving dan voorheen. Ondanks de stijgende levensstandaard eind jaren vijftig en zestig waren de economische prestaties van het VK minder succesvol dan die van veel van zijn belangrijkste concurrenten, zoals Frankrijk, West Germany en Japan.

In het decennialange proces van Europese integratie, was het VK een van de oprichters van de alliantie genaamd de West-Europese Unie, opgericht met de Conferenties van Londen en Parijs in 1954. In 1960 was het VK een van de zeven stichtende leden van de Europese Vrijhandelsassociatie (EVA), maar in 1973 verliet het om toe te treden tot de Europese Gemeenschappen (EG). In een 1975-referendum 67% stemde om erin te blijven. Toen de EG de Europeese Unie (EU) in 1992 was het VK een van de 12 oprichtende lidstaten. De Verdrag van Lissabon, ondertekend in 2007, vormt sindsdien de constitutionele basis van de Europese Unie.

Vanaf het einde van de jaren zestig werd Noord-Ierland geconfronteerd met gemeenschappelijk en paramilitair geweld (soms met gevolgen voor andere delen van het VK). de problemen. Het wordt meestal beschouwd als te zijn geëindigd met de Belfast "Goede Vrijdag"-overeenkomst van 1998.

Na een periode van wijdverbreide economische vertraging en industriële strijd in de jaren zeventig, kwam de conservatieve regering van de jaren tachtig onder Margaret Thatcher startte een radicaal beleid van monetarisme, deregulering, met name van de financiële sector (bijvoorbeeld de Big Bang in 1986) en arbeidsmarkten, de verkoop van staatsbedrijven (privatisering) en het intrekken van subsidies aan anderen.

In 1982, Argentinië vielen de Britse gebieden binnen Zuid-Georgië en Falkland Eilanden. De bezetting lokte een militaire reactie uit het Verenigd Koninkrijk uit, wat leidde tot de Falklands oorlog die 10 weken duurde. Argentijnse troepen werden verslagen en gaven zich over aan Britse troepen. De bewoners van de eilanden zijn overwegend afstammelingen van Britse kolonisten en zijn sterk voorstander van Britse soevereiniteit, zoals blijkt uit een 2013-referendum. Vanaf 1984 werd de Britse economie geholpen door de instroom van substantiële Noordzee olie inkomsten.

Rond het einde van de 20e eeuw waren er grote veranderingen in het bestuur van het VK met de oprichting van gedeconcentreerde administraties voor Schotland, Wales en Noord-Ierland. De statutaire oprichting volgde de aanvaarding van de Europees Verdrag voor de rechten van de mens. Het VK bleef een Geweldige kracht met wereldwijde diplomatieke en militaire invloed en een leidende rol in de Verenigde Naties en NATO.

21st eeuw

In november 2 werden 19 miljard doses van het Oxford University-AstraZeneca COVID-170-vaccin naar meer dan 2021 landen verzonden.

Het VK steunde in grote lijnen de benadering van de Verenigde Staten van de "oorlog tegen terreur"in de beginjaren van de 21ste eeuw. Controverse omsingelde een aantal overzeese militaire inzet van Groot-Brittannië, met name in Afghanistan en Irak.

De 2008 wereldwijde financiële crisis de Britse economie zwaar getroffen. De Cameron-Clegg-coalitie regering van 2010 ingevoerd Strengheid maatregelen om de daaruit voortvloeiende aanzienlijke overheidstekorten aan te pakken. De overgedragen Schotse regering en de regering van het Verenigd Koninkrijk stemden in met het houden van een referendum op Schotse onafhankelijkheid in 2014. Dit referendum resulteerde in het electoraat in Schotland stemmen met 55.3 tot 44.7% dat Schotland bij het Verenigd Koninkrijk blijft.

In 2016 51.9 procent van de kiezers in het Verenigd Koninkrijk gestemd om de Europese Unie te verlaten een lidstaat. Het VK verliet de EU op 31 januari 2020 en voltooide zijn terugtrekking aan het einde van dat jaar volledig. Op 1 mei 2021 heeft de Handels- en samenwerkingsovereenkomst in werking getreden, een vrijhandelsovereenkomst tussen het VK en de EU.

De COVID-19 pandemie had een ernstige impact op de Britse economie, grote veroorzaakt storingen in het onderwijs en had verstrekkende gevolgen voor de samenleving en de politiek in 2020 en 2021. Het Verenigd Koninkrijk was het eerste land ter wereld dat een goedgekeurd COVID-19-vaccin gebruikte, ze ontwikkelden ondertussen ook hun eigen vaccin Oxford University en AstraZeneca waardoor ze het vaccin snel landelijk konden uitrollen.

Op 8 september 2022, Elizabeth II, de langstlevende en langst regerende Britse monarch, gestorven op de leeftijd van 96. Na het overlijden van de koningin trad haar oudste kind Charles, prins van Wales, toe tot de Britse troon als Koning Karel III.

Aardrijkskunde

Satteliet afbeelding van het Verenigd Koninkrijk (excl Shetland)

De totale oppervlakte van het Verenigd Koninkrijk is ongeveer 244,820 vierkante kilometer (94,530 vierkante mijl). Het land beslaat het grootste deel van de Britse eilanden archipel en omvat het eiland Groot-Brittannië, het noordoostelijke een zesde deel van het eiland Ierland en enkele kleinere omliggende eilanden. Het ligt tussen de Noord-Atlantische Oceaan en de Noordzee, waarbij de zuidoostkust binnen 22 km van de kust van Noord-Frankrijk komt, waarvan het wordt gescheiden door de Engels Kanaal.

In 1993 was 10 procent van het VK bebost, 46 procent in gebruik als weiland en 25 procent in cultuur gebracht voor landbouw. De Royal Greenwich-observatorium in Londen werd gekozen als het bepalende punt van de nulmeridiaan in Washington, D.C., in 1884, hoewel dankzij nauwkeurigere moderne metingen de meridiaan eigenlijk 100 meter ten oosten van het observatorium ligt.

Het Verenigd Koninkrijk ligt tussen breedtegraden 49 ° en 61 ° N, en lengtegraden 9 ° WL en 2° E. Noord-Ierland deelt een landgrens van 224 mijl (360 km) met de Republiek Ierland. De kustlijn van Groot-Brittannië is 11,073 km lang. Het is verbonden met continentaal Europa door de Kanaaltunnel, die op 31 mijl (50 km) (24 mijl (38 km) onder water) de langste onderwatertunnel ter wereld is.

Het VK bevat vier terrestrische ecoregio's: Keltische loofbossen, Engelse Lowlands beukenbossen, Noord-Atlantische vochtige gemengde bossen en Caledonische naaldbossen. Het land had een 2019 Integriteitsindex voor boslandschap gemiddelde score van 1.65/10, waarmee het wereldwijd op de 161e plaats staat van 172 landen.

Klimaat

Zonne-energie beschikbaar voor stroomopwekking in het VK

Het grootste deel van het Verenigd Koninkrijk heeft een gematigd klimaat, met over het algemeen koele temperaturen en overvloedige regenval het hele jaar door. De temperatuur varieert met de seizoenen en zakt zelden onder 0 ° C (32 ° F) of stijgend boven 30 °C (86 °F). Sommige delen, weg van de kust, van het hoogland van Engeland, Wales, Noord-Ierland en het grootste deel van Schotland, ervaren een subpolair zeeklimaat (cfc). Hoger gelegen gebieden in Schotland ervaren a continentaal subarctisch klimaat (dfc) en de bergen ervaren a toendra klimaat (ET).

De overheersende wind komt uit het zuidwesten en zorgt voor regelmatige periodes van zacht en nat weer vanuit de Atlantische Oceaan, hoewel de oostelijke delen meestal beschut zijn tegen deze wind. Aangezien de meeste regen over de westelijke regio's valt, zijn de oostelijke delen daarom het droogst. Atlantische stromingen, opgewarmd door de Golfstroom, breng milde winters; vooral in het westen waar de winters nat zijn en nog meer op hoge gronden. De zomers zijn het warmst in het zuidoosten van Engeland en het koelst in het noorden. Zware sneeuwval kan in de winter en het vroege voorjaar op hoge grond voorkomen, en zakt af en toe tot grote diepte weg van de heuvels.

De gemiddelde totale jaarlijkse zonneschijn in het Verenigd Koninkrijk is 1339.7 uur, wat iets minder dan 30% is van het maximaal mogelijke. Het aantal uren zonneschijn varieert van 1200 tot ongeveer 1580 uur per jaar, en sinds 1996 ontvangt en ontvangt het VK meer dan het gemiddelde aantal uren zonneschijn van 1981 tot 2010.

Het Verenigd Koninkrijk staat op de 2e plaats van de 180 landen Milieuprestatie-index. Daar is een wet voor aangenomen Britse uitstoot van broeikasgassen zal zijn netto nul door 2050.

Topografie

Engeland is goed voor iets meer dan de helft (53 procent) van de totale oppervlakte van het VK, met een oppervlakte van 130,395 vierkante kilometer (50,350 vierkante mijl). Het grootste deel van het land bestaat uit laagland, met meer hoogland en wat bergachtig terrein ten noordwesten van de Tees-Exe-regel; inclusief de merengebied penningen, exmoors en Dartmoor. De belangrijkste rivieren en estuaria zijn de Theems, Severn en Humber. De hoogste berg van Engeland is Scafell Snoek (978 meter (3,209 voet)) in de merengebied.

Skye is een van de belangrijkste eilanden in de Binnen-Hebriden en onderdeel van de Schotse Hooglanden.

Schotland is goed voor iets minder dan een derde (32 procent) van de totale oppervlakte van het VK, met een oppervlakte van 78,772 vierkante kilometer (30,410 vierkante mijl). Dit omvat bijna 800 eilanden, overwegend ten westen en noorden van het vasteland; met name de Hebriden, Orkney-eilanden en Shetland-eilanden. Schotland is het meest bergachtige land in het VK en de topografie onderscheidt zich door de Hooglandgrensfout - een geologische rotsbreuk - die Schotland doorkruist Arran in het westen naar Stonehaven in het oosten. De fout scheidt twee duidelijk verschillende regio's; namelijk de Hooglanden naar het noorden en westen en de Lowlands naar het zuiden en oosten. De meer ruige Highland-regio bevat het grootste deel van het bergachtige land van Schotland, inclusief Ben Nevis die op 1,345 meter (4,413 voet) is het hoogste punt van de Britse eilanden. Laaglandgebieden - vooral de smalle landtong tussen de Firth van Clyde en Firth of Forth bekend als de Centrale gordel - zijn vlakker en de thuisbasis van het grootste deel van de bevolking, waaronder Glasgow, de grootste stad van Schotland, en Edinburgh, de hoofdstad en het politieke centrum, hoewel hoogland en bergachtig terrein binnen de Zuidelijke hooglanden.

Wales is goed voor minder dan een tiende (9 procent) van de totale oppervlakte van het VK, met een oppervlakte van 20,779 vierkante kilometer (8,020 vierkante mijl). Wales is echter grotendeels bergachtig Zuid-Wales is minder bergachtig dan noorden en midden Wales. De belangrijkste bevolkings- en industriegebieden bevinden zich in Zuid-Wales, bestaande uit de kuststeden van Cardiff, Swansea en NewportEn Valleien van Zuid-Wales naar hun noorden. De hoogste bergen van Wales zijn binnen Snowdonia en opnemen Snowdon (Wels: Yr Wyddfa) die met 1,085 meter (3,560 voet) de hoogste berg van Wales is. Wales heeft meer dan 2,704 kilometer (1,680 mijl) kustlijn. Verschillende eilanden liggen voor het vasteland van Wales, waarvan de grootste is Anglesey (Ynys Mon) in het noordwesten.

Noord-Ierland, gescheiden van Groot-Brittannië door de Ierse Zee en Noord Kanaal, heeft een oppervlakte van 14,160 vierkante kilometer (5,470 vierkante mijl) en is grotendeels heuvelachtig. Het bevat Lough Neagh dat met 388 vierkante kilometer (150 vierkante mijl) per gebied het grootste meer van de Britse eilanden is. De hoogste piek in Noord-Ierland is slieve donard functie in het Mourne-gebergte op 852 meter (2,795 voet).

overheid en politiek

Het Verenigd Koninkrijk is een eenheidsstaat onder een constitutionele monarchie. Koning Karel III is de monarch en staatshoofd van het VK, evenals 14 andere onafhankelijke landen. Deze 15 landen worden soms aangeduid als "Gemenebest rijken". De vorst is formeel bekleed met alle uitvoerende macht als de persoonlijke belichaming van de Kroon. De beschikking over dergelijke bevoegdheden, inclusief die welke behoren tot de koninklijk voorrecht, wordt over het algemeen alleen uitgeoefend op de advies of ministers van de Kroon verantwoording afleggen aan het parlement en vervolgens aan de kiezers. Niettemin heeft de vorst bij de uitvoering van uitvoerende taken "het recht om te worden geraadpleegd, het recht om aan te moedigen en het recht om te waarschuwen". Daarnaast heeft de vorst er een aantal krachten reserveren tot zijn beschikking om te handhaven verantwoordelijke overheid gezondheidsverschillen te voorkomen en verkleinen constitutionele crises. Deze reservebevoegdheden zijn met name relevant voor de benoeming van een minister-president, het voorkomen van ongrondwettelijk gebruik van de Britse strijdkrachten prorogatie en ontbinding van het Parlement, de wet van wetgeving, en het verlenen staat eer. De Britse regering noemde de monarchie "een unieke soft power en diplomatieke troef". De Britse monarchie heeft de Britse belangen en waarden bevorderd, het toerisme vergroot en goede doelen bevorderd.

De premier is de regeringshoofd in het Verenigd Koninkrijk. Bijna alle premiers hebben gelijktijdig gediend als Eerste heer van de schatkist en alle premiers hebben sinds 1905 onafgebroken gediend als First Lord of the Treasury, Minister van Ambtenarenzaken sinds 1968 en Minister van de Unie sinds 2019. In de moderne tijd is de premier, door constitutionele conventie, een parlementslid. De premier wordt benoemd door de vorst en hun benoeming wordt geregeld door constitutionele conventies. Ze zijn echter normaal gesproken de leider van de politieke partij met de meeste zetels in het Lagerhuis en ambt bekleden op grond van hun vermogen om het vertrouwen van het Lagerhuis af te dwingen. De huidige premier, vanaf oktober 2022, is Rishi sunak van de Conservatieve Partij.

De premier heeft niet alleen statutaire functies (naast andere ministers), maar is de belangrijkste adviseur van de vorst en het is aan hen om de vorst te adviseren over de uitoefening van het koninklijk gezag met betrekking tot de regering. In het bijzonder beveelt de premier de benoeming aan van ministers en zit de Kastje.

Grondwettelijke principes

De Grondwet van het Verenigd Koninkrijk is niet gecodificeerd en bestaat voornamelijk uit een verzameling ongelijksoortige schriftelijke bronnen, waaronder statuten, rechter gemaakt jurisprudentie en internationale verdragen, samen met constitutionele conventies. Niettemin is het Supreme Court erkent een aantal principes die ten grondslag liggen aan de Britse grondwet, zoals parlementaire soevereiniteit van de rechtsstaat, democratie, en handhaven internationaal recht.

Ook de Hoge Raad erkent dat sommigen handelingen van het parlement hebben een bijzondere grondwettelijke status en maken daarom deel uit van de grondwet. Deze omvatten Magna Carta, waarvoor de koning in 1215 een "gemeenschappelijke raad" moest bijeenroepen (nu genaamd Parlement) om mensen te vertegenwoordigen, rechtbanken op een vaste plaats te houden, eerlijke processen te garanderen, vrij verkeer van mensen te garanderen, bevrijd de kerk van de staat, en om de rechten van "gewone" mensen om het land te gebruiken te garanderen. (Het grootste deel van Magna Carta is niet meer van kracht; de principes die erin zijn vastgelegd en die nog steeds bestaan, worden grotendeels beschermd door andere bepalingen.) Na de Oorlogen van de Drie Koninkrijken en Glorieuze revolutie Wetsvoorstel 1689 en Rechtsvordering Act 1689 versterkte de positie van het Parlement als het hoogste wetgevende orgaan en zei dat "de verkiezing van parlementsleden vrij zou moeten zijn".

In overeenstemming met het beginsel van parlementaire soevereiniteit, de UK Parlement staatshervormingen kan doorvoeren handelingen van het parlement, en heeft dus de politieke macht om bijna elk geschreven of ongeschreven element van de grondwet te wijzigen of af te schaffen. Geen enkel zittend parlement kan wetten aannemen die toekomstige parlementen niet kunnen wijzigen.

Parlement

Groot zandkleurig gebouw met een gotisch ontwerp naast de bruine rivier en de verkeersbrug. Het gebouw heeft verschillende grote torens, waaronder een grote klokkentoren.
De Paleis van Westminster is de zetel van beide huizen van het parlement van het Verenigd Koninkrijk.

Het VK is een parlementaire democratie opererend onder de Westminster-systeem, ook wel bekend als een "democratische parlementaire monarchie". De Parlement van het Verenigd Koninkrijk is soeverein. Het is opgebouwd uit de Lagerhuis Britse Hogerhuis en de kroon. De belangrijkste zaken van het parlement vinden plaats in de twee huizen, maar Koninklijke instemming is nodig om een ​​rekening een te laten worden handeling van het parlement (wet).

Voor algemene verkiezingen (verkiezingen voor het Lagerhuis), is het VK verdeeld in 650 kiesdistricten, die elk worden vertegenwoordigd door een parlementslid (MP). Kamerleden hebben een ambtstermijn van maximaal vijf jaar en zijn altijd herkiesbaar bij algemene verkiezingen. De Conservatieve Partij, Partij van de Arbeid en Scottish National Party zijn respectievelijk de huidige eerste, tweede en derde grootste partijen (qua aantal parlementsleden) in het Lagerhuis.

Administratieve afdelingen

De geografische indeling van het Verenigd Koninkrijk in provincies of shires begon in Engeland en Schotland in de vroege Middeleeuwen, en werd in de vroegmoderne tijd in heel Groot-Brittannië en Ierland voltooid. Administratieve regelingen werden in elk land van het Verenigd Koninkrijk afzonderlijk ontwikkeld, met een oorsprong die vaak dateerde van vóór de vorming van het Verenigd Koninkrijk. Modern lokaal bestuur door gekozen raden, deels gebaseerd op de oude graafschappen, werd opgericht door afzonderlijke wetten van het parlement: in Engeland en Wales in 1888, Schotland binnen 1889 en Ierland binnen 1898, wat betekent dat er geen consistent systeem van administratieve of geografische afbakening is in het VK. Tot de 19e eeuw veranderde er weinig aan die arrangementen, maar sindsdien is er een constante evolutie van rol en functie.

Lokale overheid in Engeland is complex, waarbij de verdeling van functies varieert volgens lokale regelingen. De bovenlaag onderafdelingen van Engeland zijn de negen regio, nu voornamelijk gebruikt voor statistische doeleinden. Een van de regio's, Groot-Londen, heeft sinds 2000 een rechtstreeks gekozen vergadering en burgemeester na steun van de bevolking voor het voorstel in a 1998-referendum. Het was de bedoeling dat ook andere regio's hun eigen verkozenen zouden krijgen regionale vergaderingen, maar een voorgestelde vergadering in de Noord-Oost regio werd afgewezen door a volksraadpleging 2004. Sinds 2011 tien gecombineerde autoriteiten zijn gevestigd in Engeland. Acht daarvan hebben gekozen burgemeesters, waarvoor de eerste verkiezingen plaatsvonden in mei 2017. Onder het regionale niveau hebben sommige delen van Engeland dat wel provinciale raden en districtsraden, en anderen hebben gecentraliseerde autoriteiten, terwijl Londen uit 32 bestaat Londense stadsdelen en City of London. De raadsleden worden gekozen door de first-past-the-post systeem in eenpersoonskamers of door de meerledig pluraliteitssysteem op afdelingen met meerdere leden. De bevolking van Engeland was 56.5 miljoen bij de volkstelling van 2021.

Lokale overheid in Schotland is verdeeld in 32 raadsgebieden met een grote variatie in grootte en populatie. De steden van Glasgow, Edinburg, Aberdeen en Dundee zijn aparte raadsgebieden, net als de Hoogland Raad, dat een derde van het gebied van Schotland omvat, maar slechts iets meer dan 200,000 mensen. Lokale raden zijn samengesteld uit gekozen raadsleden, van wie er 1,223 zijn; ze krijgen een deeltijdsalaris. De verkiezingen worden gehouden door één overdraagbare stem in wijken met meerdere leden die drie of vier raadsleden kiezen. Elke raad kiest een Provoostof Convenant, om vergaderingen van de raad voor te zitten en als boegbeeld voor het gebied te fungeren. De geschatte bevolking van Schotland in 2021 was 5.5 miljoen.

Lokale overheid in Wales bestaat uit 22 gecentraliseerde autoriteiten, elk geleid door een leider en kabinet gekozen door de raad zelf. Deze omvatten de steden Cardiff, Swansea en Newport, die op zichzelf al gecentraliseerde autoriteiten zijn. Verkiezingen worden om de vier jaar gehouden volgens het first-past-the-post-systeem. Bij de volkstelling van 3.1 telde Wales 2021 miljoen inwoners.

Lokale overheid in Noord-Ierland is sinds 1973 georganiseerd in 26 districtsraden, elk gekozen met één overdraagbare stem. Hun bevoegdheden zijn beperkt tot diensten zoals afvalinzameling, hondencontrole en het onderhoud van parken en begraafplaatsen. In 2008 stemde de uitvoerende macht in met voorstellen om 11 nieuwe raden op te richten en het huidige systeem te vervangen. Bij de volkstelling van 1.9 telde Noord-Ierland 2021 miljoen inwoners.

Buitenlandse Zaken

Britse premier Rishi sunak begroet de Amerikaanse president Joe Biden op de G-2022-top van Bali in 20.

Het VK is een permanent lid van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties, een lid van NATO, AUKUS Commonwealth of Nations G7-ministers van Financiën G7-forum G20 OESO WTO Raad van Europa en OVSE. Het VK heeft de British Council een Britse organisatie gevestigd in meer dan 100 landen die gespecialiseerd is in internationale culturele en educatieve mogelijkheden. Het VK zou een "Speciale relatie" met de Verenigde Staten en een nauw partnerschap met Frankrijk – de "Entente hartelijk" – en deelt kernwapentechnologie met beide landen; het Engels-Portugese Alliantie wordt beschouwd als de oudste bindende militaire alliantie ter wereld. Het VK is ook nauw verbonden met de Republiek Ierland; de twee landen delen een Gemeenschappelijk reisgebied en samenwerken via de Brits-Ierse Intergouvernementele Conferentie en Brits-Ierse Raad. De wereldwijde aanwezigheid en invloed van Groot-Brittannië wordt verder versterkt door zijn handelsbetrekkingen, buitenlandse investeringen, Officiële ontwikkelhulp en militaire inzet. Canada, Australië en Nieuw-Zeeland, allemaal voormalige koloniën van het Britse rijk met King Charles als staatshoofd, zijn de meest gunstig beoordeelde landen ter wereld door Britten.

Gedecentraliseerde regeringen

Schotland, Wales en Noord-Ierland hebben elk hun eigen regering of uitvoerende macht, geleid door een eerste minister (of, in het geval van Noord-Ierland, een diarchaal eerste minister en plaatsvervangend eerste minister), en een gedeconcentreerde unicameral wetgever. Engeland, dat 84% van de bevolking heeft, heeft geen gedecentraliseerde uitvoerende of wetgevende macht en wordt voor alle kwesties rechtstreeks beheerd en geregeld door de Britse regering en het parlement. Deze situatie heeft geleid tot de zogenaamde West Lothische vraag, die betrekking heeft op het feit dat parlementsleden uit Schotland, Wales en Noord-Ierland, soms beslissend, kunnen stemmen, over zaken die alleen Engeland aangaan. De 2013 McKay-commissie op deze aanbeveling dat wetten die alleen Engeland betreffen, de steun van een meerderheid van Engelse parlementsleden nodig hebben.

De Schotse regering en Parlement uitgebreide bevoegdheden hebben over elke kwestie die niet specifiek is gereserveerd aan het Britse parlement, inclusief onderwijs, gezondheidszorg, Schots recht en lokale overheid. Hun macht over economische kwesties wordt aanzienlijk ingeperkt door een wet van het Britse parlement die in 2020 is aangenomen.

De Welsh regering en Senedd (Welsh parlement; voorheen de National Assembly for Wales) beperktere bevoegdheden hebben dan die van Schotland. De Senedd kan wetgeving uitvaardigen over elke kwestie die niet specifiek is voorbehouden aan het Britse parlement via Handelingen van Senedd Cymru.

De Brits-Ierse Raad bestaat uit de Britse regering, de Ierse regering en de regeringen van Schotland, Wales en Noord-Ierland.

De Uitvoerende macht Noord-Ierland en bijeenkomst bevoegdheden hebben die vergelijkbaar zijn met die van Schotland. De directie wordt geleid door een diarchie vertegenwoordigen vakbondsman en nationalistisch leden van de Vergadering. Deconcentratie naar Noord-Ierland is afhankelijk van deelname van de regering van Noord-Ierland aan de Noord-Zuid Ministerraad, waar de uitvoerende macht van Noord-Ierland samenwerkt en gezamenlijk en gedeeld beleid ontwikkelt met de Regering van Ierland. De Britse en Ierse regeringen werken samen op het gebied van niet-gedecentraliseerde aangelegenheden die Noord-Ierland betreffen via de Brits-Ierse Intergouvernementele Conferentie, die de verantwoordelijkheden van de regering van Noord-Ierland op zich neemt in geval van niet-werking.[citaat nodig]

Het Verenigd Koninkrijk heeft geen gecodificeerde grondwet en constitutionele zaken behoren niet tot de bevoegdheden die zijn overgedragen aan Schotland, Wales of Noord-Ierland. Onder de leer van parlementaire soevereiniteit, zou het Britse parlement daarom in theorie het Schotse parlement, Senedd of Northern Ireland Assembly kunnen afschaffen. Inderdaad, in 1972, het Britse parlement eenzijdig uitgesteld het Parlement van Noord-Ierland, waarmee een precedent wordt geschapen dat relevant is voor hedendaagse gedeconcentreerde instellingen. In de praktijk zou het politiek moeilijk zijn voor het Britse parlement om de deconcentratie naar het Schotse parlement en de Senedd af te schaffen, gezien de politieke verschansing die is ontstaan ​​door de beslissingen van het referendum. De politieke beperkingen die worden gesteld aan de bevoegdheid van het Britse parlement om zich te bemoeien met de deconcentratie in Noord-Ierland, zijn zelfs groter dan in Schotland en Wales, aangezien de deconcentratie in Noord-Ierland berust op een internationale overeenkomst met de Regering van Ierland. Het Britse parlement beperkt de wetgevende bevoegdheid van de drie gedecentraliseerde parlementen op economisch gebied door middel van een wet die in 2020 is aangenomen.

afhankelijkheden

Het Verenigd Koninkrijk, de 14 Britse overzeese gebiedsdelen en de drie Crown Dependencies vormen 'één onverdeeld Rijk'. Alle delen van het rijk staan ​​onder de soevereiniteit van de Britse Kroon, maar de territoria en afhankelijkheden maken geen deel uit van het VK. Dit staat los van de status van Gemenebest rijken, die afzonderlijke monarchieën hebben, maar dezelfde monarch delen.

De 14 Britse overzeese gebiedsdelen zijn overblijfselen van het Britse rijk: Anguilla; Bermuda's; de Brits Antarctica; de Brits-Indisch oceaan gebied; de Britse Maagdeneilanden; de Kaaiman Eilanden; de Falkland Eilanden; Gibraltar; Montserrat; Sint-Helena, Ascension en Tristan da Cunha; de Turks- en Caicoseilanden; de Pitcairn Islands; Zuid-Georgië en de Zuid-Sandwicheilandenund Akrotiri en Dhekelia op het eiland Cyprus. Britse claims op Antarctica hebben een beperkte internationale erkenning. Gezamenlijk omvatten de overzeese gebiedsdelen van Groot-Brittannië een landoppervlak van ongeveer 480,000 vierkante zeemijl (640,000 vierkante mijl; 1,600,000 km2), met een totale bevolking van ongeveer 250,000. De overzeese gebiedsdelen geven het VK ook de op vier na grootste ter wereld exclusieve economische zone op 6,805,586 km2 (2,627,651 vierkante mijl).[betere bron nodig] Een Britse regering uit 1999 wit papier verklaarde dat: "Overzeese gebieden Brits zijn zolang ze Brits willen blijven. Groot-Brittannië heeft bereidwillig onafhankelijkheid verleend waar daarom werd gevraagd; en we zullen dat blijven doen waar dit een optie is." Zelfbeschikking is ook verankerd in de grondwet van verschillende overzeese gebiedsdelen en drie hebben specifiek gestemd om onder Britse soevereiniteit te blijven (Bermuda in 1995, Gibraltar binnen 2002 en de Falklandeilanden binnen 2013).

De Crown Dependencies zijn bezittingen van de kroon, in tegenstelling tot gebieden van het VK. Ze bestaan ​​uit drie onafhankelijk beheerde jurisdicties: de baljuwschappen van Jersey en Guernsey in het Engels Kanaal, en de Isle of Man in de Ierse Zee. In onderling overleg beheert de Britse regering de buitenlandse zaken en defensie van de eilanden en heeft het Britse parlement de bevoegdheid om namens hen wetgeving uit te vaardigen. Internationaal worden ze beschouwd als "gebieden waarvoor het Verenigd Koninkrijk verantwoordelijk is". De bevoegdheid om wetgeving aan te nemen die van invloed is op de eilanden berust uiteindelijk bij hun eigen respectieve wetgevende vergaderingen, met instemming van de Kroon (Geheime Raad of, in het geval van het eiland Man, in bepaalde omstandigheden de luitenant-gouverneur). Sinds 2005 heeft elke Crown-afhankelijkheid een Chief minister als regeringshoofd.

Akrotiri and DhekeliaAkrotiri and DhekeliaGibraltarGibraltarChannel IslandsJerseyGuernseyBermudaBermudaBritish West IndiesBritish Indian Ocean TerritoryFalkland IslandsFalkland IslandsSouth Georgia and the South Sandwich IslandsSouth Georgia and the South Sandwich IslandsPitcairn IslandsPitcairn IslandsSaint Helena, Ascension and Tristan da CunhaSaint Helena, Ascension and Tristan da CunhaIsle of ManCayman IslandsCayman IslandsMontserratMontserratAnguillaAnguillaBritish Virgin IslandsBritish Virgin IslandsTurks and Caicos IslandsTurks and Caicos IslandsBritish Antarctic TerritoryIsle of Man
Locaties van Britse afhankelijkheden (kroonafhankelijkheden in alfabetische volgorde, overzeese gebieden genummerd): A Isle of Man; B Guernsey; C Jersey; 1 Verenigd Koninkrijk; 2 Gibraltar; 3 Akrotiri en Dhekelia; 4 Bermuda's; 5 Turks- en Caicoseilanden; 6 Britse Maagdeneilanden; 7 Anguilla; 8 Kaaiman Eilanden; 9 Montserrat; 10 Pitcairn Islands; 11 Sint-Helena, Ascension en Tristan da Cunha; 12 Brits-Indisch oceaan gebied; 13 Falkland Eilanden; 14 Zuid-Georgië en de Zuid-Sandwicheilanden; (15) Brits Antarctica

Recht en strafrecht

Koninklijke gerechtshoven
De Koninklijke gerechtshoven, waar het Hooggerechtshof en het Hof van Beroep van Engeland en Wales zijn gevestigd
Supreme Court
De Supreme Court is het hoogste hof van beroep voor Engeland, Wales, Noord-Ierland en civiele zaken in Schotland.
Hooggerechtshof
De Hooggerechtshof, Edinburgh, de hoogste strafrechter in Schotland

Het Verenigd Koninkrijk heeft niet één rechtssysteem zoals artikel 19 van de 1706 Verdrag van Unie voorzien in de voortzetting van het afzonderlijke rechtssysteem van Schotland. Tegenwoordig heeft het VK er drie rechtsstelsels: Engels recht, Noord-Ierse wet en Schots recht. nieuwe Hooggerechtshof van het Verenigd Koninkrijk is in oktober 2009 in het leven geroepen ter vervanging van de Beroepscommissie van het House of Lords. De Gerechtelijk Comité van de Privy Council, met dezelfde leden als het Hooggerechtshof, is het hoogste hof van beroep voor verschillende onafhankelijke landen van het Gemenebest, de Britse overzeese gebieden en Kroon afhankelijkheden.

Zowel het Engelse recht, dat van toepassing is in Engeland en Wales, en Noord-Ierse wet zijn gebaseerd op gewoonterecht principes. De essentie van common law is dat, afhankelijk van de wet, de wet wordt ontwikkeld door rechters in rechtbanken, die de wet toepassen, precedent en gezond verstand aan de feiten voor hen om verklarende oordelen te geven over de relevante rechtsbeginselen, die worden gerapporteerd en bindend zijn in toekomstige soortgelijke zaken (staar besluit). De rechtbanken van Engeland en Wales staan ​​onder leiding van de Hogere rechtbanken van Engeland en Wales, bestaande uit de Hof van beroep Hooggerechtshof (voor civiele zaken) en de Kroonhof (voor strafzaken). Het Hooggerechtshof is de hoogste rechtbank in het land voor strafrechtelijke en civielrechtelijke beroepszaken in Engeland, Wales en Noord-Ierland en elke beslissing die het neemt is bindend voor elke andere rechtbank in hetzelfde rechtsgebied, en heeft vaak een overtuigend effect in andere rechtsgebieden. Schots recht is een hybride systeem gebaseerd op gewoonterecht en burgerlijk recht principes. De hoofdrechtbanken zijn de Hof van Sessie, voor civiele zaken, en Hooggerechtshof, voor strafzaken. Het Hooggerechtshof van het Verenigd Koninkrijk fungeert als het hoogste hof van beroep voor civiele zaken naar Schots recht. Sheriff rechtbanken omgaan met de meeste civiele en strafzaken, waaronder het voeren van strafprocessen met een jury, bekend als sheriff plechtig hof, of met een sheriff zonder jury, bekend als sheriff summum court. Het Schotse rechtssysteem is uniek omdat het er drie mogelijk heeft uitspraken voor een strafproces: "schuldig''niet schuldig"En"niet bewezen". "Niet schuldig" en "niet bewezen" resulteren in een vrijspraak.

De misdaad in Engeland en Wales nam toe in de periode tussen 1981 en 1995, maar sinds die piek is er een algemene daling van 66 procent in de geregistreerde misdaad tussen 1995 en 2015. volgens misdaadstatistieken. De gevangenisbevolking van Engeland en Wales is gestegen tot 86,000, waardoor Engeland en Wales met 148 per 100,000 het hoogste percentage opsluitingen in West-Europa hebben. Zijne Majesteits Gevangenis Dienst, die rapporteert aan de Ministerie van Justitie, manages most of the prisons within England and Wales. The murder rate in England and Wales has stabilised in the first half of the 2010s with a murder rate around 1 per 100,000 which is half the peak in 2002 and similar to the rate in the 1980s.[citaat nodig] De misdaad in Schotland is in 2014–2015 licht gedaald tot het laagste niveau in 39 jaar met 59 moorden voor een moordcijfer van 1.1 per 100,000. De gevangenissen in Schotland zijn overvol, maar de gevangenisbevolking krimpt.

Leger

Destroyer van de Koninklijke Marine HMS-verdediger
Britse luchtmacht Eurofighter Typhoon Jet
Britse leger Challenger 2 Hoofdgevechtstank

Zijne Majesteits strijdkrachten bestaan ​​uit drie professionele servicetakken: de Royal Navy en Royal Marines (het vormen van de Marine Dienst), De Britse leger en Britse luchtmacht. De strijdkrachten van het Verenigd Koninkrijk worden beheerd door de Ministerie van Defensie en gecontroleerd door de Defensieraad, onder voorzitterschap van de Minister van Defensie. De Opperbevelhebber is de Britse monarch, aan wie leden van de strijdkrachten een eed van trouw zweren. De strijdkrachten zijn belast met het beschermen van het VK en zijn overzeese gebieden, het bevorderen van de wereldwijde veiligheidsbelangen van het VK en het ondersteunen van internationale vredeshandhavingsinspanningen. Ze zijn actieve en regelmatige deelnemers NATO, Waaronder Geallieerde Snelle Reactie Korps Vijf Power Defense-arrangementen, RIMPAC en andere wereldwijde coalitieoperaties. Overzeese garnizoenen en voorzieningen worden onderhouden Ascension Island, Bahrein, Belize, Brunei, Canada, Cyprus, Diego Garcia Falkland Eilanden, Duitsland, Gibraltar, Kenia, Oman, Katar en Singapore.

De Britse strijdkrachten speelden een sleutelrol bij de totstandkoming van de Britse Rijk de dominante wereldmacht in de 18e, 19e en vroege 20e eeuw. Door als overwinnaar uit conflicten te komen, heeft Groot-Brittannië vaak doortastend kunnen optreden wereldgebeurtenissen beïnvloeden. Sinds het einde van het Britse rijk is het VK een belangrijke militaire macht gebleven. Naar aanleiding van het einde van de Koude Oorlog, gaat het defensiebeleid ervan uit dat "de meest veeleisende operaties" zullen worden uitgevoerd als onderdeel van een coalitie.

Dat melden bronnen, waaronder de Stockholm International Peace Research Institute en Internationaal Instituut voor Strategische Studies, heeft het VK de vierde of de vijfde hoogste militaire uitgaven. De totale defensie-uitgaven bedragen 2.0 procent van het nationale bbp.

Economie

Overzicht

London was de grootste stedelijke economie in Europa in 2018.

Het Verenigd Koninkrijk gebruikt de pond sterling dat is 's werelds oudste valuta die nog steeds in gebruik is en die sinds het begin onafgebroken in gebruik is geweest. Het is momenteel de vierde meest verhandelde valuta in de wereld markt voor vreemde valuta en is 's werelds vierde grootste reservemunt (na de Verenigde Staten Dollar, euro en yen). London is de wereldhoofdstad voor de handel in vreemde valuta, met een wereldwijd marktaandeel van 38.1% in 2022 van de dagelijkse wereldwijde omzet van $ 7.5 biljoen. Sinds 1997 de Bank of England Comité voor het monetaire beleid, onder leiding van de Gouverneur van de Bank of England, is verantwoordelijk geweest voor de instelling de rente op het niveau dat nodig is om de algemene inflatiedoelstelling voor de economie te bereiken die elk jaar door de bondskanselier wordt vastgesteld. Lloyd's of London is 's werelds grootste verzekering en herverzekering markt en is gevestigd in Londen, VK.

Het VK heeft een gedeeltelijk gereguleerd markteconomie. Op basis van markt wisselkoersen, is het VK vandaag de zesde grootste economie ter wereld en de op één na grootste van Europa. HM Treasury, geleid door de Kanselier van de Schatkist, is verantwoordelijk voor het ontwikkelen en uitvoeren van het overheidsbeleid openbare financiën beleid en economisch beleid. De Bank of England is van het Verenigd Koninkrijk centrale bank en is verantwoordelijk voor de uitgifte van bankbiljetten en munten in de nationale valuta, het Britse pond. Banken in Schotland en Noord-Ierland behouden het recht om hun eigen bankbiljetten uit te geven, op voorwaarde dat ze voldoende bankbiljetten van de Bank of England in reserve houden om hun uitgifte te dekken. Het Britse pond was de best presterende valuta in het eerste kwartaal van 2023 en won 2.5 procent ten opzichte van de dollar, vóór alle andere G10-economieën.

De dienstensector vormden ongeveer 80% van het VK GVA in 2021. Londen is een van 's werelds grootste financiële centra en staat op de tweede plaats in de wereldranglijst Wereldwijde financiële centra-index in 2022. Londen heeft ook de grootste stad BBP in Europa. Edinburgh staat op de 17e plaats in de wereld en op de zesde plaats in West-Europa in de Global Financial Centres Index in 2020. Toerisme is erg belangrijk voor de Britse economie; Londen is uitgeroepen tot Europa's populairste bestemming voor 2022. De creatieve industrieën goed voor 5.9% van de bruto toegevoegde waarde van het VK in 2019, na een reële groei van 43.6% ten opzichte van 2010. Creatieve industrieën droegen in 111 meer dan £ 2018 miljard bij aan de Britse economie, de groei in de sector is meer dan vijf keer groter dan de groei in de Britse economie als geheel, zoals gerapporteerd in 2018. WPP plc, 's werelds grootste reclamebedrijf, is ook gevestigd in het VK.

De Bank of England is de centrale bank van het Verenigd Koninkrijk en het model waarop de meeste moderne centrale banken zijn gebaseerd.

Na de terugtrekking van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie is de werking van de interne economische markt van het Verenigd Koninkrijk verankerd in de Verenigd Koninkrijk Internal Market Act 2020 die ervoor zorgt dat de handel in goederen en diensten zonder interne belemmeringen doorgaat in de vier landen van het Verenigd Koninkrijk.

De Industriële revolutie begon in Groot-Brittannië met een aanvankelijke concentratie op de textielindustrie, gevolgd door andere zware industrieën zoals scheepsbouw, mijnbouw en staalproductie. Britse kooplieden, verladers en bankiers ontwikkelden een overweldigend voordeel ten opzichte van die van andere landen, waardoor het VK in de 19e eeuw de internationale handel kon domineren. De scheepsbouw gaat door, tussen september 2021 en eind 2022 kondigde de Britse regering £ 4.34 miljard aan scheepsbouwcontracten aan Britse bedrijven aan. Het VK produceert ook luxe boten uit Princess reeks, Sunseeker en Fairline. Productie blijft een belangrijk onderdeel van de economie, maar was in 9.2 goed voor slechts 2022 procent van de nationale productie.

De auto-industrie heeft ongeveer 800,000 mensen in dienst, met een omzet in 2022 van £ 67 miljard, goed voor £ 27 miljard aan export (10% van de totale goederenexport van het VK). In 2022 produceerde het VK ongeveer 775,000 personenauto's en 101,600 bedrijfsvoertuigen, waaronder luxe auto's zoals Rolls-Royce, Bentley en Range Rover. Het VK is een belangrijk centrum voor de productie van motoren: in 2021 werden er ongeveer 1.6 miljoen motoren geproduceerd. Het VK motorsport industrie biedt werk aan meer dan 40,000 mensen, omvat ongeveer 4,300 bedrijven en heeft een jaarlijkse omzet van ongeveer £ 10 miljard. 7 van de 10 Formule XNUMX-teams zijn gevestigd in het VK en hun technologie wordt gebruikt in supercars en hypercars van McLaren, Aston Martin en Lotus.

De Luchtvaartindustrie van het VK is de op een na of op twee na grootste nationale lucht- en ruimtevaartindustrie ter wereld, afhankelijk van de meetmethode, en heeft een jaarlijkse omzet van ongeveer £ 30 miljard. BAE Systems speelt een cruciale rol in enkele van 's werelds grootste defensie-luchtvaartprojecten. In het VK maakt het bedrijf grote delen van de Typhoon Eurofighter en assembleert het vliegtuig voor de Britse luchtmacht, was het vliegtuig gebaseerd op de Britse lucht- en ruimtevaart EAP ontwerp dat voor het eerst vloog in 1986. BAE Systems is ook een belangrijke onderaannemer op de F35 Joint Strike Fighter - 's werelds grootste afzonderlijke verdedigingsproject - waarvoor het een reeks componenten ontwerpt en produceert. Het produceert ook de Havik, 's werelds meest succesvolle straal opleidingsvliegtuigen. Airbus VK produceert ook defensievliegtuigen, commerciële vliegtuigen en is het grootste ruimtevaartbedrijf van het VK. Alle in Europa geproduceerde vleugels op luchtvliegtuig commerciële vliegtuigen worden ontworpen en gebouwd in het VK, waarvan het merendeel in Noord-Wales wordt gebouwd met lokale inkomsten van £ 4.4 miljard. Rolls-Royce is een industrieel technologiebedrijf, het is 's werelds op een na grootste fabrikant van vliegtuigmotoren, fabrikant van duurzame energie en defensie-aannemer. Andere grote aannemers op het gebied van veiligheid en defensie zijn onder meer Babcock International, QinetiQ en Martin Bakker - 's werelds toonaangevende fabrikant van schietstoelen.

De McLaren F1, geproduceerd 1989-1998. Hoofd ingenieur: Gordon Murray.

Het Verenigd Koninkrijk ruimtevaartindustrie was in 17.5/2020 £ 21 miljard waard en had 48,800 mensen in dienst. Sinds 2012 is het aantal ruimtevaartorganisaties met gemiddeld bijna 21% per jaar gegroeid, met 1,293 gerapporteerde organisaties in 2021. De UK Space Agency heeft in 2023 verklaard £ 1.6 miljard te investeren in ruimtegerelateerde projecten.

De landbouw industrie is intensief, sterk gemechaniseerd en efficiënt volgens Europese normen en produceert ongeveer 60 procent van de voedselbehoefte met minder dan 1.6 procent van de beroepsbevolking (535,000 werknemers). Ongeveer twee derde van de productie is bestemd voor vee, een derde voor akkerbouwgewassen. Het VK heeft nog steeds een aanzienlijke, zij het sterk verminderde visserij-industrie. Het is ook rijk aan een verscheidenheid aan natuurlijke hulpbronnen, waaronder steenkool, aardolie, aardgas, tin, kalksteen, ijzererts, zout, klei, krijt, gips, lood, silica en een overvloed aan bouwland.

In 2020, tijdens de COVID-19 pandemie de Britse regering geïntroduceerd Coronavirus-regeling voor het behoud van banen die tot 80% van het inkomen van een werknemer betaalde om thuis te blijven, als ze niet thuis konden werken en geen essentiële werknemer waren. Door maatregelen kromp de Britse economie tussen april en juni met 20.4 procent ten opzichte van de eerste drie maanden van dat jaar.

De jaarlijkse bbp-output van het VK zal in 4.1 naar schatting met 2022% zijn gegroeid. De Britse overheidsschuld bedroeg £ 2,436.7 miljard aan het einde van het tweede kwartaal (april tot juni) 2. Het VK heeft de op één na beste schuldquote van de G2022-landen.

Wetenschap en technologie

Charles Darwin (1809-82), wiens evolutietheorie door natuurlijke selectie is de basis van de moderne biologische wetenschappen

Engeland en Schotland waren de belangrijkste centra van de Wetenschappelijke revolutie uit de 17e eeuw. Het Verenigd Koninkrijk leidde de industriële revolutie vanaf de 18e eeuw, en is doorgegaan met het voortbrengen van wetenschappers en ingenieurs die belangrijke vorderingen hebben gemaakt. Grote theoretici uit de 17e en 18e eeuw omvatten Isaac Newton, wiens bewegingswetten en verlichting van zwaartekracht zijn gezien als een hoeksteen van de moderne wetenschap; uit de 19e eeuw Charles Darwin, wiens theorie van Evolutie by natuurlijke selectie was fundamenteel voor de ontwikkeling van de moderne biologie, en James Clerk Maxwell, die klassiek formuleerde elektromagnetische theorie; en meer recentelijk Stephen Hawking, die belangrijke theorieën naar voren bracht op het gebied van kosmologie, kwantumzwaartekracht en het onderzoek van zwarte gaten.

De Colossus-computer uit 1944 in het National Museum of Computing in Bletchley Park, VK

Belangrijke wetenschappelijke ontdekkingen uit de 18e eeuw omvatten waterstof by Henry Cavendish; uit de 20e eeuw penicilline by Alexander Fleming, en de structuur van DNAdoor Francis Crick en anderen. Beroemde Britse ingenieurs en uitvinders van de industriële revolutie zijn onder andere James Watt, Georg Stephenson, Richard Arkwright, Robert Stephenson en Isambard Kingdom Brunel. Andere grote technische projecten en toepassingen door mensen uit het VK zijn onder meer de stoomlocomotief, Ontwikkeld door Richard Trevithick en Andreas Vivian; uit de 19e eeuw de elektromotor by Michael Faraday eerste computer ontworpen door Charles Babbage, het eerste algoritme door Ada Lovelace, de eerste reclamespot elektrische telegraaf by William Fothergill Cooke en Charles Wheatstone, het gloeilamp by Joseph Swan, en de eerste praktische telefoon, gepatenteerd door Alexander Graham Bell; en in de 20e eeuw 's werelds eerste werkende televisiesysteem van John Logie Baird en anderen, het straalmotor by Frank Whittle, de theoretische basis van de moderne computer by Alan Turing Ferranti Marcus 1 - de eerste commercieel verkrijgbare digitale computer voor algemeen gebruik, het concept van de geïntegreerde schakeling by Geoffrey Dummer, het Wereld wijde web by Tim Berners-Lee, die de W3C, en belangrijke Apple-producten door Jony Ive.

Wetenschappelijk onderzoek en ontwikkeling blijft belangrijk in Britse universiteiten, met veel vestigingen wetenschapsparken productie en samenwerking met de industrie te vergemakkelijken. In 2022 produceerde het VK 6.3 procent van 's werelds wetenschappelijke onderzoeksdocumenten en had het een aandeel van 10.5 procent in wetenschappelijke citaties, het op twee na hoogste ter wereld (voor beide). Het VK staat op de eerste plaats in de wereld voor Field-Weighted Citation Impact. Wetenschappelijke tijdschriften die in het VK worden geproduceerd, bevatten publicaties van de Royal Society, NATUUR British Medical Journal en The Lancet. Londen staat algemeen op de 1e plaats in de European Digital Social Innovation Index, die steden rangschikt op basis van 32 criteria gegroepeerd in 6 thema's, en Londen op de 1e plaats voor het thema vaardigheden. In 2022 behield het VK zijn nummer 1-positie voor technologie in Europa en bereikte het een gecombineerde marktwaarde van $ 1 biljoen, nummer 3 in de wereld. Cambridge werd uitgeroepen tot de nummer 1 universiteit ter wereld voor het voortbrengen van succesvolle tech-oprichters. Ook in 2022 was Londen het beste technologie-ecosysteem buiten de VS en had het VK meer dan het dubbele van de investeringen van elk ander Europees land in snelgroeiende technologiebedrijven. Het Verenigd Koninkrijk stond op de vierde plaats in de lijst Wereldwijde innovatie-index 2020, 2021 en 2022, die is gebaseerd op ongeveer 80 indicatoren, waaronder metingen van het politieke klimaat, onderwijs, infrastructuur en kenniscreatie. In het gerelateerde rapport werd geconstateerd dat Cambridge het meest 'wetenschap en technologie'-intensieve cluster ter wereld was.

UK technology company Arm halfgeleider produceert intellectueel eigendom die wereldwijd in meer dan 250 miljard chips wordt gebruikt. Ongeveer 70% van de wereldbevolking gebruikt op wapens gebaseerde technologie en wordt gebruikt in producten van grote wereldmerken. Raspberry Pi, een goedkope educatieve computer, had in 40 meer dan 2022 miljoen exemplaren verkocht en was ontworpen en vervaardigd in het VK. Het Verenigd Koninkrijk is de thuisbasis van de grote consumentenreinigingsmerken Dyson, Gtech en Vax. Het VK is toonaangevend op het gebied van audiotechnologie met een enorme lijst van audiofabrikanten, variërend van Pure, Roberts en Bowers & Wilkins tot hoogwaardige audioluidsprekers en locatieluidsprekers zoals de audiosystemen van Funktion-One.

transport

An Oostkust hoofdlijn trein in Northumberland

Een radiaal wegennet omvat in totaal 29,145 mijl (46,904 km) hoofdwegen, 2,173 mijl (3,497 km) snelwegen en 213,750 mijl (344,000 km) verharde wegen. De M25, rond Londen, is de grootste en drukste rondweg ter wereld. In 2022 waren er in totaal 40.8 miljoen voertuigen met vergunning in Groot-Brittannië.

Het spoorwegnet in het VK is het oudste dergelijke netwerk ter wereld. Het systeem bestaat uit vijf hogesnelheidslijnen (de westkust, oostkust, Midland, Geweldige western en Geweldig Oosters), die uitstralen van Londen naar de rest van het land, aangevuld met regionale spoorlijnen en dichte forensennetwerken binnen de grote steden. Hoge snelheid 1 is operationeel gescheiden van de rest van het netwerk. De eerste passagierstrein ter wereld die op stoom reed, was de Stockton en Darlington Railway, geopend in 1825. Iets minder dan vijf jaar later werd 's werelds eerste intercityspoorlijn de Liverpool en Manchester Spoorweg, ontworpen door Georg Stephenson. Het netwerk groeide snel als een lappendeken van honderden afzonderlijke bedrijven tijdens de Victoriaanse tijdperk.

De London Underground is 's werelds oudste ondergrondse passagierstrein.
Rode dubbeldekkers in Londen.

Het VK heeft een spoorwegnet van 10,072 mijl (16,209 km). Groot Brittanië en 189 mijl (304 km) binnen Noord-Ierland. Spoorwegen in Noord-Ierland worden geëxploiteerd door NI Spoorwegen, een dochteronderneming van staatsbedrijf overlinken. In Groot-Brittannië is de British Rail netwerk was geprivatiseerd tussen 1994 en 1997, gevolgd door een snelle stijging van het aantal passagiers. Het VK stond op de achtste plaats van de nationale Europese spoorwegsystemen in de European Railway Performance Index 2017, waarbij de gebruiksintensiteit, de kwaliteit van de dienstverlening en de veiligheid werden beoordeeld. HS2 is een nieuwe hogesnelheidsspoorlijn in aanbouw die Londen, de Midlands, het noorden en Schotland met elkaar verbindt en meer dan 25 stations bedient, waaronder acht van de 10 grootste steden van Groot-Brittannië en ongeveer 30 miljoen mensen met elkaar verbindt, met snelheden tot 225 km/u. Crossrail, die werd omgedoopt tot de Elizabeth lijn in 2016, ter ere van koningin Elizabeth II, geopend in 2022, was het destijds het grootste bouwproject van Europa en zal het de Britse economie naar schatting £ 42 miljard opleveren.

Grote Britse Spoorwegen is een geplande Staatsbedrijven openbaar lichaam dat gaat overzien spoorvervoer in Groot-Brittannië vanaf 2023. In 2014 waren er 5.2 miljard busritten in het VK, waarvan 2.4 miljard in Londen. Het Rode dubbeldekker bus is de populaire cultuur binnengekomen als een internationaal erkend icoon van Engeland. Het Londense busnetwerk is uitgebreid, met meer dan 6,800 lijndiensten per weekdag die ongeveer zes miljoen passagiers vervoeren op meer dan 700 verschillende routes, waardoor het een van de meest uitgebreide bussystemen ter wereld en het grootste van Europa is.

In het jaar van oktober 2009 tot september 2010 verwerkten Britse luchthavens in totaal 211.4 miljoen passagiers. In die periode waren dat de drie grootste luchthavens London Heathrow Airport (65.6 miljoen passagiers), Gatwick Airport (31.5 miljoen passagiers) en London Stansted Airport (18.9 miljoen passagiers). London Heathrow Airport, gelegen op 15 km ten westen van de hoofdstad, is de op een na drukste luchthaven ter wereld internationaal passagiersverkeer en heeft het meeste internationale passagiersverkeer van alle luchthavens ter wereld; het is de hub voor de Britse nationale luchtvaartmaatschappij British Airways alsmede Virgin Atlantic.

Energie

Energiemix van het Verenigd Koninkrijk in de tijd
Windturbines met uitzicht Ardrossan in Schotland. Het VK is een van de beste locaties in Europa voor windenergie, en de productie van windenergie is het snelst groeiende aanbod.

In 2021 was het VK de 14e grootste energieverbruiker ter wereld en de 22e grootste producent. Het VK is de thuisbasis van veel grote energiebedrijven, waaronder twee van de zes grote olie- en gasmaatschappijen – BP en schelp.

Het totaal van alle hernieuwbare elektriciteitsbronnen leverde in 43 2020% van de opgewekte elektriciteit in het VK. Het VK is een van de beste locaties in Europa voor windenergie, en de productie van windenergie is het snelst groeiende aanbod van het land; in 2022 werd 26.8% van de totale elektriciteit in het VK opgewekt door windenergie. Het VK heeft het grootste offshore windpark ter wereld, dat voor de kust van Yorkshire ligt.

In 2023 had het VK 9 kernreactoren die normaal gesproken ongeveer 15 procent van de Britse elektriciteit opwekten. In tegenstelling tot Duitsland en Japan zijn er momenteel twee reactoren in aanbouw en staan ​​er nog meer gepland. Eind jaren negentig droegen kerncentrales ongeveer 1990 procent bij aan de totale jaarlijkse elektriciteitsopwekking in het VK, maar dit is geleidelijk afgenomen naarmate oude centrales zijn gesloten. De Britse regering investeert in Kleine modulaire reactoren en Geavanceerde modulaire reactoren onderzoek en ontwikkeling.

In 2021 produceerde het VK 935 duizend vaten per dag (bbl/d) olie (en andere vloeistoffen) en verbruikte 1,258 duizend bbl/d. De productie loopt nu terug en het VK is sinds 2005 een netto-importeur van olie. in 2020, had het VK ongeveer 2 miljard vaten bewezen reserves ruwe olie.

In 2021 was het VK de 21e grootste producent van aardgas in de wereld. De productie loopt nu terug en het VK is sinds 2004 een netto-importeur van aardgas.

In 2020 produceerde het VK 1.8 miljoen ton steenkool, een daling van 91% in 10 jaar tijd. In 2020 had het bewezen winbare steenkoolreserves van 26 miljoen ton. Het Verenigd Koninkrijk Steenkool Autoriteit heeft verklaard dat er een potentieel is om tussen de 7 en 16 miljard ton steenkool te produceren ondergrondse kolenvergassing (UCG) of 'fracking', en op basis van het huidige kolenverbruik in het VK kunnen dergelijke reserves tussen de 200 en 400 jaar meegaan. Er zijn milieu- en sociale zorgen geuit over chemicaliën die het grondwater verontreinigen en kleine aardbevingen die huizen beschadigen.

Watervoorziening en sanitaire voorzieningen

Toegang tot verbeterde watervoorziening en sanitaire voorzieningen in het VK is universeel. Naar schatting is 96 procent van de huishoudens aangesloten op het riool. Volgens de Environment Agency bedroeg de totale wateronttrekking voor de openbare watervoorziening in het VK 16,406 megaliter per dag in 2007.

In Engeland en Wales worden water- en rioleringsdiensten geleverd door 10 particuliere regionale water- en rioleringsbedrijven en 13 meestal kleinere particuliere "water only"-bedrijven. In Schotland worden de water- en rioleringsdiensten geleverd door één overheidsbedrijf, Schots water. In Noord-Ierland worden water- en rioleringsdiensten ook geleverd door één enkele openbare entiteit, Noord-Ierland Water.

Demografie

Kaart van de bevolkingsdichtheid in het VK zoals bij de volkstelling van 2011

A volkstelling wordt om de 10 jaar gelijktijdig in alle delen van het VK genomen. In het 2011 telling de totale bevolking van het Verenigd Koninkrijk was 63,181,775. Het is de vierde grootste in Europa (na Rusland, Duitsland en Frankrijk), de vijfde grootste in het Gemenebest en de 22e grootste ter wereld. Medio 2014 en medio 2015 droeg de netto internationale migratie op lange termijn meer bij aan de bevolkingsgroei. Medio 2012 en medio 2013 droeg natuurlijke verandering het meest bij aan de bevolkingsgroei. Tussen 2001 en 2011 groeide de bevolking gemiddeld met ongeveer 0.7 procent per jaar. Dit in vergelijking met 0.3 procent per jaar in de periode 1991 tot 2001 en 0.2 procent in het decennium 1981 tot 1991. De volkstelling van 2011 toonde ook aan dat het aandeel van de bevolking van 100-0 jaar in de afgelopen 14 jaar is gedaald van 31 procent naar 18 procent, en het aandeel van mensen van 65 jaar en ouder is gestegen van 5 naar 16 procent. In 2018 de gemiddelde leeftijd van de Britse bevolking was 41.7 jaar.

De Engelse bevolking bedroeg in 2011 53 miljoen, wat neerkomt op ongeveer 84 procent van het Britse totaal. Het is een van de meest dichtbevolkte landen ter wereld, met medio 420 2015 inwoners per vierkante kilometer. met een bijzondere concentratie in Londen en het zuidoosten. De volkstelling van 2011 schatte de bevolking van Schotland op 5.3 miljoen, Wales op 3.06 miljoen en Noord-Ierland op 1.81 miljoen.

In 2017 het gemiddelde totaal vruchtbaarheidscijfer (TFR) in het VK werden 1.74 kinderen per vrouw geboren. Hoewel een stijgend geboortecijfer bijdraagt ​​aan de bevolkingsgroei, blijft het aanzienlijk onder het babyboom piek van 2.95 kinderen per vrouw in 1964, of het hoogste aantal van 6.02 kinderen geboren per vrouw in 1815, onder de vervangingsratio van 2.1, maar hoger dan het diepterecord van 2001 van 1.63. In 2011 was 47.3 procent van de geboorten in het VK van ongehuwde vrouwen. De Office for National Statistics publiceerde in 2015 een bulletin waaruit bleek dat van de Britse bevolking van 16 jaar en ouder 1.7 procent zich identificeert als homo, lesbienne of biseksueel (2.0 procent van de mannen en 1.5 procent van de vrouwen); 4.5 procent van de respondenten antwoordde met "anders", "Ik weet het niet", of reageerde niet. Het aantal transgenders in het VK werd geschat op tussen de 65,000 en 300,000 door onderzoek tussen 2001 en 2008.

 
Grootste stedelijke gebieden van het Verenigd Koninkrijk
(Engeland en Wales: bebouwde kom volgens de volkstelling van 2011; Schotland: schattingen afwikkeling 2016; Noord-Ierland: stedelijk gebied van de volkstelling van 2001)
Rang Stedelijk gebied Pop. Hoofdafrekening Rang Stedelijk gebied Pop. Hoofdafrekening
1 Groot-Londen 9,787,426 London 11 Bristol 617,280 Bristol
2 Greater Manchester 2,553,379 Manchester 12 Edinburgh 512,150 Edinburgh
3 West Midlands 2,440,986 Amsterdam, NL 13 Leicester 508,916 Leicester
4 West Yorkshire 1,777,934 Leeds 14 Belfast 483,418 Belfast
5 Groot Glasgow 985,290 Glasgow 15 Brighton & Hove 474,485 Brighton & Hove
6 Liverpool 864,122 Liverpool 16 Bournemouth/Poole 466,266 Bournemouth
7 Zuid-Hampshire 855,569 Southampton 17 Cardiff 390,214 Cardiff
8 Tyneside 774,891 Oostende (B) 18 Teesside 376,633 Middlesbrough
9 Nottingham 729,977 Nottingham 19 Stoke-on-Trent 372,775 Stoken
10 Sheffield 685,368 Sheffield 20 Coventry 359,262 Coventry

Afkomst

Historisch gezien werd gedacht dat inheemse Britten dat waren afstammen van de verschillende etnische groepen die zich daar vóór de 12e eeuw vestigden: de Kelten, Romeinen, Angelsaksen, Noors en de Noormannen. Welshe mensen zou de oudste etnische groep in het VK kunnen zijn. Het VK heeft een geschiedenis van niet-blanke immigratie Liverpool met de oudste zwarte bevolking van het land die teruggaat tot ten minste de jaren 1730 tijdens de periode van de Afrikaanse slavenhandel. Gedurende deze periode bedroeg de Afro-Caribische bevolking van Groot-Brittannië naar schatting 10,000 tot 15,000 die later daalde als gevolg van de afschaffing van de slavernij. Het VK heeft ook de oudste Chinese gemeenschap in Europa, daterend uit de komst van Chinese zeelieden in de 19e eeuw. In 1950 waren er waarschijnlijk minder dan 20,000 niet-blanke inwoners in Groot-Brittannië, bijna allemaal in het buitenland geboren. In 1951 woonden er naar schatting 94,500 mensen in Groot-Brittannië die waren geboren in Zuid-Azië, China, Afrika en het Caribisch gebied, iets minder dan 0.2 procent van de Britse bevolking. In 1961 was dit aantal meer dan verviervoudigd tot 384,000, iets meer dan 0.7 procent van de Britse bevolking.

Sinds 1948 aanzienlijke immigratie uit Afrika, de Caribbean en Zuid-Azië is een erfenis van banden gesmeed door de Britse Rijk. Migratie uit nieuwe EU-lidstaten in centraal en Oost-Europa sinds 2004 heeft geresulteerd in een groei van deze bevolkingsgroepen, hoewel een deel van deze migratie tijdelijk was. Sinds de jaren 1990 is er een substantiële diversificatie geweest van de immigrantenbevolking, waarbij migranten naar het VK uit een veel groter aantal landen kwamen dan eerdere golven, waarbij meestal grotere aantallen migranten uit een relatief klein aantal landen betrokken waren. Academici hebben betoogd dat de etniciteit categorieën gebruikt in Britse nationale statistieken, die voor het eerst werden geïntroduceerd in de 1991 telling, leiden tot verwarring tussen de concepten van etniciteit en race. In 2011identificeerde 87.2 procent van de Britse bevolking zichzelf als blank, wat betekent dat 12.8 procent van de Britse bevolking zichzelf identificeert als een van de Etnische minderheid groepen. In de volkstelling van 2001 was dit 7.9 procent van de Britse bevolking. Vanwege verschillen in de formulering van de volkstellingformulieren die worden gebruikt in Engeland en Wales, Schotland en Noord-Ierland, zijn gegevens over de Ander wit groep is niet beschikbaar voor het VK als geheel, maar in Engeland en Wales was dit de snelst groeiende groep tussen de volkstellingen van 2001 en 2011, met een toename van 1.1 miljoen (1.8 procentpunt). Van de groepen waarvoor vergelijkbare gegevens beschikbaar zijn voor alle delen van het Britse niveau, is de categorie Overig Aziatisch tussen 0.4 en 1.4 gestegen van 2001 procent naar 2011 procent van de bevolking, terwijl de Gemengd categorie steeg van 1.2 procent naar 2 procent.

Etnische diversiteit varieert aanzienlijk in het VK. 30.4 procent van de Londense bevolking en 37.4 procent van Leicester's werd geschat op niet-blanke in 2005, terwijl minder dan 5 procent van de bevolking van Noordoost-Engeland, Wales en de Zuid-West behoorden tot etnische minderheden, volgens de volkstelling van 2001. in 2016, 31.4 procent van de basisschoolleerlingen en 27.9 procent van de middelbare scholieren op staatsscholen in Engeland behoorden tot een etnische minderheid. De volkstelling van 1991 was de eerste volkstelling in het VK waar een vraag over was etnische groep. In de Britse volkstelling van 1991 meldde 94.1 procent van de mensen dat ze blank Brits, blank Iers of blank anders waren, terwijl 5.9 procent van de mensen aangaf afkomstig te zijn uit andere minderheidsgroepen.

Etnische groep Bevolking (absoluut) Bevolking (%)
2001 2011 2001 2011
Wit 54,153,898 55,010,359 92.1% 87.1%
Wit: zigeuner, reiziger en Ierse reiziger - 63,193 - 0.1%
Aziatische en Aziatische Britten Indian 1,053,411 1,451,862 1.8% 2.3%
Pakistaans 747,285 1,174,983 1.3% 1.9%
Bangladesh 283,063 451,529 0.5% 0.7%
Chinese 247,403 433,150 0.4% 0.7%
Andere Aziatische 247,664 861,815 0.4% 1.4%
Zwart, Afrikaans, Caribisch en zwart Brits 1,148,738 1,904,684 2.0% 3.0%
Gemengde of meerdere etnische groepen 677,117 1,250,229 1.2% 2.0%
Andere etnische groepen 230,615 580,374 0.4% 0.9%
Totaal 58,789,194 63,182,178 100.0% 100.0%

Talen

De Engels taal is de officiële en meest gesproken taal van het Verenigd Koninkrijk die is ontstaan ​​uit Engeland. Het Verenigd Koninkrijk promoot de taal proactief wereldwijd om verbindingen, begrip en vertrouwen op te bouwen tussen mensen in het VK en landen over de hele wereld. Geschat wordt dat 95 procent van de Britse bevolking dat is eentalig Engelssprekenden. Naar schatting spreekt 5.5 procent van de bevolking talen die naar het VK zijn gebracht als gevolg van relatief recente immigratie. Zuid-Aziatische talen zijn de grootste groep die omvat Punjabi, Urdu, Bengalees, Sylheti, Hindi en Gujarati. Volgens de volkstelling van 2011, Pools is de op een na grootste taal geworden die in Engeland wordt gesproken en heeft 546,000 sprekers. In 2019 spraken zo'n driekwart miljoen mensen weinig of geen Engels.

Drie inheems Keltische talen worden gesproken in het VK: Wels, Iers en Schots Gaelic. Cornish, dat aan het einde van de 18e eeuw als eerste taal uitstierf, is onderhevig aan heroplevingsinspanningen en heeft een kleine groep tweedetaalsprekers. Volgens de 2021 telling Welsh sprekende bevolking van Wales van drie jaar of ouder waren 538,300 mensen (17.8 procent). Bovendien wonen er naar schatting ongeveer 200,000 Welsh-sprekers in Engeland. Bij de volkstelling van 2011 in Noord-Ierland verklaarden 167,487 mensen (10.4 procent) dat ze "enige kennis van het Iers" hadden (zie Ierse taal in Noord-Ierland), bijna uitsluitend in de nationalistisch (voornamelijk katholieke) bevolking. Meer dan 92,000 mensen in Schotland (iets minder dan 2 procent van de bevolking) hadden enige Gaelic-taalvaardigheid, waaronder 72 procent van degenen die in de Buiten-Hebriden. Het aantal kinderen dat les krijgt in Welsh of Schots-Gaelisch neemt toe. Onder bevolkingsgroepen van emigranten is er nog steeds wat Schots-Gaelisch gesproken in Canada (hoofdzakelijk Nova Scotia en Kaap Bretons eiland), en Wels in Patagonië, Argentinië

Schotten, een taal die afstamt van het vroege noorden Middel Engels, heeft beperkt erkenning naast de regionale variant, Ulster Schotten in Noord-Ierland, zonder specifieke toezeggingen voor bescherming en promotie.

In april 2020 zouden er ongeveer 151,000 gebruikers zijn Britse gebarentaal (BSL), een gebarentaal gebruikt door dove mensen, in het VK. BSL werd in 2022 wettelijk erkend als taal van Engeland, Schotland en Wales. In Engeland is het voor leerlingen vanaf zeven jaar verplicht om een ​​tweede taal te leren. Frans en Spaans zijn de twee meest onderwezen tweede talen in het Verenigd Koninkrijk. Alle leerlingen in Wales krijgen ofwel Welsh als tweede taal tot de leeftijd van 16, of zijn onderwezen in het Wels een eerste taal. Welsh werd in 2011 erkend als een officiële status in Wales. Iers werd in 2022 erkend als een officiële status in Noord-Ierland.

Godsdienst

Religie (telling van 2011)

  Christendom (59.5%)
  Irreligie (25.7%)
  islam (4.4%)
  Hindoeïsme (1.3%)
  Sikhisme (0.7%)
  Jodendom (0.4%)
  Boeddhisme (0.4%)
  Andere religies (0.4%)
  Niet vermeld (7.2%)

Vormen van Christendom hebben het religieuze leven gedomineerd in wat nu het Verenigd Koninkrijk is gedurende meer dan 1,400 jaar. Hoewel een meerderheid van de burgers zich in veel onderzoeken nog steeds met het christendom identificeert, is het regelmatige kerkbezoek dramatisch gedaald sinds het midden van de 20e eeuw. terwijl immigratie en demografische veranderingen hebben bijgedragen aan de groei van andere religies, met name de islam. Dit heeft ertoe geleid dat sommige commentatoren het VK op verschillende manieren omschrijven als een multireligieus, geseculariseerd, or postchristelijk maatschappij.

Bij de volkstelling van 2001 gaf 71.6 procent van alle respondenten aan christen te zijn. islam (2.8 procent), Hindoeïsme (1.0 procent), Sikhisme (0.6 procent), Jodendom (0.5 procent), Boeddhisme (0.3 procent) en alle andere religies (0.3 procent). Van de respondenten gaf 15 procent aan dit te hebben gedaan geen religie en nog eens 7 procent gaf geen religieuze voorkeur aan. A Tearfund uit een onderzoek uit 2007 bleek dat slechts één op de tien Britten wekelijks naar de kerk gaat. Tussen de volkstelling van 2001 en 2011 was er een afname van 12 procent in het aantal mensen dat zich identificeerde als christen, terwijl het percentage van degenen die meldden geen religieuze overtuiging te hebben, verdubbelde. Dit stond in contrast met de groei in de andere hoofdcategorieën van religieuze groepen, waarbij het aantal moslims met de grootste marge toenam tot een totaal van ongeveer 5 procent. De Moslimbevolking is gestegen van 1.6 miljoen in 2001 tot 2.7 miljoen in 2011, waarmee het de op een na grootste religieuze groep in het VK is.

In een onderzoek uit 2016 uitgevoerd door BSA (British Social Attitudes) over religieuze overtuiging gaf 53 procent van de respondenten aan 'geen religie'gaf 41 procent aan christen te zijn, gevolgd door 6 procent die zich aansloot bij andere religies (bijvoorbeeld de islam, het hindoeïsme, het jodendom, enz.). Onder christenen, aanhangers van de Kerk van Engeland vormde 15 procent, aan de Katholieke Kerk 9 procent, en andere christenen (inclusief presbyterianen, Methodistenandere Protestanten alsmede Oosters Orthodox) vormden 17 procent. Van de jongeren van 18 tot 24 jaar die reageerden, zei 71 procent geen religie te hebben.

De Kerk van Engeland is de gevestigde kerk in Engeland. Het behoudt een vertegenwoordiging in het Britse parlement, en de Britse monarch is zijn Opperste gouverneur. In Schotland Kerk van Schotland wordt erkend als de nationale kerk. Het is niet onderworpen aan staatscontrole, en de Britse monarch is een gewoon lid, verplicht om een ​​eed af te leggen om "de protestantse religie en Presbyteriaanse kerkelijke regering"bij zijn of haar toetreding. De Kerk in Wales werd ontheven in 1920 en, omdat de Kerk van Ierland werd ontheven in 1870 voor de verdeling van Ierland, is er geen gevestigde kerk in Noord-Ierland. Hoewel er in de volkstelling van 2001 geen gegevens voor het hele VK zijn over het aanhangen van individuele christelijke denominaties, wordt geschat dat 62 procent van de christenen anglicaans is, 13.5 procent katholiek, 6 procent presbyteriaans en 3.4 procent methodistisch. aantal andere protestantse denominaties zoals Plymouth broeders en Orthodox kerken.

In het Britse volkstelling van 2021, was minder dan de helft van de Engelse en Welshe bevolking christen; 46.2% van de inwoners van Engeland en Wales zei christen te zijn, 37.2% zei geen religie te hebben en 6.5% zei moslim te zijn.

Migratie

Geschatte in het buitenland geboren bevolking naar geboorteland van april 2007 tot maart 2008
Jaar In het buitenland geboren bevolking van Engeland en Wales Totale populatie

Ierse geboren bevolking Percentage van de totale bevolking dat in het buitenland is geboren
1851 100,000 17,900,000 520,000 0.6
1861 150,000 20,100,000 600,000 0.7
1871 200,000 22,700,000 565,000 0.9
1881 275,000 26,000,000 560,000 1.1
1891 350,000 29,000,000 460,000 1.2
1901 475,000 32,500,000 425,000 1.5
1911 900,000 32,500,000 375,000 2.5
1921 750,000 37,900,000 365,000 2
1931 1,080,000 40,000,000 380,000 2.7
1951 1,875,000 43,700,000 470,000 4.3
1961 2,290,000 46,000,000 645,000 5.0
1971 3,100,000 48,700,000 585,000 6.4
1981 3,220,000 48,500,000 580,000 6.6
1991 3,625,000 49,900,000 570,000 7.3
2001 4,600,000 52,500,000 475,000 8.8
2011 7,500,000 56,000,000 400,000 13.4
2021 10,000,000 59,600,000 325,000 16.8

Het Verenigd Koninkrijk heeft opeenvolgende migratiegolven doorgemaakt. De Grote hongersnood in Ierland, toen een deel van het Verenigd Koninkrijk, resulteerde in misschien wel een miljoen mensen die naar Groot-Brittannië migreerden. Gedurende de 19e eeuw, een kleine bevolking van 28,644 Duitse immigranten opgebouwd in Engeland en Wales. Londen had ongeveer de helft van deze bevolking, en er waren andere kleine gemeenschappen in Manchester, Bradford en elders. De Duitse immigrantengemeenschap was de grootste groep tot 1891, toen werd het de tweede Russische Joden. Na 1881 werden Russische joden bitter vervolgd en verlieten 2 miljoen de Russische Rijk tegen 1914. Ongeveer 120,000 vestigden zich permanent in Groot-Brittannië en werden de grootste etnische minderheid van buiten de Britse eilanden, en tegen 1938 was deze bevolking gestegen tot 370,000. Niet in staat om aan het einde van de Tweede Wereldoorlog terug te keren naar Polen, meer dan 120,000 Poolse veteranen bleef permanent in het VK. Na de oorlog immigreerden veel mensen uit koloniën en voormalige koloniën in de Caribbean en Indisch subcontinent, als een erfenis van het imperium of gedreven door een tekort aan arbeidskrachten. In 1841 was slechts 0.25 procent van de bevolking van Engeland en Wales werd geboren in het buitenland, oplopend tot 1.5 procent in 1901, 2.6 procent in 1931 en 4.4 procent in 1951.

In 2014, de immigratie netto toename bedroeg 318,000: de immigratie bedroeg 641,000, tegen 526,000 in 2013, terwijl het aantal emigranten dat voor meer dan een jaar vertrok 323,000 bedroeg. Een recente migratietrend is de komst van arbeiders uit de nieuwe EU-lidstaten naar Oost-Europa, ook wel bekend als de A8 landen. In 2011 vormden burgers van nieuwe EU-lidstaten 13 procent van de immigranten. Het VK paste tijdelijke beperkingen toe op burgers van Roemenië en Bulgarije, die beide in januari 2007 tot de EU zijn toegetreden. Onderzoek uitgevoerd door de Migratiebeleid Instituut voor de Commissie voor gelijkheid en mensenrechten suggereert dat tussen mei 2004 en september 2009 1.5 miljoen werknemers migreerden van de nieuwe EU-lidstaten naar het VK, de meeste van hen Poolse. Velen keerden daarna terug naar huis, wat resulteerde in een netto toename van het aantal onderdanen van de nieuwe lidstaten in het VK. De recessie eind jaren 2000 in het VK verminderde de economische prikkel voor Polen om naar het VK te migreren, migratie tijdelijk maken en cirkelvormig. Het aandeel van in het buitenland geboren mensen in het VK blijft iets onder dat van veel andere Europese landen.

Immigratie draagt ​​nu bij aan een groeiende Britse bevolking, met aankomsten en in het VK geboren kinderen van migranten die tussen 1991 en 2001 ongeveer de helft van de bevolkingstoename voor hun rekening nemen. Volgens officiële statistieken die in 2015 zijn vrijgegeven, was 27 procent van de levendgeborenen in het VK in 2014 van moeders die buiten het VK waren geboren. De ONS meldde dat de nettomigratie tussen 2009 en 2010 met 21 procent is gestegen tot 239,000.

In 2013 werden ongeveer 208,000 buitenlanders genaturaliseerd tot Brits staatsburger, het hoogste aantal sinds 1962. Dit cijfer daalde tot ongeveer 125,800 in 2014. Tussen 2009 en 2013 bedroeg het gemiddelde aantal jaarlijks verleende Britse staatsburgerschappen 195,800. De meest voorkomende eerdere nationaliteiten van degenen die in 2014 zijn genaturaliseerd, zijn Indiaas, Pakistaans, Filippijns, Nigeriaanse, Bangladesh, nepali, Chinees, Zuid-Afrikaans, Pools en Somalisch. Het totale aantal schenkingen van schikking, die verlenen permanent verblijf in het VK, maar niet staatsburgerschap, was ongeveer 154,700 in 2013, hoger dan de twee voorgaande jaren.

Geschat aantal Britse burgers die in het buitenland wonen per land in 2006

In 2008 heeft de Britse regering een op punten gebaseerd immigratiesysteem voor immigratie van buiten de Europese Economische Ruimte ter vervanging van eerdere regelingen, waaronder die van de Schotse regering Fresh Talent-initiatief. In juni 2010 werd een tijdelijke limiet voor immigratie van buiten de EU ingevoerd, met als doel aanvragen te ontmoedigen voordat in april 2011 een permanent plafond werd opgelegd.

Emigratie was een belangrijk kenmerk van de Britse samenleving in de 19e eeuw. Tussen 1815 en 1930 emigreerden ongeveer 11.4 miljoen mensen uit Groot-Brittannië en 7.3 miljoen uit Ierland. Schattingen tonen aan dat tegen het einde van de 20e eeuw zo'n 300 miljoen mensen van Britse en Ierse afkomst permanent over de hele wereld waren gevestigd. Tegenwoordig wonen minstens 5.5 miljoen in het VK geboren mensen in het buitenland, voornamelijk in Australië, Spanje, de Verenigde Staten en Canada.

Educatie

Onderwijs in het Verenigd Koninkrijk is een gedeconcentreerde belangrijk, waarbij elk land een apart onderwijssysteem heeft.

Als we de vier systemen samen beschouwen, heeft ongeveer 38 procent van de bevolking van het Verenigd Koninkrijk een universiteit of hbo-opleiding, het hoogste percentage in Europa en een van de hoogste percentages ter wereld. Het Verenigd Koninkrijk heeft enkele van de beste universiteiten ter wereld, waarbij Oxford University en Cambridge University vaak strijden om de nummer 1-positie op wereldwijde ranglijsten.

A overheidscommissieUit het rapport van 2014 bleek dat particulier opgeleide mensen 7 procent van de algemene bevolking van het VK uitmaken, maar veel grotere percentages van de topberoepen, met als meest extreme geval 71 procent van de senior rechters.

Engeland

Christuskerk, Oxford, maakt deel uit van de Universiteit van Oxford, die zijn fundamenten terugvoert tot c. 1096.

Terwijl het onderwijs in Engeland de verantwoordelijkheid is van de Staatssecretaris van Onderwijs, is het dagelijkse beheer en de financiering van staatsscholen de verantwoordelijkheid van lokale overheden. Tussen 1870 en 1944 werd het algemeen gratis staatsonderwijs stukje bij beetje ingevoerd. Onderwijs is nu verplicht van 5 tot 16 jaar, en in Engeland moeten jongeren tot hun 18e onderwijs of opleiding volgen. In 2011 de Trends in internationale wiskunde en natuurwetenschappen (TIMSS) beoordeelde 13–14-jarige leerlingen in Engeland en Wales als tiende in de wereld voor wiskunde en negende voor natuurwetenschappen. De meerderheid van de kinderen krijgt onderwijs in openbare scholen, waarvan een klein deel selecteert op grond van academische bekwaamheid. Twee van de 10 best presterende scholen op het gebied van GCSE resultaten in 2006 waren door de staat beheerd grammatica scholen. In 2010 was meer dan de helft van de plaatsen aan de Universiteit van Oxford en University of Cambridge werden genomen door studenten van staatsscholen, terwijl het aandeel kinderen in Engeland dat naar privéscholen gaat rond de 7 procent ligt.

Schotland

Onderwijs in Schotland is de verantwoordelijkheid van de Schotse regering's Kabinetssecretaris voor Onderwijs en Vaardigheden, met het dagelijkse bestuur en de financiering van staatsscholen onder de verantwoordelijkheid van de lokale autoriteiten. Twee niet-departementale openbare lichamen spelen een sleutelrol in het Schotse onderwijs. De Schotse kwalificatieautoriteit is verantwoordelijk voor de ontwikkeling, accreditatie, beoordeling en certificering van andere kwalificaties dan diploma's die worden afgeleverd op middelbare scholen, post-secundair hogescholen van voortgezet onderwijs en andere centra. Onderwijs Schotland biedt advies, middelen en personeelsontwikkeling aan onderwijsprofessionals. Schotland maakte in 1496 voor het eerst een wet voor verplicht onderwijs. Het aandeel kinderen in Schotland dat naar privéscholen gaat, is iets meer dan 4 procent in 2016, maar neemt de laatste jaren langzaam af. Schotse studenten die aanwezig zijn Schotse universiteiten betaal geen van beide collegegeld noch de dotatiekosten voor afgestudeerden, aangezien de vergoedingen in 2001 werden afgeschaft en de dotatieregeling voor afgestudeerden in 2008 werd afgeschaft.

Wales

De Welsh regering's Minister van Onderwijs is verantwoordelijk voor het onderwijs in Wales. Door de overheid gefinancierd onderwijs is beschikbaar voor kinderen vanaf drie jaar, terwijl de wettelijke verplichting voor ouders om hun kinderen onderwijs te laten volgen, meestal op school, begint op vijfjarige leeftijd. Een aanzienlijke minderheid van de leerlingen krijgt onderwijs in het Welsh, terwijl de rest verplicht is de taal te leren tot de leeftijd van 16 jaar. Prestaties van Wales in Pisa testen, dat de academische prestaties van adolescenten over de hele wereld vergelijkt, is de afgelopen jaren verbeterd, maar blijft lager dan in andere delen van het VK. In 2019 slaagde iets minder dan 60% van de deelnemers voor het eindexamen Engels en wiskunde. De verplichting om onderwijs te volgen in Wales eindigt op de leeftijd van 16 jaar. In 2017 en 2018 volgde iets minder dan 80% van de 16- tot 18-jarigen en iets minder dan 40% van de 19- tot 24-jarigen een of andere vorm van onderwijs of opleiding.

Noord-Ierland

Onderwijs in Noord-Ierland is de verantwoordelijkheid van de minister van Onderwijs, hoewel de verantwoordelijkheid op lokaal niveau wordt beheerd door de Onderwijsautoriteit die verder is onderverdeeld in vijf geografische gebieden. De Raad voor het Curriculum, Tentamens & Toetsing (CCEA) is de instantie die verantwoordelijk is voor het adviseren van de overheid over wat er op de scholen in Noord-Ierland moet worden onderwezen, het bewaken van normen en het toekennen van kwalificaties.

Gezondheidszorg

Universitair ziekenhuis van Wales, Europa's eerste volledig geïntegreerde ziekenhuis en medische school.

Gezondheidszorg in het Verenigd Koninkrijk is een gedelegeerde zaak en elk land heeft zijn eigen systeem van private en publiek gefinancierde gezondheidszorg. Er is openbare gezondheidszorg voor iedereen Britse permanente inwoners en is meestal gratis op het moment dat je het nodig hebt, er wordt voor betaald algemene belasting. De World Health Organization, in 2000, rangschikte de verstrekking van gezondheidszorg in het Verenigd Koninkrijk als vijftiende beste in Europa en achttiende in de wereld.

Sinds 1979 zijn de uitgaven aan gezondheidszorg fors verhoogd. De 2018 OESO gegevens, die een deel van wat in het VK als sociale zorg wordt geclassificeerd, op het gebied van gezondheid bevatten, laten het VK £ 3,121 per hoofd uitgeven. In 2017 gaf het VK £ 2,989 per persoon uit aan gezondheidszorg, rond de mediaan voor leden van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling.

Regelgevende instanties zijn in het hele VK georganiseerd, zoals de Algemene medische raad Nursing and Midwifery Council en niet-gouvernementele, zoals de Koninklijke hogescholen. De politieke en operationele verantwoordelijkheid voor de zorg ligt bij vier nationale leidinggevende; gezondheidszorg in Engeland valt onder de verantwoordelijkheid van de Britse regering; gezondheidszorg in Noord-Ierland is de verantwoordelijkheid van de Uitvoerende macht Noord-Ierland; gezondheidszorg in Schotland is de verantwoordelijkheid van de Schotse regeringund gezondheidszorg in Wales is de verantwoordelijkheid van de Welsh regering. Elk National Health Service heeft verschillende beleidslijnen en prioriteiten, wat resulteert in contrasten.

Culture

De cultuur van het Verenigd Koninkrijk is beïnvloed door vele factoren, waaronder: de eilandstatus van het land; zijn geschiedenis als een westerse liberale democratie en een grootmacht; evenals zijnde een politieke unie van vier landen met elk behoud van elementen van onderscheidende tradities, gewoonten en symboliek. Als gevolg van de Britse Rijk, Britse invloed kan worden waargenomen in de taal, cultuur en legale systemen van veel ervan vroegere kolonies, in het bijzonder de Verenigde Staten, Australië, Canada, Nieuw-Zeeland en Ierland, een gemeenschappelijke cultuur die tegenwoordig bekend staat als de Anglosfeer. De historicus Paul Johnson heeft gebeld Betrekkingen tussen het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten de "hoeksteen van de moderne, democratische wereldorde". De substantiële culturele invloed van het Verenigd Koninkrijk heeft ertoe geleid dat het wordt beschreven als een "culturele grootmacht". Uit een wereldwijde opiniepeiling voor de BBC bleek dat het Verenigd Koninkrijk in 2013 en 2014 de derde meest positief bekeken natie ter wereld was (na Duitsland en Canada).

Literatuur

De Chandos portret, verondersteld te verbeelden William Shakespeare

"Britse literatuur" verwijst naar literatuur in verband met het Verenigd Koninkrijk, de Isle of Man en de Kanaaleilanden. De meeste Britse literatuur is in het Engels. In 2005 verschenen er in het Verenigd Koninkrijk zo'n 206,000 boeken en in 2006 was het de grootste uitgever van boeken in de wereld.

De Engelse toneelschrijver en dichter William Shakespeare wordt algemeen beschouwd als de grootste toneelschrijver aller tijden. De 20e-eeuwse Engelse misdaadschrijver Agatha Christie is de bestverkochte romanschrijver aller tijden. Twaalf van de top 25 van 100 romans van Britse schrijvers, gekozen door een BBC-enquête onder wereldwijde critici, zijn geschreven door vrouwen; deze omvatten werken van George Eliot, Virginia Woolf, Charlotte en Emily Brontë, Mary Shelley, Jane Austen, Doris Lessing en Zady Smit.

Schotland bijdragen omvatten Arthur Conan Doyle (de maker van Sherlock Holmes), Sir Walter Scott, JM Barrie, Robert Louis Stevenson en de dichter Robert Burns​ Recenter Hugh MacDiarmid en Neil M.Gunn bijgedragen aan de Schotse renaissance, met grimmer werken van ian rankin en Iain Banken. De hoofdstad van Schotland, Edinburgh, was de eerste ter wereld van UNESCO Stad van de Literatuur.

De Welshe literatuur bevat het oudst bekende gedicht van Groot-Brittannië, Y Gododdin, die hoogstwaarschijnlijk aan het einde van de 6e eeuw werd gecomponeerd. Het was erin geschreven Cumbrisch or Oud Wels en bevat de vroegst bekende verwijzing naar Koning Arthur. De Arthur-legende werd verder ontwikkeld door Geoffrey van Monmouth. Dichter Dafydd ap Gwilym (fl. 1320-1370) wordt beschouwd als een van de grootste Europese dichters van zijn tijd. Daniël Owen wordt gezien als de eerste Welshe romanschrijver die publiceert Rhys Lewis in 1885. De bekendste van de Anglo-Welsh dichters in Dylan Thomas en RS Thomas, de laatste genomineerd voor de Nobelprijs voor literatuur in 1996. Onder meer toonaangevende romanschrijvers uit Wales van de twintigste eeuw Richard Llewellyn en Kate Roberts.

Ierse schrijvers, die leefden in een tijd dat heel Ierland deel uitmaakte van het Verenigd Koninkrijk, omvatten Oscar Wilde, Bram Stoker en George Bernard Shaw. Er zijn veel auteurs geweest die afkomstig waren van buiten het Verenigd Koninkrijk, maar die naar het VK zijn verhuisd. Deze omvatten Joseph Conrad, TS Eliot, Kazuo Ishiguro, mijnheer Salman Rushdie en Ezra Pound.

Filosofie

Portret van John Locke by Godfried Kneller in 1697

Het Verenigd Koninkrijk staat bekend om de traditie van 'Brits empirisme', een tak van de kennisfilosofie die stelt dat alleen door ervaring geverifieerde kennis geldig is, en 'Schotse filosofie', ook wel de 'Schotse school voor gezond verstand'. De beroemdste filosofen van het Britse empirisme zijn John Locke, George Berkeley en David Hume; terwijl Dugald Stewart, Thomas Reid en Willem Hamilton waren belangrijke exponenten van de Schotse "gezond verstand" -school. Twee Britten vallen ook op door de ethische theorie van utilitarisme, een moraalfilosofie die voor het eerst werd gebruikt door Jeremy Bentham en later door John Stuart Mill in zijn korte werk Utilitarisme.

Muziek

Verschillende muziekstijlen zijn populair geworden in het VK, ook de inheemse volksmuziek of Engeland, Wales, Schotland en Noord-Ierland. Historisch gezien is er uitzonderlijke renaissancemuziek uit de Tudor-periode, met missen, madrigalen en luitmuziek van Thomas Tallis, John Taverner, Willem Byrd, Orlando Gibbons en John Dowland. Na de Stuart-restauratie, een Engelse traditie van dramatische maskers, anthems en airs werd gevestigd, geleid door Hendrik Purcel, Gevolgd door Thomas Arne en anderen. De in Duitsland geboren componist George Friedrich Händel werd een genaturaliseerd Britse inwoners in 1727, toen hij het volkslied componeerde Zadok de priester voor de kroning van George II; het werd de traditionele ceremoniële muziek voor het zalven van alle toekomstige vorsten. Händels vele oratoria, zoals zijn beroemde Messias, zijn geschreven in de Engelse taal. Ceremoniële muziek wordt ook uitgevoerd om te markeren Herdenkingszondag in het VK, inclusief de Traditionele muziek gespeeld op de Cenotaaf. In de tweede helft van de 19e eeuw, als Arthur Sullivan en zijn librettist WS Gilbert schreef hun populair Savoye opera's, Edward Elgar's brede muziekaanbod wedijverde met dat van zijn tijdgenoten op het continent. Steeds vaker lieten componisten zich echter inspireren door het Engelse platteland en haar omgeving volksmuziek, met name Gustaaf Holst, Ralph Vaughan Williams en Benjamin Britten, een pionier van de moderne Britse opera. Van de vele naoorlogse componisten hebben enkele van de meest opvallende hun eigen persoonlijke keuze van muzikale identiteit gemaakt: Peter Maxwell Davies (Orkney-eilanden), Harrison Birtwistle (mythologisch), en John Tavener (religieus).

The Beatles zijn de commercieel meest succesvolle en veelgeprezen band in de populaire muziek, met meer dan een miljard verkochte platen.

Volgens de website van The New Grove Dictionary of Music en muzikanten, de voorwaarde "popmuziek" ontstond in het midden van de jaren vijftig in Groot-Brittannië om te beschrijven rock and roll's fusie met de "nieuwe jeugdmuziek". De Oxford Dictionary of Music stelt dat artiesten als The Beatles en De rollende stenen bracht popmuziek begin jaren zestig naar de voorgrond van de populaire muziek. In de daaropvolgende jaren nam Groot-Brittannië een grote rol in de ontwikkeling van Rock muziek, met baanbrekende Britse acts hard rock; raga-rock; zware metalen; ruimterots; glamour rock; Gotische rots, en ska-punk. Daarnaast ontwikkelden zich Britse acts Psychedelische rock; en punk rock. Naast rockmuziek ontwikkelden zich ook Britse acts neo-soul en gemaakt dubstep. Knal blijft het meest populaire muziekgenre door verkopen en streams van Singles, met 33.4 procent van die markt in 2016, gevolgd door hip hop en R & B op 24.5 procent.[citaat nodig] rots blijft met 22.6 procent niet ver achter.[citaat nodig] Het is bekend dat het moderne VK enkele van de meest prominente Engelssprekende rappers produceert, samen met de Verenigde Staten, waaronder Stormzy, Kano, Yxng Bane, Ramz, Little Simz en Skepta.

The Beatles have international sales of over 1 billion units and are the meest verkochte en meest invloedrijke band in de geschiedenis van de populaire muziek. Other prominent British contributors to have influenced popular music over the last 50 years include The Rolling Stones, Pink Floyd, Queen reeks, Led Zeppelin Bee Gees en Elton John, die allemaal een wereldwijde recordverkoop van 200 miljoen of meer hebben. De Brit Awards de BPI's jaarlijkse muziekprijzen, en enkele van de Britse ontvangers van de Uitstekende bijdrage aan muziek onderscheiding omvat; The Who, David Bowie, Eric Clapton, Rod Stewart, The Police en Fleetwood Mac (een Brits-Amerikaanse band). Meer recente Britse muziekacts die internationaal succes hebben gehad, zijn onder meer George Michael, Oase, Spice Girls, Radiohead, Coldplay, Arctic Monkeys, Robbie Williams, Amy Winehouse, Susan Boyle, Adele, Ed Sheeran, Lewis Capaldi, Een richting en Harry Styles.

Een aantal Britse steden staan ​​bekend om hun muziek. Acts uit Liverpool hebben 54 nummer 1-hitsingles in de Britse hitparade gehad, meer per hoofd van de bevolking dan enige andere stad ter wereld. De bijdrage van Glasgow aan de muziek werd in 2008 erkend toen het werd uitgeroepen tot een UNESCO City of Music. Manchester speelde een rol in de verspreiding van dansmuziek zoals zuur huis, en vanaf het midden van de jaren negentig Britpop. Londen en Bristol zijn nauw verbonden met het ontstaan ​​van elektronische muziek subgenres zoals drum and bass en trip hop. Birmingham werd bekend als de geboorteplaats van zware metalen, met de band Black Sabbath begon daar in de jaren zestig.

Visuele kunst

JMW Turner zelfportret, olieverf op doek, ca. 1799

De geschiedenis van de Britse beeldende kunst maakt er deel van uit westerse kunstgeschiedenis. Grote Britse artiesten zijn onder meer: ​​de romantiek William Blake, John Constable, Samuel Palmer en JMW Turner; de portret schilders Sir Joshua Reynolds en Lucian Freud; de landschapskunstenaars Thomas Gainsborough en LS Lowry; de pionier van de Arts and Crafts-beweging William Morris; de figuratieve schilder Francis Bacon; de popartiesten Peter Blake, Richard Hamilton en David Hockney; de pioniers van Conceptuele kunst beweging Kunst en taal; het samenwerkingsduo Gilbert en George; de abstract kunstenaar Howard Hodgkin; en de beeldhouwers Antony Gormley, Anish Kapoor en Henry Moore. Tijdens de late jaren 1980 en 1990 de Saatchi-galerij in Londen hielp om een ​​groep multi-genre artiesten onder de publieke aandacht te brengen die bekend zouden worden als de "Jonge Britse artiesten": Damien Hirst, Chris Ofili, Rachel Whiteread, Tracey Emin, Mark Wallinger, Steve McQueen, Sam Taylor-wood en Chapman Brothers behoren tot de bekendere leden van deze losjes aangesloten beweging.

De Koninklijke Academie in Londen is een belangrijke organisatie voor de promotie van beeldende kunst in het Verenigd Koninkrijk. Grote kunstscholen in het VK zijn onder meer: ​​​​de six-school University of the Arts Londen, waaronder de Central Saint Martins College voor kunst en design en Chelsea College voor kunst en vormgeving; Goldsmiths College; de Slade School voor Schone Kunsten (deel van University College London); de Glasgow School of Art; de Royal College of Artund De Ruskin School voor Tekenen en Schone Kunsten (onderdeel van de Universiteit van Oxford). De Courtauld Institute of Art is een toonaangevend centrum voor het onderwijs van de kunstgeschiedenis. Belangrijke kunstgalerijen in het Verenigd Koninkrijk zijn de National Gallery, National Portrait Gallery, Tate Britain en Tate Modern (de meest bezochte galerie voor moderne kunst ter wereld, met ongeveer 4.7 miljoen bezoekers per jaar).

Bioscoop

Alfred Hitchcock is gerangschikt als een van de grootste en meest invloedrijke Britse filmmakers aller tijden.

Het Verenigd Koninkrijk heeft een grote invloed gehad op de geschiedenis van de cinema. De Britse regisseurs Alfred Hitchcock, wiens film Duizeligheid wordt door sommige critici beschouwd als de beste film aller tijden, en David Lean behoren tot de meest geprezen aller tijden. Veel Britse acteurs hebben internationale bekendheid en kritische succesfactoren bereikt. Enkele van de commercieel meest succesvolle films aller tijden zijn geproduceerd in het Verenigd Koninkrijk, waaronder twee van de best scorende filmfranchises (Harry Potter en James Bond). Ealing Studio's heeft de claim de oudste continu werkende filmstudio ter wereld te zijn.

In 2009 brachten Britse films wereldwijd ongeveer $ 2 miljard op en bereikten ze een marktaandeel van ongeveer 7 procent wereldwijd en 17 procent in het Verenigd Koninkrijk. De Britse kassa-inkomsten bedroegen in 944 in totaal £ 2009 miljoen, met ongeveer 173 miljoen bezoekers. De jaarlijkse British Academy Film Awards worden gehost door de British Academy of Film and Television Arts.

Keuken

Britse keuken ontwikkeld uit verschillende invloeden die een weerspiegeling zijn van het land, nederzettingen, aankomsten van nieuwe kolonisten en immigranten, handel en kolonialisme. Keltische landbouw en het fokken van dieren produceerde een grote verscheidenheid aan voedingsmiddelen voor de inheemse bevolking Kelten en Britten. Angelsaksisch Engeland ontwikkelde technieken voor het stoven van vlees en hartige kruiden voordat de praktijk gebruikelijk werd in Europa.

Middag thee met sandwiches, scones en gebak

Traditioneel ontbijt in het Verenigd Koninkrijk wordt meestal afgebeeld als een volledig Engels ontbijt met bloedworst - alternatieven zijn: Schotse pap, beschuitbollen, marmelade op toast of kippers. Traditionele snacks of lunch kunnen zijn: de sandwich (genoemd naar de 4e graaf van Sandwich), Scotch eggs, Cornish pasteitjes, saucijzenbroodjes, pork pies, cheese on toast, Britse soepen, aardappelen in de schil of de lunch van Ploughmans. Traditionele Britse maaltijden zijn: Sunday roast met Yorkshire pudding, fish and chips, steak en ale pie met puree of chips (ook andere smaken), casserole, scotch bouillon, toad in the hole, Lancashire hotpot, runderstoofpot met dumplings, herderspastei, cottage pie, knallers en puree, vistaart, viskoekjes, biefstuk en nierpudding, gammon ei en patat en beef wellington. De Britten zijn van oudsher een zoetekauw en daar is een lange lijst van Britse desserts. Afternoon tea is een lichte middagmaaltijd geserveerd met thee (met melk), in theesalons en hotels in het Verenigd Koninkrijk, de traditie dateert van rond 1840.

De Normandische verovering introduceerde exotische kruiden in Engeland in de Middeleeuwen. De Britse Rijk vergemakkelijkte de kennis van Indiase keuken met zijn "sterke, doordringende specerijen en kruiden". De Britse keuken heeft de culturele invloed geabsorbeerd van degenen die dat wel hebben gedaan gevestigd in Groot-Brittannië, het produceren van hybride gerechten, zoals kip tikka masala. De Britten hebben de wereldkeuken omarmd en eten regelmatig recepten of fastfood uit Europa, het Caribisch gebied en Azië.

Vegan en vegetarisch diëten zijn de afgelopen jaren in Groot-Brittannië toegenomen. In 2021 bleek uit een enquête dat 8% van de Britse respondenten plantaardig eet en dat 36% van de respondenten een positief beeld heeft van plantaardige diëten.

Media

De Art Deco gevel van Omroephuis in Londen, hoofdkwartier van de BBC, de oudste en grootste omroep ter wereld

De BBC, opgericht in 1922, is de door de overheid gefinancierde Britse radio-, televisie- en internetomroeporganisatie en is de oudste en grootste omroeporganisatie ter wereld. Het exploiteert tal van televisie- en radiostations in het VK en in het buitenland en zijn binnenlandse diensten worden gefinancierd door de televisie vergunning. De BBC World Service is een internationale omroep eigendom van en beheerd door de BBC. Het is 's werelds grootste van welke aard dan ook. Het zendt radionieuws, spraak en discussies uit in meer dan 40 talen.

Andere grote spelers in de Britse media zijn onder meer ITV plc, die 11 van de 15 regionale televisiezenders exploiteert die deel uitmaken van de ITV-netwerk, en Hemel. Kranten geproduceerd in het Verenigd Koninkrijk omvatten The Times, The Guardian, De waarnemer, The EconomistEn Financial Times. Tijdschriften en tijdschriften die in het Verenigd Koninkrijk zijn gepubliceerd en wereldwijd zijn verspreid, zijn onder meer NATUUR, New Scientist, The Spectator, Vooruitzicht, NME, Radio Times en The Economist.

Londen domineert de mediasector in het VK: nationale kranten en televisie en radio zijn er grotendeels gevestigd, hoewel Manchester ook een belangrijk nationaal mediacentrum is. Edinburgh en Glasgow, en Cardiff, zijn belangrijke centra voor de productie van kranten en omroepen in respectievelijk Schotland en Wales. De uitgeverijsector in het Verenigd Koninkrijk, waaronder boeken, gidsen en databases, tijdschriften, tijdschriften en zakelijke media, kranten en persbureaus, heeft een gecombineerde omzet van ongeveer £ 20 miljard en biedt werk aan ongeveer 167,000 mensen. In 2015 publiceerde het VK 2,710 boektitels per miljoen inwoners, meer dan enig ander land, waarvan een groot deel werd geëxporteerd naar andere Engels spreker landen.

In 2009 werd geschat dat individuen gemiddeld 3.75 uur televisie per dag en 2.81 uur radio keken. In dat jaar de belangrijkste BBC publieke omroep kanalen waren goed voor naar schatting 28.4 procent van alle televisiekijkers; de drie belangrijkste onafhankelijke kanalen waren goed voor 29.5 procent en de steeds belangrijker wordende andere satelliet- en digitale kanalen voor de resterende 42.1 procent. De verkoop van kranten is sinds de jaren zeventig gedaald en in 1970 gaf 2010 procent van de mensen aan dagelijks een landelijk dagblad te lezen. In 2010 was 82.5 procent van de Britse bevolking internetgebruiker, het hoogste percentage van de 20 landen met het grootste totale aantal gebruikers in dat jaar.

Symbolen

Union Jack-vlaggen in Londen

De vlag van het Verenigd Koninkrijk is de Vlag van de Unie (ook wel Union Jack genoemd). Het werd gemaakt in 1606 door de superpositie van de vlag van Engeland, representerend Saint GeorgeOp vlag van Schotland, representerend Saint Andrew, en werd in 1801 bijgewerkt met de toevoeging van De vlag van Saint Patrick. Wales is niet vertegenwoordigd in de Union Flag, aangezien Wales vóór de vorming van het Verenigd Koninkrijk was veroverd en bij Engeland was gevoegd. De mogelijkheid om de Union Flag opnieuw te ontwerpen om de vertegenwoordiging van Wales op te nemen, is niet volledig uitgesloten. De Nationaal volkslied van het Verenigd Koninkrijk is "God bescherme de koning", waarbij "King" in de tekst wordt vervangen door "Queen" wanneer de monarch een vrouw is.

Britannia is een nationale personificatie van het Verenigd Koninkrijk, afkomstig uit Romeins Groot-Brittannië. Britannia wordt gesymboliseerd als een jonge vrouw met bruin of goudkleurig haar, gekleed in een Korinthische helm en witte gewaden. Ze houdt vast Poseidon's drietandige drietand en een schild, met daarop de vlag van de Unie.

Naast de leeuw en de eenhoorn en draak van heraldiek, de bulldog is een iconisch dier en wordt vaak vertegenwoordigd met de Union Jack. Het wordt in verband gebracht met het verzet van Winston Churchill tegen nazi Duitsland. Een nu zeldzame personificatie is een personage uit de 18e eeuw, John Bull, een deftige plattelandsheer gekleed in een hoge hoed en rok met een Union Jack vest, vaak vergezeld van een buldog.

De florale emblemen van de drie koninkrijken zijn de Tudor roos voor Engeland, de distel voor Schotland en de klaver voor Noord-Ierland; ze worden soms met elkaar verweven getoond om eenheid te vertegenwoordigen. De gele narcis en prei zijn de symbolen van Wales. Alternatieven zijn de Royal Oak voor Engeland en de flax bloem voor Noord-Ierland.

Sport

Vereniging voetbal, tennis, tafeltennis, badminton, rugby Unie, rugby competitie, rugby zevens, golf, boksen, netbal, waterpolo, hockey, biljart, darts, roeien, ronders en krekel is ontstaan ​​of is substantieel ontwikkeld in het VK, met de regels en codes van veel moderne sporten die eind 19e eeuw zijn uitgevonden en gecodificeerd Victoriaans Groot-Brittannië. In 2012 heeft de voorzitter van het IOC, Jacques Rogge, verklaarde: "Dit geweldige, sportminnende land wordt algemeen erkend als de geboorteplaats van de moderne sport. Hier werden de concepten van sportiviteit en fair play voor het eerst gecodificeerd in duidelijke regels en voorschriften. Hier werd sport opgenomen als een leermiddel in het schoolcurriculum".

Uit een peiling uit 2003 bleek dat voetbal de populairste sport in het VK is. Engeland wordt erkend door FIFA als de geboorteplaats van het clubvoetbal, en de Football Association is de oudste in zijn soort, met de regels van het voetbal voor het eerst opgesteld in 1863 door Ebenezer Cobb Morley. Elk van de Thuis naties (Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland) heeft een eigen voetbalbond, nationale ploeg en liga systeem, en elk is individueel een regerend lid van de Bestuur van de internationale voetbalbond naast FIFA. De Engelse hoogste divisie, de Premier League, is de meest bekeken voetbalcompetitie ter wereld. De eerste internationale voetbalwedstrijd werd betwist door Engeland en Schotland op 30 november 1872. Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland strijden gewoonlijk als afzonderlijke landen in internationale competities.

In 2003 was rugby union de tweede meest populaire sport in het VK. De sport is ontstaan ​​in Rugbyschool, Warwickshire, en de eerste rugbyinternational vond plaats op 27 maart 1871 tussen Engeland en Schotland. Engeland, Schotland, Wales, Ierland, Frankrijk en Italië concurreren in de Zeslandenkampioenschap, het belangrijkste internationale rugbytoernooi op het noordelijk halfrond. Sport bestuursorganen in Engeland, Schotland, Wales en Ierland organiseer en regel het spel afzonderlijk. Elke vier jaar maken de Home Nations een gecombineerd team bekend als de Britse en Ierse leeuwen die door Australië, Nieuw-Zeeland en Zuid-Afrika toert.

Cricket is uitgevonden in Engeland, En zijn wetten werden opgericht door de Marylebone Cricket Club in 1788. De Engeland cricketteam, gecontroleerd door de Cricket Board in Engeland en Wales, en Ierland cricketteam, gecontrolleerd door Cricket Ierland zijn de enige nationale teams in het VK met Teststatus. Teamleden zijn afkomstig uit de belangrijkste districten, waaronder Engelse en Welshe spelers. Cricket verschilt van voetbal en rugby, waar Wales en Engeland afzonderlijke nationale teams opstellen, hoewel Wales zijn eigen teams heeft opgesteld nationaal cricketteam in het verleden. Schots spelers hebben voor Engeland gespeeld omdat de Schotland cricketteam heeft geen teststatus en is pas onlangs begonnen met spelen Eendaagse internationals. Schotland, Engeland (en Wales) en Ierland (inclusief Noord-Ierland) hebben deelgenomen aan de Cricket Wereldbeker, die Engeland in 2019 won. Er is een professional competitie kampioenschap dat bestaat uit clubs die 17 Engelse provincies en één Welshe provincie vertegenwoordigen.

Wimbledon, de oudste Grand Slam tennistoernooi wordt gehouden in Wimbledon, Londen elk jaar in juni en juli.

Het moderne tennisspel is ontstaan ​​in Birmingham, Engeland, in de jaren 1860 voordat het zich over de hele wereld verspreidde. Het oudste tennistoernooi ter wereld, de Wimbledon-kampioenschappen, werd voor het eerst gehouden in 1877 en vindt vandaag gedurende twee weken eind juni en begin juli plaats.

Het Verenigd Koninkrijk is nauw verbonden met motorsport. Veel teams en coureurs binnen Formule XNUMX (F1) zijn gevestigd in het VK en het land heeft meer gewonnen bestuurders en constructeurs titels in de Wereldkampioenschap F1 dan enig ander. Het VK organiseerde de eerste F1 Grand Prix in 1950 op SilverstoneWanneer de Britse Grand Prix wordt elk jaar in juli gehouden.

St Andrews, Schotland, de bakermat van golf. De standaard 18-holes golfbaan werd in 1764 in St Andrews aangelegd.

Golf is de zesde meest populaire sport, door deelname, in het VK. Hoewel De koninklijke en oude golfclub van St. Andrews in Schotland is de thuisbaan van de sport, 's werelds oudste golfbaan is in feite Musselburgh Links' Old Golf Course. In 1764 werd de standaard 18-holesgolfbaan aangelegd in St. Andrews toen leden de baan veranderden van 22 naar 18 holes. De Brits Open-het oudste golftoernooi ter wereld en het eerste grote golfkampioenschap - wordt jaarlijks gespeeld in het weekend van de derde vrijdag van juli.

Rugby league is ontstaan ​​in Huddersfield, West Yorkshire, in 1895 en wordt over het algemeen gespeeld Noord-Engeland. Een enkel 'Great Britain Lions'-team nam deel aan de Wereldbeker Rugby League en test wedstrijdspellen vóór 2008 wanneer Engeland, Schotland en Ierland begonnen te concurreren als afzonderlijke competitielanden. Groot-Brittannië wordt nog steeds behouden als het volledige nationale team. Super League is het hoogste niveau van de professionele rugbycompetitie in het VK en Europa. Het bestaat uit 11 teams uit Noord-Engeland en één uit Londen, Wales en Frankrijk.

De 'Queensberry-regels', de code van algemene regels in het boksen, is vernoemd naar John Douglas, 9de Markies van Queensberry in 1867, en vormde de basis van het moderne boksen. Snooker is een ander populair sportexportproduct van het VK, met de wereldkampioenschap jaarlijks gehouden in Sheffield. Gaelic football en slingeren zijn populaire teamsporten in Noord-Ierland, in termen van deelname en toeschouwerschap, en beide worden gespeeld door Ierse expats in het VK en de Verenigde Staten. glimmend (of camanachd) is populair in de Schotse Hooglanden. Highland-spellen worden gehouden in het voorjaar en de zomer in Schotland, ter ere van de Schotse en Keltisch cultuur en erfgoed, vooral die van de Schotse Hooglanden.

Het Verenigd Koninkrijk was gastheer van de Olympische Zomerspelen in 1908, 1948 en 2012, waarbij Londen bij alle drie de gelegenheden als gaststad optrad. Birmingham was gastheer van de 2022 Commonwealth Games, de zevende keer dat het Verenigd Koninkrijk de Gemenebestspelen.

Zie ook

Opmerkingen

  1. ^ Er is geen geautoriseerde versie van het volkslied, aangezien de woorden een kwestie van traditie zijn; alleen het eerste couplet wordt meestal gezongen. Er is geen statuut uitgevaardigd dat "God Save the King" aanwijst als het officiële volkslied. In de Engelse traditie zijn dergelijke wetten niet nodig; proclamatie en gebruik zijn voldoende om er het volkslied van te maken. "God Save the King" dient ook als de Koninklijk volkslied zeker Gemenebest rijken. De woorden Koning, hij, hem, zijn, momenteel gebruikt, worden vervangen door Koningin, zij, haar wanneer de monarch een vrouw is.
  2. ^ Schotten, Ulster Schotten, Welsh, Cornish, Schots-Gaelisch en Iers worden geclassificeerd als regionaal or minderheid talen onder de Raad van Europa's Europees handvest voor regionale talen of talen van minderheden. Deze omvatten gedefinieerde verplichtingen om die talen te promoten. Zie ook Talen van het Verenigd Koninkrijk. Welsh heeft beperkt de jure officiële status in Wales, evenals in de verlening van nationale overheidsdiensten voor Wales.
  3. ^ "Deze categorie zou Poolse antwoorden kunnen bevatten van de landspecifieke vraag voor Schotland, die zouden zijn uitgevoerd naar 'Other White' en vervolgens opgenomen onder 'White' voor het VK. 'White Africans' kan ook zijn geregistreerd onder 'Other White' en vervolgens opgenomen onder 'Wit' voor het VK."
  4. ^ 83.6% zijn Witte Britten/Iers.
  5. ^ Hoewel het Verenigd Koninkrijk van oudsher wordt gezien als een eenheidsstaat, is een alternatieve omschrijving van het VK als een "union state", naar voren gebracht door onder meer Vernon Bogdanor, is steeds invloedrijker geworden sinds de invoering van deconcentratie in de jaren negentig. Een vakbondsstaat wordt geacht te verschillen van een eenheidsstaat doordat hij weliswaar een centrale autoriteit behoudt, maar ook de autoriteit erkent van historische rechten en infrastructuren van zijn samenstellende delen.
  6. ^ Sommige van de gedeconcentreerde landen, Crown Dependencies en Britse overzeese gebiedsdelen geven hun eigen bankbiljetten of valuta in Britse ponden uit, of gebruiken de valuta van een ander land. Zien Lijst met Britse valuta's voor meer informatie.
  7. ^ Ook waargenomen door de Kroon afhankelijkheden, en in de twee Britse overzeese gebiedsdelen van Gibraltar en Sint-Helena, Ascension en Tristan da Cunha (hoewel in de laatste, zonder zomertijd). Voor meer informatie, zie Tijd in het Verenigd Koninkrijk #Britse gebieden.
  8. ^ Behalve twee overzeese gebiedsdelen: Gibraltar en Brits-Indisch oceaan gebied
  9. ^ Exclusief de meeste overzeese gebieden
  10. ^ De .NL domein is ook gereserveerd voor het VK, maar is weinig gebruikt.
  11. ^ Het gebruik is gemengd. De Voogd en Telegraaf gebruik Groot-Brittannië als synoniem voor het Verenigd Koninkrijk. Sommigen gebruiken Groot-Brittannië liever als afkorting voor Groot Brittanië. De Britten Kabinet kantoor's Digitale overheidsdienst stijlgids voor gebruik op gov.uk beveelt aan: "Gebruik het VK en het Verenigd Koninkrijk bij voorkeur boven Groot-Brittannië en Brits (Britse zaken, buitenlands beleid van het VK, ambassadeur en hoge commissaris). Maar Britse ambassade, niet Britse ambassade."
  12. ^ De 1921 Anglo-Iers verdrag de opgelost Ierse Onafhankelijkheidsoorlog. Toen het een jaar later van kracht werd, vestigde het de Ierse Vrijstaat als een aparte heerschappij in de Commonwealth of Nations. In 1927 de Koninklijke en parlementaire titels Act 1927 veranderde de naam van het VK om dit weer te geven.
  13. ^ Het Verenigd Koninkrijk heeft geen gecodificeerde grondwet, maar een ongeschreven grondwet die bestaat uit wetten van het parlement, rechterlijke uitspraken, tradities en conventies.
  14. ^ Vergelijk met sectie 1 van beide 1800 Akten van Unie die luidt: de De koninkrijken van Groot-Brittannië en Ierland zullen... worden verenigd tot één koninkrijk, onder de naam "Het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Ierland".
  15. ^ De volkstelling van 2011 registreerde zigeuners en reizigers voor het eerst als een aparte etnische groep.
  16. ^ In de volkstelling van 2011, met als doel de resultaten te harmoniseren om ze vergelijkbaar te maken in het VK, omvat de ONS individuen in Schotland die zichzelf classificeerden in de categorie "Afrikaans" (29,638 mensen), die in de Schotse versie van de volkstelling gescheiden is van "Caribisch of zwart" (6,540 mensen), in deze categorie "Black of Black British". De ONS merkt op dat "de Afrikaanse categorieën die in Schotland worden gebruikt, naast zwarte identiteiten mogelijk ook blanke / Aziatische / andere Afrikanen kunnen bevatten".
  17. ^ Berkeley is in feite Iers, maar werd een 'Britse empirist' genoemd vanwege het grondgebied van wat nu bekend staat als de Republic of Ireland op dat moment in het VK zijn.

Referenties

  1. ^ Berry, Ciara (15 januari 2016). "Nationaal volkslied". De Koninklijke familie. Ontvangen Juni 4 2016.
  2. ^ a b c d "Lijst van verklaringen afgelegd met betrekking tot verdrag nr. 148". Raad van Europa. Ontvangen 12 december 2013.
  3. ^ "Welsh-taal op GOV.UK - Inhoudsontwerp: inhoud plannen, schrijven en beheren - Begeleiding". www.gov.uk. Ontvangen 3 augustus 2018.; "Welsh taalschema". GOV.UK. Ontvangen 3 augustus 2018.; "Welsh taalschema". GOV.UK. Ontvangen 3 augustus 2018.
  4. ^ a b Weller, Paulus (2016). "Balancing binnen drie dimensies: christendom, seculariteit en religieuze pluraliteit in sociaal beleid en theologie". Studies in interreligieuze dialoog. 26 (2): 131-146. twee:10.2143/SID.26.2.3200411.
  5. ^ a b Cusick, Edmund; Verhaal, Mike (2017). "Religie". In verhaal, Mike; Childs, Peter (red.). Britse culturele identiteiten (5e ed.). Londen: Routledge. blz. 239-266. ISBN 9781315440590.
  6. ^ Bradbury, Jonathan (2021). Constitutioneel beleid en territoriale politiek in het VK: deel 1: Unie en deconcentratie 1997–2012. Beleid Pers. blz. 19-20. ISBN 978-1-5292-0588-6.
  7. ^ Leith, Murray Stewart (2012). Politiek discours en nationale identiteit in Schotland. Universiteitspers van Edinburgh. P. 39. ISBN 978-0-7486-8862-3.
  8. ^ Gagnon, Alain-G.; Tully, James (2001). Multinationale democratieën​ Cambridge University Press. p. 47. ISBN 978-0-521-80473-8.; Bogdanor, Vernon (1998). "Deconcentratie: de constitutionele aspecten". In Beatson, Jack (red.). Grondwetshervorming in het Verenigd Koninkrijk: praktijk en principes. Oxford: Uitgeverij Hart. P. 18. ISBN 978-1-901362-84-8.
  9. ^ Demografisch Jaarboek – Tabel 3: Bevolking naar geslacht, bevolkingsgroei, oppervlakte en dichtheid (PDF) (Rapport). Afdeling Statistieken van de Verenigde Naties. 2012. Ontvangen 9 augustus 2015.
  10. ^ "Oppervlaktewater en oppervlaktewaterverandering". Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). Ontvangen 11 oktober 2021.
  11. ^ "Verenigd Koningkrijk". The World Factbook (red. 2023). Central Intelligence Agency. Ontvangen Maart 21 2023.
  12. ^ "Volkstellingen in het VK in 2011". Bureau voor Nationale Statistieken. Ontvangen 17 december 2012.
  13. ^ a b c d "World Economic Outlook-database: april 2023". Internationaal Monetair Fonds. April 2023.
  14. ^ "Ongelijkheid - Inkomensongelijkheid". us.oecd.org. OESO. Ontvangen 25 juli 2021.
  15. ^ "Menselijk Ontwikkelingsrapport 2021/2022" (PDF). Verenigde Naties Ontwikkelings Programma. 8 september 2022. Ontvangen 8 september 2022.
  16. ^ "Groot-Brittannië | eiland, Europa". Encyclopedie Britannica. 2 april 2023.
  17. ^ Permanent Comité voor geografische namen van het Verenigd Koninkrijk (mei 2017). "Toponymische richtlijnen voor het Verenigd Koninkrijk". GOV.UK. 10.2 Definities. meestal afgekort tot Verenigd Koninkrijk ... De afkorting is UK of UK; "Verenigd Koningkrijk". Encyclopedie Britannica. 27 mei 2023.
  18. ^ a b "Landen binnen een land". Het kabinet van de premier. 10 januari 2003. Gearchiveerd van het origineel op 9 september 2008. Ontvangen Maart 8 2015.
  19. ^ "Definitie van Groot-Brittannië in het Engels". Oxford Universiteit krant. Gearchiveerd van het origineel op 4 oktober 2013. Ontvangen 29 oktober 2014. Groot-Brittannië is de naam voor het eiland dat Engeland, Schotland en Wales omvat, hoewel de term ook losjes wordt gebruikt om naar het Verenigd Koninkrijk te verwijzen.
  20. ^ "Kernfeiten over het Verenigd Koninkrijk". Directgov, Gearchiveerd vanuit het origineel op 15 oktober 2012. Ontvangen Maart 6 2015. De volledige titel van dit land is 'het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland'. Groot-Brittannië bestaat uit Engeland, Schotland en Wales. Het Verenigd Koninkrijk (VK) bestaat uit Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland. 'Groot-Brittannië' wordt informeel gebruikt en betekent meestal het Verenigd Koninkrijk.
    De Kanaaleilanden en het eiland Man behoren niet tot het Verenigd Koninkrijk.
  21. ^ Mathias, P. (2001). De eerste industriële natie: de economische geschiedenis van Groot-Brittannië, 1700–1914. Londen: Routledge. ISBN 978-0-415-26672-7.; Ferguson, Niall (2004). Empire: De opkomst en ondergang van de Britse wereldorde en de lessen voor wereldmacht. New York: Basic Books. ISBN 978-0-465-02328-8.
  22. ^ McDougall, Walter A. (4 mei 2023). "20e-eeuwse internationale betrekkingen". Brits. Ontvangen 6 mei 2023.
  23. ^ a b "De Britse overzeese gebiedsdelen en hun gouverneurs". Bibliotheek van het Lagerhuis. Ontvangen 6 mei 2023.
  24. ^ Wat is de Britse grondwet?, De Constitutie-eenheid van de UCL, 9 augustus 2018, opgehaald 6 februari 2020
  25. ^ De Britse monarchie, "Wat is constitutionele monarchie?". Ontvangen 17 juli 2013; "Verenigd Koningkrijk" CIA The World Factbook. Opgehaald op 17 juli 2013
  26. ^ "Bevolking van steden in het Verenigd Koninkrijk 2023". Overzicht van de wereldbevolking. Ontvangen 21 februari 2023.
  27. ^ "Deconcentratie van bevoegdheden naar Schotland, Wales en Noord-Ierland". regering van het Verenigd Koninkrijk. Ontvangen 17 april 2013. Op een vergelijkbare manier als hoe de regering wordt gevormd uit leden van de twee Huizen van het Parlement, benoemen leden van de gedecentraliseerde wetgevende machten uit hun midden ministers om leidinggevenden te vormen, bekend als de gedeconcentreerde administraties...; "Landoverzichten: Verenigd Koninkrijk". Kenniscentrum Verkeerskundig Onderzoek. Gearchiveerd van het origineel op 4 april 2010. Ontvangen Maart 28 2010.
  28. ^ "IISS Militaire Balans 2021". Het militaire evenwicht. 121 (1): 23-29. januari 2021. twee:10.1080/04597222.2021.1868791. S2CID 232050862. Ontvangen 1 oktober 2021.
  29. ^ Silva, Diego Lopes da; Tian, ​​Nan; Béraud-Sudreau, Lucie; Marksteiner, Alexandra; Liang, Xiao (april 2022). Trends in wereldwijde militaire uitgaven, 2021 (factsheet). SIPRI. twee:10.55163/DZJD8826. S2CID 248305949.
  30. ^ "VK sluit grootste handelsovereenkomst sinds Brexit om zich aan te sluiten bij groot vrijhandelsblok in Indo-Pacific". GOV.UK. Ontvangen 3 april 2023.
  31. ^ a b "De handels- en samenwerkingsovereenkomst tussen de EU en het VK", Gearchiveerd vanuit het origineel op 25 maart 2023. Ontvangen Maart 25 2023.
  32. ^ "Volume 10 - Geschiedenis van Groot-Brittannië, evenals Engeland en Schotland - Serie 1 - National Library of Scotland". digitaal.nls.uk.
  33. ^ Payne, Malcolm; Shardlow, Steven (2002). Maatschappelijk werk op de Britse eilanden. VK: Uitgeverij Jessica Kingsley. p. 247. ISBN 978-1-8530-2833-5.
  34. ^ Richmond, Ian Archibald; Millett, Martin J. Millett (2012), "Caledonië", in Hoornblazer, Simon; Spawforth, Antonius; Eidinow, Esther (red.), Het Oxford klassieke woordenboek (4e ed.), Oxford University Press, twee:10.1093/acref/9780199545568.001.0001, ISBN 978-0-19-954556-8, opgehaald 14 februari 2021; "Wat is het verschil tussen Groot-Brittannië en het Verenigd Koninkrijk? | Britannica". www.britannica.com.
  35. ^ "Verdrag van Unie, 1706". Schotse geschiedenis online. Gearchiveerd van het origineel op 27 mei 2019. Ontvangen 23 augustus 2011.; Barnett, Hilaire; Jago, Robert (2011). Staats- en bestuursrecht (8e ed.). Abingdon: Routledge. P. 165. ISBN 978-0-415-56301-7.
  36. ^ "Na de politieke unie van Engeland en Schotland in 1707 werd de officiële naam van het land 'Groot-Brittannië'", De Amerikaanse verkiezing, deel 1, Cengage leren (2012).; "Van 1707 tot 1801 Groot Brittanië was de officiële aanduiding van de koninkrijken van Engeland en Schotland". Het standaard naslagwerk: voor thuis, op school en in de bibliotheek, deel 3, Harold Melvin Stanford (1921); "In 1707, bij de unie met Schotland, werd 'Groot-Brittannië' de officiële naam van het Britse koninkrijk, en dat bleef zo ​​tot de unie met Ierland in 1801". Serienummer van het Amerikaanse Congres, nummer 10; Nummer 3265 (1895).; Gascigne, Bamber. "Geschiedenis van Groot-Brittannië (uit 1707)". Geschiedenis wereld. Ontvangen 18 juli 2011.
  37. ^ Cottrell, P. (2008). De Ierse Burgeroorlog 1922-23. p. 85. ISBN 978-1-84603-270-7.
  38. ^ S.Dunn; H. Dawson (2000), Een alfabetische lijst van woord, naam en plaats in Noord-Ierland en de levende taal van conflict, Lewiston, New York: Edwin Mellen Pers, Een specifiek probleem – zowel in algemene als in bijzondere zin – is te weten hoe Noord-Ierland zelf moet worden genoemd: in algemene zin is het geen land, provincie of staat – hoewel sommigen het minachtend een staat noemen: het minst controversiële woord lijkt jurisdictie te zijn, maar dit kan veranderen.; "Wijzigingen in de lijst met onderverdelingsnamen en code-elementen" (PDF). ISO-3166 2. Internationale Organisatie voor Standaardisatie. 15 december 2011. Ontvangen 28 mei 2012.
  39. ^ "Statistisch bulletin: Regionale Arbeidsmarktstatistieken", Gearchiveerd vanuit het origineel op 24 december 2014. Ontvangen Maart 5 2014.; "13.4% daling van de winstwaarde tijdens de recessie", Gearchiveerd vanuit het origineel op 3 januari 2014. Ontvangen Maart 5 2014.
  40. ^ Dunn, Seamus; Dawson, Helen (2000). Een alfabetische lijst van woord, naam en plaats in Noord-Ierland en de levende taal van conflict. Lewiston, New York: Edwin Mellen Pers. ISBN 978-0-7734-7711-7.; Murphy, Dervla (1979). Een plaats apart. Londen: Penguin. ISBN 978-0-14-005030-1.
  41. ^ Waarom, John; FitzGerald, Garret (1991). Noord-Ierland interpreteren. Oxford: Clarendon Press. ISBN 978-0-19-827380-6.
  42. ^ "Guardian Unlimited-stijlgids". Londen: Guardian Nieuws en Media Limited. 19 december 2008. Ontvangen 23 augustus 2011.; "BBC-stijlgids (Groot-Brittannië)". BBC News. 19 augustus 2002. Ontvangen 23 augustus 2011.; "Kernfeiten over het Verenigd Koninkrijk". Overheid, burgers en rechten. HM regering. Gearchiveerd van het origineel op 15 oktober 2012. Ontvangen Maart 8 2015.
  43. ^ Nieuw Oxford Amerikaans woordenboek: "Groot-Brittannië: Engeland, Wales en Schotland beschouwd als een eenheid. De naam wordt ook vaak losjes gebruikt om naar het Verenigd Koninkrijk te verwijzen."
  44. ^ "Als mensen Engeland zeggen, bedoelen ze soms Groot-Brittannië, soms het Verenigd Koninkrijk, soms de Britse eilanden - maar nooit Engeland." — George Mikes (1946), Hoe een vreemdeling te zijn, Pinguïn ISBN 0-582-41686-8; "Engeland OF Verenigd Koninkrijk (VK)? | Woordenschat | EnglishClub". www.englishclub.com. Ontvangen 16 oktober 2022.
  45. ^ "Britse betekenis in het Cambridge English Dictionary". woordenboek.cambridge.org.; "Definitie van Groot-Brittannië in het Engels door Oxford Dictionaries". Oxford-woordenboeken - Engels, Gearchiveerd vanuit het origineel op 26 2016 september.
  46. ^ a b "Groot-Brittannië definitie en betekenis". www.collinsdictionary.com. Collins Engels Woordenboek.
  47. ^ "Groot-Brittannië - Definitie voor Engelstalige leerlingen". leerwoordenboek.com. Merriam-Webster's Learner's Dictionary.
  48. ^ "A tot Z – Stijlgids". www.gov.uk. Britse regering.
  49. ^ a b c Permanent Committee on Geographical Names (17 May 2023). "Toponymische richtlijnen voor het Verenigd Koninkrijk". gov.uk. Britse regering.
  50. ^ "BBC News-stijlgids - Namen". BBC Academie. BBC. Gearchiveerd van het origineel op 10 november 2019. Ontvangen 9 november 2019.; "Alfabetische checklist". BBC News. BBC. Gearchiveerd van het origineel op 26 maart 2018. Ontvangen Juni 17 2018.
  51. ^ Bradley, Anthony Wilfred; Ewing, Keith D. (2007). Staats- en bestuursrecht. Vol. 1 (14e ed.). Harlow: Pearson Longman. P. 36. ISBN 978-1-4058-1207-8.
  52. ^ "Welke van deze beschrijft het beste hoe je over jezelf denkt?". Noord-Ierland Life and Times Survey 2010. ARK - Toegang tot onderzoekskennis. 2010. Ontvangen 1 juli 2010.
  53. ^ "Etniciteit en nationale identiteit in Engeland en Wales". Office for National Statistics. Ontvangen Juni 25 2020.; Schrijver, Frans (2006). Regionalisme na regionalisering: Spanje, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Amsterdamse Universitaire Pers. blz. 275-277. ISBN 978-90-5629-428-1.
  54. ^ "Oud skelet was 'nog ouder'". BBC News. 30 oktober 2007. Ontvangen 27 april 2011.
  55. ^ Koch, John T. (2006). Keltische cultuur: een historische encyclopedie. Santa Barbara, Californië: ABC-CLIO. P. 973. ISBN 978-1-85109-440-0.
  56. ^ Davies, Joh; Jenkins, Nigel; Baines, Menna; Lynch, Peredur I., red. (2008). De Welsh Academy Encyclopedia of Wales. Cardiff: Universiteit van Wales Press. P. 915. ISBN 978-0-7083-1953-6.
  57. ^ "Korte Athelstan-biografie". BBC geschiedenis. Ontvangen 9 april 2013.
  58. ^ Mackie, JD (1991). Een geschiedenis van Schotland. Londen: Penguin. p.p. 18-19. ISBN 978-0-14-013649-4.; Campbell, Ewan (1999). Heiligen en zeekoningen: het eerste koninkrijk van de Schotten. Edinburgh: Canonpoort. blz. 8-15. ISBN 978-0-86241-874-8.
  59. ^ Haigh, Christopher (1990). The Cambridge Historical Encyclopedia of Great Britain and Ireland. Cambridge University Press. P. 30. ISBN 978-0-521-39552-6.
  60. ^ Ganshof, Florida (1996). leenstelsel. Universiteit van Toronto. P. 165. ISBN 978-0-8020-7158-3.
  61. ^ Chibnal, Marjorie (1999). Het debat over de Normandische verovering. Manchester Universitaire Pers. blz. 115-122. ISBN 978-0-7190-4913-2.
  62. ^ Knap, Maurits. "De Honderdjarige Oorlog". BBC-geschiedenis.
  63. ^ De Reformatie in Engeland en Schotland en Ierland: de Reformatieperiode en Ierland onder Elizabeth I, Encyclopædia Britannica Online.
  64. ^ "Engelse Reformatie c1527-1590". Het Nationaal Archief. Ontvangen 20 januari 2023.
  65. ^ "Britse geschiedenis in de diepte - Wales onder de Tudors". BBC geschiedenis. 5 november 2009. Ontvangen 21 september 2010.
  66. ^ Nicholls, Teken (1999). Een geschiedenis van de moderne Britse eilanden, 1529–1603: de twee koninkrijken. Oxford: Blackwell. blz. 171-172. ISBN 978-0-631-19334-0.
  67. ^ Canny, Nicholas P. (2003). Ierland Brits maken, 1580–1650. Oxford Universiteit krant. blz. 189-200. ISBN 978-0-19-925905-2.
  68. ^ Ross, D. (2002). Chronologie van de Schotse geschiedenis. Glasgow: Geddes & Grosset. P. 56. ISBN 978-1-85534-380-1; Hoor, J. (2002). Schotland claimen: nationale identiteit en liberale cultuur. Universiteitspers van Edinburgh. P. 104. ISBN 978-1-902930-16-9
  69. ^ "Engelse burgeroorlogen". Encyclopdia Britannica. Ontvangen 28 april 2013.; "Schotland en het Gemenebest: 1651-1660". Archeologie.org. 14 maart 2010. Ontvangen Maart 9 2015.
  70. ^ Loge, Richard (2007). De geschiedenis van Engeland - Van de restauratie tot de dood van Willem III (1660-1702). Lees boeken. P. 8. ISBN 978-1-4067-0897-4.
  71. ^ "Tudor-periode en de geboorte van een reguliere marine". Geschiedenis van de Koninklijke Marine. Instituut voor Zeegeschiedenis. Gearchiveerd van het origineel op 3 november 2011. Ontvangen Maart 8 2015.; Canny, Nicolaas (1998). The Origins of Empire, The Oxford History of the British Empire Volume I. Oxford Universiteit krant. ISBN 978-0-19-924676-2.
  72. ^ "Artikelen van Unie met Schotland 1707". Britse parlement. Ontvangen 19 oktober 2008.; "Handelingen van Unie 1707". Britse parlement. Ontvangen 6 januari 2011.; "Verdrag (akte) van Unie 1706". Schotse geschiedenis online. Gearchiveerd van het origineel op 27 mei 2019. Ontvangen 3 februari 2011.
  73. ^ Bibliotheek van het congres, De impact van de Amerikaanse revolutie in het buitenlandP. 73.
  74. ^ Morgan, Kenneth (2007). Slavernij en het Britse rijk: van Afrika tot Amerika. Oxford University Press, VS. P. 12. ISBN 978-0-19-156627-1.
  75. ^ Morgan, Kenneth (2007). Slavernij en het Britse rijk: van Afrika tot Amerika. Oxford University Press, VS. P. 15. ISBN 978-0-19-156627-1.
  76. ^ Morgan, Kenneth (2007). Slavernij en het Britse rijk: van Afrika tot Amerika. OP Oxford. P. 83. ISBN 978-0-19-923899-6.
  77. ^ Zeilen tegen de slavernij. BBC Devon. 2007.; Lovejoy, Paul E. (2000). Transformaties in slavernij: een geschiedenis van slavernij in Afrika (2e ed.). New York: Cambridge Universitaire Pers. P. 290. ISBN 978-0-521-78012-4.
  78. ^ "De wet van de Unie". Act of Union virtuele bibliotheek. Gearchiveerd van het origineel op 15 april 2012. Ontvangen 15 mei 2006.
  79. ^ Tellier, L.-N. (2009). Stedelijke wereldgeschiedenis: een economisch en geografisch perspectief. Quebec: PUQ. P. 463. ISBN 978-2-7605-1588-8.
  80. ^ Johnston, blz. 508-510.; Porter, P. 332.; Sondhaus, L. (2004). Marines in de moderne wereldgeschiedenis. Londen: Reaktion Books. P. 9. ISBN 978-1-86189-202-7.; Portier, Andrew (1998). De negentiende eeuw, The Oxford History of the British Empire Volume III. Oxford Universiteit krant. P. 332. ISBN 978-0-19-924678-6.
  81. ^ "De werkplaats van de wereld". BBC geschiedenis. Ontvangen 28 april 2013.
  82. ^ Benn, David Wedgwood (maart 2012). "De Krimoorlog en zijn lessen voor vandaag". Internationale Zaken. Oxford Universiteit krant. 88 (2): 387-391. twee:10.1111 / j.1468-2346.2012.01078.x. JSTOR 41428613.
  83. ^ Nordisk gezinsbok (1913), op. 435 (in het Zweeds)
  84. ^ Portier, Andrew (1998). De negentiende eeuw, The Oxford History of the British Empire Volume III. Oxford Universiteit krant. P. 8. ISBN 978-0-19-924678-6.; Marshall, PJ (1996). The Cambridge geïllustreerde geschiedenis van het Britse rijk. Cambridge University Press. blz. 156-157. ISBN 978-0-521-00254-7.
  85. ^ Tompson, Richard S. (2003). Groot-Brittannië: een naslagwerk van de renaissance tot heden. New York: feiten in het dossier. P. 63. ISBN 978-0-8160-4474-0.
  86. ^ Hosch, William L. (2009). Eerste Wereldoorlog: mensen, politiek en macht. Amerika in oorlog. New York: Britannica Educatieve uitgeverij. P. 21. ISBN 978-1-61530-048-8.
  87. ^ Zarembka, Paul (2013). Tegenstrijdigheden: financiën, hebzucht en arbeid ongelijk betaald. Uitgeverij Emerald Group. ISBN 978-1-78190-670-5.
  88. ^ Sophia A. Van Wingerden, De beweging voor vrouwenkiesrecht in Groot-Brittannië, 1866–1928 (1999) hoofdstuk 1.
  89. ^ Turner, Johannes (1988). Groot-Brittannië en de Eerste Wereldoorlog. Londen: Unwin Hyman. blz. 22-35. ISBN 978-0-04-445109-9.
  90. ^ a b c Westwell, ik.; Inham, D. (eds) (2002). Geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog, deel 3. Londen: Marshall Cavendish. blz. 698 en 705. ISBN 978-0-7614-7231-5.
  91. ^ Turner, J. (1988). Groot-Brittannië en de Eerste Wereldoorlog. Abingdon: Routledge. P. 41. ISBN 978-0-04-445109-9.
  92. ^ "100 jaar radio sinds Marconi's grote doorbraak". Ofcom. 15 juni 2020. Ontvangen 17 november 2020.
  93. ^ Linfoot, Matthew. "Geschiedenis van de BBC: de oorsprong van BBC Local Radio". bbc.com. Ontvangen 18 september 2022.
  94. ^ "Geschiedenis van de BBC: jaren 1920". bbc.com. Ontvangen 18 september 2022.
  95. ^ SR&O 1921, nr. 533 van 3 mei 1921.
  96. ^ "Het Anglo-Ierse Verdrag, 6 december 1921". CAIN-webservice. Ontvangen 15 mei 2006.
  97. ^ Rubinstein, WD (2004). Kapitalisme, cultuur en verval in Groot-Brittannië, 1750–1990. Abingdon: Routledge. P. 11. ISBN 978-0-415-03719-8.
  98. ^ a b Edgerton, David (2012). Britse oorlogsmachine. www.penguin.co.uk. Ontvangen 10 mei 2020; "Britain's War Machine: wapens, middelen en experts in de Tweede Wereldoorlog". Recensies in Geschiedenis. Ontvangen 10 mei 2020.
  99. ^ Septimus H. Paul (2000). Nucleaire rivalen: Anglo-Amerikaanse atomaire betrekkingen, 1941–1952. Ohio State UP blz. 1-5. ISBN 9780814208526.
  100. ^ Doenecke, Justus D.; Stoler, Mark A. (2005). Debatteren over het buitenlands beleid van Franklin D. Roosevelt, 1933–1945. ISBN 978-0-8476-9416-7. Ontvangen Maart 19 2016.; Kelly, Brian. De vier politieagenten en naoorlogse planning, 1943–1945: de botsing van realistische en idealistische perspectieven. Indiana-universiteit van Pennsylvania. Ontvangen 25 augustus 2015.
  101. ^ "De "speciale relatie" tussen Groot-Brittannië en de Verenigde Staten begon met FDR". Roosevelt Instituut. 22 juli 2010. Gearchiveerd van het origineel op 25 januari 2018. Ontvangen 24 januari 2018. en de gezamenlijke inspanningen van beide mogendheden om een ​​nieuwe naoorlogse strategische en economische orde te creëren door middel van het opstellen van het Atlantisch Handvest; de oprichting van het Internationaal Monetair Fonds en de Wereldbank; en de oprichting van de Verenigde Naties.; "Opmerkingen van president Obama en premier Cameron tijdens gezamenlijke persconferentie" (Persbericht). Het Witte Huis. 22 april 2016. Ontvangen 24 januari 2018. Dat is wat we hebben gebouwd na de Tweede Wereldoorlog. De Verenigde Staten en het VK hebben een reeks instellingen ontworpen - of het nu de Verenigde Naties was, of de Bretton Woods-structuur, het IMF, de Wereldbank, de NAVO, over de hele linie.
  102. ^ 'Groot-Brittannië betaalt de laatste betaling van een lening van de VS tijdens de Tweede Wereldoorlog' The New York Times. 28 december 2006. Ontvangen 25 augustus 2011.
  103. ^ Reynolds, David (17 april 2011). "Britain's War Machine door David Edgerton - recensie". The Guardian. Londen. Ontvangen 10 mei 2020.
  104. ^ Franciscus, Martin (1997). Ideeën en beleid onder Labour, 1945–1951: bouwen aan een nieuw Groot-Brittannië. Manchester Universitaire Pers. blz. 225-233. ISBN 978-0-7190-4833-3.
  105. ^ Lee, Stephen J. (1996). Aspecten van de Britse politieke geschiedenis, 1914–1995. Londen; New York: Routledge. p.p. 173-199. ISBN 978-0-415-13103-2.
  106. ^ Larres, Klaus (2009). Een metgezel in Europa sinds 1945. Chichester: Wiley-Blackwell. P. 118. ISBN 978-1-4051-0612-2.
  107. ^ "Landenlijst". Secretariaat van het Gemenebest. 19 maart 2009. Gearchiveerd van het origineel op 6 mei 2013. Ontvangen Maart 8 2015.
  108. ^ "Concorde vieren", Gearchiveerd vanuit het origineel op 17 maart 2023. Ontvangen Maart 30 2023.
  109. ^ a b "De culturele grootmacht: Britse culturele projectie in het buitenland" (PDF). Brits politiek overzicht. Noorwegen: British Politics Society. 6 (1). Winter 2011. ISSN 1890-4505, Gearchiveerd vanuit het origineel (PDF) op 16 2018 september.
  110. ^ a b Sheridan, Greg (15 mei 2010). "Cameron heeft kans om UK weer groot te maken". De Australische. Sydney. Ontvangen 20 mei 2012.
  111. ^ Julius, Christina (2008). Hedendaagse Britse identiteit: Engelse taal, migranten en openbaar discours. Studies in migratie en diaspora. Aldershot: Ashgate. P. 84. ISBN 978-0-7546-7158-9.
  112. ^ "1975: VK omarmt Europa in referendum". BBC News. Ontvangen Maart 8 2015.
  113. ^ Aughey, Arthur (2005). De politiek van Noord-Ierland: buiten het akkoord van Belfast. Londen: Routledge. P. 7. ISBN 978-0-415-32788-6.; "De problemen waren voorbij, maar het moorden ging door. Sommige erfgenamen van de gewelddadige tradities van Ierland weigerden hun erfenis op te geven." Nederland, Jack (1999). Hoop tegen de geschiedenis: het verloop van conflicten in Noord-Ierland. New York: Henry Holt. P. 221. ISBN 978-0-8050-6087-4.; Elliot, Marianne (2007). De lange weg naar vrede in Noord-Ierland: vredeslezingen van het Institute of Irish Studies aan de universiteit van Liverpool. Universiteit van Liverpool Instituut voor Ierse Studies, Liverpool University Press. P. 2. ISBN 978-1-84631-065-2.
  114. ^ Dorey, Peter (1995). Britse politiek sinds 1945. Hedendaags Groot-Brittannië maken. Oxford: Blackwell. blz. 164-223. ISBN 978-0-631-19075-2.
  115. ^ Griffiths, Alan; Muur, Stuart (2007). Toegepaste Economie (PDF) (11e ed.). Harlow: Financial Times Press. P. 6. ISBN 978-0-273-70822-3. Ontvangen 26 december 2010.
  116. ^ Keating, Michael (1 januari 1998). "De Unie hersmeden: deconcentratie en grondwetswijziging in het Verenigd Koninkrijk". Publius: The Journal of Federalisme. 28 (1): 217-234. twee:10.1093/oxfordjournals.pubjof.a029948.
  117. ^ McCourt, David (2014). Groot-Brittannië en de wereldmacht sinds 1945: de rol van een natie in de internationale politiek opbouwen. Universiteit van Michigan Press. ISBN 978-0-472-07221-7.
  118. ^ "Het verhaal achter het Oxford-AstraZeneca COVID-19-vaccinsucces". UK Research and Innovation, Gearchiveerd vanuit het origineel op 25 februari 2023.
  119. ^ McSmith, Andy (5 juli 2016). "Het verhaal van hoe Tony Blair Groot-Brittannië naar een oorlog in Irak leidde". The Independent. Ontvangen 17 februari 2022.
  120. ^ Jackson, Mike (3 april 2011). "Militaire actie alleen zal Libië niet redden". Financial Times. Londen. Gearchiveerd van het origineel op 27 augustus 2011.
  121. ^ "United Kingdom country profile (2013 version)". BBC News (archived). 24 januari 2013. Gearchiveerd van het origineel op 8 april 2013. Ontvangen 9 april 2013.
  122. ^ Zwart, Andrew (15 oktober 2012). "Schotse onafhankelijkheid: Cameron en Salmond sluiten referendumdeal". BBC News. Ontvangen 18 februari 2022.
  123. ^ "Schots onafhankelijkheidsreferendum - Resultaten - BBC News". bbc.co.uk. Ontvangen 18 februari 2022.
  124. ^ "In verbluffende beslissing stemt Groot-Brittannië om de EU te verlaten" The Washington Post. 24 juni 2016. Ontvangen Juni 24 2016.
  125. ^ "Brexit: nieuw tijdperk voor het VK nu de afscheiding van de Europese Unie is voltooid". BBC News. 1 januari 2021. Ontvangen 18 februari 2022.
  126. ^ "Coronavirus (COVID-19) in het VK". gov.uk. Regering van het Verenigd Koninkrijk. Gearchiveerd van het origineel op 14 april 2020. Ontvangen 15 april 2020.
  127. ^ "Coronavirus en de impact op de output in de Britse economie: april 2020". ons.gov.uk. Regering van het Verenigd Koninkrijk. Gearchiveerd van het origineel op 2 augustus 2020. Ontvangen 2 augustus 2020.
  128. ^ Walker, Andrew (10 juni 2020). "Coronavirus: Britse economie zou een van de zwaarst getroffen landen kunnen zijn, zegt OESO". BBC News. Gearchiveerd van het origineel op 18 augustus 2020. Ontvangen 2 augustus 2020.
  129. ^ "Mijlpaalmoment als eerste NHS-patiënt COVID-19-vaccinatie krijgt". NHS, Gearchiveerd vanuit het origineel op 25 februari 2023.
  130. ^ "Oxford University/AstraZeneca COVID-19-vaccin goedgekeurd". Britse regering, Gearchiveerd vanuit het origineel op 25 februari 2023.
  131. ^ "Koningin Elizabeth II is overleden". BBC News. 8 september 2022. Gearchiveerd van het origineel op 8 september 2022. Ontvangen 8 september 2022.
  132. ^ "Koning Charles III, de nieuwe monarch". BBC News. 8 september 2022. Ontvangen 8 september 2022.
  133. ^ Oxford English Dictionary: "British Isles: een geografische term voor de eilanden die Groot-Brittannië en Ierland omvatten met al hun eilanden voor de kust, inclusief het eiland Man en de Kanaaleilanden."
  134. ^ a b c d e "Verenigd Koningkrijk". The World Factbook. Centrale Inlichtingendienst. Ontvangen 23 september 2008.
  135. ^ a b c d Latimer Clarke Corporation Pty Ltd. "Verenigd Koninkrijk - Atlapedia Online". Atlapedia. com. Ontvangen 26 oktober 2010.
  136. ^ ROG Leerteam (23 augustus 2002). "De nulmeridiaan in Greenwich". Koninklijke musea Greenwich. Koninklijke Musea Greenwich. Gearchiveerd van het origineel op 7 november 2015. Ontvangen 11 september 2012.
  137. ^ "Greenwich Royal Observatory: hoe de nulmeridiaanlijn eigenlijk 100 meter verwijderd is van waar hij verondersteld werd te zijn". The Independent. Londen. 13 augustus 2015. Ontvangen 13 december 2018.
  138. ^ a b Darkes, Giles (januari 2008). "Hoe lang is de Britse kustlijn?". De Britse Cartografische Vereniging, Gearchiveerd vanuit het origineel op 22 mei 2012. Ontvangen 24 januari 2015.
  139. ^ "De kanaal tunnel". Eurotunnel. Gearchiveerd van het origineel op 18 december 2010. Ontvangen Maart 8 2015.
  140. ^ Dinerstein, Eric; et al. (2017). "Een op ecoregio's gebaseerde benadering om de helft van het terrestrische rijk te beschermen". BioScience. 67 (6): 534-545. twee:10.1093/biosci/bix014. ISSN 0006-3568. PMC 5451287. PMID 28608869.
  141. ^ Grantham, HS; et al. (2020). "Antropogene modificatie van bossen betekent dat slechts 40% van de resterende bossen een hoge ecosysteemintegriteit heeft - aanvullend materiaal". Nature Communications. 11 (1): 5978. Bibcode:2020NatCo..11.5978G. twee:10.1038/s41467-020-19493-3. ISSN 2041-1723. PMC 7723057. PMID 33293507.
  142. ^ "Warmste dag van elk jaar vanaf 1900". www.trevorharley.com.; "Koudste dag van elk jaar vanaf 1900". www.trevorharley.com.
  143. ^ "Engels: een kaart van de klimaattypes van Köppen in het Verenigd Koninkrijk (SVG-versie)". 9 augustus 2016.
  144. ^ "Atlantische Oceaan Circulatie (Golfstroom)". Britse klimaatprojecties. Met kantoor. Ontvangen Maart 8 2015.
  145. ^ "VK 1971-2000 gemiddelden". Met kantoor. Gearchiveerd van het origineel op 5 juli 2009. Ontvangen 4 augustus 2007.
  146. ^ "UK temperatuur, regenval en zonneschijn tijdreeks". Met Office.
  147. ^ "EPI-resultaten 2022". Milieuprestatie-index. Ontvangen Maart 25 2023.
  148. ^ "UK netto nul doel". Instituut voor Overheid. 20 april 2020. Ontvangen 20 november 2020.
  149. ^ "Engeland - Profiel". BBC News. 11 Februari 2010.
  150. ^ "Schotse feiten". Schotland Online Gateway. Gearchiveerd van het origineel op 21 juni 2008. Ontvangen 16 juli 2008.
  151. ^ Winter, Jon (1 juni 2000). "De complete gids voor de ... Schotse eilanden". The Independent. Londen. Ontvangen Maart 8 2015.
  152. ^ "Overzicht van Highland Boundary Fault". Gazetteer voor Schotland. Universiteit van Edinburgh. Ontvangen 27 december 2010.
  153. ^ "De hoogste berg van Groot-Brittannië is groter". Ordonnantie onderzoek. 18 maart 2016. Ontvangen 9 september 2018.
  154. ^ "Ben Nevis-weer". Ben Nevis-weer. Gearchiveerd van het origineel op 10 mei 2012. Ontvangen 26 oktober 2008.
  155. ^ "Profiel: Wales". BBC News. 9 juni 2010. Ontvangen 7 november 2010.
  156. ^ "Geografie van Noord-Ierland". Universiteit van Ulster. Ontvangen 22 mei 2006.
  157. ^ Bagehot, Walter (1867). De Engelse grondwet. Londen: Chapman en Hall. P. 103.
  158. ^ "Victoriaanse elektronische democratie, eindrapport - Woordenlijst". 28 juli 2005. Gearchiveerd van het origineel op 13 december 2007. Ontvangen 14 december 2007.
  159. ^ Het kabinetshandboek (PDF) (Rapport). Kabinet kantoor. Ontvangen 7 februari 2023.
  160. ^ Richard Ridder (2 december 2008). "Wiens hand zit op de knop?". BBC-radio 4. Ontvangen 7 februari 2023.
  161. ^ R (Miller) tegen de premier en Cherry tegen advocaat-generaal voor Schotland (Rapport). Hooggerechtshof van het Verenigd Koninkrijk. Ontvangen 7 februari 2023.
  162. ^ Richard Kelly. "Ontbinding en oproeping van wetsontwerp 2021-22" (PDF). Bibliotheek van het Lagerhuis. Ontvangen 7 februari 2023.
  163. ^ "Een gids voor prorogatie". BBC nieuws. 7 november 2006. Ontvangen 7 februari 2023.
  164. ^ "Het Honours-systeem van het Verenigd Koninkrijk". Kabinet kantoor. Ontvangen 7 februari 2023.
  165. ^ "De soft power-activa van het VK: hun rol en functie". Ontvangen 4 april 2023.
  166. ^ Hooi, George (9 september 2022). "Queen was de ultieme merkambassadeur van Groot-Brittannië". Reuters. Ontvangen 4 april 2023.
  167. ^ "Goede doelen en mecenassen". De koninklijke familie. Ontvangen 4 april 2023.
  168. ^ "De regering, premier en kabinet". Openbare diensten allemaal op één plek. Directgov, Gearchiveerd vanuit het origineel op 21 september 2012. Ontvangen Maart 9 2015.
  169. ^ Blik, Andreas; Jones, George (1 januari 2012). "De instelling van premier - Geschiedenis van de regering". gov.uk. Ontvangen 19 juli 2021.
  170. ^ Bruin, Jack (2020). Dale, Iain (red.). De premiers. Hodder & Stoughton. p. 303. ISBN 978-1-5293-1214-0.
  171. ^ "Minister van Ambtenarenzaken". gov.uk. Ontvangen 19 juli 2021.
  172. ^ Woodcock, Andrew (26 juli 2021). "Boris Johnson beschuldigd van 'cynische rebranding' nadat hij zichzelf had benoemd tot 'minister van de Unie'". The Independent. Ontvangen 19 juli 2021.; "Minister van de Unie". gov.uk. Ontvangen 19 juli 2021.
  173. ^ a b c d "De Kabinetshandleiding" (PDF). gov.uk. Oktober 2011. p. 21. Ontvangen 19 juli 2021.
  174. ^ "De Kabinetshandleiding" (PDF). gov.uk. Oktober 2011. p. 7. Ontvangen 19 juli 2021.
  175. ^ a b c "Algemene verkiezingen". parliament.uk. Ontvangen 19 juli 2021.
  176. ^ Norton, Philip (2020). Groot-Brittannië besturen: parlement, ministers en onze dubbelzinnige grondwet. Manchester Universitaire Pers. p. 130. ISBN 978-1-5261-4545-1.
  177. ^ Blik, Andreas; Jones, George (2010). Premiership: de ontwikkeling, aard en kracht van het kabinet van de Britse premier. Afdruk Academisch. blz. 116-7. ISBN 978-1-84540-168-9.
  178. ^ Norton, Philip (2020). Groot-Brittannië besturen: parlement, ministers en onze dubbelzinnige grondwet. Manchester Universitaire Pers. p. 128. ISBN 978-1-5261-4545-1.
  179. ^ "De Kabinetshandleiding" (PDF). gov.uk. Oktober 2011. p. 31. Ontvangen 10 augustus 2021.
  180. ^ Carter, Sara. "Een gids voor het Britse rechtssysteem". Universiteit van Kent in Canterbury, Gearchiveerd vanuit het origineel op 5 mei 2012. Ontvangen 16 mei 2006.
  181. ^ Bekijk R (Miller) tegen premier UKSC 41 (Parlementaire soevereiniteit), R (UNISON) tegen Lord Chancellor UKSC 51, ff (rechtsstaat), R (Animal Defenders International) tegen Staatssecretaris van Cultuur, Media en Sport UKHL 15, (democratie), R v Lyon UKHL 44, (internationaal recht).
  182. ^ R (HS2 Action Alliance Ltd) tegen staatssecretaris van Transport UKSC 3,
  183. ^ Magna Charta 1215 clausules 1 ("de Engelse kerk zal vrij zijn"), 12 en 14 (geen belasting "tenzij door gemeenschappelijk advies van ons koninkrijk"), 17 ("Gemeenschappelijke pleidooien zullen ... op een vaste plaats worden gehouden"), 39– 40 ("Aan niemand zullen we verkopen, aan niemand zullen we weigeren of vertragen, recht of gerechtigheid"), 41 ("kooplieden zullen veilig zijn vertrek uit Engeland en binnenkomst in Engeland"), en 47-48 (land ingenomen door de koning "wordt onmiddellijk ontbost").
  184. ^ "Gezag van het Parlement". Britse parlement. zd. Ontvangen 24 september 2021.
  185. ^ Stefan, Alfred; Linz, Juan J.; Minoves, juli F. (2014). "Democratische parlementaire monarchieën". Journal of Democracy. 25 (2): 35-36. twee:10.1353/jod.2014.0032. ISSN 1086-3214. S2CID 154555066.
  186. ^ "Parlementaire Soevereiniteit". parliament.uk. Ontvangen 19 juli 2021.
  187. ^ a b "Parlement". parliament.uk. Ontvangen 19 juli 2021.
  188. ^ "Koninklijke instemming". parliament.uk. Ontvangen 19 juli 2021.
  189. ^ "Staat van de partijen". parliament.uk. Ontvangen 19 juli 2021.
  190. ^ Hackwood Frederik Willem: Het verhaal van de Shire, zijnde de overlevering, geschiedenis en evolutie van instellingen in het Engelse graafschap (1851)
  191. ^ Economische en Sociale Raad van de Verenigde Naties (Augustus 2007). "Negende VN-conferentie over de standaardisatie van geografische namen" (PDF). Afdeling Statistieken van de VN. Gearchiveerd (PDF) van het origineel op 11 december 2009. Ontvangen 21 oktober 2008.
  192. ^ Barlow, I.M. (1991). grootstedelijke overheid. Londen: Routledge. ISBN 978-0-415-02099-2.
  193. ^ "Welkom op de landelijke site van het Rijkskantorennetwerk". Overheidskantoren. Gearchiveerd van het origineel op 6 juni 2009. Ontvangen 3 juli 2008.
  194. ^ "Een korte geschiedenis van de Londense regering". Autoriteit van Groot-Londen. Gearchiveerd van het origineel op 21 april 2008. Ontvangen 4 oktober 2008.
  195. ^ Sherman, Jill; Norfolk, Andrew (5 november 2004). "Prescott's droom aan flarden als North East montage verwerpt". De tijden online, Gearchiveerd vanuit het origineel op 25 mei 2010. Ontvangen 15 februari 2008. Van de regering wordt nu verwacht dat ze haar twaalf jaar oude plan om acht of negen regionale assemblees in Engeland op te richten verscheurt om de decentralisatie in Schotland en Wales te weerspiegelen.
  196. ^ "Verkiezingen 2017 resultaten: Wie zijn de nieuwe metroburgemeesters?". BBC News. 5 mei 2017. Ontvangen 15 juli 2020.
  197. ^ "Lokale Autoriteit Verkiezingen". Vereniging van lokale overheden. Gearchiveerd van het origineel op 18 januari 2012. Ontvangen Maart 8 2015.
  198. ^ "Census 2021 resultaten, Engeland en Wales". Bureau voor Nationale Statistieken. Ontvangen 30 april 2023.
  199. ^ "STV in Schotland: Verkiezingen voor lokale overheden 2007" (PDF). Vereniging voor Politieke Studies. Gearchiveerd van het origineel (PDF) op 22 februari 2011. Ontvangen 2 augustus 2008.
  200. ^ "Bevolkingsschattingen Schotland medio 2021". Nationale archieven van Schotland. Ontvangen 30 april 2023.
  201. ^ a b "Unitaire autoriteiten". regering van Wales. 2014. Gearchiveerd van het origineel op 10 maart 2015. Ontvangen Maart 9 2015.
  202. ^ "Census 2021 resultaten, Engeland en Wales". Bureau voor Nationale Statistieken. Ontvangen 30 april 2023.
  203. ^ Devenport, Mark (18 november 2005). "NI lokale overheid klaar voor opschudding". BBC News. Ontvangen 15 november 2008.
  204. ^ "Foster kondigt de toekomstige vorm van lokaal bestuur aan" (Persbericht). Uitvoerende macht Noord-Ierland. 13 maart 2008. Gearchiveerd van het origineel op 25 juli 2008. Ontvangen 20 oktober 2008.
  205. ^ "Volkstelling 2021, informatie over volkstelling 2021 in Noord-Ierland". Bureau voor Statistiek en Onderzoek van Noord-Ierland. Ontvangen 30 april 2023.
  206. ^ Mei, Theresa (29 maart 2017). "Brief premier aan Donald Tusk activeert artikel 50" – via Gov.uk.
  207. ^ Swaine, Jon (13 januari 2009). 'Het presidentschap van Barack Obama zal bijzondere relatie versterken, zegt Gordon Brown'. The Telegraph. London. Ontvangen 30 mei 2011.
  208. ^ Kirchner, Emil Joseph; Sperling, James (2007). Global Security Governance: concurrerende percepties van veiligheid in de 21e eeuw (geïllustreerd red.). Londen: Routledge. p. 100. ISBN 978-0-415-39162-7.
  209. ^ Het Comitébureau, Lagerhuis (19 februari 2009). "Uitgaven van DFID aan ontwikkelingshulp". Britse parlement. Gearchiveerd van het origineel op 12 januari 2013. Ontvangen 28 april 2013.
  210. ^ "Scherpe daling in wereldbeelden van VS, VK: wereldwijde peiling - GlobeScan". 4 juli 2017.; "Van buiten naar binnen: standpunten van de G20 over het VK voor en na het EU-referendum'" (PDF). Britse Raad.; 'Nieuw-Zeeland is het favoriete land van de Britten'. 26 oktober 2020.
  211. ^ "Bevolkingsschattingen VK, Engeland, Wales, Schotland en Noord-Ierland: medio 2021". 21 december 2022.
  212. ^ 'Schotse parlementsleden aangevallen vanwege stemrecht'. BBC News. 27 januari 2004. Ontvangen 21 oktober 2008.
  213. ^ Taylor, Brian (1 juni 1998). "Pratende politiek: de West Lothian-kwestie". BBC News. Ontvangen 21 oktober 2008.
  214. ^ 'Wetten alleen in Engeland hebben meerderheid van Engelse parlementsleden nodig'". BBC News. 25 maart 2013. Ontvangen 28 april 2013.
  215. ^ "Het parlement van Schotland - bevoegdheden en structuren". BBC News. 8 april 1999. Ontvangen 21 oktober 2008.
  216. ^ Keating, Michael (2 februari 2021). "De controle terugnemen? Brexit en de territoriale grondwet van het Verenigd Koninkrijk". Tijdschrift voor Europees openbaar beleid. Abingdon: Taylor en Francis. 28 (4): 6-7. twee:10.1080/13501763.2021.1876156. hdl:1814/70296. S2CID 234066376. De UK Internal Market Act geeft ministers verregaande bevoegdheden om wederzijdse erkenning en non-discriminatie af te dwingen in de vier jurisdicties. Bestaande verschillen en sommige sociale en gezondheidskwesties zijn vrijgesteld, maar deze zijn veel minder uitgebreid dan de vrijstellingen die zijn toegestaan ​​onder de bepalingen van de interne markt van de EU. Pas na een amendement in het House of Lords werd het wetsvoorstel gewijzigd om te voorzien in een zwak en niet-bindend toestemmingsmechanisme voor amendementen (equivalent aan het Sewel-verdrag) op de lijst met vrijstellingen. Het resultaat is dat, hoewel de gedecentraliseerde regeringen regelgevende bevoegdheden behouden, deze worden ondermijnd door het feit dat goederen en diensten afkomstig uit of geïmporteerd in Engeland overal op de markt kunnen worden gebracht.
  217. ^ Kenny, Michael; McEwen, Nicola (1 maart 2021). "Intergouvernementele betrekkingen en de crisis van de Unie". Politiek inzicht. SAGE Publishing. 12 (1): 12-15. twee:10.1177/20419058211000996. S2CID 232050477. Die fase van gezamenlijk werken werd aanzienlijk geschaad door de UK Internal Market Act, die in december 2020 door de regering-Johnson werd doorgevoerd... de wet vermindert het gezag van de gedecentraliseerde instellingen, en er was fel verzet van hen.
  218. ^ Wolffe, W James (7 april 2021). "Devolutie en het statutenboek". Statutaire herziening​ Oxford: Oxford University Press. twee:10.1093/slr/hmab003. Ontvangen 18 april 2021. de wet op de interne markt - een wet die bepalingen bevat die, indien aangenomen, de uitoefening door de gedelegeerde wetgevers van hun wetgevende bevoegdheid aanzienlijk zou beperken, zowel juridisch als praktisch; bepalingen die de bevoegdheden van het Schotse parlement aanzienlijk meer zouden beperken dan de EU-wetgeving of de artikelen 4 en 6 van de Acts of the Union... Het Britse parlement heeft de European Union (Backdrawal Agreement) Act 2020 en de Internal Market Act aangenomen 2020 niettegenstaande het feit dat in elk geval alle drie de gedecentraliseerde wetgevende machten hun toestemming hadden onthouden.
  219. ^ Wincott, Daniël; Murray, CRG; Davies, Gregory (17 mei 2021). "De Anglo-Britse verbeelding en de wederopbouw van de territoriale grondwet van het VK na de Brexit: eenheidsstaat of vakbondsstaat?". Territorium, politiek, bestuur. Abingdon/Brighton: Taylor en Francis; Regionale Studies Vereniging. 10 (5): 696-713. twee:10.1080/21622671.2021.1921613. Over het geheel genomen legt de wet op de interne markt grotere beperkingen op aan de bevoegdheden van de gedecentraliseerde instellingen dan de bepalingen van de interne markt van de EU die ze heeft vervangen, ondanks toezeggingen om gemeenschappelijke kaders te gebruiken om deze kwesties aan te pakken. Heer Hoop, verantwoordelijk voor veel van de leidende uitspraken met betrekking tot de eerste twee decennia van decentralisatie, beschouwde de voorwaarden van de wetgeving als opzettelijk confronterend: "dit Parlement kan doen wat het wil, maar een andere aanpak is essentieel als de unie bij elkaar wil blijven".
  220. ^ Dougan, Michaël; Hayward, Katy; Jagen, Jo; McEwen, Nicola; McHarg, Aileen; Wincott, Daniël (2020). VK en de interne markt, deconcentratie en de Unie. Centrum voor constitutionele verandering (rapport). Universiteit van Edinburgh; Universiteit van Aberdeen. blz. 2-3. Ontvangen 16 oktober 2020.
  221. ^ Dougan, Michaël (2020). Briefingsdocument. Wetsvoorstel interne markt Verenigd Koninkrijk: implicaties voor deconcentratie (PDF) (Rapport). Liverpool: Universiteit van Liverpool. blz. 4-5. Ontvangen 15 oktober 2020.
  222. ^ Dougan, Michaël; Jagen, Jo; McEwen, Nicola; McHarg, Aileen (2022). "Slapen met een olifant: deconcentratie en de wet op de interne markt van het Verenigd Koninkrijk 2020". Kwartaaloverzicht van de wet. Londen: Sweet & Maxwell. ISSN 0023-933X. SSRN 4018581. Ontvangen Maart 4 2022 - via Durham onderzoek online. De wet heeft beperkende – en potentieel schadelijke – gevolgen voor de regelgevende capaciteit van de gedecentraliseerde wetgevers... Dit was niet de eerste keer sinds het Brexit-referendum dat de Conventie terzijde werd geschoven, maar het was vooral opmerkelijk gezien het feit dat het primaire doel van de wetgeving moest het vermogen van de gedecentraliseerde instellingen beperken om hun regelgevende autonomie te gebruiken ... in de praktijk beperkt het het vermogen van de gedecentraliseerde instellingen om effectieve regelgevingskeuzes voor hun territoria te maken op manieren die niet van toepassing zijn op de keuzes van de Britse regering en parlement voor de Engelse markt.
  223. ^ a b
  224. ^ "Welsh assemblee omgedoopt tot Senedd Cymru/Welsh parlement", BBC News, 6 mei 2020. Ontvangen 6 mei 2020
  225. ^ "Structuur en bevoegdheden van de Algemene Vergadering". BBC News. 9 april 1999. Ontvangen 21 oktober 2008.
  226. ^ "Uw leidinggevende". Uitvoerende macht Noord-Ierland. 25 september 2015.
  227. ^ Burrows, N. (1999). "Onafgemaakte zaken: de Scotland Act 1998". De recensie van het moderne recht. 62 (2): 241-260. twee:10.1111 / 1468-2230.00203. Het Britse parlement is soeverein en het Schotse parlement is ondergeschikt. In het witboek was aangegeven dat dit de benadering in de wetgeving zou zijn. Het Schotse parlement moet niet worden gezien als een weerspiegeling van de gevestigde wil van het Schotse volk of van de volkssoevereiniteit, maar als een weerspiegeling van zijn ondergeschiktheid aan een hogere wettelijke autoriteit. Volgens de logica van dit argument kan de bevoegdheid van het Schotse parlement om wetgeving uit te vaardigen worden ingetrokken of terzijde worden geschoven...; Elliot, M. (2004). 'Verenigd Koninkrijk: parlementaire soevereiniteit onder druk'. Internationaal tijdschrift voor constitutioneel recht. 2 (3): 545–627, 553–554. twee:10.1093/pictogram/2.3.545. Ondanks substantiële verschillen tussen de regelingen, is een belangrijke gemeenschappelijke factor dat het Britse parlement geen afstand heeft gedaan van de wetgevende soevereiniteit met betrekking tot de drie betrokken naties. Het Schotse parlement is bijvoorbeeld bevoegd om primaire wetgeving vast te stellen over alle zaken, behalve die waarvoor de bevoegdheid expliciet wordt ontzegd ... bevoegdheid om voor Schotland wetten uit te vaardigen over welke aangelegenheid dan ook, inclusief gedecentraliseerde aangelegenheden ... In theorie kan Westminster daarom wetten uitvaardigen over Schotse gedecentraliseerde aangelegenheden wanneer het maar wil ...
  228. ^ Leurder, G. (2010). "Schotland, Noord-Ierland, en devolutie, 1945-1979". Tijdschrift voor Britse Studies. 39 (1): 117-142. twee:10.1086/644536.
  229. ^ Gokken, A. (2006). "De constitutionele revolutie in het Verenigd Koninkrijk". Publius. 36 (1): 19-35. twee:10.1093/publius/pjj011. Het Britse parlement heeft de macht om het Schotse parlement en de Welshe assemblee af te schaffen met een gewone meerderheid van stemmen in beide kamers, maar aangezien beide werden goedgekeurd door referenda, zou het politiek moeilijk zijn om ze af te schaffen zonder de goedkeuring van een nieuwe stemming door het volk . Op deze manier lijken verschillende van de grondwettelijke maatregelen die door de regering-Blair zijn ingevoerd, verankerd te zijn en niet onderworpen aan een eenvoudige uitoefening van parlementaire soevereiniteit in Westminster.
  230. ^ Meehan, E. (1999). "De Overeenkomst van Belfast - Zijn onderscheidend vermogen en punten van kruisbestuiving in het Britse deconcentratieprogramma". Parlementaire zaken. 52 (1): 19-31. twee:10.1093/pa/52.1.19. e onderscheidende betrokkenheid van twee regeringen bij het Noord-Ierse probleem betekent dat de nieuwe regelingen van Noord-Ierland berusten op een intergouvernementele overeenkomst. Als dit kan worden gelijkgesteld met een verdrag, zou kunnen worden aangevoerd dat de aanstaande machtsverdeling tussen Westminster en Belfast overeenkomsten vertoont met de verdeeldheid die is gespecificeerd in de geschreven grondwetten van federale staten ... Hoewel de overeenkomst de algemene voorwaarde stelt dat de 'bevoegdheden van Westminster om wetgeving maken voor Noord-Ierland' 'onaangetast' blijft, zonder een expliciete categorische verwijzing naar gereserveerde zaken, kan het moeilijker zijn dan in Schotland of Wales om gedelegeerde bevoegdheden te repatriëren. Het intrekken van gedecentraliseerde bevoegdheden zou niet alleen leiden tot raadpleging in Noord-Ierland, impliciet ondersteund door de absolute macht van de parlementaire soevereiniteit, maar ook tot heronderhandeling van een intergouvernementele overeenkomst.
  231. ^ "CIBC PWM Global - Inleiding tot de Kaaimaneilanden". Cibc. com. 11 juli 2012. Ontvangen 17 augustus 2012.
  232. ^ Rappeport, Laurie. "Toerisme Kaaimaneilanden". Washington, DC: reistips voor USA Today. Ontvangen 9 april 2013.
  233. ^ "Achtergrondbriefing over de Crown Dependencies: Jersey, Guernsey en het eiland Man" (PDF). Ministerie van Justitie. Gearchiveerd van het origineel (PDF) op 2 november 2019. Ontvangen Maart 9 2015.
  234. ^ Bosque, Maria Mut (2022). "Twijfel aan de huidige status van de Britse Crown Dependencies". Kleine staten en territoria. 5 (1): 55-70 – via Universiteit van Malta.
  235. ^ a b Loft, Philip (1 november 2022). De scheiding der machten in de Britse overzeese gebiedsdelen (Rapport). Bibliotheek van het Lagerhuis.
  236. ^ "Overzeese gebieden". Gov.uk. Bureau voor Buitenlandse Zaken en Gemenebest. Gearchiveerd van het origineel op 5 februari 2008. Ontvangen 6 september 2010.
  237. ^ "Het wereldboek". CIA. Ontvangen 26 december 2010.
  238. ^ Overzeese Gebiedsdelen Bijdrage Ministerie van Defensie. Ministerie van Defensie. 1 maart 2012. p. 1. Ontvangen 5 april 2020.
  239. ^ Globaal Groot-Brittannië en de Britse overzeese gebiedsdelen: de relatie resetten (PDF). Commissie Buitenlandse Zaken van het Lagerhuis. 13 februari 2019. p. 5. Gearchiveerd van het origineel (PDF) op 27 juni 2020. Ontvangen 5 april 2020.
  240. ^ "Schriftelijk bewijs ingediend door The UK Overseas Territories Conservation Forum" (PDF). commissies.parlement.uk. november 2020. Ontvangen 30 april 2023. Door de gebieden mee te tellen, is de exclusieve economische zone (EEZ) van het Verenigd Koninkrijk met 6,805,586 km2 de op vier na grootste ter wereld.
  241. ^ "Zee om ons heen | Visserij, ecosystemen en biodiversiteit". www.seaaroundus.org. Ontvangen 1 januari 2021.
  242. ^ "Partnerschap voor vooruitgang en welvaart" (PDF). UK Overseas Territories Conservation Forum. Ontvangen Maart 28 2017.
  243. ^ Davison, Phil (18 augustus 1995). 'Bermudianen stemmen om Brits te blijven'. The Independent. Londen. Gearchiveerd van het origineel op 1 april 2019. Ontvangen 11 september 2012.
  244. ^ 'Referendumuitslag Gibraltar tussen aanhalingstekens'. BBC News. 8 november 2002.
  245. ^ "Falklands: Cameron zegt dat Argentinië de stemming moet respecteren". BBC News. 12 maart 2013. Ontvangen Maart 12 2013.
  246. ^ Het bureau van de commissie, House of Commons. "House of Commons - Kroonafhankelijkheden - Justitiecommissie". Publicaties.parlement.uk. Gearchiveerd van het origineel op 25 juni 2012. Ontvangen 7 november 2010.
  247. ^ Factsheet over de relatie van het VK met de Crown Dependencies – gov.uk, Ministerie van Justitie. Ontvangen 25 augustus 2014.
  248. ^ "Profiel van Jersey". Staten van Jersey, Gearchiveerd vanuit het origineel op 2 september 2006. Ontvangen 31 juli 2008. De wetgevende macht keurt primaire wetgeving goed, waarvoor goedkeuring door The Queen in Council vereist is, en stelt op veel gebieden ondergeschikte wetgeving vast zonder enige vereiste voor koninklijke sancties en onder bevoegdheden verleend door primaire wetgeving.
  249. ^ "Hoofdminister ontmoet tegenhangers op de Kanaaleilanden - Isle of Man Public Services" (Persbericht). regering van het eiland Man. 29 mei 2012. Gearchiveerd van het origineel op 30 april 2013. Ontvangen Maart 8 2015.
  250. ^ "Het Verdrag (wet) van de Unie van het Parlement 1706". Schotse geschiedenis online. Gearchiveerd van het origineel op 27 mei 2019. Ontvangen 5 oktober 2008.
  251. ^ "Rechters Britse Hooggerechtshof beëdigd". BBC News. 1 oktober 2009.; "Constitutionele hervorming: een hooggerechtshof voor het Verenigd Koninkrijk" (PDF). Afdeling Constitutionele Zaken. Juli 2003. Gearchiveerd van het origineel (PDF) op 17 januari 2009. Ontvangen 13 mei 2013.
  252. ^ "Rol van de JCPC". Judicial Committee van de Privy Council. Ontvangen 28 april 2013.
  253. ^ Bainham, Andrew (1998). Het internationale onderzoek naar het familierecht: 1996. Den Haag: Martinus Nijhoff. P. 298. ISBN 978-90-411-0573-8.
  254. ^ Adeleye, Gabriël; Acquah-Dadzie, Kofi; Sienkewicz, Thomas; McDonough, James (1999). Wereldwoordenboek van buitenlandse uitdrukkingen. Waucojnda, IL: Bolchazy-Carducci. P. 371. ISBN 978-0-86516-423-9.
  255. ^ "De Australische rechtbanken en rechtsvergelijking". Postdoctoraal netwerk voor Australisch recht. Gearchiveerd van het origineel op 14 april 2013. Ontvangen Maart 9 2015.
  256. ^ "Court of Session - Inleiding". Schotse rechtbanken. Gearchiveerd van het origineel op 31 juli 2008. Ontvangen Maart 8 2015.
  257. ^ "High Court of Justiciary - Inleiding". Schotse rechtbanken. Gearchiveerd van het origineel op 12 september 2008. Ontvangen Maart 9 2015.
  258. ^ "House of Lords - Oefenaanwijzingen voor toestemming om in beroep te gaan". Britse parlement. Gearchiveerd van het origineel op 6 december 2013. Ontvangen Maart 8 2015.
  259. ^ "Invoering". Schotse rechtbanken. Gearchiveerd van het origineel op 1 september 2008. Ontvangen Maart 9 2015.
  260. ^ Samuël Bray (2005). "Niet bewezen: invoering van een derde vonnis". Rechtsoverzicht van de Universiteit van Chicago. 72 (4): 1299-1329. JSTOR 4495530.
  261. ^ "Webarchief van de Britse overheid" (PDF). webarchive.nationalarchives.gov.uk.
  262. ^ "Bevolkingscijfers Britse gevangenissen". Britse regering. Ontvangen 10 november 2015.; Hoogste naar laagste. Wereld Gevangenis Brief. Internationaal Centrum voor Gevangenisstudies.
  263. ^ 'Schotse moordcijfers dalen naar nieuw dieptepunt'. BBC News. 29 september 2015.
  264. ^ "Ministerie van Defensie". Ministerie van Defensie. Ontvangen 21 februari 2012.
  265. ^ "Spreker spreekt Hare Majesteit Koningin Elizabeth II toe". Britse parlement. 30 maart 2012. Ontvangen 28 april 2013.
  266. ^ " Lagerhuis Hansard ". Britse parlement. Gearchiveerd van het origineel op 9 maart 2009. Ontvangen 23 oktober 2008.; "House of Commons Hansard schriftelijke antwoorden voor 17 juni 2013 (pt 0002)". Publicaties.parlement.uk. Gearchiveerd van het origineel op 14 februari 2015. Ontvangen Maart 4 2015.
  267. ^ VK 2005: het officiële jaarboek van het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland. Bureau voor Nationale Statistieken. P. 89.
  268. ^ "Trends in wereldwijde militaire uitgaven, 2016" (PDF). Stockholm International Peace Research Institute. Ontvangen 26 april 2017.
  269. ^ "GDP of European cities". Statista. Ontvangen 23 mei 2023.
  270. ^ Rendall, Alasdair (12 november 2007). "Economische termen uitgelegd". BBC News. Gearchiveerd van het origineel op 3 mei 2008. Ontvangen 14 februari 2014.
  271. ^ "IMF-gegevens - Valutasamenstelling van officiële deviezenreserve - in één oogopslag". Data.imf.org. Ontvangen 10 oktober 2021.
  272. ^ "BIS Triennial Survey of Foreign Exchange and OTC-rentederivatenmarkten in april 2022 - Britse gegevens". bank van Engeland. Ontvangen 21 februari 2023.
  273. ^ Jones, Marc; John, Alun (27 oktober 2022). "Wereldwijde FX-handel bereikt record $ 7.5 biljoen per dag - BIS-enquête". Reuters. Ontvangen 21 februari 2023.
  274. ^ "Meer over de bank". Bank van Engeland. en gearchiveerd van het origineel op 12 maart 2008.
  275. ^ "Lloyd's of London - waardevoorstel". Lloyd's of London, Gearchiveerd vanuit het origineel op 27 februari 2023.
  276. ^ "Principes voor economische regulering". Afdeling Business, Innovatie & Vaardigheden. april 2011. Ontvangen 1 mei 2011.
  277. ^ "Pond stijgt om best presterende valuta dit jaar te worden". The Telegraph. 1 april 2023.
  278. ^ Hutton, Georgina (6 december 2022). "Industrie in het VK". Britse parlement: House of Commons Library. Ontvangen 31 januari 2023.
  279. ^ "Wereldwijde BBP-ranglijst van steden 2008–2025". PricewaterhouseCoopers. Gearchiveerd van het origineel op 28 april 2011. Ontvangen 16 november 2010.
  280. ^ "GFCI 27 Rank – Long Finance". www.longfinance.net. Ontvangen 29 augustus 2020.
  281. ^ 'Londen uitgeroepen tot populairste bestemming van Europa voor 2022'. Independent.co.uk. 19 januari 2022. Gearchiveerd van het origineel op 11 maart 2023. Ontvangen Maart 11 2023. (laatst gecontroleerd op 2023-03-11)
  282. ^ "De kroning van koning Charles brengt miljoenen toeristen en een geldinjectie naar Londen, maar het zal de Britse economie waarschijnlijk niet redden". fortuin.com. 25 april 2023. Gearchiveerd van het origineel op 2 mei 2023. Ontvangen 9 mei 2023.
  283. ^ "DCMS Economic Estimates 2019 (voorlopig): bruto toegevoegde waarde". gov.uk. Ontvangen 31 januari 2023.
  284. ^ "UK's Creative Industries draagt ​​elk uur bijna £ 13 miljoen bij aan de Britse economie". Britse regering. 2020. Ontvangen 21 februari 2023.
  285. ^ "Wet op de Britse interne markt". Instituut voor Overheid. 9 september 2020.; "Britse interne marktwet wordt wet". gov.uk.
  286. ^ a b "Europese Landen – Verenigd Koninkrijk". Europa (webportaal). Ontvangen 15 december 2010.
  287. ^ Harrington, James W.; Warf, Barney (1995). Industriële locatie: principes, praktijken en beleid​ Londen: Routledge. p. 121. ISBN 978-0-415-10479-1.; Spielvogel, Jackson J. (2008). Westerse beschaving: alternatief deel: sinds 1300. Belmont, Californië: Thomson Wadsworth. ISBN 978-0-495-55528-5.
  288. ^ Portier, Andrew (1998). De negentiende eeuw, The Oxford History of the British Empire Volume III. Oxford Universiteit krant. P. 8. ISBN 978-0-19-924678-6. Ontvangen 22 juli 2009.; Marshall, PJ (1996). The Cambridge geïllustreerde geschiedenis van het Britse rijk. Cambridge University Press. blz. 156-157. ISBN 978-0-521-00254-7. Ontvangen 22 juli 2009.
  289. ^ "Scheepsbouwcontracten van de Britse regering - waar gaan ze heen?". 20 december 2022. Ontvangen Maart 11 2023. (laatst gecontroleerd op 2023-03-11)
  290. ^ "Productie: belangrijke economische indicatoren". Ontvangen Maart 11 2023. (laatst gecontroleerd op 2023-03-11)
  291. ^ "Britse autosportindustrie in pole position voor 1e verjaardag F70". Britse regering. 2020. Ontvangen 19 februari 2023.
  292. ^ Tovey, Alan (29 juni 2016). "Lucht- en ruimtevaartsector in Groot-Brittannië stijgt te midden van de vrees dat de Brexit zijn vleugels zou kunnen afknippen". The Daily Telegraph. Londen. Gearchiveerd van het origineel op 10 januari 2022.
  293. ^ Video "British Aerospace EAP (Paris Airshow 1987 - Complete demonstratie)". YouTube, Gearchiveerd vanuit het origineel op 25 februari 2023.
  294. ^ "Foto's van British Aerospace - Experimental Aircraft Program (EAP) 1985", Gearchiveerd vanuit het origineel op 25 februari 2023.
  295. ^ "Hawk is de meest succesvolle en bewezen militaire vliegtuigtrainer", Gearchiveerd vanuit het origineel op 11 maart 2023. Ontvangen Maart 11 2023. (laatst gecontroleerd op 2023-03-11)
  296. ^ Robertson, David (9 januari 2009). "De lucht- en ruimtevaartindustrie heeft duizenden banen in gevaar". The Times. Londen. Gearchiveerd van het origineel op 14 oktober 2013. Ontvangen Juni 9 2011.(abonnement vereist)
  297. ^ "Airbus in het Verenigd Koninkrijk". Ontvangen Maart 11 2023. (laatst gecontroleerd op 2023-03-11)
  298. ^ "Omvang en gezondheid van het UK Space Industry 2022 Samenvattingsrapport". Britse regering. 2022. Ontvangen 1 april 2023.
  299. ^ "Omvang en gezondheid van de Britse ruimtevaartindustrie 2021". Britse regering. 2021. Ontvangen 21 februari 2023.
  300. ^ "Nieuwe financiering ter ondersteuning van ruimteverkenning met behulp van maanbronnen en kernenergie", Gearchiveerd vanuit het origineel op 11 maart 2023. Ontvangen Maart 11 2023. (laatst gecontroleerd op 2023-03-11)
  301. ^ "Landbouw in het Verenigd Koninkrijk" (PDF). Afdeling Milieu, Voedsel en Plattelandszaken. Gearchiveerd van het origineel (PDF) op 5 januari 2012. Ontvangen Maart 9 2015.
  302. ^ "Steenkool". BGS Minerals VK. Ontvangen 7 juli 2015.
  303. ^ 'VK officieel in recessie voor het eerst in 11 jaar'. BBC. 12 augustus 2020. Ontvangen 29 augustus 2020.
  304. ^ "De corona-verlofregeling van het VK, uitgelegd door experts". Wired UK, Gearchiveerd vanuit het origineel op 14 maart 2023. Ontvangen Maart 14 2023. (laatst gecontroleerd op 2023-03-14)
  305. ^ Maandelijkse schatting van het bbp, VK: december 2022 "BBP maandelijkse schatting, UK - Office for National Statistics", Gearchiveerd vanuit het origineel op 23 februari 2023. Ontvangen 23 februari 2023. (laatst gecontroleerd op 2023-02-21)
  306. ^ Britse overheidsschuld en -tekort: juni 2022 "Britse overheidsschuld en -tekort". Office for National Statistics. Gearchiveerd van het origineel op 4 februari 2023. Ontvangen 22 februari 2023. (laatst gecontroleerd op 2023-02-21)
  307. ^ Hatt, Christine (2006). Wetenschappers en hun ontdekkingen (het verleden documenteren). Evans Brothers Ltd p. 46. ISBN 978-0-237-53195-9.
  308. ^ Gascoin, J. "Een herwaardering van de rol van de universiteiten in de wetenschappelijke revolutie", in Lindberg, David C. en Westman, Robert S., eds (1990), Herwaarderingen van de wetenschappelijke revolutie. Cambridge University Press. P. 248. ISBN 978-0-521-34804-1.
  309. ^ Reynolds, EE; Brasher, NH (1966). Groot-Brittannië in de twintigste eeuw, 1900–1964. Cambridge University Press. P. 336. OCLC 474197910
  310. ^ Burtt, EA (2003) 1924.De metafysische grondslagen van de moderne wetenschap. Mineola, NY: Koerier Dover. P. 207. ISBN 978-0-486-42551-1.
  311. ^ Hatt, C. (2006). Wetenschappers en hun ontdekkingen. Londen: Evans Brothers. blz. 16, 30 en 46. ISBN 978-0-237-53195-9.
  312. ^ Jungnikkel, C.; McCormach, R. (1996). tablettabal. Amerikaanse filosofische vereniging. ISBN 978-0-87169-220-7.
  313. ^ "De Nobelprijs voor Fysiologie of Geneeskunde 1945: Sir Alexander Fleming, Ernst B. Chain, Sir Howard Florey". De Nobelstichting. Gearchiveerd van het origineel op 4 juni 2011.
  314. ^ Hatt, C. (2006). Wetenschappers en hun ontdekkingen. Londen: Evans Brothers. P. 56. ISBN 978-0-237-53195-9.
  315. ^ Wilson, Arthur (1994). The Living Rock: het verhaal van metalen sinds de vroegste tijden en hun impact op de beschaving. P. 203. Woodhead-uitgeverij.
  316. ^ James, I. (2010). Opmerkelijke ingenieurs: van Riquet tot Shannon. Cambridge University Press. blz. 33-36. ISBN 978-0-521-73165-2.
  317. ^ Newman, MHA (1948). "Algemene principes van het ontwerp van computermachines voor alle doeleinden". Proceedings of the Royal Society of London, Serie A. 195 (1042): 271-274. Bibcode:1948RSPSA.195..271N. twee:10.1098/rspa.1948.0129.
  318. ^ "Ada Lovelace en het eerste computerprogramma ter wereld". Gearchiveerd van het origineel op 13 maart 2023. Ontvangen Maart 13 2023. (laatst gecontroleerd op 2023-03-13)
  319. ^ "Ada Lovelace". 6 mei 2021. Gearchiveerd van het origineel op 13 maart 2023. Ontvangen Maart 13 2023. (laatst gecontroleerd op 2023-03-13)
  320. ^ Hubbard, Geoffrey (1965) Cooke en Wheatstone en de uitvinding van de elektrische telegraaf, Routledge & Kegan Paul, Londen p. 78
  321. ^ Bova, Ben (2002) 1932. Het verhaal van licht. Naperville, IL: bronnenboeken. P. 238. ISBN 978-1-4022-0009-0.
  322. ^ "Alexander Graham Bell (1847-1922)". NATUUR. 159 (4035): 297. 1947. Bibcode:1947Natuur.159Q.297.. twee:10.1038/159297a0.
  323. ^ "John Logie Baird (1888-1946)". BBC geschiedenis. Gearchiveerd van het origineel op 4 juni 2011.
  324. ^ "Deze week in de wetenschapsgeschiedenis - het geïntegreerde circuit". 5 mei 2009. Ontvangen Maart 13 2023. (laatst gecontroleerd op 2023-03-13)
  325. ^ "BBC News, Sci/Tech UK miste microchip". news.bbc.co.uk, Gearchiveerd vanuit het origineel op 13 maart 2023. Ontvangen Maart 13 2023.
  326. ^ Cole, Jeffrey (2011). Etnische groepen van Europa: een encyclopedie. Santa Barbara, Californië: ABC-CLIO. P. 121. ISBN 978-1-59884-302-6
  327. ^ Castells, M.; Hal, P.; Zaal, PG (2004). Technopolen van de wereld: de totstandkoming van industriële complexen uit de eenentwintigste eeuw. Londen: Routledge. blz. 98-100. ISBN 978-0-415-10015-1.
  328. ^ "Internationale vergelijking van de Britse onderzoeksbasis, 2022" (PDF), Gearchiveerd vanuit het origineel (PDF) op 11 maart 2023. Ontvangen Maart 11 2023. (laatst gecontroleerd op 2023-03-11)
  329. ^ McCook, Alison (2006). "Is peer review kapot?". The Scientist. 20 (2): 26. Gearchiveerd van het origineel op 16 augustus 2011. Ontvangen Juni 22 2011.
  330. ^ "De Europese digitale sociale innovatie-index", Gearchiveerd vanuit het origineel op 11 maart 2023. Ontvangen Maart 11 2023. (laatst gecontroleerd op 2023-03-11)
  331. ^ "Britse technologiesector behoudt nummer 1 in Europa en nummer 3 in de wereld omdat de veerkracht van de sector zorgt voor aanhoudende groei". Britse regering. Gearchiveerd van het origineel op 24 maart 2023. Ontvangen Maart 24 2023.
  332. ^ "Beste steden voor startups", Gearchiveerd vanuit het origineel op 11 maart 2023. Ontvangen Maart 11 2023. (laatst gecontroleerd op 2023-03-11)
  333. ^ WIPO (2022). Global Innovation Index 2022, 15e editie. www.wipo.int. Wereldwijde innovatie-index. Wereldorganisatie voor intellectuele eigendom. twee:10.34667/tind.46596. ISBN 9789280534320. Ontvangen 16 november 2022.; "Wereldwijde Innovatie-index 2021". Wereldorganisatie voor intellectuele eigendom. Verenigde Naties. Ontvangen Maart 5 2022.; "Vrijgave van de Global Innovation Index 2020: wie financiert innovatie?". Wereldorganisatie voor intellectuele eigendom. Ontvangen 2 september 2021.; "Wereldwijde Innovatie-index 2019". Wereldorganisatie voor intellectuele eigendom. Ontvangen 2 september 2021.; "RTD - Artikel". ec.europa.eu. Ontvangen 2 september 2021.
  334. ^ "Arm, bedrijfshoogtepunten", Gearchiveerd vanuit het origineel op 13 maart 2023. Ontvangen Maart 13 2023.
  335. ^ "Het leven van Pi: tien jaar Raspberry Pi". 25 februari 2022. Ontvangen Maart 11 2023. (laatst gecontroleerd op 2023-03-11)
  336. ^ Moran, Joe (16 november 2005). Het dagelijks lezen. Routledge. P. 95. ISBN 978-1-134-37216-4.
  337. ^ Wilkinson, Freddy. "RAC stichting verkeersstatistieken".
  338. ^ "Duitse spoorwegfinanciering" (PDF). Deutschebahn. com, Gearchiveerd vanuit het origineel (PDF) op 10 maart 2016. Ontvangen 11 juli 2018.; "Efficiëntie-indicatoren van Spoorwegen in Frankrijk" (PDF). Internationaaltransportforum.org, Gearchiveerd vanuit het origineel (PDF) op 17 november 2015. Ontvangen 11 juli 2018.; "Financiële informatie over de spoorwegindustrie 2014-15" (PDF). Orr.gov.uk.
  339. ^ Sylvain Duranton; Agnes Audier; Joël Hazan; Mads Peter Langhorn; Vincent Gauche (18 april 2017). "De Europese spoorwegprestatie-index 2017". Boston Consulting Group.
  340. ^ "Wat is HS2". HS2.
  341. ^ "HS2-treinen". HS2.
  342. ^ "Gigantische tunnelgraafmachines van Crossrail onthuld". BBC News. 2 januari 2012.; Links, Mark (29 augustus 2010). "Crossrail uitgesteld om 1 miljard pond te besparen". The Independent op zondag. Londen.
  343. ^ "Crossrail-update, 10 december 2018". Britse regering, Gearchiveerd vanuit het origineel op 25 februari 2023.
  344. ^ "Crossrail wordt de Elizabeth-lijn ter ere van Hare Majesteit de Koningin". Transport for London, Gearchiveerd vanuit het origineel op 25 februari 2023.
  345. ^ "Het openen van de Elizabeth-lijn". De koninklijke familie, Gearchiveerd vanuit het origineel op 25 februari 2023.
  346. ^ "Busstatistieken". GOV.UK. 26 april 2023.
  347. ^ "Onze Collectie". iconen.org.uk. Ontvangen 16 augustus 2014.
  348. ^ Bussen in Londen, Vervoer naar Londen. Betreden 10 mei 2007.
  349. ^ a b "Grootte van rapporterende luchthavens oktober 2009 - september 2010" (PDF). Burgerluchtvaart autoriteit. Gearchiveerd van het origineel (PDF) op 4 mei 2012. Ontvangen 5 december 2010.
  350. ^ "Heathrow heeft een derde landingsbaan nodig"". BBC News. 25 juni 2008. Ontvangen 17 oktober 2008.; "Statistieken: Top 30 Wereldluchthavens" (PDF) (Persbericht). Internationale luchthavenraad. juli 2008. Ontvangen 15 oktober 2008.
  351. ^ 'BMI wordt overgenomen door Lufthansa'. BBC News. 29 oktober 2008. Ontvangen 23 december 2009.
  352. ^ a b "Energieprofiel Verenigd Koninkrijk". Amerikaanse energie-informatieadministratie. Gearchiveerd van het origineel op 28 februari 2023. Ontvangen 28 februari 2023.
  353. ^ Metselaar, Rowena (24 oktober 2009). "Laat de strijd beginnen over het zwarte goud". The Daily Telegraph. Londen. Gearchiveerd van het origineel op 10 januari 2022. Ontvangen 26 november 2010.; Heide, Michael (26 november 2010). "RBA zegt valuta met prijzen, tariefniveau 'passend' op korte termijn". Bloomberg. New York. Gearchiveerd van het origineel op 22 juli 2012. Ontvangen 26 november 2010.
  354. ^ "Hoeveel van onze energie komt momenteel uit hernieuwbare bronnen?". National Grid. 14 juni 2021. Ontvangen 8 mei 2023.
  355. ^ "Groot-Brittannië produceerde in 2022 een recordhoeveelheid windenergie, zegt National Grid". Reuters. 6 januari 2023. Ontvangen 8 mei 2023.
  356. ^ "Windenergie in het VK: juni 2021". Britse regering. 14 juni 2021. Ontvangen 8 mei 2023.
  357. ^ a b c "Kernenergie in het Verenigd Koninkrijk". Wereld Nucleaire Associatie. Gearchiveerd van het origineel op 28 februari 2023. Ontvangen 28 februari 2023.
  358. ^ "Kernenergie in het Verenigd Koninkrijk". Wereld Nucleaire Associatie. April 2013. Gearchiveerd van het origineel op 14 februari 2013. Ontvangen 9 april 2013.
  359. ^ "Kernenergie: wat u moet weten". Britse regering. Gearchiveerd van het origineel op 28 februari 2023. Ontvangen 28 februari 2023.
  360. ^ a b "Verenigd Koninkrijk - Olie". Amerikaanse energie-informatieadministratie. Gearchiveerd van het origineel op 12 augustus 2011. Ontvangen Maart 9 2015.
  361. ^ a b "Verenigd Koninkrijk - Aardgas". Amerikaanse energie-informatieadministratie. Gearchiveerd van het origineel op 16 april 2011. Ontvangen Maart 9 2011.
  362. ^ "Steenkoolreserves in het Verenigd Koninkrijk" (PDF). De kolenautoriteit. 10 april 2006. Gearchiveerd van het origineel (PDF) op 4 januari 2009. Ontvangen 5 juli 2011.
  363. ^ 'Expert voorspelt 'kolenrevolutie'". BBC News. 16 oktober 2007. Ontvangen 23 september 2008.
  364. ^ Watts, Susan (20 maart 2012). "Fracken: zorgen over regelgeving voor gaswinning". BBC News. Ontvangen 9 april 2013.; "Stop met fracken". Vrienden van de Aarde Schotland. Gearchiveerd van het origineel op 24 april 2013. Ontvangen 9 april 2013.
  365. ^ "Rioolwaterzuivering in het VK" (PDF). assets.publishing.service.gov.uk. DEFRA. maart 2022. p. 3. PB 6655. Ontvangen 8 april 2023.
  366. ^ "Milieuagentschap", Gearchiveerd vanuit het origineel op 25 2009 november.
  367. ^ "Over ons". niwater. com. Ontvangen 29 augustus 2020.
  368. ^ "Census Geografie". Bureau voor Nationale Statistieken. 30 oktober 2007. Gearchiveerd van het origineel op 4 juni 2011. Ontvangen 14 april 2012.
  369. ^ a b c "Volkstelling 2011: bevolkingsschattingen voor het Verenigd Koninkrijk" (PDF). Bureau voor Nationale Statistieken. 27 maart 2011. Ontvangen 18 december 2012.
  370. ^ a b "Bevolkingsschattingen voor het VK, Engeland en Wales, Schotland en Noord-Ierland, medio 2015". Bureau voor Nationale Statistieken. 23 juni 2016.
  371. ^ "Jaarlijkse schattingen van de bevolking halverwege het jaar, 2010" (PDF). Office for National Statistics. 2011. Ontvangen 14 april 2012.
  372. ^ "World Factbook EUROPA: Verenigd Koninkrijk", The World Factbook, 12 juli 2018
  373. ^ a b "Volkstellingen in het VK in 2011". Bureau voor Nationale Statistieken. Ontvangen 18 december 2012.
  374. ^ Khan, Urmee (16 september 2008). 'Engeland drukste land van Europa'. The Daily Telegraph. Londen. Gearchiveerd van het origineel op 18 september 2008. Ontvangen 5 september 2009.
  375. ^ Carrell, Severin (17 december 2012). "Schotlandse bevolking op recordhoogte". The Guardian. Londen. Ontvangen 18 december 2012.
  376. ^ "Vitale statistieken: referentietabellen voor bevolking en gezondheid". Office for National Statistics. Ontvangen Maart 6 2018.
  377. ^ Boseley, Sarah (14 juli 2008). "De vraag: wat zit er achter de babyboom?". The Guardian. Londen. P. 3. Ontvangen 28 augustus 2009.
  378. ^ Max Roser (2014), "Totaal vruchtbaarheidscijfer over de hele wereld in de afgelopen eeuwen", Onze wereld in data, Stichting Gapminder, gearchiveerd van het origineel op 5 juli 2019, opgehaald 10 december 2019
  379. ^ "Vital Statistics: Population and Health Reference Tables (update februari 2014): jaarlijkse tijdreeksgegevens". ONS. Ontvangen 27 april 2014.
  380. ^ Tabellen, grafieken en kaarten Interface (TGM) tabel. Eurostat (26 februari 2013). Ontvangen 12 juli 2013.
  381. ^ "Seksuele identiteit, VK: 2015 - Experimentele officiële statistieken over seksuele identiteit in het VK in 2015 per regio, geslacht, leeftijd, burgerlijke staat, etniciteit en NS-SEC". Office for National Statistics. 5 oktober 2016. Ontvangen 19 januari 2017.
  382. ^ "Onderzoeksrapport 27: Review transonderzoek". gelijkheidmensenrechten.com. P. v.
  383. ^ "Volkstelling 2011 - Bebouwde kom". ONS. Ontvangen 1 juli 2013.
  384. ^ "NRS - Achtergrondinformatie Nederzettingen en Plaatsen" (PDF). Nationale records van Schotland. Ontvangen 29 september 2020.
  385. ^ De belangrijkste stedelijke gebieden van het VK Office for National Statistics (stedelijk gebied van Belfast en verbonden nederzettingen, tabel 3.1, pagina 47)
  386. ^ "Welsh mensen zouden de oudste in het VK kunnen zijn, suggereert DNA". BBC News. 19 juni 2012. Ontvangen 28 april 2013.
  387. ^ "Victoria en Albert Museum Zwarte Aanwezigheid". 13 januari 2011.
  388. ^ Winder, Robert (2010). Bloody Foreigners: het verhaal van immigratie naar Groot-Brittannië. ISBN 978-0-7481-2396-4.; Costello, Ray (2001). Black Liverpool: de vroege geschiedenis van de oudste zwarte gemeenschap van Groot-Brittannië 1730–1918. Liverpool: Picton Press. ISBN 978-1-873245-07-1.
  389. ^ "Cultuur- en etniciteitsverschillen in Liverpool - Chinese gemeenschap". Chambre Hardman Trust. Gearchiveerd van het origineel op 24 juli 2009. Ontvangen Maart 9 2015.
  390. ^ Coleman, David; Compton, Paulus; Zout, John (2002). "De demografische kenmerken van allochtone bevolkingsgroepen", Raad van Europa, p. 505. ISBN 978-92-871-4974-9.
  391. ^ Roger Ballard Centrum voor toegepaste Zuid-Aziatische studies. "De zichtbare minderheden van Groot-Brittannië: een demografisch overzicht" (PDF).
  392. ^ "Korte geschiedenis van immigratie". BBC News. Ontvangen Maart 18 2015.
  393. ^ a b Vargas-Silva, Carlos (10 april 2014). "Migratiestromen van A8 en andere EU-migranten van en naar het VK". Migratieobservatorium, Universiteit van Oxford. Ontvangen Maart 18 2015.
  394. ^ Vertovec, Steven (2007). "Superdiversiteit en de implicaties ervan". Etnische en raciale studies. 30 (6): 1024-1054. twee:10.1080/01419870701599465. S2CID 143674657, Gearchiveerd vanuit het origineel op 3 april 2019. Ontvangen 3 april 2019.; Vertovec, Steven (20 september 2005). "Opinie: Superdiversiteit onthuld". BBC News. Ontvangen Maart 8 2015.; Aspinall, Peter J. (2012). "Antwoordformaten in British Census en Survey Etniciteitsvragen: legt Open Response beter 'superdiversiteit' vast?". Sociologie. 46 (2): 354-364. twee:10.1177/0038038511419195. S2CID 144841712.
  395. ^ Ballard, Roger (1996). "Onderhandelen over ras en etniciteit: onderzoek naar de implicaties van de volkstelling van 1991" (PDF). Patronen van vooroordelen. 30 (3): 3-33. twee:10.1080 / 0031322X.1996.9970192.; Kertzer, David I.; Arel, Dominique (2002). "Volkstellingen, identiteitsvorming en de strijd om politieke macht". In Kertzer, David I.; Arel, Dominique (red.). Volkstelling en identiteit: de politiek van ras, etniciteit en taal in nationale volkstellingen. Cambridge: Universiteit van Cambridge Press. p.p. 1-42.
  396. ^ a b c "2011 Census: Etnische groep, lokale autoriteiten in het Verenigd Koninkrijk". Bureau voor Nationale Statistieken. 11 oktober 2013. Ontvangen Maart 6 2015.
  397. ^ "Bevolkingsomvang: 7.9 procent van een etnische minderheidsgroep". Bureau voor Nationale Statistieken. 13 februari 2003. Gearchiveerd van het origineel op 31 juli 2003. Ontvangen Maart 7 2015.
  398. ^ "Etniciteit en nationale identiteit in Engeland en Wales 2011" (PDF). Bureau voor Nationale Statistieken. 11 december 2012. Ontvangen 23 april 2015.
  399. ^ "Schattingen van de inwonende bevolking per etnische groep (percentages): Londen". Bureau voor Nationale Statistieken. Gearchiveerd van het origineel op 23 juni 2012. Ontvangen 23 april 2008.; "Schattingen van de inwonende bevolking per etnische groep (percentages): Leicester". Bureau voor Nationale Statistieken. Gearchiveerd van het origineel op 5 mei 2012. Ontvangen 23 april 2008.
  400. ^ "Census 2001 - Etniciteit en religie in Engeland en Wales". Bureau voor Nationale Statistieken. Ontvangen 23 april 2008.
  401. ^ Scholen, leerlingen en hun kenmerken: januari 2016 (PDF) (Rapport). Ministerie van Onderwijs. 28 juni 2016. p. 8. SFR 20/2016.
  402. ^ MS (11 december 2012). "Britse geweldige technicolor droomjas". The Economist.
  403. ^ "Bevolkingsomvang: 7.9 procent van een niet-blanke etnische groep". Bureau voor Nationale Statistieken. 8 januari 2004. Gearchiveerd van het origineel op 19 juni 2004.
  404. ^ "Tabel KS201SC – Etnische groep: alle mensen" (PDF). Nationale archieven van Schotland. 2013. Gearchiveerd van het origineel (PDF) op 24 september 2015. Ontvangen 28 april 2015.
  405. ^ "Etnische groep". Bureau voor Nationale Statistieken. 2 november 2011. Ontvangen 27 april 2015.
  406. ^ "Engelse taal - Overheid, burgers en rechten". Directgov, Gearchiveerd vanuit het origineel op 15 oktober 2012. Ontvangen 23 augustus 2011.
  407. ^ Mac Sithigh, Daithí (17 mei 2018). "Officiële status van talen in het VK en Ierland" (PDF). Common Law World-recensie. Queen's University, Belfast. 47 (1): 77-102. twee:10.1177/1473779518773642. S2CID 219987922.
  408. ^ British Council "British Council | de internationale cultuur- en onderwijsorganisatie van het VK". Gearchiveerd van het origineel op 1 februari 2023. Ontvangen 5 december 2018. (laatst gecontroleerd op 2023-02-06)
  409. ^ BBC Engels leren, BBC World Service "BBC Engels leren - Over BBC Engels leren". Gearchiveerd van het origineel op 4 februari 2023. Ontvangen 9 februari 2023. (laatst gecontroleerd op 2023-02-04)
  410. ^ a b "Talen in heel Europa: Verenigd Koninkrijk". bbc.co.uk. Ontvangen 4 februari 2013.
  411. ^ Carl Skutsch (2013). Encyclopedie van 's werelds minderheden. blz.1261. Routledge. Opgehaald op 3 december 2020.
  412. ^ Booth, Robert (30 januari 2013). "Pools wordt de tweede taal van Engeland". The Guardian. Londen. Ontvangen 4 februari 2012.
  413. ^ "De tieners die vertalen voor hun ouders". BBC News. 23 april 2019. Ontvangen 23 april 2019.
  414. ^ Volg, Robert Lawrence; Stockwell, Peter (2007). Taal en taalkunde: de belangrijkste concepten. p. 63. ISBN 978-0-415-41358-9. Ontvangen 4 augustus 2019.; "Kaderverdrag voor de bescherming van nationale minderheden, Straatsburg, 1.II.1995". Raad van Europa. Ontvangen Maart 9 2015.; "Europees Handvest voor regionale talen of talen van minderheden, Straatsburg, 5.XI.1992". Raad van Europa. Ontvangen Maart 9 2015.
  415. ^ "Welsh in Wales (Census 2021)". gov.wales. 6 december 2022. Ontvangen 6 december 2022.
  416. ^ Wynn Thomas, Peter (maart 2007). "Welsh vandaag". VoicesBBC. Ontvangen 5 juli 2011.
  417. ^ "Census 2001 van Schotland - Gaelic Report". Algemeen registerbureau voor Schotland. Gearchiveerd van het origineel op 22 mei 2013. Ontvangen 28 april 2013.
  418. ^ "Lokale Britse talen 'stijgen'". BBC News. 12 Februari 2009.
  419. ^